Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@audiowit, @Sanwing, @MobyDick no to mnie Panowie utwierdziliście w moim przekonaniu by nie eksperymentować z kolorami. Teraz kolumny wyglądają "lekko " oczywiście w skali paczek o wymiarach 720 x 820 x 510 , jak by były zawieszone nad podłogą. 

Witek , znam reguły projektantów wnętrz , wiem , że moja chałupa trochę przypomina skansen , ale kocham drewno , jego ciepło , a zarazem wizualną potęgę. No i dla akustyki to lepiej niż metal i szkło :) 

Napisano

Tomku, nie mówię że skansen. Nie mam prawa oceniać czyjegoś wnętrza. Ty masz się w nim dobrze czuć :).

osobiście podoba mi się, bo jest spójność w tym wszystkim. A wypowiadalem się tylko w sprawie standow. Ogólny klimat vintage wprowadza ciepło i spokój.

Napisano

Ciężko jest dostać lity suchy dąb w postaci kantówki 100 x 100 , klejonka jest pewniejsza , że nic się nie będzie skręcać , drewno klejone naprzemiennie słojami "znosi " działanie własnych sił. Przyznaje , techniczny jestem , ale za to elektronik ze mnie żaden :) Jak wkręcam wkręt to widzę co robię, a te elektrony to ....... , no nie ogarniam :)

• 1 year later...
Napisano

Cześć Tomek.

Dnia 8.11.2020 o 08:48, tomek4446 napisał:

Nawet nie wiecie jak się cieszę , że coś się udało z tym zdziałać

Zaskoczony?😃

Od niedawna wysokoskuteczne kolumny u mnie. 
Mialem dokładnie ten sam problem. Pętla masy. W efekcie „przydźwięk”

Wpisałem, znalazłem Twój wpis i rozwiązałem problem wpinając wszystkie kable pod jedną listwę. 
Efekt jest bardzo zadowalający, tylko przy przyłożeniu ucha coś słychać.

Dziękuję👍
Adam

PS. Dojechał/doleciał mi 4ty Bocianek. Hybrydowy preamp z wejściem na słuchawki na lampach 6Sn7. Jest wpięty w tor z resztą/lampy active. Z niego wyjścia na monosy i subwoofer.

Gra to wszystko bajecznie i jestem całkowicie usatysfakcjonowany.

Pozdrawiam.

Napisano
5 godzin temu, AudioTube napisał:

Zaskoczony?😃

Nooo ! :) 

Fajnie , że udało się rozwiązać problem. Jakie kolumny u Ciebie goszczą ?

5 godzin temu, AudioTube napisał:

Dojechał/doleciał mi 4ty Bocianek. Hybrydowy preamp z wejściem na słuchawki na lampach 6Sn7. Jest wpięty w tor z resztą/lampy active. Z niego wyjścia na monosy i subwoofer.

jak Ci się udało namówić Piotra na takie cudo ?

A , pre masz na drabince rezystorowej czy Alpsie ?

Napisano

Cześć.

7 godzin temu, tomek4446 napisał:

jak Ci się udało namówić Piotra na takie cudo ?

Sam zaproponował. Bo chciałbym czasami posłuchać przez słuchawki a córeczka czasami w spokoju netflixa.

Ja kinowy jestem i audio a ona taka normalniejsza 😃 aniżeli tatuś.

Blaze nie miał wyjścia na suba a Piotr nie za bardzo chciał go przerabiać, więc zaprojektował all in one. Blaze w torze dalej rządzi, ale sygnał przechodzi także przez lampy w Firebird/słuchawki. Można także z pominięciem Firebirda/passive.

Teraz tylko po zapewne jakieś planary pojadę z firebirdem pod pachą.

Oba pre na alpsach.

8 godzin temu, tomek4446 napisał:

Jakie kolumny u Ciebie goszczą ?

3way wielkie monitory/95dB.

Abstrahując od brzmienia, które jest niezwykłe, to bardzo interesująca technicznie konstrukcja. Na komercyjnym rynku takiej nie ma. Zbliżona to w Jbl S4700, ale jednak dość daleko od niej.

Custom, u Piotra Machnika. Tylko do współpracy z subwoofer. Także set jest jakby od urodzenia „zszyty” i organicznie jako całość.

Kółeczka pod standami, wibroizolatory kulkowe pod kolumnami, midbas 12”, sub także. Fornir pozostał ze starych kolumn. Grały pieknie, ale nie optymalnie.

Za kilka dni Piotr na dystans/on z PL/ja u siebie, dokona korekcji „akustyki” w paśmie sub. Tam gdzie zawsze i wszędzie gdzieś górki i dołki występują.

Subwoofer podłączony do Crowna z dsp.

Długi okres wykonania, z wieloma możliwościami regulacji charakterystyki częstotliwościowej. Ale tak jak ustawił, tak to mi gra i jestem bardzo usatysfakcjonowany.

Ale najważniejsze, że przydźwięk zniknął. Wiedziałem, że na pewno jest rozwiązanie, ale dzięki Twojemu przypadkowi i przyjaznemu losowi problem rozwiązany. 

AD3E09F9-3E76-481E-B0BB-FE4F1A405A95.jpeg

F3D869B3-CC03-4AE0-BC85-C1481377DB89.jpeg

• 1 year later...
Napisano (edytowany)

Teraz który model snell?.Obecnie mam kolumny dali 450 po modyfikacji .Chciałbym duży wolumen duże instrumenty  duży potężny bas nisko zaznaczony takie namiastka hi-end. 

Czy lampa o mocy 32 wat odda tyle mocy na takie kolumny?.Czy w pokoju o szerokości 3m uzyskam dobrą sterefonie i przestrzenosc dźwięku. 

4 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał:

Teraz który model snell?.Obecnie mam kolumny dali 450 po modyfikacji .Chciałbym duży wolumen duże instrumenty  duży potężny bas nisko zaznaczony takie namiastka hi-end. 

Czy lampa o mocy 32 wat odda tyle mocy na takie kolumny?.Czy w pokoju o szerokości 3m uzyskam dobrą sterefonie i przestrzenosc dźwięku. 

20230627_002221.jpg

Edytowano przez Radek Kostrzewski
Napisano

Tomek E3 do 16m2 są raczej za duże. Postawiłbym na serię J. Pewnie facet nie ma zrobionej akustyki. Będzie miał kłopot z basem.

O sorki. Teraz widzę wpis że zdjęciem pokoju. Akustyka jest. Ale i tak rozstaw kolumn czyli baza 1.8m( bo tak pewnie staną kolumny) to dla E za mało. One potrzebują przestrzeni.

Napisano

Wydaje mi się, że powinieneś udać się do któregoś ze studiów zajmujących się renowacją starych konstrukcji i posłuchać*. Nie samym Snellem i EV vintage stoi.

* ja kupiłam w ciemno bo nie chciało mi się jechać do Warszawy do Charlie Studio i był to udany zakup. Możesz się skontaktować z panem choćby przez Allegro, na pewno coś wybierzesz:

https://allegro.pl/oferta/harbeth-hl-mk-ii-12582034850

A jeszcze - akurat Snell, przez swoją względną popularność, chyba jest dość często i niezbyt profesjonalnie grzebany.

• 2 weeks later...