Kraft Napisano 15 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2020 (edytowany) 25 minut temu, MariuszZ napisał: Jarek @Kraft Jakie wg Ciebie kolumny nadawałyby się na "wzorzec metra" ? 😉 Dobre pytanie. Może dobre monitory studyjne? A może jakieś kolumny z idealnie wyrównanym pasmem? Sprawa jest bardzo skomplikowana. Przecież kolumny z wyrównanym pasmem, nie muszą być jednocześnie wzorem precyzji czy mikrodynamiki. Te precyzyjne, nie muszą wcale mieć rewelacyjne stereofonii, te z referencyjnym basem, naturalnych barw itd. Trudno o taki uniwersalny wzorzec, do którego wszyscy będą mogli się odnosić. Na swoje potrzeby jednak taki wzorzec powoli tworzę. Na zasadzie: bas z kolumn X, precyzja z kolumn Y, stereofonia z kolumn Z itd. To daje mi jakieś pojęcie, w których obszarach dana konstrukcja niedomaga i gdzie można lepiej. 10 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: hehe... to taka nasza Polaka nowa specjalność "trolowanie" to, że piszesz by przestali o wzmacniaczach nie dociera, bo my Polacy znamy się na wszystkim. Super, że ludzie piszą, ale jeszcze lepiej, gdy z sensem. Chodzi o komfort czytających (szczególnie tych czytających posty po pewnym czasie). Po co mają brnąć przez dziesiątki postów, np. o wzmacniaczach, gdy szukają informacji o kolumnach. Ale działa to też w drugą stronę. Ktoś zainteresowany wzmacniaczami nie trafi na ciekawe posty zamieszczone o nich w tym temacie, bo będzie ich szukał w tematach o elektronice, a nie o kolumnach. Pisząc nie na temat marnujemy trochę potencjał swoich wpisów. Edytowano 15 września 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 września 2020 Udostępnij Napisano 15 września 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Fafniak napisał: A tej klasy D rozsądnie skonstruowanej gdzie można posłuchać? Jaki produkt ? np. SMSL A8 . Z tą klasą D to tak nie do końca bo okazuje się że chyba większość współczesnych wzmacniaczy impulsowych nie do końca odpowiada klasie D. Często nazywa się je cyfrowymi i to również zwykle nie jest prawdą. Edytowano 15 września 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 września 2020 Udostępnij Napisano 15 września 2020 dziekuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 15 września 2020 Udostępnij Napisano 15 września 2020 jakby co to otworzyłem nowy watek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2020 Udostępnij Napisano 16 września 2020 20 godzin temu, Tomasz S. napisał: Kraft ma rację. Kto założył temat o klasie D ? Może moderacja przypnie na górze. @S4Home tak w środku wygląda ten cudak No to szału nie ma. Tanszy Caspian M2 z podwójnym zasilaniem i podtrzymaniem ciepła w przedwzmacniaczu! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stream Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Test 501SP: https://www.whathifi.com/reviews/fyne-audio-f501sp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Czyżby Fyne podążał droga Tannoy-a? I za wersje specjalne "specjalnie sobie życzył"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferdek Kiepski Napisano 17 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 Chciałem odświeżyć wątek, ktoś może słuchał F501 z którymś Rotelem A12 lub A14, ma to szanse złapać dobrą synergię? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2021 A z czym słuchałeś do tej pory? Fyne masz? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferdek Kiepski Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2021 Słuchałem z Audiolab 6000 Play i Cyrus One, wersji HD nie słuchałem. Oba grały nieźle, z tym że Audiolab miał podkreślone skraje pasma, co w mojej akustyce tak nie do końca bym wydział. Chciałbym też sprzęt z DAC na pokładzie, widzę u siebie zastosowanie. NAD 368, chyba gra za gęsto do F501. Dlatego pomyślałem o neutralnym Rotelu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferdek Kiepski Napisano 19 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 Dobra, sam sobie odpowiem🙂 Posluchałem już F501 + Rotel A14, jak dla mnie najlepsze granie z tych wzmaków co wymieniałem. Jest dynamicznie, bardzo dobra kontrola każdego pasma, nic się nie wychyla. Detalu w sam raz, fajnie poukłada i obszerna scena. Po prostu muzykalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 Słuchałeś może z crown z drivecore, albo ICEPOWER 1200AS2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Jezcze jest