Skocz do zawartości

Subwoofer do stereo

Polar

Recommended Posts

1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Przy tego typu utworach jest zbędny mimo, że Heresy w datasheet mają marne 58Hz (-4dB)

Witam . Z całym szacunkiem , ale jak dla mnie ,te marne 58 Hz styknie. :) Oczywiście oczekiwane wrażenia dźwiękowe są subiektywne , ale jak sobie przypomnę odsłuch u Ciebie sprzed trzech dni / publicznie dziękuję za zaproszenie i  przesympatyczne spotkanie/, to bez problemu mógłbym słuchać Heresów bez suba. Mariusz , miałem jak dotąd okazje słuchać dwóch systemów z subem , Twojego i u kolegi @Pitt39. W obydwu przypadkach zastanawiałem się , po cholerę ten sub jak z samych paczek jest dobrze. Jedyne co mi przychodzi do głowy , to fakt , że sub daje bas bardziej zaakcentowany , słyszalny , po wyłączeniu tego ustrojstwa mamy wrażenie , że czegoś brakuje. Ale tak jest zawsze , jak coś zaakcentujemy , a następnie wrócimy do normy. Jak dotąd nie przekonałem się do suba w stereo. Choć jak czytam niektóre wątki , to wiele przede mną :) 

3 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Nie, to chyba kolega naszego młodego kolegi 🙂.

A wracając do DSP. Warto czy nie? I czy człowiek koło pięćdziesiątki, humanista, da radę to ogarnąć? 

Jak neo spróbujesz nie będziesz wiedział. Ja uważam że w 100% warto, ogarnia się z palcem w nosie. 39 letni gość od okien ogarnął i Ty dasz radę ;). Tylko sprawdź jakie złącza potrzebne w DSP pod Twój system, ja musiałem drogie SHD kupować bo tylko USB mnie ratowało, ale jak po RCA będzie szło tanie są za 1600 z DL na olx jakiś stoi 

U mnie tak samo ujowe pomieszczenie @audiowitwie hehehe 

Korekcja tu akurat prosta bardzo bo Buchardt nie ma tak zaawansowanej opcji jak DL ale wystarczająca resztę ręcznie dodałem.

Screenshot_20250215-202558.png

Fajnie bo można sobie w locie wyłączyć i włączyć i na bieżąco słyszysz co daje DSP 

18 minut temu, Wing0 napisał:

39 letni gość od okien ogarnął i Ty dasz radę

Ba , powiem więcej. Nawet 57 letni gość od okien ogarnął !!! 

Czyli jednym słowem , średnio rozgarnięty przedszkolak powinien dać radę. :) 

18 minut temu, KrólKiczu napisał:

Mówisz o tym? 

Aaaaa , to jest wyjątek potwierdzający regułę. Miałem i wiem co mówię. Seba , jak masz tytuł profesora zwyczajnego z fizyki kwantowej , to w pół roku powinieneś już się połapać jak podłączyć wejścia i wyjścia. :) Ale jest bonus DDRC-24 w postaci korekcji suba. 

Polecam nagrać sobie mikrofonem parę piosenek które się słucha , wrzucić do progsa i spojrzeć jak są cięte. Kiedyś sprawdzałem i mało która schodzi poniżej 40Hz , bo i bas niższy nie ma sensu do typowej muzyki. Zapewne dlatego też tzw suby "muzyczne" mają wzmacniacze w klasie a/b o mniejszych mocach niż typowe klasy d pod kd. Nie potrzebują tyle mocy która jest potrzebna przy podbijaniu najniższych Hz-ów (by były jakkolwiek słyszalne - kto był na badaniu słuchu ten wie)

Mam parę lat już svs-a sb1000pro , dla mnie idealnie ustawiony , gra z lampą , gra po diracu z ampli kd - jest szybki.

W mniejszym pomieszczeniu , duże kolumny dosyć dobrej klasy potrafiły z 9W lampą mocniej mną zabujać (coś jak grube car audio w małej powierzchni jaka jest w samochodzie) , chociaż reszta pasma była słaba co przy sub-ie nie jest dla mnie odczuwalne ;) 

Zmieniłbym svs-a na jl audio e110/112 z sentymentu (car audio) , ale brakuje tam dsp także jedynie z ampli kd fajnie by to działało

49 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Czy nie można tego rozpatrywać w kategorii jakbyś dołożył głośnik niskotonowy do każdej kolumny ? 

Mówię o subie na stronę. 

Crossover ustawiasz w punkt i w czym ma to zaszkodzić ?  

Albo ja mam jakieś szczęście ale u mnie suby nie dudnią, robotę robią i poza tym nie słychać, że są.  

Mało tego , kolumny sprzedawałem i klient przyjechał, słuchał i się nie zorientował, że suby są włączone. 

Nie w 11m2 tylko w 22 ale niecałe trzy metry ode mnie.  Wiele osób głos zabiera ale niewielu miało po średniej klasy subie na kanał choćby na próbę dołożonym.

Nie to samo, bo jak pewnie wiesz, przetworniki do kolumn dobierane są z rozmyslem. Ty dokladasz jakby na to nie spojżeć przypadkowy. Polecam dedykowane subwoofery do danej serii kolumn, monitorow.

Podzialy zwrotnicy nie są ciete skalpelem.

A'propos klienta, to wiesz jakiego dźwięku sluchałem u róznych ludzi ? i twierdzili, ze jest super.

Odległość od subwoofera nie ma wiekszego znaczenia.

Widzialeś wpis Butlera. Profesjonaliscie zajelo to 6h. Zalożę się, że nie byly to przypadkowo dobrane subwoofery i one byly dobierane do kd, a nie stereo.

19 minut temu, Kubakk napisał:

Zmieniłbym svs-a na jl audio e110/112 z sentymentu (car audio) , ale brakuje tam dsp także jedynie z ampli kd fajnie by to działało

Mam JL audio tylko wyższy model. Ma na pokładzie system korekcji D.A.R.O. z mikrofonem.

19 minut temu, Kubakk napisał:

Kiedyś sprawdzałem i mało która schodzi poniżej 40Hz , bo i bas niższy nie ma sensu do typowej muzyki.

I niezbyt duża część kolumn jest w stanie osiągnąć 40Hz bo spadki sięgają już 6dB. Ale i tak głównie to mody trzeba ogarnąć, głębokie pasmo niektórym nie jest potrzebne, wręcz przeszkadza.

Edytowano przez Butler

56 minut temu, tomek4446 napisał:

Witam . Z całym szacunkiem , ale jak dla mnie ,te marne 58 Hz styknie. :) Oczywiście oczekiwane wrażenia dźwiękowe są subiektywne , ale jak sobie przypomnę odsłuch u Ciebie sprzed trzech dni / publicznie dziękuję za zaproszenie i  przesympatyczne spotkanie/, to bez problemu mógłbym słuchać Heresów bez suba. Mariusz , miałem jak dotąd okazje słuchać dwóch systemów z subem , Twojego i u kolegi @Pitt39. W obydwu przypadkach zastanawiałem się , po cholerę ten sub jak z samych paczek jest dobrze. Jedyne co mi przychodzi do głowy , to fakt , że sub daje bas bardziej zaakcentowany , słyszalny , po wyłączeniu tego ustrojstwa mamy wrażenie , że czegoś brakuje. Ale tak jest zawsze , jak coś zaakcentujemy , a następnie wrócimy do normy. Jak dotąd nie przekonałem się do suba w stereo. Choć jak czytam niektóre wątki , to wiele przede mną :) 

Dobrze gada, dac mu wodki.

Mariusz z wykresow i Twojej interpretacji, sub zdaje się byc zbednym.

6 minut temu, Butler napisał:

Mam JL audio tylko wyższy model. Ma na pokładzie system korekcji D.A.R.O. z mikrofonem.

I niezbyt duża część kolumn jest w stanie osiągnąć 40Hz bo spadki sięgają już 6dB. Ale i tak głównie to mody trzeba ogarnąć, głębokie pasmo niektórym nie jest potrzebne, wręcz przeszkadza.

Tylko ten wyższy model za duży do moich potrzeb ;) 

O 40Hz wspominałem gdyż często osoby nie zdają sobie sprawy jakie Hz-e są przydatne w stereo . svs sb to taki kompromis by wzmocnić lekko także KD

Kolumna może mieć -12dB przy 40Hz , gdzie sub leci na 1 wacie , podbicie wzmakiem kolumny by podbić te 12dB oraz trochę więcej do reszty pasma może zasysać spore dawki mocy , wzmak przestanie dawać radę psując także resztę pasma

Edytowano przez Kubakk

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Nie chcę oczywiście nikogo obrazić, ale Seba czasem może szokować zmiana jaka następuje po zastosowaniu DSP :). Jak ktoś ma podpite np średnie po wprowadzeniu DSP występuje wypłaszczenie i wokale już nie grają pierwszych skrzypiec, a to nagle basu mniej, a to ciszej ogolenie itd itd. część opinii może wynikać ze zbyt szybkiego wyciągania wniosków, nie wątpię też że część jest prawdziwych. 

DSP powinno służyć jako dopełnienie adaptacji pasywnej. A żeby zrobić pasywkę dobrze to trzeba w większości przypadków wstawiać do pokoju ustroje na które ni cholery żona się nie zgodzi ;). Znasz pewnie Blondynka? :)

Ten tez dobrze gada. Wyrównana charakterystyka może nie trafić w gust :))))))

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

jak dla mnie ,te marne 58 Hz styknie. :) Oczywiście oczekiwane wrażenia dźwiękowe są subiektywne , ale jak sobie przypomnę odsłuch u Ciebie sprzed trzech dni / publicznie dziękuję za zaproszenie i  przesympatyczne spotkanie/, to bez problemu mógłbym słuchać Heresów bez suba.

Hej, 

Cieszę się, że mogliśmy się spotkać i chwilę pogadać ... o audio ;) 

58Hz to tylko na papierze, uwzględniając gainroom schodzą poniżej 40Hz i faktycznie jak zauważyłeś da sie tego bez suba słuchać nie narzekając na brak basu. U mnie na szczęście nieszczęście wynikające z ubytków basu przez geometrię pomieszczenia jest "akceptowalne" jak dla mnie. Warunkiem kompromisu jest OZ w Heresy czyli mniejsze zejście, ale jest lepszy impuls, niestety wysoka skuteczność kolumn co też jest dla lampiarza nie lada wyzwaniem. Zapomniałem pochwalić się zmuszając Cię do przyłożenia ucha do przetworników kolumny brakiem brumu, przydźwięku i hissu jakiegokolwiek co niestety czasami jest wyzwaniem ;) 

7 minut temu, audiowit napisał:

Mariusz z wykresow i Twojej interpretacji, sub zdaje się byc zbednym.

Tak. Dobrze prawisz :) 

Pozdrawiam serdecznie. M

9 minut temu, audiowit napisał:

A'propos klienta, to wiesz jakiego dźwięku sluchałem u róznych ludzi ? i twierdzili, ze jest super.

Dla nich było super , każdy ma z pewnością to super w innym miejscu 🙂 

To , że się Tobie nie podobało to akurat nie powoduje tego , że dla tych ludzi przestaje być super. 😉

Każdy powinien spróbować by nie powielać tego co przeczyta czy zasłyszy bo w ten sposób to się tylko zniechęca innych. 

Dla mnie w stereo nic tak pozytywnie nie wpłynęło na odbiór jak właśnie uzupełnienie subami. 

No i jest super 😉🙂 

12 minut temu, audiowit napisał:

Dobrze gada, dac mu wodki.

A , dziękuję. Właśnie raczę się pigwówką od kolegi Wojtka / @lpomis/.

i w tym miejscu kolejne podziękowanie za zaproszenie. Będę powtarzał do znudzenia. Audio to przede wszystkim ludzie i to jest ta najistotniejsza wartość tej pasji. Dzięki Wojtek. 

IMG_4686.JPG

3 minuty temu, audiowit napisał:

Słuchaj, jesli dla Ciebie jest ok, to jest ok. Nie sluchalem u Ciebie wiec nie moge powiedzieć, ze jest źle.

Systemow z subami slyszalem wiele, lub bardzo wiele. Mowie o tym zeby nie bylo, ze powielam czy wymyslam.

Zapraszam . Z tego co pamiętam to gdzieś koło Rotterdamu mieszkasz . Jakbyś jechał do Polski to będziesz miał po drodze zrobić sobie przerwę w podróży 🙂

Wątek o subie , ale coś przemycę. 

Miałem okazje posłuchać systemu @MariuszZ. Heresy z lampą. Pięknie oddana faktura dźwięku instrumentów. Wokal naturalny , bez podbarwień. Dobrze słyszalne "tło" , nagrań, oraz ich jakość. Słuchałem tak z subem jak i bez. Moim skromnym zdaniem , bez suba jest .... przyjemniej :)

Scena delikatnie za linią kolumn, idealnie między nimi. Kolumny mimo dużych przetworników i małej odległości od punktu odsłuchu  całkowicie " znikają. Wysokie nie męczą , można słuchać godzinami. Bardzo fajne paczki , taka stara szkoła z dodatkiem współczesności .

A teraz drugi odsłuch z nad Bałtyku. Wzmacniacz Rega + Audio Physic u kolegi @lpomis. Przede wszystkim precyzja i detal. Każdy dźwięk idealnie słyszalny, duża rozdzielczość , punktowy szybki bas. Scena na linii kolumn. Kolumny dźwiękowo " znikają" w pomieszczeniu. 

Bardzo dobrze zszyte całe pasmo. Idealny set do muzyki elektronicznej. I takiej słuchaliśmy.

Tak jeden jak i drugi system sprawia wiele przyjemności przy odsłuchu mimo , że są to dwa diametralnie różne brzmienia. A to co je łączy , to widoczna i słyszalna dbałość o ustawienie kolumn , poprawę akustyki pomieszczenia.

38 minut temu, Rega napisał:

- obiecałeś

Roman , obiecałem i postaram się dotrzymać obietnicy. Planujemy jeszcze wyjazd do Szczecina. Teraz , byliśmy z przyjaciółmi i priorytetem był zakup mieszkania i mieliśmy cholernie mało czasu. 

7 godzin temu, lpomis napisał:

Przeważają więc opinie o konieczności zakupu wielkich kolumn (domyślam się, że najlepiej vintage lub custom) jako lek na całe zło.

"Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, ale proszę zauważyć, że małe głośniki wymagają zazwyczaj dostarczenia wysokiej mocy. Tylko wtedy grają pełnym potencjałem. Słuchane cicho, ze wzmacniaczem o niewielkiej mocy, brzmią mało dynamicznie i brakuje im basu. Kiedy jednak odkręcimy potencjometr, ożywają i dostarczają dźwięk, na który czekaliśmy.

Kolumny podłogowe zachowują się inaczej. Zazwyczaj są wyposażone w głośniki niskotonowe o dużej średnicy, które nawet przy stosunkowo niewielkim poziomie wysterowania zapewniają odpowiednie nasycenie i zejście basu. Można słuchać cicho i uzyskać pełnozakresowy dźwięk. Z małymi monitorami zwykle się to nie udaje. Dopiero w ogromnych pomieszczeniach potrzebujemy zarówno dużych kolumn, jak i mocnych wzmacniaczy." -- Koji Okazaki (Yamaha) 

7 godzin temu, AudioTube napisał:

Czy zechciałbyś wyjaśnić mi/Nam co oznaczają te wszystkie dane?/screen.  Nie musi być to dzisiaj. Ale tak konkretnie co oznaczają te dane w kontekście potrzeby uzyskania świetnego brzmienia.

Ponieważ to wątek o subach do stereo, mam prośbę, by zebrać w tym wątku jak najwięcej informacji/obserwacji a jak najmniej ocen. 

To są dane świetnie brzmiących kolumn, które kupiłem w 2013 i nie zanosi się na zmianę, ani na wspieranie ich subwooferem 😇 

Screenshot_20250215-233041.jpg