KrólKiczu Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 10 minut temu, Kraft napisał: @seba3002, krzywe izofoniczne. Jarek, ja nawet nie wiem co to jest. Ale na ucho reguluję 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 51 minut temu, Grzesiek202 napisał: Wzmacniacze robią zmianę, nie tak wielką jak kolumny, ale gra jest warta świeczki. Dla mnie te zmiany potrafią być bardzo duże ale chyba zostanę dłużej z Cyrusem (lub Cyrusami ) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 Seba, wiesz dobrze co bym podpowiedzial dla ATC i PMC 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 10 minut temu, stach_s napisał: Seba, wiesz dobrze co bym podpowiedzial dla ATC i PMC 😜 Wiem, ale podobno najniższy model Naima jest taki se, a na wypożyczenie xs3 po prostu mnie nie stać. Zresztą ja nie szukam nowego wzmacniacza, chcę tylko posłuchać kilku klocków w podobnym budżecie. Ale bez jakiegoś ciśnienia. Na razie różnica między moim wzmakiem a heglem jest, ale nie jest to wg mnie skok do przodu, a jedynie pójście w odrobinę inną stronę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 Jesli masz bawic sie teraz wzmakami, jak do tej pory kolumnami, to wez pod uwage xs2, do kupienia za rozsadne pieniadze, a i z odsprzedaza problemu byc nie powinno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 6 minut temu, stach_s napisał: odsprzedaza problemu byc nie powinno. Patrząc na olx, chyba jednak nie jest tak jak piszesz 😉. A ja jakoś nie za bardzo mam ochotę zamrażanie kilku tysięcy 🙂. Ale nie mówię stanowczego "nie" 😝. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 2 minuty temu, seba3002 napisał: Patrząc na olx, chyba jednak nie jest tak jak piszesz Prawda, polowałem na używkę xs2 czy xs3 ale coś ostatnio słabo z ofertami a jeszcze zapowiadają się kolejne wzrosty cen na nowe naimy więc używki jak się pojawią to też swoje kosztować będą. Drogie hobby a końca chorego podnoszenia cen nie widać. Może dla odmiany jakiś piecyk od MF na testy? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 1 godzinę temu, seba3002 napisał: A możesz zdradzić co to będą za klocki ? Powoli (i niechętnie) dochodzę do wniosku, że moje kolumny czują się jednak najlepiej w towarzystwie mocnego wzmacniacza i coś takiego jeszcze sprawdzę. Dam szansę jeszcze jakiemuś Atollowi, raz słuchałem 100IN w salonie przez parę minut i mi się nie podobał, ale od tego czasu nauczyłem się, że w salonie to można miło pogadać, a odsłuch to tylko przez kilka dni w domu. Marantz PM8006 też leży w kręgu moich zainteresowań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, seba3002 napisał: Jarek, ja nawet nie wiem co to jest. Nie wierzę. W zależności od poziomu głośności, zmienia się wrażliwość naszego słuchu na poszczególne zakresy pasma (człowiek ma wbudowany taki antyloudnes). Dlatego, żeby porównanie było jak najbardziej rzetelne, trzeba poziomy głośności jak najdokładniej wyrównać. Sposób z różowym szumem zajmie 30 sek. Nie warto dla świętego spokoju? Idealnie byłoby wyrównać z dokładnością do 0,2 dB, bo tyle mniej więcej wynosi wrażliwość naszego słuchu, ale i 0,5 dB będzie w miarę. Edytowano 26 listopada 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 Przecież kluczowym elementem porównania jest sprawdzenie jak się zachowują wzmacniacze przy różnej głośności. No i pewne cechy wzmacniacza słychać od razu. Btw co do krzywych Fletchera - mam w Adi mozliwość bardzo prezycyjnej regulacji Loudness (stopień podbicia niskie/wysokie w dB, oraz zakres w którym zaczyna działac loudnes i w którym osiąga maksymalny poziom). Chyba jednak bardziej mi się podoba bez... 🙄 chyba że przy ekstremalnie cichym słuchaniu w środku nocy, wtedy może lekkie podbicie się sprawdza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 23 minuty temu, kaczadupa napisał: Może dla odmiany jakiś piecyk od MF na testy? Czemu nie 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 17 godzin temu, marcinmarcin napisał: Przecież kluczowym elementem porównania jest sprawdzenie jak się zachowują wzmacniacze przy różnej głośności. No i pewne cechy wzmacniacza słychać od razu. Dobrze prawisz. Jakoś też mi się nie chce wierzyć, że ktoś słucha na jednym poziomie głośności. Co do cech brzmienia wzmacniacza mam podobne zdanie. Czasami są to mniejsze różnice, a czasami naprawdę duże. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 To jeszcze takie krótkie podsumowanie. Po pierwsze, przepraszam wszystkich chirurgów 🙂. Kto czytał uważnie, wie o co chodzi 😉. Po drugie. Dziś podłączyłem mojego Bluesounda po optyku. I tu spora zmiana. Góra stała się dużo, dużo jaśniejsza. Słychać to głównie przy dźwięku talerzy, które nie uzyskały może większego ciężaru ale stały się wg mnie wyraźniejsze i dużo lepiej zaznaczone. Przy połączenie przez rca góra była jednak sporo delikatniejsza. Ostatnim "zawodnikiem" były moje drugie kolumny, PMC. Tutaj po optyku góra była jednak odrobinkę za ostra. Średnica, która w heglu jest dość klarowna, w połączeniu z PMC stała się odchudzona. Po przejściu na RCA dźwięk stał się na górze spokojniejszy, a średnica odrobinkę pełniejsza. Ten mały eksperyment z optykiem, pokazał mi, to co wcześniej słyszałem od innych i czego sam się domyślałem, a mianowicie, że mój Bluesound gra dźwiękiem ciepłym. Czyli nie dość, że sama zmiana wzmacniacza wprowadziła zmiany w brzmieniu, to jeszcze zaimplementowany DAC dorzucił swoje trzy grosze 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 (edytowany) 28 minut temu, seba3002 napisał: Ostatnim "zawodnikiem" były moje drugie kolumny, PMC. Tutaj po optyku góra była jednak odrobinkę za ostra. Średnica, która w heglu jest dość klarowna, w połączeniu z PMC stała się odchudzona. Czyli jak zwykle sedno to zgranie. Kurcze, dzis słuchałem w moim lokalnym sklepiku audio Quadrale Aurum Galan 9 z dedykowanym wzmacniaczem Quadral Aurum. Jak to gra razem 😍 Edytowano 27 listopada 2021 przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 17 godzin temu, seba3002 napisał: Dziś podłączyłem mojego Bluesounda po optyku. I tu spora zmiana. Góra stała się dużo, dużo jaśniejsza. Słychać to głównie przy dźwięku talerzy, które nie uzyskały może większego ciężaru ale stały się wg mnie wyraźniejsze i dużo lepiej zaznaczone. Przy połączenie przez rca góra była jednak sporo delikatniejsza. Ostatnim "zawodnikiem" były moje drugie kolumny, PMC. Tutaj po optyku góra była jednak odrobinkę za ostra. Średnica, która w heglu jest dość klarowna, w połączeniu z PMC stała się odchudzona. Po przejściu na RCA dźwięk stał się na górze spokojniejszy, a średnica odrobinkę pełniejsza. Ten mały eksperyment z optykiem, pokazał mi, to co wcześniej słyszałem od innych i czego sam się domyślałem, a mianowicie, że mój Bluesound gra dźwiękiem ciepłym. Jestem trochę zamroczony po trzeciej dawce szczepionki i może nie myślę trzeźwo. W każdym razie, przeczytałem powyższy wpis dwa razy i wciąż nie rozumiem. Po optyku mamy oczywiście mniejszą przepustowość i związaną z tym rozdzielczość. Ale wydawało mi się, że optyk nie zaburza proporcji góry, środka i dołu. Więc dlaczego z faktu, że po optyku jest za jasno, ma wynikać, że Bluesound gra ciepło? To raczej RCA potrafi znacząco wpłynąć na charakterystykę i może skręcać brzmienie w stronę ciepłego. Czy w którymś miejscu się mylę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Tu nie tyle chodzi o wpływ rodzaju przewodu co fakt używania różnych przetworników CA w obu urządzeniach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Ja obstawiam, że za słyszenie różnic odpowiada niedopasowanie poziomów głośności różnych wejść;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Na ogół wyjścia analogowe w odtwarzaczach CD i podobnych urządzeniach do streamingu mają czułość wyjścia równą 2V. Podobnie jest z DAC-0ami wbudowanymi w wzmacniacze. Bardzo rzadko spotyka się ta wartość nieco większa lub jeszcze rzadziej nieco mniejszą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 1 minutę temu, MobyDick napisał: Na ogół wyjścia analogowe w odtwarzaczach CD i podobnych urządzeniach do streamingu mają czułość wyjścia równą 2V. Podobnie jest z DAC-0ami wbudowanymi w wzmacniacze. Bardzo rzadko spotyka się ta wartość nieco większa lub jeszcze rzadziej nieco mniejszą. Nie. Nawet w sprzętach jednego producenta czułości poszczególnych modeli się różnią. Raz 2,0 V, innym razem 2,1 V. A już przy porównywaniu łącza analogowego z cyfrowym różnice będą na bank. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 A co tu rozumiec , Node gra jako transport do DAC w Heglu inaczej niz samodzielne urządzenie po analogu . Pzdr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Jestem trochę zamroczony po trzeciej dawce szczepionki i może nie myślę trzeźwo. W każdym razie, przeczytałem powyższy wpis dwa razy i wciąż nie rozumiem. Po optyku mamy oczywiście mniejszą przepustowość i związaną z tym rozdzielczość. Ale wydawało mi się, że optyk nie zaburza proporcji góry, środka i dołu. Więc dlaczego z faktu, że po optyku jest za jasno, ma wynikać, że Bluesound gra ciepło? To raczej RCA potrafi znacząco wpłynąć na charakterystykę i może skręcać brzmienie w stronę ciepłego. Czy w którymś miejscu się mylę? Czyli wg Ciebie to kable spowodowały te zmianę. Mi raczej wydawało się, że to sprawka dwóch różnych DACów. 38 minut temu, Kraft napisał: Nie. Nawet w sprzętach jednego producenta czułości poszczególnych modeli się różnią. Raz 2,0 V, innym razem 2,1 V. A już przy porównywaniu łącza analogowego z cyfrowym różnice będą na bank. Pewnie jest tak jak piszesz, z tym że ściszenie czy zgłosnienie wzmacniacza nie zmieniało mojego subiektywnego odbioru brzmienia góry pasma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 7 minut temu, seba3002 napisał: Czyli wg Ciebie to kable spowodowały te zmianę. Mi raczej wydawało się, że to sprawka dwóch różnych DACów. Nie zrozumiałem wcześniej, że po optyku korzystałeś z innego DAC-a. Teraz już jasne - dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 3 minuty temu, Rafał S napisał: Nie zrozumiałem wcześniej, że po optyku korzystałeś z innego DAC-a. Teraz już jasne - dzięki. Żeby było jasno i klarownie. Wypuszczając sygnał przez RCA logicznym jest, że korzystałem z DACa wbudowanego w blusounda, wypuszczając sygnał optykiem, tak jak wspomniał @Dedal75, blusound był tylko transportem, a wykorzystywany był DAC we wzmacniaczu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Amirmowi z wyliczeń wyszło,że nie jest dobrze. 😜 https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/hegel-h95-review-streaming-amplifier.28435/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) 27 minut temu, slaw0001 napisał: Amirmowi z wyliczeń wyszło,że nie jest dobrze. 😜 Kurczę. Gdybym tylko widział te kolorowe wykresiki wcześniej to bym nie kupił. Załamka Fajna "recenzja" jak to nazywa autor. Taka nie za recenzencka. Ani słowa o brzmieniu, same pomiary i narzekanie na przycisk (włącznik/wyłącznik), który producent zamontował na spodzie zamiast na przednim panelu. Autor pisze, że gdy się spieszy to ciężko mu wcelować i musi go szukać żeby wyłączyć wzmacniacz. Tak czy inaczej, dzięki za linka Edytowano 28 listopada 2021 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts