Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 minuty temu, Kraft napisał:

Niemożliwe. Liczymy tylko to, co jest aktualnie włączone w system. Nie wszystko, co mamy w szufladach.

Bogusław chyba pisał, że tymi kablami ogarnia akustykę pomieszczenia, więc może faktycznie ma ich dużo i z technicznego punktu widzenia wszystkie są częścią systemu.

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Niemożliwe. Liczymy tylko to, co jest aktualnie włączone w system. Nie wszystko, co mamy w szufladach.

No właśnie.

Wystarczy policzyć wartość tego co Boguś ma w sygnaturze i okazuje się że ten McIntosh wcaaale taki drogi nie jest 🙂

Napisano (edytowany)
Dnia 14.04.2022 o 17:57, mateolo2 napisał:

Ile procent wartości całego Waszego zestawu stanowi okablowanie (czy to przewody glosnikowe, interkonekty czy zasilające).

Mówi się, że kable powinny być warte 20-30% całego systemu. Więcej nie, bo w takim wypadku większe korzyści przyniesie wymiana w samym systemie. 

Z drugiej strony, jeżeli ktoś gra na kablach wartych 10% też może być dobrze, w myśl starej zasady "jakość kosztuje, ale sama cena nie gra".

ps. u mnie to będzie coś pod 25-30%.

Edytowano przez Melo-man
Napisano
4 minuty temu, Melo-man napisał:

Mówi się, że kable powinny być warte 20-30% całego systemu. Więcej nie, bo w takim wypadku większe korzyści przyniesie wymiana w samym systemie. 

Z drugiej strony, jeżeli ktoś gra na kablach wartych 10% też może być dobrze, w myśl starej zasady "jakość kosztuje, ale sama cena nie gra".

ps. u mnie to będzie coś pod 25-30%.

O fajna opinia. Ja dotąd spotkałem się z tą samą teorią tylko mówiącą o tym, że kable to powinno być 10%

Napisano

A to zależy czy wliczamy tylko polaczenia miedzy elementami i zasilanie, czy tez także takie super-mega-giga totalne hiper kable jak kupiony przeze mnie ostatnio audiofilski 8P8C.
W pierwszym przypadku u mnie to : 4,035 %, w drugim juz 4,077 %! 

Dnia 19.04.2022 o 14:49, mateolo2 napisał:

O fajna opinia. Ja dotąd spotkałem się z tą samą teorią tylko mówiącą o tym, że kable to powinno być 10%

Dnia 19.04.2022 o 14:49, mateolo2 napisał:

A ja spotkałem się z teoria, ze napiwek to powinno być 30% ceny zamówienia. Oczywiście głoszoną przez kelnerów. Bo oni tam na co dzień to za darmo zasuwają :). Właściciel knajpy nie ma takiego zysku, ale każdy takie teorie układa żeby na tym zbić kokosy. 

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

U mnie okablowanie to okolo 40%

Przepraszam ale po przemysleniu to wartosc kabli stanowi jednak okolo 30%. 

Liczylem ceny za nowe kable, a mam kilka uzywek, poza tym nie policzylem nakladow na akustyke. 

Edytowano przez Mikelas76
Napisano
40 minut temu, Mikelas76 napisał:

Liczylem ceny za nowe kable, a mam kilka uzywek, poza tym nie policzylem nakladow na akustyke

Też nie liczyłem akustyki, chyba chodzilo stosunek cen kabli do elektroniki.

😉

Napisano (edytowany)

Koszt okablowanie głośników: Fronty 20m = 600zł; Center 10m = 210zł, Surround + Atmos 60m = 900zł; RCA do subów = 450zł Suma to 2160zł

Koszt sprzętu elektorniki: Amplituner 5000zł, końcówka mocy 3500zł; fronty 4200zł; center 2000zł; Atmosy 4280zł; surroundy 6800zł ;suby 8620zł Suma to 34400zł

Koszt okabowania to 6,3% sprzętu

Edytowano przez Butler
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, DiBatonio napisał:

Też nie liczyłem akustyki, chyba chodzilo stosunek cen kabli do elektroniki.

Hm, no to bez akustyki okablowanie stanowi jakies 35%. W sumie procenty wyszly takie wysokie bo mam koncowke mocy za grosze i mam tani kombajn streamer/dac. Obie rzeczy kiedys do wymiany. Kolumny tez sie marza lepsze 😜. Jak policze sobie to przydaloby sie 40 tysiecy na te zakupy 😁. To takie mission imposible. Trzeba sie cieszyc tym co sie ma, przynajmniej procent kabli do setu jest duzy 🤣🤣🤣

Edytowano przez Mikelas76
Napisano
1 minutę temu, Dedal75 napisał:

To co Ty tam masz

Prosze zadna tajemnica:

Sprzet to: BMN berges 3 (chyba tez do wymiany), Preamp WBA Blazebird custom, koncowka rotel rb 1070 (pierwszy do wymiany), cd pioneer 30ae od mudy, streamer/dac heos link 2 (drugi do wymiany), listwa lector edison 230, switch cisco+ zasilacz liniowy nostromo. 

Kable: zasilajace: Yarbo 1100 na furutech 28/38 rod, furutech alpha3 na goldzie, furutech 762 28/38 rod, furutech ag314 28/38 gold, neotech katowe wtyki rod. 

Glosnikowe wireword mini eclipse 8

Kable IC PAD museause i genesis

Kabel coaxial audioquest carbon

Napisano

Głośnikowy i IC to chyba komplet użytkowników BMN . Konfekcjonowane bez rabatów to z 5 tys . Pzdr 

A jak ten  preamp się sprawuje ? Coś w klasie D Mógłbyś do niego zapiąć 😏 . Pzdr

Napisano
6 minut temu, Dedal75 napisał:

A jak ten  preamp się sprawuje ? Coś w klasie D Mógłbyś do niego zapiąć

Preamp kilka tygodni temu mial upgradr i gra zaj.... lepiej, nie do konca wierzylem w lepsze granie ale gra duuuzo lepiej. Bylem kiedys na spotkaniu u kumpla z moim blazebirdem i rotelem. Byl koles z koncowka NORD w klasie D 

https://www.nordacoustics.co.uk/

Mi sie nie podobalo to polaczenie z moim preampem, za szybko, za malo muzykalnie, jakos tak nie moja bajka, choc kolega z klubu WBA sluchal i mu pasowalo. 

Co kto lubi. 

Jak bedziesz w okolicy to wpadnij posluchac, dotarles do Bydgoszczy to do Gniezna tylko godzina dalej 😉