Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Po okresie apatii, rezygnacji, rozczarowania, zdezorientowania, zniechęcenia i zwątpienia (*niepotrzebne skreślić), wracam do gry z planem odsłuchów kolejnych kolumn. Ponieważ założyłem sobie, że nie naciągam sklepów na odsłuchy testowe nowych egzemplarzy, to rozmowy na temat kolejnych wypożyczeń nieco się przeciągają. Widać jednak światełko w tunelu (a nawet kilka światełek), więc niedługo chyba założę kolejny wątek z cyklu Kraftest.

Na razie odsłuchałem u siebie pięć fajnych konstrukcji. Planuję drugie tyle. Jeśli uda mi się doprowadzić plan do końca, to zakup następców Pylonów będzie chyba najbardziej rozkminionym i osłuchanym we własnej akustyce zakupem jaki opisywano w necie;). No chyba, że @Bogusław Kożyczkowski mnie pobije, bo ma ku temu niewątpliwe ciągoty;)

Oprócz kolumn z zakresu mojej finansowej wyobraźni, staram się też o jeden odsłuch ekstra, kolumn z jeszcze wyższej półki, tak dla zorientowania się do jakiego pułapu cenowego warto to hobby ciągnąć.

Zapowiada się gorący koniec lata!

Edytowano przez Kraft
Napisano
11 minut temu, tomek4446 napisał:

@Kraft już kiedyś wspominałem , kup sobie Dali Grandy i będziesz miał spokój :) 

I masz rzeczywiście spokój? Wydawało mi się, że coś tam jeszcze kombinujesz. Może mam nieaktualne dane.

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Oprócz kolumn z zakresu mojej finansowej wyobraźni, staram się też o jeden odsłuch ekstra, kolumn z jeszcze wyższej półki, tak dla zorientowania się do jakiego pułapu cenowego warto to hobby ciągnąć

A mógłbyś chociaz podac nazwe firmy...? Modelu nie trzeba :)

by jeszcze bardziej rozgrzać atmosferę

Napisano
24 minuty temu, Kraft napisał:

I masz rzeczywiście spokój? Wydawało mi się, że coś tam jeszcze kombinujesz. Może mam nieaktualne dane

oj ! Wyczuwam złośliwość :) No dobra kombinuję ale ...... wrócił mój gramiak w nowej szacie i znów jestem zafascynowany dźwiękiem , więc temat kolumn nieco przycichł . Po za tym jeszcze mam w planach DAC-a ...... A niestety nie nazywam się Rockefeller , choć kurczę muszę sprawdzić :) 

Napisano (edytowany)
40 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

A mógłbyś chociaz podac nazwe firmy...? Modelu nie trzeba :)

Ekstrasy będą może nawet dwa - duży i mały. Duży będzie z półki 20k, a mały tańszy, ale za to z włoskim rodowodem.

26 minut temu, tomek4446 napisał:

oj ! Wyczuwam złośliwość :)

Co najwyżej uszczypliwość;)

Możliwy scenariusz jest taki, że jak już pozmieniasz te wszystkie peryferia, to i tak dojdziesz do wniosku, że czas szukać nowych kolumn. Czy to zresztą zły scenariusz? Kolejny pretekst do "ahoj przygodo!";).

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)
20 minut temu, Kraft napisał:

Duży będzie z półki 20k,

No mówiłem przecież , Dali Grandy !!! :) 

http://www.soundstagenetwork.com/revequip/ken01.htm

z wytłuszczeniem 

Measuring 16 1/4"Dx11"Wx46 1/2"H with spikes, the Dali Grands weigh in at a beefy 99 pounds each and cost $4522 USD per pair. 

czyli 4522 x 3,73 = 16 867 w 1998 roku to teraz ..... :) 

Jasne , że masz rację , przyjdzie czas i na kolumny.

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
14 godzin temu, Kraft napisał:

Na razie odsłuchałem u siebie pięć fajnych konstrukcji. Planuję drugie tyle. Jeśli uda mi się doprowadzić plan do końca, to zakup następców Pylonów będzie chyba najbardziej rozkminionym i osłuchanym we własnej akustyce zakupem jaki opisywano w necie;). No chyba, że @Bogusław Kożyczkowski mnie pobije, bo ma ku temu niewątpliwe ciągoty;)

Gratuluje dotychczasowej walki logistycznej, sam wiem że łatwo nie jest z tym pożyczaniem. Doświadczenie nabyte przez te odsłuchy... są bezcenne i pozwalają na bardziej obiektywny kolejny odsłuch, a nie tylko efekt Wow.... - kupuje! (Yamaha 803+Bowers serii 6..) po czasie jest zakłopotanie, a później rozczarowanie. (a może odwrotnie?)  No nic.... inny temat to kolejne pisane strony na forum, tak jak u mnie ..... 2/3 to śmieci, jakieś dziwne pytania, wątpliwości, udowadniania ze inny (z reguły własny) sprzęt zagra lepiej + propozycje osób które sprzęt  proponują po przeczytanych testach w necie lub czerpią z własnej listy marzeń nie do spełnienia. 

W pełni Ciebie popieram i 3mam 👍 nad właściwym wyborem, to on daje późniejszą satysfakcje.  

PS. Pobieranie

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano
2 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

propozycje osób które [...] czerpią z własnej listy marzeń nie do spełnienia. 

O to, to. Ale nie miejmy pretensji. Trudno czasem utrzymać emocje na wodzy. Też się muszę gryźć w język, by nie polecać czegoś, o czym sam marzę;)

PS A tak w ogóle Boguś, to dzięki za wszystko;) 

Napisano

~20tysi za parę to może być coś ciekawego , może jakiś audiovector chociaż obawiam się ,że znów będzie coś z kefa czy może dynaudio

A tu pyk zaskoczenie i klipsch forte III :D 

Kraft&Boguś to utrapienie salonów , moglibyście od czasu do czasu kupić tam jakiś gadżet za 100zł by salon coś zarobił :P

Napisano (edytowany)
18 godzin temu, Kraft napisał:

Ekstrasy będą może nawet dwa - duży i mały. Duży będzie z półki 20k, a mały tańszy, ale za to z włoskim rodowodem.

Jeszcze tylko zakładów brakuje, ale przynajmniej coś się dzieje. Mały i tańszy (choć nie tani) to stawiam na Sonus.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
10 minut temu, lysyrafal napisał:

Mały i tańszy to stawiam na Sonus.

Pisząc "mały" odnosiłem się do zróżnicowania ekstrasów. "Mały" oznacza tylko, że to propozycja mniej szalona od ekstrasa "dużego". Gabarytowo wcale taka mała nie jest, a układowo, to nawet sporawa, bo ma cztery przetworniki; (więcej niż ekstras "duży", choć jest jednak od niego mniejsza). Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sprawę;)

Napisano (edytowany)

Dobrze, że wyjaśniłeś ponieważ błędnie to zinterpretowałem. Dużo tego z Włoch nie ma i szczerze jeśli się dobrze domyślam to jestem zaskoczony wyborem, ale przynajmniej jak nie kupisz to zawsze pozostaje nowe doświadczenie (bezcenne).

Edytowano przez lysyrafal
  • 4 weeks later...
Napisano

Wybór następców Diamondów przypomina coraz bardziej "Ahoj, przygodo!", niż zaplanowaną podróż do celu. Na horyzoncie odsłuchowym pojawiają się ostatnio konstrukcje, o których jeszcze jakiś czas temu nawet bym nie pomyślał. Niedawno mocno zainspirował mnie kolega @tomek4446. Otóż w wątku "Pylon Audio Diamond - opinie i ciekawostki" wspomniałem o mało znanej polskiej firmie Tatami Audio Glasba. Kolega Tomek napisał w komentarzu, że o firmie pierwszy raz słyszy, ale ponieważ znajduje się ona niedaleko jego miejsca zamieszkania, to "jutro dzwoni tam i postara się jakoś umówić na odsłuch". Jak napisał, tak zrobił (chociaż z nieznanym mi efektem, bo nie chce się podzielić wrażeniami z odsłuchu). Postanowiłem i ja popisać się podobną spontanicznością. Niedaleko mnie znajduje się inna kolumnowa manufaktura, więc powtórzyłem manewr Tomka. Od dawna wiele osób namawia na spróbowanie produktów małych producentów, to poszedłem w końcu za ich głosem. Zresztą jest to działanie z duchem czasu i godne pochwały, bo ekologiczne. Po co ciągnąć kolumny z Chin, jak produkują je pod naszymi nosami. Pierwszy kontakt z firmą pozytywny. Trwają ustalenia, co do wyboru konkretnego modelu na testy. Jeśli uda mi się je sfinalizować, to spodziewajcie się kolejnego (niespodziewanego;) Kraftestu.  

Napisano

@Kraft dzięki za przypomnienie , szczerze to mam natłok zajęć i trochę mi umknęło. Właściciel Tatami penie już wrócił z urlopu i przedzwonię . Mam ten problem , że teraz ja wyjeżdżam na urlop , a w tygodniu to tylko po 18-tej. Ale zobaczymy co da się zrobić :)  

Napisano (edytowany)
9 minut temu, tomek4446 napisał:

Ale zobaczymy co da się zrobić :)  

No to Cię wyprzedzę, bo ja dzisiaj wszystko dogadałem i jutro odbieram kolumny na testy.

Lagune_2.thumb.jpg.25d831805371c5d1ba8c1682e35b2376.jpg

Edytowano przez Kraft