Rega Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Biorąc pod uwagę cenę to kółka mogą być droższe niż same kolumny😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 17 minut temu, Rega napisał: Biorąc pod uwagę cenę to kółka mogą być droższe niż same kolumny Roman , nikt nie mówił , że będzie łatwo po za tym to platformy do fortepianu lub pianina , wiesz ile kosztuje fortepian ? No i zawsze bliżej tym kółkom do audio ...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 (edytowany) No, tak - cena kółek adekwatna do ceny fortepianu i na pewno nie Calisii, a przynajmniej Yamaha lub Steinway😆. A moje kółka w przliczeniu to po 8 zł za szt. Edytowano 31 października 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2021 no wow... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 o , to też fajne https://allegro.pl/oferta/mechanizm-jezdny-230-kg-uf-230-unicraft-6190230-8987540433?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=narzedzia&ev_campaign_id=14937753745&gclid=Cj0KCQjw_fiLBhDOARIsAF4khR0UthVdawvpm2BC87rAyl0rR-NsEufNcFng6jpo6mmPM9z1-K5Li2AaAmYnEALw_wcB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 kolumny "urosły" o 2cm pierwotnie 103,5 cm po zmianie na kółka 105,5cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 A jak te kółka się sprawują? Zrób zdjęcie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 Jak się sprawują - wydaje się że będzie ok. Ale potrzebuję czasu żeby coś na serio napisać Wiem jedno, krzywa podłoga to dramat muszę dokupić gumową uszczelkę fi8 i srednica zewnętrzna 25mm - grubość 2mm może 3-4 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 Wyglądają nienajgorzej. Trochę boję się, że przy czarnych kefach będą zbyt kontrastowe. Z drugiej strony nie mogę ich ruszyć bo kolce przy 45kg sieją spustoszenie na podłodze. Kupiłeś bez hamulców? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 Z hamulcami - są z tyłu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 6 listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 (edytowany) 30 minut temu, audiowit napisał: Wyglądają nienajgorzej. Trochę boję się, że przy czarnych kefach będą zbyt kontrastowe. Z drugiej strony nie mogę ich ruszyć bo kolce przy 45kg sieją spustoszenie na podłodze. Kupiłeś bez hamulców? Pryśnij czarnym sprayem. Kto tam będzie zaglądał czy lakier oryginalny. A swoją drogą, w MRÓWCE widziałem podobne z czarnymi kółkami. Edytowano 6 listopada 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 W Krk nie ma mrowki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 listopada 2021 1 godzinę temu, audiowit napisał: W Krk nie ma mrowki. Kiedyś cywilizacją do Ciebie też dotrze , głowa do góry przejrzyj tą stronę https://sklepzkolami.pl/kategoria-produktu/do-domu-ogrodu/?gclid=CjwKCAjwz5iMBhAEEiwAMEAwGOAsF236bXtmZdcNSiL6R936vhd-BNt0AYCZ5DDUPwBuf2nxgbzfMhoCI0sQAvD_BwE przynajmniej podają dokładne parametry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Małym problemem w kółkach dostępnych w Polsce jest to ze najczęściej mocowane są na cztery wkręty zamiast na centralny bolec z gwintem pasującym do otworu po oryginalnych nózkach. No, ale zastosowanie wkrętów nie stanowi problemu. Chyba , ze ktoś nie chce dodatkowych 16 otworów po wkrętach, w ściance dolnej kolumn. U mnie hamulce nie są potrzebne. Nie mam problemu z krzywą podłogą. Kolumny stoją nieruchomo. Kółka w kolumnach mam od ponad dwóch lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 14 listopada 2021 Udostępnij Napisano 14 listopada 2021 Zmierzyłam trzpień w Ariach - 7 mm. To te kółka nie będą pasować, prawda? Mam szukać M7? .... Chyba nie ma takich, to M8 to standardowe. Może będą pasować? Choć suwmiarka pokazuje 7.02 mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2021 Ale jak mierzyłaś ? a to ostatnie - trzeba uważać z ustawieniem gdzie się mierzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 14 listopada 2021 Udostępnij Napisano 14 listopada 2021 Aaaa, dziękuję. Źle mierzyłam. Wykręciłam z kolumny i tak to wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2021 to lepiej jednak mierz tak jak na zdjęciu 1 lub 2 bo ten sposób który pokazałem na ostatnim zdjęciu jak i ty zrobiłaś może dać troszkę inne wyniki w zależności gdzie na obwodzie ułożą się ścianki suwmiarki Ale tak czy inaczej to jest 8 a nie siedem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 No więc ... po dłuższym czasie... Niech ktoś mi wyjaśni ajkim cudem podniesienie kolumny o 2cm może wpłynąć na niskie tony. To że wysokie czasami stały sią natarczywe, mogę sobie jakoś jeszcze wyobrazić że efekt promieniowania poza osią (dotychczasowa) bla bla bla Ale niskie tony? otwór basrefleksu jest na wysokości 28cm od podłogi. Czyli na kolcach był 26cm. 2cm stanowi jakiś mikroskopijne pierdnięcie dla fali o częstotliwości np.50 hz Wysokie - wlaczę poprzez dodanie podkładek z tyłu kolumny - dzięki czemy troszkę ją pochyliłem do przodu @Bartek Chojnacki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 (edytowany) Pisałem gdzies na forum jakiś czas temu że zmieniło nieco brzmienie regulacja kolcami w kolumnach plus podkladki z korek - mowa o experymentach z wysokością i pochyleniem Edytowano 14 grudnia 2021 przez Chyba Miro 84 Pomyłka zamiast korek wpisałem filcowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Uważam, że nie tędy droga w poszukiwaniu przyczyny tych zmian. @Fafniak, kup/pożycz stetoskop, a przekonasz się na własne uszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Kurde, ale te fale maja długośc w kiometrach 3 minuty temu, nowy78 napisał: @Fafniak, kup/pożycz stetoskop, a przekonasz się na własne uszy I co mam z nim zrobić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Posłuchaj skrzynki kolumny, gdy stoi na kolcach, a później na kółkach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 3 godziny temu, Fafniak napisał: Ale niskie tony? otwór basrefleksu jest na wysokości 28cm od podłogi. Czyli na kolcach był 26cm. Jesli możesz to zamontuj spowrotem kolce i zrób dwa ustawienia mozliwie "skrajne" wzgledem siebie, czyli najwyżej i najniżej. Czy wówczas również zachodza zmiany w dźwięku? Myślę ze wykluczymy w ten sposób wplyw kółek. Pytanie jednak... czy masz regulowane kolce? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 kolce są regulowane zobaczę czy dam rade (czasowo) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts