Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, Kraft napisał:

Wydaje mi się, że klasą grania mogą spokojnie konkurować z KEF LS50, które też kosztują piątaka. 

Małe sprostowanie, kef ls50 to starszy model, który można teraz dostać za około 3600 PLN w salonach, w których są jeszcze dostępne. Piątkę kosztuje ich nowsze wcielenie - meta. Moje byłe mentory swego czasu kosztowały ponad 5000 PLN, teraz na portalach aukcyjnych można je dostać za około 2000. Dalej, dynaudio excite x14 - nowe - 4000. Dzis używki w stanie idealnym na gwarancji to około 1500 - 1800 zł. I tak można mnożyć przykłady. 

6 godzin temu, lpomis napisał:

@Kraft

Żeby nie było, poważnie się zastanawiam nad zakupem tych maluchów

Teraz, kiedy @Kraft zrobił im taką reklamę, ich ceny na pewno nie spadną 😉. Aczkolwiek sam chętnie bym ich posłuchał. 

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, seba3002 napisał:

Małe sprostowanie, kef ls50 to starszy model, który można teraz dostać za około 3600 PLN w salonach, w których są jeszcze dostępne. Piątkę kosztuje ich nowsze wcielenie - meta.

Ale ja testuję starszy model Dali. Skoro Meta są lepsze od poprzednika, a Menuety są lepsze od Mentor Menuet, to wszystko pasuje. 5000 zł za nowe Menuety oraz 5000 zł za nowe Meta i jakość grania też powinna wypaść podobnie.

Edytowano przez Kraft
Napisano

No to zazdrość za zazdrość. Nie omieszkaj gdzieś o nich napisać. Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii. Jak napiszesz, że lepsze od Dynaudio, to Dynki przeskoczę i zabiorę się od razu za PMC.

Napisano

Oczywiście, że opiszę. Z tym że pewnie bliżej weekendu. Jutro mam kilka godzin dla siebie, więc chętnie posłucham kilku ulubionych plyt i playlist. 

Jednak z Dynaudio bym nie rezygnował. Pamiętaj, że to relaksacyjne kolumny dla Panów w średnim wieku 😉.

Napisano (edytowany)

Kupiłem używane. Będę mógł w CV wpisać "były (lub obecy) wlasciciel ekskluzywnych minimonitorów" 😉. W zasadzie "używane" to słowo troszkę na wyrost. Kolumny mają około 8 m-cy a biorąc pod uwagę, że anglicy dają na nie 20 lat gwarancji, to jeszcze niemowlęta. 

Edytowano przez seba3002
Napisano
Dnia 13.04.2021 o 11:08, Kraft napisał:

Widzę, że opinie o Menuetach są podzielone. Recenzenci pieją z zachwytu. Szarzy użytkownicy już mniej. Mi się podobają bardzo. Chyba już mam na tyle wysmakowany gust, że nadaję się na zawodowego recenzenta;)

Kraft co bym nie przeczytał... 🤔To wszystko Ci się podoba... Też tak chcę! 😔 

Zaczyna zalatywać stereo i kolorowo 😜 bo głaszczesz wszystko co odsłuchasz 🤔 chyba za bardzo zrobiłem się wybredny 🙄 

Napisano
9 minut temu, finchers napisał:

Kraft co bym nie przeczytał... 🤔To wszystko Ci się podoba... Też tak chcę! 😔 

Kwestia diety, suplementacji i dużej dawki ruchu na świeżym powietrzu. Każdy tak może.

Aha. I jeszcze trzeba mieć porządny wzmacniacz;)

Napisano
6 minut temu, Kraft napisał:

Kwestia diety, suplementacji i dużej dawki ruchu na świeżym powietrzu. Każdy tak może.

Aha. I jeszcze trzeba mieć porządny wzmacniacz;)

Dzięki za rady... Postaram się brać przykład 😉 sorry ale na wzmaka się nie zamienię 😜

Napisano (edytowany)

Jaka chwilówka? To była poteżna suma która prawie zmusiła mnie do zlikwidowania konta i wyprzedaży większości sprzętu. Niestety, dobre opinie kosztują i nie są dostępne dla wszystkich. 

PS Kilka uśmiechów bo jeszcze ktoś uwierzy🤣🤣🤣

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Odsłuchuję teraz Menuety w innym ustawianiu. Pomieszczenie 10 m2. Dobrze wytłumione. Kolumny ustawione 10 cm od regału z książkami. Odsłuch w trójkącie równobocznym o boku 160 cm.

Odczucia więcej niż pozytywne. Największe wrażenie robią wspaniałe wokale. Tak realistycznych i pełnych smaczków jeszcze u siebie nie słyszałem. Właściwie przyćmiewają resztę przekazu. Wszystko inne schodzi na dalszy plan. Stereofonia niezła. Bardzo szeroka i z dobrym wyjściem przed kolumny. Na odpowiednich nagraniach Dali potrafią dosłownie otoczyć dźwiękiem. Gorzej z głębią sceny za linią kolumn. Jest dość płasko. Daje o sobie znać, że kolumny nie mają za sobą wolnej przestrzeni. W salonie, odstawione daleko od ściany, nie miały z głębią problemu. Namacalność jest bardzo dobra, ale brzmienie jest trochę przytłumione, z mniejszym blaskiem i lekkością niż w salonie. Dużo większe wytłumienie daje o sobie znać. Odbiera to atrakcyjności np. muzyce elektronicznej. Nie jest taka energetyczna. Bas lepszy niż można się spodziewać. Bardziej wypełniony niż w salonie. W większości utworów zupełnie wystarczający. W miarę mięsisty i - mimo ustawienia kolumn blisko odbijającej powierzchni - tylko nieznacznie podbity w wyższym paśmie. Najważniejsze, że kulturalny i nierezonujący. Trzeba jednak przyznać, że na niektórych utworach, np. London Grammar "Hey Now", trzeba się go domyślać. 

Ogólnie spektakl mniejszy niż w salonie (z tych samych kolumn), ale - głównie za sprawą realizmu wokali i stereofonii - robiący i tak świetne wrażenie. Zestaw małopokojowy oparty na dobrej klasy monitorkach mógłby być dla mnie całkiem ciekawą alternatywą dla salonowego. I sporo tańszą.

Podobają mi się te Dali.

Edytowano przez Kraft
Napisano
3 minuty temu, Kraft napisał:

Trzeba jednak przyznać, że na niektórych utworach, np. London Grammar "Hey Now", trzeba się go domyślać. 

No właśnie. Wszystko byłoby fajnie z tymi minimonitorami, gdyby nie ten bas, który mimo tego że jest przyzwoity, zróżnicowany, szybki to jednak w niektórych momentach po prostu "znika".

Napisano
9 godzin temu, seba3002 napisał:

No właśnie. Wszystko byłoby fajnie z tymi minimonitorami, gdyby nie ten bas, który mimo tego że jest przyzwoity, zróżnicowany, szybki to jednak w niektórych momentach po prostu "znika".

No to pytanie czy dołożenie suba REL Ti nie jest tu złotym środkiem.

Kiedyś testowałem Tannoy DC6 monitory które urzekły mnie środkiem i znakomitą górą. Ale bas nie był dla mnie odpowiedni. W konfiguracji z subem sprzet zagrał jak znacznie droższy.

Z tym że tam były chyba dwa suby.

Piotr

Napisano (edytowany)

Piotrze... jako posiadacz tanoya dc kusisz tymi subami, oj kusisz :)

Z tym ze ja jakos specjalnie na bas nie narzekam. Moze dlatego ze florstandy i moze akustyka "pomaga" ale zawsze gdzies tam z tyłu glowy jest chec wejscia "w to" - pozdr.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...
Napisano

Szanowny Krafcie. Za Twoją przyczyną kupiłem pierwsze w życiu porządne głośniki, niedługo minie już rok, a więc pora na zmiany :). W związku z tym, proszę uprzejmie o test Monitor Audio Gold 100 5G. Dziękuję.

Napisano (edytowany)
12 minut temu, Marek Muszyński napisał:

a więc pora na zmiany :)

A ja wczoraj zrobiłem sobie pewną listę. Ponieważ nie mogę znaleźć kolumn, które by mnie zadowalały w 100%, to pomyślałem, że kupię sobie trzy pary i w zależności od nastroju i repertuaru będę wybierał do słuchania jedne z nich. Wiesz kto znalazł się w tym zestawieniu? Bowersy 706;)  

Edytowano przez Kraft
Napisano
3 minuty temu, Kraft napisał:

Wiesz kto znalazł się w tym zestawieniu? Bowersy 706;)  

Ty wiesz jak poprawić humor niezdecydowanemu człekowi :). Może i ja sobie kupię jeszcze jedną parę ? Trzy to już za wiele.

Napisano

@Kraft - nie myśl, ze jesteś prekursorem takiego rozwiązania🤣. U mnie coś takiego funkcjonuje od lat. Czasem spotykam się z krytyką że to przerost formy nad treścią i że można uniwersalnie.  U mnie się to sprawdza, z tym, że oprócz różnych kolumn, do róznych rodzajów muzyki, są też różne wzmacniacze.

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

że można uniwersalnie.  

Pewnie można. Tylko trzeba mieć szczęście. Powiedzmy, że istnieje ta idealna dla mnie konstrukcja. Skąd mam wiedzieć, która to? Musiałbym przesłuchać wszystko w danym przedziale cenowym, żeby ją namierzyć. To przecież niemożliwe. Chyba, że ma się właśnie szczęście i będzie to jedna z tych nielicznych, które będziemy mieli okazję posłuchać.

Napisano

Myślę, że bardziej niż szczęscie to decydują tu preferencje dotyczące sposobu odbioru danych gatunków.  A, ze w moim przypadku spektrum słuchanej muzyki jest znaczne wiec i znalezienie ,,złotego srodka,, byłoby raczej awykonalne. A może zwyczajnie jestem leń i nie chce mi sie przerzucać następnych setek urządzeń. Wolę rozwiazanie takie jakie mam i dobrze mi z nim. CO NIE ZNACZY, ŻE JEST NAJLEPSZE.