Skocz do zawartości

Absolute beginners stereo w strefie dziennej 32 m2

Recommended Posts

Napisano

I jeszcze inne pytanie - na którym poziomie macie ustawiony Ref Level?

1 minutę temu, Fafniak napisał:

Jak dotykasz dłonią i wyczuwasz że jest lekko ciepłe

Do pomiaru temperatury dzieci używam "la bocca della verita'", ale ok, RME całować nie będę.

Napisano (edytowany)
37 minut temu, Asia napisał:

A co to za termometr?

Bezdotykowy.  Napisane na nim - Etekcity Infrared Thermometer.  Nie pamiętam ale chyba kupiłem na Amazon kiedyś za grosze.

71m9Gq++qmL._AC_SL1500_.jpg

34 minuty temu, Asia napisał:

I jeszcze inne pytanie - na którym poziomie macie ustawiony Ref Level?

Ja mam ustawione na Auto Ref Level (ON)    Takie ustawienie jest zalecane jeśli korzysta się z loudness / EQ / bass + treble

Była kiedyś tu na forum dyskusja o tym ale niewiele się dowiedziałem. Wybrałem więc to co zaleca producent. 

W instrukcji RME można o tym poczytać.

Edytowano przez Gość
Napisano

Też ustawiłam Auto Ref Lev ON, ale w menu powyżej Ref Level +1dB. Czytam instrukcję przez cały czas, ale nie pojęłam jaka jest zależność między tymi dwoma ustawieniami.

Ref level rozumiem w odniesieniu do głośności ustawionej na wzmacniaczu, a Auto Ref jako optymalizację SNR gdy chcemy pogłosić lub ściszać ustawiony poziom.

Zmierzyłam temperaturę urządzeń: RME 32 st., radiator wzmacniacza 47 st. Sporo .

1 godzinę temu, JohnDoe napisał:

Bezdotykowy

Chyba pirometr się takie coś nazywa.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona (nareszcie) ze sterowania głośnością pilotem, naprawdę znakomicie działa.

Napisano (edytowany)

2 godziny temu, Asia napisał:

Też ustawiłam Auto Ref Lev ON, ale w menu powyżej Ref Level +1dB. Czytam instrukcję przez cały czas, ale nie pojęłam jaka jest zależność między tymi dwoma ustawieniami.

Jeśli włączysz Auto Ref Level (ON)  to wtedy nie ma znaczenia co zostawisz w menu powyżej "Ref Level +1dBu"

To jest ten sam parametr. Tylko kiedy uruchomisz Auto to poziom wzmocnienia (Ref Level) dopasowuje się i przeskakuje automatycznie. Możesz usłyszeć takie kliknięcia wewnątrz urządzenia. To wszystko odbywa się w sekcji analogowej i jest podzielone na 4 poziomy. 

Dodatkowo, wzmocnienie sygnału / oraz sterowanie DSP / odbywa się w sekcji cyfrowej (sterowanie głośnością od -114.3dBr do   + 6dBr) 

Ref level rozumiem w odniesieniu do głośności ustawionej na wzmacniaczu, a Auto Ref jako optymalizację SNR gdy chcemy pogłosić lub ściszać ustawiony poziom.

Dobrze rozumiesz, chodzi o optymalizację SNR. Można to zrobić ręcznie jeśli ktoś wie co robi/ lub zdać się na automat.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona (nareszcie) ze sterowania głośnością pilotem, naprawdę znakomicie działa.

Przyciski na pilocie można mapować prawie dowolnie. Można nie tylko sterować głośnością ale zmieniać brzmienie. Leżąc na kanapie 😎

Edytowano przez Gość
Napisano
14 godzin temu, JohnDoe napisał:

zmieniać brzmienie

Masz na myśli bass/treble?

Wczoraj słuchałam propozycji z wątku Czego słucham. Najpierw płyta Unusual potem Optimisme.

Zmęczyłam się. W pierwszej słyszałam wyłącznie głos, muzyka gdzieś zniknęła.

Druga mnie zaatakowała wysokimi i niskimi tonami. I szybkością.

Nie zgrywa się z Ariami ten przetwornik, znika gdzieś barwa, zostaje wyostrzenie, większa rozdzielczość, ale uszu to nie cieszy.

Napisano

Jesli dobrze pamietam, to bylas juz zadowolona ze sparowania Arii z jakas hybryda (gubie sie juz troche w tym watku). Moze lepiej wrocic do tego polaczenia ktore dotychczas bylo najlepsze, tym bardziej, ze w krotkim czasie przerobilas juz mase sprzetu. Bez urazy, ale to jakies neverendingstory jest 😜

Napisano (edytowany)

44 minuty temu, stach_s napisał:

Jesli dobrze pamietam, to bylas juz zadowolona ze sparowania Arii z jakas hybryda (gubie sie juz troche w tym watku). Moze lepiej wrocic do tego polaczenia ktore dotychczas bylo najlepsze, tym bardziej, ze w krotkim czasie przerobilas juz mase sprzetu. Bez urazy, ale to jakies neverendingstory jest 😜

Z Brighta @Asia jest zadowolona z tego co wiem .

Tu chodzi o RME .

Mysle że inne przetworniki firm np. Atoll ,Nuprime  , Abrahamsen ,  bardziej się sprawdzą . Pzdr 

PS 

pisałem wcześniej że dla mnie jest za chudo i mało barwnie . Wolę lekkie podgrzanie na średnicy .

Moze to nie audiofilsko 😉ale tak lubię 

i jeszcze jedno widziałem przynajmniej 2 opisy sprzedających RME - studyjne granie , czyli ubezpieczanie się że to nie gra jak tak jak czytając te fajne opisy .

Ja miałem RME i to kupiłem nie wypożyczone ale mnie nie powaliło , co nie znaczy że jest to słaby klocek , ma masę zwolenników , mojemu koledze się podobało jak mnie odwiedził, więc jak widać każdy ma swój gust soniczny 😏

I podstawa to  z czym RME zestawimy  . To myślę że jest KLUCZOWE.

.

Edytowano przez Dedal75
Napisano
6 minut temu, Dedal75 napisał:

pisałem wcześniej że dla mnie jest za chudo i mało barwnie . Wolę lekkie podgrzanie na średnicy .

Moze to nie audiofilsko 😉ale tak lubię .

Z Toppingami będzie to samo. U mnie się super zgrywaja z ciepłymi kolumnami i Cyrusem, ale przypuszczam że dużo osób odbierze je jak Asia RME. 

Przy okazji Topping D90 i E30 grają bardzo podobnie, różnice między nimi sprowadzają się w moim odczuciu do niuansów i trochę lpszej przestrzeni i  dynamiki w D90. 

Napisano (edytowany)

Jestem bardzo zadowolona z Brighta*, najlepiej o tym świadczy to, że gdy podpinam go po wzmacniaczu lampowym to nie doznaję szoku kulturowego.

Jestem lampowa na 100%, przeszło mi przez myśl jak by RME z lampą i Ariami pracował. Bo ta większa rozdzielczość byłaby pożądana.

Ale dwie lampki w mojej hybrydzie to za mało i do tego Aria, w której brakuje średnicy.

Dziś rano jak włączyłam płytę z Sonosa przepuszczoną przez przetwornik z MF to barwa wróciła, chce się śpiewać.

* Nie wiem co myśleć o temperaturze radiatora ~47 st.

Edytowano przez Asia
Napisano
10 minut temu, Dedal75 napisał:

studyjne granie

Dlatego tak dobrze sprawdza się u mnie przy lampie. RME dodało detali i różnicowania choćby jakości nagrań. Już wszystko co puszczę nie brzmi dobrze , teraz jest rewelacyjnie , średnio lub nie do przyjęcia. Nie bronię RME . Sztuka polega tak jak pisał @marcinmarcin na wpasowaniu urządzenia o odpowiedniej sygnaturze w system tak , by uzyskać ten nasz dźwięk już całości klocków. Taki przykład z życia wzięty :

- pre lampowe + Yamaha MX-1000 + Dali Grand - ciepło , wszystko gra bardzo muzykalnie , zatarte krawędzie dźwięku instrumentów.

- pre lampowe + BC Acoustique EX-502 + Dali Grand - detaliczność przy jednoczesnym zachowaniu muzykalności , już nie tak ciepłe granie , ale jeszcze nie liniowe.

Jeden element jest w stanie zmienić brzmienie , tylko trzeba się wstrzelić w taki który nam pasuje. Proste , prawda ? :)

Napisano (edytowany)

@tomek4446 już nie chciałem podawać Ciebie za przykład , że z lampami wpasowalo to się idealnie .😉

I tak za dlugi post mi wyszedł , nie wiem nawet czy kogoś zainteresował 🤭 . Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano

Wyciągam wniosek, że moja droga wiedzie przez znalezienie odpowiednich kolumn, grających "na bogato". A potem przetwornik je weźmie pod kontrolę 😁.

Szkoda tylko, że to najbardziej kłopotliwa wersja.

Napisano
8 minut temu, Asia napisał:

kolumn, grających "na bogato".

Nie wiem , czy chce wiedzieć co to znaczy :)

@Dedal75 jak znajdę chwilę to podłączę trzy typowo liniowe elementy, czyli RME + BC Acoustique + Alteci i zobaczymy czy da się słuchać :)

Napisano
16 minut temu, Asia napisał:

Wyciągam wniosek, że moja droga wiedzie przez znalezienie odpowiednich kolumn, grających "na bogato". A potem przetwornik je weźmie pod kontrolę 😁.

Szkoda tylko, że to najbardziej kłopotliwa wersja.

Nie, to zły wniosek, po prostu zaczęłaś od złego DACa.

Napisano (edytowany)

Ok👍 Tomek

Uważam dalej ze RME to dobry przetwornik i preamp , ale nie z gratami które miałem . 

Ale jest  jeden przetwornik a mianowicie Ca SM6 który był u mnie kilka lat a zmieniały się tylko wzmacniacze . Mi podpasowal i żałuję że go sprzedałem 😔

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)
5 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Nie, to zły wniosek

Oby.

Bardzo żałuję, że system nie gra tak jakbym chciała wraz z RME bo sam w sobie bardzo mi się podoba, opanowałam już menu, i z pilota można tyle rzeczy zrobić. Wbrew temu co myślałam, nie ma tam aż tylu ustawień, a w każdym razie takich, których nie jestem w stanie zrozumieć.

Edytowano przez Asia
Napisano (edytowany)
11 minut temu, Asia napisał:

Oby

Proponowałem NAD D1050, to muzykalny przetwornik z lekkim akcentem na średnicę, brakuje mu wyrafinowania i nie ma żadnych bajerów czy menu, ale słuchałem go bez zmęczenia, no nic .... moim zdaniem "chiński" DAC do oddania, ale doświadczenie pozostanie (jak z kablem z alldrogo)

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano

Niewielu, w domu tylko Fyne i Aria.

Przed chwilą, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Proponowałem NAD D1050

Przecież go używasz

Napisano (edytowany)

Nie wiem jak u Was ale ja sporo jak na zwykłego gościa zmieniłem i strat było również dużo .

Więc to nie uniknione . 

Wymiana czegos teraz czy później nic nie zmieni , zawsze może coś nie przypasować  w miarę upływu czasu lub osłuchania . Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...