Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tor słuchawkowy ma mi spełniać potrzebę, której nie uzyskam z „normalnego”. Słuchawki-otwarte planary  dają ukojenie, okazję na  wzruszenie, przyjrzenie się sobie, myślom, uczuciom. W ciszy, w srodku nocy, w niskich poziomach głośności.

A audio to koncert. Głośno, nóżka tupie, drive, punch, wszystko słyszę, adrenalina, jazda bez trzymanki a potem spać i do roboty.

Napisano (edytowany)

Bardzo dziękuję za ugoszczenie mnie w przyjemnym pomieszczeniu odsłuchowym w domu pana Rudo Meijera z AudioSense.

Podobało mi się. Żałuję, że nie byłem dłużej. Chyba najprzyjemniejsze z moich dotychczasowych doświadczeń audio. Nie chcę pisać, że system lepszy niż Beolab 90, nie będę też porównywał z wiadomych względów, ale kurczę, naprawdę zapłaciłbym niemałe pieniądze za sesję odsłuchową w tym pomieszczeniu tych dwóch par kolumn. 

Konstrukcja Open Baffle, dwa woofery SB Acoustics 15 cali, dwa midwoofery Purify Audio i tweeter Bliesma.

Kolumny aktywne, ale wzmacniacz oddzielony od kolumn - sześciokanałowa końcówka mocy w klasie D na bazie Hypexa Nilai - na zdjęciu to to srebrne z niebieską diodą. Trzy daki Mytek. Trzy. Każdy pod oddzielne tony. Streamer dCS, odtwarzacz CD T+A - kawał maszyny, jakieś ustrojstwo od PS Audio, i na dole w centrum - DEQX - aktywny crossover.

Jest jeszcze czarno-białe pudełko po lewej, ale nie pamiętam, co to i po co 🤭

Mój standardowy zestaw utworów:

Dominique Fils-Aimé - Birds

Death - Symbolic

Michael Nyman - The Scent of Love

Dave Holland - Conference of the Birds

Flight to LAPD - Blade Runner 2049 Soundtrack

Hans Zimmer - Light

Ennio Morricone - C'era una volta il West - Titoli

Howard Shore - The Bridge of Khazad-Dûm

Wojciech Kilar - Vocalise from „The Ninth Gate''

Jesper Kyd - Night Time in New Orleans

Eberhard Weber - More Colours

Edward Shearmur - New Mexico

King Crimson - Easy Money

Gentle Giant - Peel the Paint

Jeremy Soule - Frostfall

Alexandre Desplat - Colours in the Sky

Eno, Moebius, Roedelius - Old Land

Rory Gallagher - I Fall Apart

Przy Death miałem ochotę wyrwać tableta z rąk gospodarza i podgłośnić co nieco  😁

Dave Holland i tytułówka z Konferencji Ptaków. Słodki Panie, jak cudownie to zabrzmiało. Oczywiście utwór sam w sobie jest genialny i piękny, ale na tym zestawie mógłbym tego słuchać i słuchać.

Rory jakby całkowicie odmiennie niż na Beolabach, tutaj było okej.

Flight to LAPD już spokojniej niż na B&O, mniej efektownie, ale tam było głośniej słuchane, więc to pewnie też miało znaczenie. Niemniej, wydaje mi się, że możliwości basowe Beolaby mają większe. Patrząc na cenę, a raczej konstrukcję, to w sumie nie ma co się dziwić.

Widziałem też pomiary pomieszczenia, całkiem dobrze to wyglądało. Wprowadzona korekta na niskich częstotliwościach. Bardzo pozytywne wrażenia. 

20231021_122041.jpg

Edytowano przez Adi777
  • 2 weeks later...
Napisano

U mnie drgnęło. Stolarz pojawił się po dwóch miesiącach , normalnie cud :) 

Oczywiście nadal nie mam wszystkiego zrobionego ale cieszę się tym co jest. Nawet jak nie koniecznie jest to dokładnie wg. projektu. Wnęka z kawiarką miała być cała w NCS S400 N , a mam tylko w tym kolorze fronty i tył , boki w fornirze dębowym, ale odpuszczam , przyzwyczaję  się. A i zmywarka się nie zamyka , bo jest dociśnięta do ściany i tego już nie odpuszczę :) 

meble.jpg

IMG_1448.JPG

IMG_1450.JPG

IMG_1452.JPG

IMG_1454.JPG

IMG_1455.JPG