Butler Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) Creed III Jak ktoś lubi filmy pokroju Rocky, to to jest pozycja dla niego. Fabuła niezbyt skomplikowana, łatwo przewidywalna... Ale kino dość widowiskowe, poprawnie zrealizowane i fajnie to się oglądało. Świetny soundtrack, zdecydowanie przykuł moją uwagę. Edytowano 12 kwietnia 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) Film 65 sf i mnie przynajmniej pozytywnie zaskoczyl - byl lepszy niz myslalem ze bedzie . Edytowano 12 kwietnia 2023 przez Artur Brol niedzialajace zdjecie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Mądry Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) 57 minut temu, Butler napisał: Creed III Jak ktoś lubi filmy pokroju Rocky, to to jest pozycja dla niego. Fabuła niezbyt skomplikowana, łatwo przewidywalna... Ale kino dość widowiskowe, poprawnie zrealizowane i fajnie to się oglądało. Świetny soundtrack, zdecydowanie przykuł moją uwagę. Widzę, że najniżej oceniany porównując do poprzednich części. To chyba brak Sylwestra Stallone o tym zaważył Dodany do listy. Edytowano 12 kwietnia 2023 przez Artur Mądry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) 4 godziny temu, Artur Mądry napisał: Mówiąc o kinie fantasy i Sci-Fi to na pewno. Do klasyki SF zaliczyłbym raczej 2001 odyseję kosmiczna czy choćby bladerunner-a, czy Solaris (ale nie ten amerykański chłam). Pomijam kosmos 1999 czy pierwsze battlestar galactica Te filmy coś wniosły do gatunku a nie były kalkami innych produkcji to już prędzej pierwszy Terminator może być klasyką. Edytowano 12 kwietnia 2023 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Dziś tak z młodszą koleżanką rozmawiałem ,że fajnie obejrzeć czasem jakieś kino z lat 1990-2005 , Ona na to , "klasyki" Dla ludzi urodzonych w latach 1990 to są klasyki ... W sumie te filmy nie mają tej poprawnościowej papki jak dzisiaj , w LOTR może ślepy jestem ,może casting był dobry , nie widzę parytetu rasowego (dla aktorów rzecz jasna) , zresztą duety Ostatni Skaut (Bruce z Damonem) czy Die Hard 3 (Bruce z Samuelem) - szczerze oglądając wtedy te filmy nie widziałem innego koloru skóry , tzw team chemistry robił robotę , dziś niestety zliczam ilu jest afro , meksyk , hindus , azjata , oraz zastanawiam się kiedy nastąpi jakiś wątek lgbt btw. Duchy z Inshucośtam z Colin Farelem (jest na disney+) , bardzo dobry film , porównując z tym azjatyckim z wieloma oskarami to nie wiem czemu Colin nie otrzymał nagrody ... 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 32 minuty temu, Fafniak napisał: Do klasyki SF zaliczyłbym raczej 2001 odyseję kosmiczna czy choćby bladerunner-a, czy Solaris (ale nie ten amerykański chłam). Pomijam kosmos 1999 czy pierwsze battlestar galactica Te filmy coś wniosły do gatunku a nie były kalkami innych produkcji to już prędzej pierwszy Terminator może być klasyką. O A co z Obcym ? Otchłań- nawiasem mówiąc ciekawe kiedy wydają ją na Blueray albo 4K. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Saturn 3 - byłem w kinie 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 14 godzin temu, J4Z napisał: Czas odświeżyć Do zobaczenia za tydzień 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 49 minut temu, J4Z napisał: Wczoraj wieczorem zacząłem, a jeszcze połowy drużyny nie obejrzałem. Zwykła czy rozszerzona wersja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 2 godziny temu, Artur Brol napisał: O A co z Obcym No jasne. Niedawno obejrzałem po raz nie wiem już który. Klasa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 11 minut temu, Fafniak napisał: No jasne. Niedawno obejrzałem po raz nie wiem już który. Klasa Oj Obcy nie wiem ile razy u mnie gościł (dobrze że nie w klacie ;). Świetne są filmy jak Horyzont Zdarzeń, W Stronę Słońca, Pandorum świetne sci-fi mające klimacik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Nie inaczej obcego zdecydowanie na ekranie tv. Choć Pandorum jest przy np. Gwiezdnych wojnach dzieckiem. Teraz ciężko o naprawdę dobry film sf - nie mają pomysłów chyba. Jeszcze wspomniał bym Star Trek, Critters, Gremlins, Leviathan i podobny Deep Star Six, Terminator ... Fajnie było być dzieckiem w tamtych latach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Zabójcze wesele - żenujący gniot, szmira, totalnie nie polecam, chyba że ktoś lubi J. Aniston. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Pozostsając w klimacie SF, polecam „Moon” w reżyserii Duncana Jonesa (syna Davida Bowie). Niezła gra Sama Rockwella i bardzo dobra ścieżka dźwiękowa Clinta Mansella. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Mój pierwszy SF 🤪 to " Goście z galaktyki Arkana" a nieee. King Kong, Powrót Mechagodzilli, Super potwór 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Mądry Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 (edytowany) 16 godzin temu, Fafniak napisał: Do klasyki SF zaliczyłbym raczej 2001 odyseję kosmiczna czy choćby bladerunner-a, czy Solaris (ale nie ten amerykański chłam). Pomijam kosmos 1999 czy pierwsze battlestar galactica Te filmy coś wniosły do gatunku a nie były kalkami innych produkcji to już prędzej pierwszy Terminator może być klasyką. Dlatego napisałem, że mniej się tutaj skupiam mówiąc o klasykach na IŚ. Chociaż, pokazanie klas społecznych było naprawdę fajne - takie aktualne Chiny Do klasyki SF osobiście zaliczyłbym Gwiezdne Wojny. Fajnym przykładem są Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja. Odniosła tak wielki sukces, że inne produkcje próbowały się na niej wzorować i to z różnym szczęściem. Takim filmem, który chciał unieść się na skrzydłach popularności GW był film np. o James Bond Moonraker. Zostawiam już do indywidualnej oceny czy była to udana próba 15 godzin temu, Kubakk napisał: Dziś tak z młodszą koleżanką rozmawiałem ,że fajnie obejrzeć czasem jakieś kino z lat 1990-2005 , Ona na to , "klasyki" Dla ludzi urodzonych w latach 1990 to są klasyki ... W sumie te filmy nie mają tej poprawnościowej papki jak dzisiaj , w LOTR może ślepy jestem ,może casting był dobry , nie widzę parytetu rasowego (dla aktorów rzecz jasna) , zresztą duety Ostatni Skaut (Bruce z Damonem) czy Die Hard 3 (Bruce z Samuelem) - szczerze oglądając wtedy te filmy nie widziałem innego koloru skóry , tzw team chemistry robił robotę , dziś niestety zliczam ilu jest afro , meksyk , hindus , azjata , oraz zastanawiam się kiedy nastąpi jakiś wątek lgbt btw. Duchy z Inshucośtam z Colin Farelem (jest na disney+) , bardzo dobry film , porównując z tym azjatyckim z wieloma oskarami to nie wiem czemu Colin nie otrzymał nagrody ... No właśnie zależy co rozumiemy pod słowem klasyki - jeżeli tylko np. filmy, które mają 50+ lat? Ja uważam, ze do klasyki zaliczamy filmy na których wzorują się inni. To nie tylko fabuła, ale też sposób kręcenia filmu. np. Kultowe sceny z Matrixa? Oj głośno było o nich swojego czasu. U mnie wydaje się, że był to Star Trek - pierwszy SF obejrzany, albo może Kapuśniaczek? Filmy Louis de Funès - na pewno do odświeżenia, lata nie oglądałem, zobaczymy czy nadal będą bawić. Edytowano 13 kwietnia 2023 przez Artur Mądry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 14 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2023 (edytowany) Wpis przeniosłem do Świata Seriali, przez pomyłkę wpisałem tu. Edytowano 14 kwietnia 2023 przez Amarok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Mądry Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 Tym razem obejrzany w wersji rozszerzonej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 Kryptonim:Polska (jest na netflix) zabawna komedia w starym stylu , trochę zaleciało mi Killerem czy Porankiem Kojota , B.Szyc wymiata zresztą Rysiek z Klanu nie gorszy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Coda (child of deaf adults), wczoraj obejrzałem i polecam. Świetny i przyjemny do oglądania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Z sf, to hmm Stalker bym powiedział że to klasyk, Droga, Book of Eli, Interstellar klasykiem też już jest. Akira, Ghost in the shell, Cowboy Beepop (i Firefly razem z nim). Z nowszych to zdecydowanie Edge of Tommorow (na podstawie mangi), Ad Astra. Jednym z większych klasyków jest np. Starship Troopers (ale tylko część pierwsza, pozostałe to w większości gnioty - aczkolwiek Marauder jest najbliższy książce, jest też anime z lat 80tych, całkiem niezłe swoją drogą). Klasyki to zdecydowanie Terminator I i II i Predator I (ten nowy predator jest niczego sobie). Bardzo fajny reboot sędziego Dredda z Karlem Urbanem, zdecydowanie przebił tego ze Stallonem. Blade Runner 2045 będzie klasykiem, tak samo jak nowa Duna. Ze starszych jeszcze Nausica z doliny wiatrów, Gundamy wszelkiego rodzaju (tutaj można dorzucić jeszcze Robota Joxa jako amerykański wkład w wielkie roboty). Battle Angel Alita jest też naprawdę dobrym filmem. Czy Odyseja kosmiczna jest klasykiem? Jest, ale jednoczęśnie jest to cholernie nudny film. Książki są o niebo lepsze, łącznie z domykającą serię Odyseją 3001. IMHO za klasyki powinniśmy uznać filmy które zdefiniowały podgatunek w gatunku. Właśnie Odyseja Kosmiczna jako typowy przedstawiciel Hard SF (teraz czekamy na Niezwyciężonego na podstawie książki Lema), mamy sf horror gdzie wyznacznikiem jest OBCY 1,2,3 (4 nie, a prometeusz to już w ogóle) i bodajże Into The Sun (film o statku który leci zrestartować słońce). Jest sf naparzankowo/strzelające gdzie mamy Terminatora + Predatora (i próbujący płynać na fali Total Recall). Mamy CyberPunk gdzie poniekąd Blade Runner dzieli i rządzi (dla tych co nie oglądają Anime, dla tych co oglądają to jednak Akira + Ghost in the shell) ale blisko jest Johnny Mnemonic, a kanonicznym przestawicielem jest serial CyberPunk na Netflixie. Mamy SteamPunk gdzie jest Mutant Chronicles. Megaroboty - Gundam. Są SF survival - Marsjanin. I jeszcze trochę tego będzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 Dnia 24.08.2022 o 10:00, Adi777 napisał: Dzisiaj Samsara. Pozycja odhaczona. Co ciekawe PLEX na TV Sony w sieci domowej miał kłopoty, nie chciała iść ścieżka DTS. Transkodowało. Chwila uwagi na parametry filmu i wszystko jasne. DTS-HD Master Audio 7.1 96kHz. Ale Zidoo dał radę A sama pozycja... No cóż. To dokument. Ale piękne ujęcia i nastrojowa świetnie skomponowana muzyka w tle spowodowały że dzień milej upłynał, stres gdzieś umknął i poleciał daleko. Polecam jak ktoś chce się odhamić i zrelaksować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Bahzell napisał: Book of Eli Z Denzelem Washingtonem? Dla mnie średniak. Stalkera muszę w końcu obejrzeć. Może jutro mi się uda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 25 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2023 (edytowany) Całkiem dobrze wspominam "Ukryty Wymiar" z Laurence Fishburnem i Samem Neillem, no i mam jakąś niewytłumaczalną słabość do "Misji na Marsa", bo mam wrażenie, że ten film mógłby być dużo lepszy niż jest. Edytowano 25 kwietnia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 maja 2023 Udostępnij Napisano 4 maja 2023 Dungeons & Dragons: Złodziejski honor https://www.filmweb.pl/film/Dungeons+%26+Dragons%3A+Złodziejski+honor-2023-751495 film przygodowy , są akcenty z gry D&D (grałem w AD&D na początku lat 90tych , ale mechanika była trochę przegięta) - takie 7/10 jak dla mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts