sonique Napisano 5 maja 2021 Napisano 5 maja 2021 14 minut temu, Markcox napisał: @sonique a zdradzisz, który konkretnie Advance gra u Ciebie? Już niedostępny i nie all-in-one: X-i120...;) Spójrz jeszcze na AA A7... ten powinien się już Tobie spodobać...;) Odpisz, cytując
Markcox Napisano 5 maja 2021 Autor Napisano 5 maja 2021 Przy tym all in one się nie upieram. Ale zaintrygowałeś mnie Dzięki Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 17 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: Mnie się wydaje że właśnie salony te które piszą na forach nie chcą polecać Arcama SA30 ,jakie są tego powody nie wiem? Które nie polecają? W naszych poleceniach się pojawia. Top nie może ich polecać. Nie doszukiwał bym się tutaj spisków :D:P Jeśli AA się spodoba to może poluj jeszcze na Electrocompanient ECI 3 chyba to był ten. Na prawdę ciekawy wzmacniacz. Mi się bardzo podobał. Piotr Odpisz, cytując
sonique Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 Zastanów się może czy rzeczywiście chcesz wydać te 10tys. Choć MA Silver 500 to fajne kolumny, to jednak nie sądzę abyś usłyszał powalającą różnicę między dobrym wzmacniaczem za 4-5tys. a takim za 10tys. Może wtedy resztę warto zainwestować w ustroje akustyczne lub dobre źródło, które to zapewne bardziej bezpośrednio i zauważalnie wpłyną na jakość dźwięku. Z tego co piszesz, różnice między obecnym KD a wypożyczonymi wzmacniaczami, bądź co bądź dla wielu z nas należącymi już do bardzo wysokiej półki, nie są jakieś powalające. A moim zdaniem powinny być większe. Może na przeszkodzie stoi właśnie nie do końca ogarnięta akustyka? W audio bardzo łatwo jest wydać dużo a zyskać niewiele. Ciesz się czasem w którym wybierasz. Bo jak już wydasz to będzie „posprzątane” Odpisz, cytując
MMarek Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) Bardzo rozsądne słowa. Kraft, także kiedyś coś podobnego napisał o kolumnach. Muszę wbić do swego łba te celne spostrzeżenia, aby nie korciły mnie bezsensowne zmiany Edytowano 6 maja 2021 przez Marek Muszyński Odpisz, cytując
Markcox Napisano 6 maja 2021 Autor Napisano 6 maja 2021 Popróbuje, posmakuje i wyjdzie w praniu I ja przy tej "dyszce" wcale się nie upieram, wręcz przeciwnie. Ale jest coś w tym, o czym piszesz. Właśnie czekam na telefon z potwierdzeniem możliwości wypożyczenia Advance Paris PlayStream A7 (A10, jak też MyConnect 150, jak będę potrzebował do wypożyczenia, muszą ściągnąć od dystrybutora - brak od ręki). Czy różnica w braku lampowej sekcji przedwzmacniacza w A7 niesie za sobą różnice w brzmieniu, czy w dalszym ciągu warto spróbować chociaż tej A7? I jak w tym wszystkim ma się Musical Fidelity M5si, również przez nich zaproponowany do sprawdzenia? Odpisz, cytując
Dedal Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) MF m5si kulturalne ,nie ostre wyrównane brzmienie z dobrą kontrolą niskich częstotliwości i barwną średnicą rozdzielczą nie dominującą górą. Moje odczucie .Pzdr Edytowano 6 maja 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) 4 godziny temu, S4Home napisał: Które nie polecają? W naszych poleceniach się pojawia. Top nie może ich polecać. Nie doszukiwał bym się tutaj spisków :D:P Jeśli AA się spodoba to może poluj jeszcze na Electrocompanient ECI 3 chyba to był ten. Na prawdę ciekawy wzmacniacz. Mi się bardzo podobał. Piotr Piotrze o ile mogę tak do ciebie pisać,no ostatnio może wam się czasem zdarza go polecić ,wcześniej tak do końca stycznia na 99% nie było takiego przypadku,choć to mogę zrozumieć bo wcześniej były spore problemy z softem .No ale Q21 to chyba ciągle tylko Audiolaba poleca ,bo Arcama SA30 chyba nigdy nie widziałem by komuś polecili .Choć mój był kupowany właśnie u nich ,choć nie przez ze mnie ,a pierwszego właściciela.😉 Edytowano 6 maja 2021 przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
lysy Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 20 godzin temu, Markcox napisał: @lysyrafal to co na pewno jestem w stanie stwierdzić, to, że jest bardziej kontrolowany przez Arcama. Gra tak, jakby czyściej, potrafi zejść nisko i z biegiem czasu mięsa w moim odczuciu mu nie brakowało, ale prawdą jest, że w ampli było go deko więcej (uwzględniając, że w samym ampli nawłączanych jest szereg wodotrysków), ale przy okazji był bardziej irytujący, jakby trochę buczący/rezonujący, nie wiem, jak to ująć, żeby znowu nie zostać źle zrozumianym. Natomiast włączając ampli w pure direct, dołu (abstrahując od jakości) było więcej w Arcamie. A same kolumny przed zakupem słuchałem przede wszystkim na CA Azur (i tu już praktycznie zapadła decyzja) i później (w innym salonie) trochę na Marantz'u, jak dobrze pamiętam z 8 z przodu To dobrze odebrałem opis wrażeń i wychodzi troszkę przyzwyczajenie do innej jakości basu stereo kontra KD. 16 godzin temu, Markcox napisał: Wtedy szukałem kolumn, nie elektroniki, nie skupiałem się w sumie na tym, ale może to był błąd. A które połączenie podobało Ci się najbardziej z tych trzech wzmacniaczy pomijając już te inne warunki akustyczne? Odpisz, cytując
Ars_Poland Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 4 godziny temu, sonique napisał: Zastanów się może czy rzeczywiście chcesz wydać te 10tys. Choć MA Silver 500 to fajne kolumny, to jednak nie sądzę abyś usłyszał powalającą różnicę między dobrym wzmacniaczem za 4-5tys. a takim za 10tys. Może wtedy resztę warto zainwestować w ustroje akustyczne lub dobre źródło, które to zapewne bardziej bezpośrednio i zauważalnie wpłyną na jakość dźwięku. Dobrze napisane polać mu 😁👍 Odpisz, cytując
Markcox Napisano 6 maja 2021 Autor Napisano 6 maja 2021 36 minut temu, lysyrafal napisał: A które połączenie podobało Ci się najbardziej z tych trzech wzmacniaczy Z trzech, czyli CA, Marantz i SA30?! Wydaje mi się, że jednak Arcam był mi najbliżej. 38 minut temu, lysyrafal napisał: A które połączenie podobało Ci się najbardziej z tych trzech wzmacniaczy Coś w tym jest, ale teraz słuchając muzyki na ampli, rodzaj reprodukcji tych niskich tonów zwyczajnie mnie irytuje. @Dedal75 dzięki 👍 Odpisz, cytując
sonique Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 AA A7 to bardzo dobry kierunek. Może nawet lepszy (nowszy, a więc pewnie poprawili kilka niedociągnięć jakościowych - a już bezdyskusyjnie ładniejszy). Musical Fidelity M5si to dość podobne granie więc do sprawdzenia. Z innych o podobnym charakterze brzmienia wymieniłbym Vincenta i Xindak-a. One wszystkie powinny się „lubić” z MA. Odpisz, cytując
lysy Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 @Markcox Fajnie to słyszeć ponieważ zmiana idzie w dobrym kierunku. Moje typy wzmacniaczy do odsłuchu znasz, a koledzy jak widzę proponują jeszcze inne opcje. Odpisz, cytując
sonique Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 Myślę, że nie cena jest tu ważna a synergia. Pamiętam jak tragicznie zabrzmiał mi lubiany przeze mnie Marantz 8006 z MA Silver 500, Tannoy XT8f, oraz Focal-ami. A jak rewelacyjnie z Pylonami i Dali. Wszystko względnym jest... i zależy jak leży...;) Odpisz, cytując
Dedal Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 40 minut temu, Markcox napisał: @Dedal75 dzięki 👍 Niestety tylko z jedną parą kolumn +DAC+mini Pc i w akustyce nie do końca szczęśliwej .Pzdr Odpisz, cytując
Amarok Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) Czy są jakieś inne wzmacniacze z korekcją odsłuchu oprócz Arcama i Lyngdorfa? Edytowano 6 maja 2021 przez Amarok Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Dedal75 napisał: NAD chyba ma . Pzdr Nad M10 ma ,ale jego Dirac jest ograniczony do jakiegoś pasma już nie pamiętam jakiego .Jeśli chce się mieć pełnego to jest jakaś opłata około100euro. 3 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał: Piotrze o ile mogę tak do ciebie pisać,no ostatnio może wam się czasem zdarza go polecić ,wcześniej tak do końca stycznia na 99% nie było takiego przypadku,choć to mogę zrozumieć bo wcześniej były spore problemy z softem .No ale Q21 to chyba ciągle tylko Audiolaba poleca ,bo Arcama SA30 chyba nigdy nie widziałem by komuś polecili .Choć mój był kupowany właśnie u nich ,z tym że nie przez ze mnie ,a pierwszego właściciela.😉 Edytowano 6 maja 2021 przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
maverick2005 Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) Dnia 30.04.2021 o 11:32, Markcox napisał: @maverick2005 i właśnie ta rozpiętość wyboru trochę mnie przeraża, bo zakładałem, że temat załatwię szybko i bezboleśnie. Ale jak się okazuje, nie ma tu drogi na skróty. Obecnie testuję Yaqina ms-34b,jak na razie jest dobrze,tu czuć przeskok z Onkyo rz 830, zobaczymy po weekendzie,przy dłuższym słuchaniu. Edytowano 6 maja 2021 przez maverick2005 Odpisz, cytując
Markcox Napisano 6 maja 2021 Autor Napisano 6 maja 2021 @lysyrafal dopiero teraz zauważyłem, że zacytowałem raz jeszcze ten sam fragment, ale chyba odpowiedź była czytelna W każdym razie 6 godzin temu, lysyrafal napisał: wychodzi troszkę przyzwyczajenie do innej jakości basu stereo kontra KD 5 godzin temu, Markcox napisał: Coś w tym jest, ale teraz słuchając muzyki na ampli, rodzaj reprodukcji tych niskich tonów zwyczajnie mnie irytuje @maverick2005 wygląda, jak ze Star Trek'a. trzymam kciuki za dobre weekendowe smaki i czekam na jakieś wnioski. Mi w każdym razie coś nie po drodze, finalnie okazało się, że jednak z AA mają tylko jedną sztukę tego producenta na stanie, w modelu A7 i to nówkę sztukę z pudełka. I nie szczególnie jest im po drodze, żeby ją wypożyczyć, mi tym bardziej jest nie po drodze, żeby brać na weekendowe testy niewygrzany sprzęt. Z Musical Fidelity też mają tylko M2si. Generalnie stany magazynowe trochę przewietrzone. I padła propozycja wypożyczenia Pier'a... 🤔 Odpisz, cytując
Asia Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 13 minut temu, Markcox napisał: padła propozycja wypożyczenia Pier'a... 🤔 Do not hesitate Ciekawa bym była co usłyszysz z innymi kolumnami. Odpisz, cytując
sonique Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) 31 minut temu, Markcox napisał: Mi w każdym razie coś nie po drodze, finalnie okazało się, że jednak z AA mają tylko jedną sztukę tego producenta na stanie, w modelu A7 i to nówkę sztukę z pudełka. I nie szczególnie jest im po drodze, żeby ją wypożyczyć, mi tym bardziej jest nie po drodze, żeby brać na weekendowe testy niewygrzany sprzęt. Z Musical Fidelity też mają tylko M2si. Generalnie stany magazynowe trochę przewietrzone. I padła propozycja wypożyczenia Pier'a... 🤔 Niełatwe życie audiofila w Polsce... w sklepie on-line wszystko... w magazynie co drugi wystąp... z drugiej strony pewnie trochę winien popyt. Ale mały wybór popytu nie stymuluje. Vicious circle... I jak tu podejmować decyzje? Chociaż myślę sobie, że na jednym sklepie świat się nie kończy... wciskanie tego co jest na stanie bo pewnie marża fajna słabe trochę. A publikowanie w sieci zdjęć tego czego nie ma (i czasem wiadomo, że już nie będzie) jeszcze słabsze. A spotkałem się z tym już kilka razy... Edytowano 6 maja 2021 przez sonique Odpisz, cytując
Markcox Napisano 6 maja 2021 Autor Napisano 6 maja 2021 13 minut temu, Asia napisał: Do not hesitate W zasadzie nie bardzo mam wyjście, szkoda mi zmarnować weekend, a równie zaciekawiły mnie Twoje odczucia w obcowaniu z nim. Więc pewnie na ten ruch się zdecyduje. Czysta ciekawość. Z tym, że ja chyba będę musiał go postawić gdzieś za plecami 😁 @sonique pewnie, że się nie kończy, natomiast chciałem sobie zaoszczędzić zabaw logistycznych z kurierami, stąd poszukiwania po sklepach, które mam pod ręką - ale jak widać nie wyszło. I będąc precyzyjnym, nie mieliby problemu, żeby nówkę z każdego modelu ściągnąć w "mgnieniu" oka od dystrybutora, ja mówię o stanach "ekspozycyjnych", które chciałbym zabrać pod pachę do domu, żeby potestować. Przypomniałem sobie jeszcze, że w szafie mam starego Denona, kupowanego jakieś 20+ lat temu, jakiś średnio-niski model, więc z ciekawości też go przeoram. Sam jestem ciekaw, co mi z tego wyjdzie Odpisz, cytując
Ars_Poland Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 (edytowany) 6 godzin temu, Felix1 napisał: Tyle, że w Arcamie za te dodakowe kilka tysięcy dostajesz całkiem niezłe źródło i Diracl Live. Kupując wzmacniacz za te 4-5 tysięcy w większości przypadków będzie potrzebował również źródła. Z resztą @Markcox pisał już o tym wcześniej. Ja mam takie porównanie. Jako źródło Bluesound node2i koszt 2koła i chromcast audio kiedyś koszt 99zł. Słucham tylko tidal. W ślepym teście ciężko u mnie wskazać faworyta między tymi dwoma źródłami( sluchając Tidal). Odsluchalem Arcama( nie sprawdziłem DL) . Wcześniej posiadałem Denona pma 1600ne którego nówke kupiłem za 4500zł i zrobił robotę taką że Arcam mnie nie ruszył. To są moje odczucia. Tylko mowa też o kolumnach MA Silver 500 Pozdr Edytowano 6 maja 2021 przez Ars_Poland Odpisz, cytując
Asia Napisano 6 maja 2021 Napisano 6 maja 2021 14 minut temu, Markcox napisał: Przypomniałem sobie jeszcze, że w szafie mam starego Denona, kupowanego jakieś 20+ Kurczę, my mamy stary amplituner KD Sony, może też go odkurzymy? Z ciekawości 16 minut temu, Markcox napisał: . Z tym, że ja chyba będę musiał go postawić gdzieś za plecami Może przynajmniej mają czarny, a nie złoty. Odpisz, cytując
Recommended Posts