Yamaha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 (edytowany) Pojawiła się stuningowana fabrycznie odmiana Fyne 501, czyli 501 SP. Wygląd bardzo podobny (choć nowa metalowa podstawa robi wizualną robotę, a i lakier na wysoki połysk na pewno dodaje ekskluzywności), ale technika ponoć zupełnie inna, przeniesiona z wyższej serii 700. Wszystko ładnie, ale ta cena. 12 000 zł za komplet. Edytowano 29 stycznia 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 Pomijając walory brzmieniowe kolumny różnią się wykonaniem, obudowa mimo tych samych rozmiarów jest cięższą, więcej jest metalu niż plastiku, inne przetworniki. Warto posłuchać jednych i drugich i ocenić efekt. Co do ceny zawsze niższa jest lepsza Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 (edytowany) Cena jest jaka jest, bo niestety skończyły się dobre czasy dla amatorów brytyjskiego audio w EU.. Osobiscie wole podstawe od zwyklej 501. Nie wiem czemu ja zmienili, skoro wczesniej sie nia tak zachwycali Edytowano 29 stycznia 2021 przez Tenfilip Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 4 minuty temu, Tenfilip napisał: Osobiscie wole podstawe od zwyklej 501. Nie wiem czemu ja zmienili, skoro wczesniej sie nia tak zachwycali Zachwycali się chyba jej funkcją, a nie wyglądem. Nowa jest tak samo funkcjonalna, ale o niebo ładniejsza. No podstawa jest teraz hi-end. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 (edytowany) Pierw czytam recenzzje ze ta fikuśna przykrywka przysłaniającą wysokotonowaca to cudy nie widy robi, potem w wyższym modelu juz nic mie ma. Żeberka w podstawie to kierunkują przeplyw powietrza a potem w wyzszym modelu juz ich nie ma. Niezle teorie. To moze wyjmę źeberka ze swoich , będzie lepiej? A może nie bo ładnie wygladają Edytowano 29 stycznia 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 12 minut temu, Kenobi napisał: Pierw czytam recenzzje ze ta fikuśna przykrywka przysłaniającą wysokotonowaca to cudy nie widy robi, potem w wyższym modelu juz nic mie ma. Przecież jest. Tylko ma trochę inny kształt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 Nic tam nie widzę, wygląda jak tuba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 Bardziej zastanawia mnie ostatnio popularne konstrukcje w ktorych to pracuja br a za nim kolejny br (w tym przypadku w podstawie). Są jakieś programy symulujace taką prace podczas projektowania np. Skrzyń subwooferow (np. W car audio). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 (edytowany) 5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Bardziej zastanawia mnie ostatnio popularne konstrukcje w ktorych to pracuja br a za nim kolejny br (w tym przypadku w podstawie). Są jakieś programy symulujace taką prace podczas projektowania np. Skrzyń subwooferow (np. W car audio). Pojemnosc dolnej komory wskazywałaby dużo wyzszą czestotliwosc rezonansu. BR działa jak kolumna zamknięta powyzej czestotliwosci rezonansowej BR więc powód jest chyba inny. Moim zdaniem chodzi o zmniejszenie oddzialywania BR i/lub poszerzenia zakresu czestotliwosci w jakich pracuje. Edytowano 29 stycznia 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 8 minut temu, Kenobi napisał: Nic tam nie widzę, wygląda jak tuba No tej rurki na środku chyba nie przykleili do kopułki. Musi się trzymać jakiejś konstrukcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 3 minuty temu, Kraft napisał: No tej rurki na środku chyba nie przykleili do kopułki. Musi się trzymać jakiejś konstrukcji. Dobra juz widzę, znaczy moja wyobraźnia uchwycila 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 1 godzinę temu, Kraft napisał: Zachwycali się chyba jej funkcją, a nie wyglądem. Nowa jest tak samo funkcjonalna, ale o niebo ładniejsza. No podstawa jest teraz hi-end. Wiem, to miałem na myśli. Dla mnie jest ładniejsza stara. Ta nowa wygląda jakby się komuś nudziło zrobił schowek na opakowania od płyty cd 1 godzinę temu, Kenobi napisał: Pierw czytam recenzzje ze ta fikuśna przykrywka przysłaniającą wysokotonowaca to cudy nie widy robi, potem w wyższym modelu juz nic mie ma. Żeberka w podstawie to kierunkują przeplyw powietrza a potem w wyzszym modelu juz ich nie ma. Niezle teorie. Nie budzi to zaufania faktycznie. Dla mnie f501 są ładniejsze, choć oczywiście nowych nie widziałem na żywo. Nie wiem jaką fikuśną przykrywkę masz na myśli? Wygląają podobnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts