Bogusław 66 Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 37 minut temu, Fafniak napisał: oj... straszne !!! Takich jak ty są miliony. W skali kraju są to wielkości gigantyczne, które są po prostu marnowane. A ja mam to gdzieś - płace i mam. Wiem, że ten temat ma podwójne dno i w tym drugim chodzi Ci o strach przed rachunkiem za prad w nowych cenach ... to oszczędzaj! jak Cie nie stać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Wiem, że ekologia + nowe ceny za prąd, ale …. nie dajmy się zwariować, sam musiał bym wyłączać dużo urządzeń (Ekspres do kawy/ TV/ oczyszczacz powietrza (Auto)/ osuszacz (Auto)/ oświetlenie na zewnątrz (czujnik zmierzchowy) / wszystkie PC-ty i zasilacz laptopa / dekoder Canal + (około 20W non-stop) / Ruter / wszelkie zasilacze do - Node/ Soundgenic/ telefonów i nie wiem co jeszcze ......................... bez przesady. Wydaje mi sie ze część tych urządzeń nie trzeba wyłączać "na gniazdku". Trzeba by tylko ustalić, ktore to urzadzenia po przejsciu w tryb uśpiony, pobierają zwiekszona ilość watow np. Watpie by oswietlenie zewnetrzne w ciagu dnia pobierało niepotrzebne waty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: A ja mam to gdzieś - płace i mam. Właśnie w tym problem. Miliony maja gdzieś... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 23 minuty temu, Fafniak napisał: Właśnie w tym problem. Miliony maja gdzieś... Wow! a u Ciebie to tak od dawna? czy tylko od ogłoszenia nowego cennika za prad? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 29 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Wow! a u Ciebie to tak od dawna? czy tylko od ogłoszenia nowego cennika za prad? od dawna - już kiedyś była dyskusja o tym. Ja np. nie akceptuję sytuacji włączenia urządzenia gdy go nie użytkuję. (w tamtej dyskusji dotyczyło to zasilania maliny zasilaczem liniowym "na okrągło") Po prostu kłóci się to ze zdrowym rozsądkiem tak ciekawostka - uproszczenia są ale warto obejrzeć (choć tytuł jest jak to się pisze? klickbajtowy") Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 7 minut temu, Fafniak napisał: już kiedyś była dyskusja o tym. Ja np. nie akceptuję sytuacji włączenia urządzenia gdy go nie użytkuję. (w tamtej dyskusji dotyczyło to zasilania maliny zasilaczem liniowym "na okrągło") Po prostu kłóci się to ze zdrowym rozsądkiem Myślę że sporo takich "akcji" wywodzi sie z sytuacji, gdy mamy wzmacniacz w klasie A. Dobrze jest go rozgrzać przed odsłuchem. Później wchodzi myśl, że może lepiej nie wyłączać wogóle. W końcu mamy sytuacje, ze "świąt audio" grzeje "prundym" każdy możliwy element toru licząc ze da "to" odpowiednio wyrafinowany dźwięk. W pewnych przypadkach może to mieć znaczenie dla dźwięku, w innych juz mniej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 Sprzęt audio - to już pomijam (choć ciężko zrozumieć trzymanie pod prądem "na okrągło") ale masę sprzętu można po prostu wyłączać. To nie jest specjalnie trudne i ciężkie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 Ja też się to staram ograniczać gdzie mogę. Np strasznie mnie drażni,że Atoll in100se pobiera sobie 8 watt w stanie czuwania. No kurde po co. Starszy in200 pobierał prawie 20. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 W UK są przemyslane gniazdka. Obok tegoż gniazdka jest włącznik. Tak więc wylaczenie całego mieszkania z sprzętów to tyle pracy co wyłączenie przełącznika sciennego lampy w danym pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 I co, wracasz po paru godzinach i masz zamiast lodów shake'a w zamrażarce 🤪? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 2 minuty temu, Asia napisał: I co, wracasz po paru godzinach i masz zamiast lodów shake'a w zamrażarce 🤪? nie, musiałby włączyć wytrząsarkę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 11 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 Moja mama kiedyś wyłączyła prąd w całym mieszkaniu przed wyjazdem na dwutygodniowy urlop. Na szczęście zdała sobie sprawę dopiero po powrocie - urlopu jej świadomość nie zepsuła. Ale żeby nie było - też wyłączam co się da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2022 Nie no... wiadomo że chodzi o sprzęty które nie muszą działać. Lodówkę lepiej zostawic w spokoju 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmelowy Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 Wzmacniacz - 60W w trybie ciągłym. Nie ma trybu stand-by (sekcja pre w klasie A) DAC - 5W Streamer - 2W Router - 20W (!). Wpiąłem go w gniazdko "inetligentne" , jak zobaczyłem ile to żre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 5 godzin temu, Karmelowy napisał: Router - 20W u mnie też cos koło tego - jak na takie urzadzenie to chyba trochę dużo (tylko ja mam ten modem/router upc) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmelowy Napisano 16 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2022 ^^ No więc właśnie. Trochę dużo. To Airport Extreme, ktory właśnie porównałem do pozostałych 2 routerów w swojej sieci. Oba Mikrotiki biorą po 7W. Inna sprawa że Airport bije je na głowę jeśli chodzi o sygnał Wi-Fi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2022 (edytowany) 19 godzin temu, Karmelowy napisał: Router - 20W (!). Wpiąłem go w gniazdko "inetligentne" , jak zobaczyłem ile to żre. Ostatnio miesięczne wydatki na prąd przekroczyły u mnie 300zł. Chyba pora pomyśleć by to ograniczyć. Tylko jak? Tu już nie chodzi o to czy kogoś stać czy nie... Człowiek ciężko pracuje by polepszyć swój status materialny a tu mu kasa pomiędzy palcami przelatuje. Dekoder Horizon (konieczny dla 1 Gb/s), Router UPC działający tylko jako mostek (bo problemy były z wifi), Router Fritz z dwoma dodatkowymi nadajnikami (Repeatery) i spięte to wszystko w sieć Mesh. Wygoda jest, ale jak tu zaoszczędzić? Wyłączać nie mogę, monitoring przestanie wówczas działać, domofon też... Ehh. Edytowano 17 stycznia 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2022 Jak zaczną wreszcie remontować sieć energetyczną to wtedy zacznie się jazda A europejskie "fit" nam ością w gardle stanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2022 (edytowany) Skończę jaskinię to chyba zamiast łazienki fotowoltaikę zrobię. A najlepiej jakiś off-grid bo to jakaś kpina z tym rozliczaniem. Edytowano 17 stycznia 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 18 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2022 (edytowany) Dnia 10.01.2022 o 23:18, Amarok napisał: Poczytałem trochę na forach i telewizory Sony z adroidem i niestety mają tę przypadłość, że pobierają za dużo prądu w trybie st-by. Przejrzałem ustawienia punkt po punkcie, wyłączyłem wszystko co tylko było można z wifi łącznie. Odinstalowałem zbędne aplikacje. Obecnie jest tak, że po wyłączeniu TV miernik wskazuje zero (pewnie jakiś minimalny pobór jest, kwestia czułości miernika), ale po jakimś czasie coś się załącza i na mierniku jest 35 W. Trwa to jakiś czas, jak długo nie wiem, nie patrzę cały czas na miernik. Dziś zamówiłem inteligentne gniazdko z pomiarem zużycia energii 😀. Od paru miesięcy korzystam z gniazda na pilot i odcinam zasilanie to TV w ten sposób. Po paru dniach monitorowania....dobowe zużycie przez TV w trybie st-by około 30 W, więc nie jest tak źle jak myślałem. 🙂 Edytowano 18 stycznia 2022 przez Amarok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ULV Napisano 18 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2022 Streamer+ mscaler+ dac+ głośniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiSky Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 (edytowany) Cześć jestem w szoku czy nie powinno żreć więcej papu Yamaha R-N402D + Kolumny Tesi 561 volume na wyświetlaczu 50 , 65 dB mierzone apką w tel,w miejscu odsłuchowym, zużycie to 35-42 W😮 Edytowano 20 stycznia 2022 przez TomiSky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 20 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 moze to "klasa D" - to żre tyle i le trzeba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 Dnia 18.01.2022 o 10:54, Amarok napisał: Po paru dniach monitorowania....dobowe zużycie przez TV w trybie st-by około 30 W, więc nie jest tak źle jak myślałem. Ja bym drania / TV/ cisnął , może jeszcze zejdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 20 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 kolanem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts