Skocz do zawartości

Audio Video Show 28-30.10 2022 - zapowiedzi, relacje... widzimy się?

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, karolkos napisał:

Świetny set (Nautilus z Wejherowa) był również złożony ze sprzętu Accuphase i wielgaśnych kolumn o trochę kosmicznym kształcie.

A mi ten set średnio się podobał. Być może to kwestia akustyki, ale były momenty, kiedy bas z tych wielkich kolumn po prostu zaczynał buczeć. 

3 minuty temu, Aprox napisał:

Jest tylko "mały" minusik - te monitorki ze standami kosztują bagatela prawie 100 tysi ...😁🤯

Dokładnie to 105k 😉

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, seba3002 napisał:

Dokładnie to 105k 😉

A wcale nie 😁 - u mnie w Gliwicach dostaniesz je skromne 94 tysie i zostaje jeszcze na dobrą "łychę" 😁🥃. Zresztą przyglądam się fotce Seby i z tego co widzę wystawka Raidho to właśnie salon audio ode mnie z miasta 😁💪

Edytowano przez Aprox
Napisano

Noooo i właśnie dlatego przychylam się do tego co napisał kolega @Pajto02.

Czytam Wasze relacje , opisy, odczucia. Przy okazji . Dzięki za fotki i za informacje.

Czytam cały czas słuchając muzyki.

I wiecie co....grana muza jest świetna......gra to świetnie ! U mnie w salonie gra to świetnie !  i nie wydałem na sprzęt setek tysięcy zł.

Napisano
Dnia 29.10.2022 o 10:52, Asia napisał:

Jestem w Haiku. Słuchałam Sola, napiszę teraz tylko, że następne włączenie tranzystora będzie o 14 bo wszyscy chcą słuchać Sensei 211 😉.

W sobotę rano wróciłam do pokoju Haiku Audio w hotelu Sobieski aby posłuchać Sola Indigo (piękna gałka 😍).

O niespodzianko, grał Sensei 211, ale słowo się rzekło, opiekun sali przełączył wzmacniacz na Sola. W tym momencie większość zgromadzonej publiczności wyszła z komentarzem, że wrócą jak będzie grała ponownie lampa 😉.

No i zagrał Sol. Najpierw jazzowy kawałek, potem, na moją prośbę, coś bardziej rockowego w klimatach @Rafał S - niestety nie potrafię podać tytułu ani wykonawcy. Kolumny te same czyli Klipsch Heresy III.

Było dobrze, wystarczająco dynamicznie, z mocą, ale bez prężenia muskułów. Zarówno głośniej, jak i ciszej. Trudno oceniać więcej aspektów w czasie tak krótkiego odsłuchu, w malutkim pomieszczeniu, wydaje się że w większym byłoby zdecydowanie lepiej. Trochę mi się dźwięk wydał ściśnięty.

Publiczność napierała więc podziękowałam i powróciła lampa 211. I w tym połączeniu było jednak więcej "powietrza" i swobody.

Oczywiście to tylko moje odczucia, ale ja jednak wolę lampy.

IMG_20221028_133559.jpg

Napisano
10 minut temu, Asia napisał:

W sobotę rano wróciłam do pokoju Haiku Audio w hotelu Sobieski aby posłuchać Sola Indigo (piękna gałka 😍).

O niespodzianko, grał Sensei 211, ale słowo się rzekło, opiekun sali przełączył wzmacniacz na Sola. W tym momencie większość zgromadzonej publiczności wyszła z komentarzem, że wrócą jak będzie grała ponownie lampa 😉.

No i zagrał Sol. Najpierw jazzowy kawałek, potem, na moją prośbę, coś bardziej rockowego w klimatach @Rafał S - niestety nie potrafię podać tytułu ani wykonawcy. Kolumny te same czyli Klipsch Heresy III.

Było dobrze, wystarczająco dynamicznie, z mocą, ale bez prężenia muskułów. Zarówno głośniej, jak i ciszej. Trudno oceniać więcej aspektów w czasie tak krótkiego odsłuchu, w malutkim pomieszczeniu, wydaje się że w większym byłoby zdecydowanie lepiej. Trochę mi się dźwięk wydał ściśnięty.

Publiczność napierała więc podziękowałam i powróciła lampa 211. I w tym połączeniu było jednak więcej "powietrza" i swobody.

Oczywiście to tylko moje odczucia, ale ja jednak wolę lampy.

Mi też bardzo podobał się dźwięk w pokoju haiku. Nie wiem czy grała lampa czy hybryda, czy ze wzmacniaczem innej firmy klipsche zagrałyby dużo inaczej, ale grało to naprawdę ładnie. I mimo, że kolumny były bardzo nisko to jednak dźwięk unosił się ponad nimi i wypełniał cały pokój.

Napisano

A widzicie. Pokój z Haiku był jednym z tych w których odwróciłem się na pięcie. I tak jest z tym naszym hobby, nie każdemu się to samo podoba. Tyle, że wpływ na zainteresowanie (bądź nie) słuchacza ma wiele czynników: repertuar, źródło itd.

Napisano
15 minut temu, Asia napisał:

No i zagrał Sol.

Asia - wielkie dzięki. :)Sol Indigo nie miał szans w starciu z Sensei 211, tym bardziej, że ten drugi grał chyba jako dzielonka. Raz, że lampa, ale dwa, że inna półka cenowa. Biedny Indigo - w ten sposób został pogrzebany jako produkt rynkowy. ;) Ale ja wciąż go lubię.  :)

Napisano (edytowany)

Wróciłam także na IV piętro do pokoju MuzgAudio i AudioPhase w nadziei zobaczenia i posłuchania AudioPhase Cannabis - niestety okazały się za duże do malutkiej salki i konstruktor zrezygnował z tego pomysłu. Grały za to filigranowe kolumienki Charles Martin Violin i było wrażenie, że napełniłyby dźwiękiem znacznie większe pomieszczenie.

Edytowano przez Asia
Napisano

Haiku odebrałem na plus , grała hybryda , lampy nie słyszałem ,a szkoda, bo też mam na 211 i była by możliwość porównania. Nie pamiętam modelu wzmacniacza ,ale wpisał się w Heresy , fajna przestrzeń , takie słuchanie bez analizy , czyli tak jak lubię. 

Napisano

Ja się zastanawiałem natomiast ilu forumowiczów mijałem i spotykałem w pokojach odsłuchowych? Pewnie i jakieś persony się trafiły, ale żeby to wiedzieć musielibyśmy mieć kartki za swoimi nickami w rękach, jak na lotnisku 🙂

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, karolkos napisał:

Ja się zastanawiałem natomiast ilu forumowiczów mijałem i spotykałem w pokojach odsłuchowych? Pewnie i jakieś persony się trafiły, ale żeby to wiedzieć musielibyśmy mieć kartki za swoimi nickami w rękach, jak na lotnisku 🙂

To prawda! Może na przyszłym rok umówmy się, ze wszyscy będziemy mieli nie wiem, czerowną gumkę recepturke na rękach czy coś takiego :) Od razu będzie można wyłapać swoich.

Ja wczoraj poznałem się na jednym odsłuchu dwóch fajnych gości i pomyślałem, ze może od nas i zapytałem, a oni „nie w życiu! Tam się tylko kłócą” 🤣

Edytowano przez mateolo2
Napisano
4 minuty temu, karolkos napisał:

Rozwaliły mój system percepcji

Mój też jak usłyszałem cenę  , nie moje granie całkowicie , zbyt ostro , za bardzo podkreślona wyższa średnica i góra. Wg. mojej skali za bardzo ciężar dźwięku przesunięty w kierunku efekciarstwa. Może to za mocne słowo , ale w porównaniu z np. Everestami JBL-a lub tubami horn-a słyszałem masę podkolorowań.

Ale właśnie po to jest wystawa , by mieć styczność z wielorakimi prezentacjami i znaleźć tą swoją.

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

Mój też jak usłyszałem cenę  , nie moje granie całkowicie , zbyt ostro , za bardzo podkreślona wyższa średnica i góra. Wg. mojej skali za bardzo ciężar dźwięku przesunięty w kierunku efekciarstwa. Może to za mocne słowo , ale w porównaniu z np. Everestami JBL-a lub tubami horn-a słyszałem masę podkolorowań.

Ale właśnie po to jest wystawa , by mieć styczność z wielorakimi prezentacjami i znaleźć tą swoją.

Tomek, a ten system słyszałeś? 

20221029_181200.jpg

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

Nieee , ale mam nadzieje , że powiedziałeś im iz zapomnieli zamontować reszty przetworników :) 

jak grało ?

Mi się nie podobało. Dźwięk był jakiś taki "wyprany" i "bezbarwny".  Słuchaliśmy tego razem z @Dedal75 . W ogóle człowiek prezentujący ten system, twierdził że tak właśnie powinna wyglądać prezentacja muzyki. Że te kolumny są mega transparente i nic nie koloryzują. Być może zupełnie przypadkiem odnaleźliśmy wreszcie system grający naturalnie i neutralnie 😉.

Napisano
56 minut temu, seba3002 napisał:

Mi też bardzo podobał się dźwięk w pokoju haiku. Nie wiem czy grała lampa czy hybryda, czy ze wzmacniaczem innej firmy klipsche zagrałyby dużo inaczej, ale grało to naprawdę ładnie. I mimo, że kolumny były bardzo nisko to jednak dźwięk unosił się ponad nimi i wypełniał cały pokój.

Które Heresy to były? III czy już IV z bass reflexem?I I jak bas dawał radę? (jaka to salka na oko?)

Będę wdzięczny za kilka słów.

Napisano
18 minut temu, tomek4446 napisał:

Haiku odebrałem na plus , grała hybryda

Wydaje mi się, że Haiku nie wzięło hybrydy - Brighta - na AVS. Jeśli nie lampa, to prawie na pewno był to mój Sol Indigo. Nie jesteś pierwszym, który uznał go za hybrydę. To samo usłyszałem w Premium Sound, jak słuchałem go z Xavian Corallo. Wszyscy na podstawie odsłuchu obstawiają, że ma jakąś lampkę czy dwie w preampie. :)

Napisano
14 minut temu, Tomasz S. napisał:

Przeglądając zdjęcia też trafił się taki wzmacniacz. Nie słyszałem go ale wygląda obłędnie. Dołożyć do niego monitor Audio Silver Limited w kolorze zielonym i wyjdzie super wyglądający zestaw. Producent to fezz audio 

IMG_20221030_202012.jpg

Nie słuchałam, ale bardzo fajnie, że Fezz wizualnie nareszcie zmierza w dobrą stronę, zarówno formą wzmacniaczy, jak i logotypem.