Kraft Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 27 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: ~80% Niemożliwe. Liczymy tylko to, co jest aktualnie włączone w system. Nie wszystko, co mamy w szufladach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 3 minuty temu, Kraft napisał: Niemożliwe. Liczymy tylko to, co jest aktualnie włączone w system. Nie wszystko, co mamy w szufladach. Bogusław chyba pisał, że tymi kablami ogarnia akustykę pomieszczenia, więc może faktycznie ma ich dużo i z technicznego punktu widzenia wszystkie są częścią systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Kraft napisał: Niemożliwe. Liczymy tylko to, co jest aktualnie włączone w system. Nie wszystko, co mamy w szufladach. No właśnie. Wystarczy policzyć wartość tego co Boguś ma w sygnaturze i okazuje się że ten McIntosh wcaaale taki drogi nie jest 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 2 minuty temu, karolkos napisał: No właśnie. Wystarczy policzyć wartość tego co Boguś ma w sygnaturze i okazuje się że ten McIntosh wcaaale taki drogi nie jest 🙂 Kiedyś próbowałem policzyć ale mi nie wyszło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Ale że co, mam wyszczególnić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 1% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 51 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Ale że co, mam wyszczególnić? Zdecydowanie, nie patyczkuj się z nami i gaz do dechy, Bogusław! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2022 (edytowany) Dnia 14.04.2022 o 17:57, mateolo2 napisał: Ile procent wartości całego Waszego zestawu stanowi okablowanie (czy to przewody glosnikowe, interkonekty czy zasilające). Mówi się, że kable powinny być warte 20-30% całego systemu. Więcej nie, bo w takim wypadku większe korzyści przyniesie wymiana w samym systemie. Z drugiej strony, jeżeli ktoś gra na kablach wartych 10% też może być dobrze, w myśl starej zasady "jakość kosztuje, ale sama cena nie gra". ps. u mnie to będzie coś pod 25-30%. Edytowano 19 kwietnia 2022 przez Melo-man Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 19 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2022 4 minuty temu, Melo-man napisał: Mówi się, że kable powinny być warte 20-30% całego systemu. Więcej nie, bo w takim wypadku większe korzyści przyniesie wymiana w samym systemie. Z drugiej strony, jeżeli ktoś gra na kablach wartych 10% też może być dobrze, w myśl starej zasady "jakość kosztuje, ale sama cena nie gra". ps. u mnie to będzie coś pod 25-30%. O fajna opinia. Ja dotąd spotkałem się z tą samą teorią tylko mówiącą o tym, że kable to powinno być 10% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2022 0.1% - wszystkie DIY. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 21 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2022 A to zależy czy wliczamy tylko polaczenia miedzy elementami i zasilanie, czy tez także takie super-mega-giga totalne hiper kable jak kupiony przeze mnie ostatnio audiofilski 8P8C. W pierwszym przypadku u mnie to : 4,035 %, w drugim juz 4,077 %! Dnia 19.04.2022 o 14:49, mateolo2 napisał: O fajna opinia. Ja dotąd spotkałem się z tą samą teorią tylko mówiącą o tym, że kable to powinno być 10% Dnia 19.04.2022 o 14:49, mateolo2 napisał: O fajna opinia. Ja dotąd spotkałem się z tą samą teorią tylko mówiącą o tym, że kable to powinno być 10% A ja spotkałem się z teoria, ze napiwek to powinno być 30% ceny zamówienia. Oczywiście głoszoną przez kelnerów. Bo oni tam na co dzień to za darmo zasuwają :). Właściciel knajpy nie ma takiego zysku, ale każdy takie teorie układa żeby na tym zbić kokosy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 21 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2022 14% sam sprzet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 21 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2022 Przed chwilą, halik napisał: 14% sam sprzet. Hmm, 14% sam sprzęt, reszta to kable? 😀 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 (edytowany) U mnie okablowanie to okolo 40% Przepraszam ale po przemysleniu to wartosc kabli stanowi jednak okolo 30%. Liczylem ceny za nowe kable, a mam kilka uzywek, poza tym nie policzylem nakladow na akustyke. Edytowano 1 maja 2022 przez Mikelas76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 Z listwa zasilającą ok 4% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 Licząc po całości sprzęt i kable do niego to ~3% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 40 minut temu, Mikelas76 napisał: Liczylem ceny za nowe kable, a mam kilka uzywek, poza tym nie policzylem nakladow na akustyke Też nie liczyłem akustyki, chyba chodzilo stosunek cen kabli do elektroniki. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 (edytowany) Koszt okablowanie głośników: Fronty 20m = 600zł; Center 10m = 210zł, Surround + Atmos 60m = 900zł; RCA do subów = 450zł Suma to 2160zł Koszt sprzętu elektorniki: Amplituner 5000zł, końcówka mocy 3500zł; fronty 4200zł; center 2000zł; Atmosy 4280zł; surroundy 6800zł ;suby 8620zł Suma to 34400zł Koszt okabowania to 6,3% sprzętu Edytowano 1 maja 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 (edytowany) 6 godzin temu, DiBatonio napisał: Też nie liczyłem akustyki, chyba chodzilo stosunek cen kabli do elektroniki. Hm, no to bez akustyki okablowanie stanowi jakies 35%. W sumie procenty wyszly takie wysokie bo mam koncowke mocy za grosze i mam tani kombajn streamer/dac. Obie rzeczy kiedys do wymiany. Kolumny tez sie marza lepsze 😜. Jak policze sobie to przydaloby sie 40 tysiecy na te zakupy 😁. To takie mission imposible. Trzeba sie cieszyc tym co sie ma, przynajmniej procent kabli do setu jest duzy 🤣🤣🤣. Edytowano 1 maja 2022 przez Mikelas76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 To co Ty tam masz 😋? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 1 minutę temu, Dedal75 napisał: To co Ty tam masz Prosze zadna tajemnica: Sprzet to: BMN berges 3 (chyba tez do wymiany), Preamp WBA Blazebird custom, koncowka rotel rb 1070 (pierwszy do wymiany), cd pioneer 30ae od mudy, streamer/dac heos link 2 (drugi do wymiany), listwa lector edison 230, switch cisco+ zasilacz liniowy nostromo. Kable: zasilajace: Yarbo 1100 na furutech 28/38 rod, furutech alpha3 na goldzie, furutech 762 28/38 rod, furutech ag314 28/38 gold, neotech katowe wtyki rod. Glosnikowe wireword mini eclipse 8 Kable IC PAD museause i genesis Kabel coaxial audioquest carbon Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 Głośnikowy i IC to chyba komplet użytkowników BMN . Konfekcjonowane bez rabatów to z 5 tys . Pzdr A jak ten preamp się sprawuje ? Coś w klasie D Mógłbyś do niego zapiąć 😏 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 6 minut temu, Dedal75 napisał: A jak ten preamp się sprawuje ? Coś w klasie D Mógłbyś do niego zapiąć Preamp kilka tygodni temu mial upgradr i gra zaj.... lepiej, nie do konca wierzylem w lepsze granie ale gra duuuzo lepiej. Bylem kiedys na spotkaniu u kumpla z moim blazebirdem i rotelem. Byl koles z koncowka NORD w klasie D https://www.nordacoustics.co.uk/ Mi sie nie podobalo to polaczenie z moim preampem, za szybko, za malo muzykalnie, jakos tak nie moja bajka, choc kolega z klubu WBA sluchal i mu pasowalo. Co kto lubi. Jak bedziesz w okolicy to wpadnij posluchac, dotarles do Bydgoszczy to do Gniezna tylko godzina dalej 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 maja 2022 Udostępnij Napisano 2 maja 2022 Dzięki za zaproszenie 👌 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 7 maja 2022 Udostępnij Napisano 7 maja 2022 U mnie ok. 11% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts