Kubakk Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Mam LG oled 120hz , jak sygnał słaby a zazwyczaj z dekodera upc jest taki to jakość mizerna szczególnie niektórych wydarzeń sportowych - co innego z PC czy ze streamingu. Jedyny problem obecnie to ustawić taki tv jak należy by nie wkurzało to jednak sporo czasu , u mnie konfig Tomek4446a się sprawdził. Pierwszy miesiąc po przesiadce z lcd "boli" , ale warto było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 33 minuty temu, Kubakk napisał: Mam LG oled 120hz , jak sygnał słaby a zazwyczaj z dekodera upc jest taki to jakość mizerna szczególnie niektórych wydarzeń sportowych - co innego z PC czy ze streamingu. Jedyny problem obecnie to ustawić taki tv jak należy by nie wkurzało to jednak sporo czasu , u mnie konfig Tomek4446a się sprawdził. Pierwszy miesiąc po przesiadce z lcd "boli" , ale warto było. Dziękuje, to cenna uwaga. @TomekN nie widzę Twoich wpisów, ale widzę odpowiedzi na Twoje pisanie, więc od siebie dopisze, że śmiało możesz tu już nie pisać, nie ma tu nic czym mógłbyś zabłysnąć. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebik_85 Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Niestety tak to wygląda że TV zwłaszcza 4K, po podaniu słabszego sygnału powoduje znaczny spadek komfortu oglądania, efekt ten potęgują jeszcze większe wielkości matryc, oraz różnice w nadawaniu poszczególnych kanałów, nie ma co się oszukiwać mając super nowoczesny dekoder 4K ile filmów/ kanałów rzeczywiście jest tak nadawanych. Dobrze że istnieją usługi streamingowe które co nie co ratują Ja jeszcze kurczowo trzymam się swojej już leciwej plazmy Panasonica, mając świadomość że w końcu padnie i będę stał przed podobnym dylematem. Ale jak co niektórzy wspominali plazm już nie produkują więc w Oledy i tp. trzeba iść Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Tak na prawdę nie wiem jak dobry sygnał 4k podaje dekoder Canal+ z miski? nawet nie wiem, ile takich kanałów w nim znajdę, ale nie chciał bym się zdziwić po zakupie TV. Obecnie czytam/siedzę w TV Sony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 @Bogusław Kożyczkowski Boguś odnośnie TV Philips mogę powiedzieć, że ich oprogramowanie, szybkość działania są po prostu słabe. Mam już drugi TV tej marki ( niższe modele tzn. seria 6000 ) ze względu na Ambilight i jakość obrazu. Brat ma TV LG, matka Panasonic i są zadowoleni. Co do marki Samsung mam podobne zdanie co Wojtek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 52 minuty temu, lysyrafal napisał: @Bogusław Kożyczkowski Boguś odnośnie TV Philips mogę powiedzieć, że ich oprogramowanie, szybkość działania są po prostu słabe. Mam już drugi TV tej marki ( niższe modele tzn. seria 6000 ) ze względu na Ambilight i jakość obrazu. Brat ma TV LG, matka Panasonic i są zadowoleni. Co do marki Samsung mam podobne zdanie co Wojtek. Dzięki Rafał, to pomocna informacja, powoli zagęszczam typy. -------- No i szkoda, że nie widzę cen Panasa 1500 na sezon 22, to pomogło by mi dokonać wyboru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Czy to jest wątek o telewzozrach, bo już sam nie wiem... 🤨 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 @Bogusław Kożyczkowski Dodam jeszcze, że po ostatniej aktualizacji w moim TV troszkę się popieprzyło. Nie jest to może uciążliwe, ale sam fakt nie napawa optymizmem. Dzwoniłem w tej sprawie na infolinię Philips i niestety lepiej nie będzie, bo następnych aktualizacji nie będzie. Dlatego też, nawet nie próbowałem aktualizować mojego sprzętu grającego, bo mam na nie uczulenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 14 minut temu, Melo-man napisał: Czy to jest wątek o telewzozrach, bo już sam nie wiem... 🤨 no,..... ale te telewizory mają wbudowane głośniki.....tak czy nie....? i czasami leci z nich muza.......... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 2 godziny temu, sebik_85 napisał: Ja jeszcze kurczowo trzymam się swojej już leciwej plazmy Panasonica Tata miał to samo 😉 Od 15 lat słyszałem o wyższości plazmy.(też Panasonic) - kupiliśmy Rodzicom na prezent rocznicowy 70ke LG. Nie było jednego aspektu w ktorym plazma byłaby lepsza, nawet w czerni 😉 mimo że LG chyba na IPS... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebik_85 Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 17 minut temu, marcinmarcin napisał: Tata miał to samo 😉 Od 15 lat słyszałem o wyższości plazmy.(też Panasonic) - kupiliśmy Rodzicom na prezent rocznicowy 70ke LG. Nie było jednego aspektu w ktorym plazma byłaby lepsza, nawet w czerni 😉 mimo że LG chyba na IPS... Pewnie różnorodność matryc itd. generalnie nie zawsze musi tak być, mam jeszcze w domu monitor IPS Samsunga z tunerem TV i pod względem kolorów ten akurat monitor w czerni nie ma startu do tej plazmy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 3 godziny temu, Melo-man napisał: Czy to jest wątek o telewzozrach, bo już sam nie wiem... 🤨 Ten wątek juz dawno przeobrażil się w bloga , jest tu kawalek z mojego życia i dylematow z audio zwiazanych który już dawno powinien być skończony i zamknięty, tylko życie wciąż dopisuje nowe strony, a nie jestem z tych co z byle powodu od razu zakładają nowy temat wiec tak śmieci tu my dalej. A co! 3 godziny temu, lysyrafal napisał: @Bogusław Kożyczkowski Dodam jeszcze, że po ostatniej aktualizacji w moim TV troszkę się popieprzyło. Nie jest to może uciążliwe, ale sam fakt nie napawa optymizmem. Dzwoniłem w tej sprawie na infolinię Philips i niestety lepiej nie będzie, bo następnych aktualizacji nie będzie. Dlatego też, nawet nie próbowałem aktualizować mojego sprzętu grającego, bo mam na nie uczulenie. To standardowa procedura pozorowanych poprawek począwszy od telefonów ...... po słynnego Windowsa. --------- Czytając ... dochodzę do wniosku że OLED trzeba odpuścić przez mój "jasny" pokój. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 20 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: To standardowa procedura pozorowanych poprawek począwszy od telefonów ...... po słynnego Windowsa. Właściwie masz rację, ponieważ ja nie zauważyłem u mnie w TV żadnej poprawy. Obiecują cuda, wianki po aktualizacji, a tu wychodzi klops. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 23 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Czytając ... dochodzę do wniosku że OLED trzeba odpuścić przez mój "jasny" pokój. O właśnie o to miałem zapytać. Ja Cię Boguś bardzo dobrze rozumiem, że jak się słyszy Samsung to ma się takie odczucia jakby ktoś powiedział Polasat. Dwa miechy temu wymieniałem starawego IPSa Pansonica na Samsunga QN91A i bardzo się na ten fakt zżymałem. Ale naprawdę obecnie, jeżeli nie OLED to następny "naj" jest właśnie QLED od Samsunga. Dwa podstawowe parametry jasność i czerń są na naprawdę wysokim poziomie. Można mieć zastrzeżenia do wyposażenia, ale wtedy można wziąć po uwagę QN95A i ...będzie Pan zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vesper Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Ważna rzecz, o której chyba nikt nie napisał - telewizory Samsunga z bliżej nieznanych mi powodów nie obsługują Dolby Vision, a ten system naprawdę robi robotę i na chwilę obecną jest chyba najbardziej przyszłościowy. Brak wsparcia dla DV wg mnie dyskwalifikuje Samsunga już na starcie. Wyjątkiem są modele TV z najwyższej półki, których parametry są na tyle wysokie, że brak DV nie jest już tak odczuwalny jak w modelach bardziej przystępnych cenowo. Druga rzecz, że Samsung i LG to producenci, którzy fabrycznie chyba najmocniej "podkręcają" obraz - na wystawie sklepu robi to wrażenie, ale do oglądania w domu się nie nadaje. Niezbędna jest fachowa kalibracja. Pod tym kątem telewizory Panasonica wypadają dużo lepiej - w dużym uproszczeniu parametry obrazu już fabrycznie są dużo bliższe naturalności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 6 minut temu, vesper napisał: Ważna rzecz, o której chyba nikt nie napisał - telewizory Samsunga z bliżej nieznanych mi powodów nie obsługują Dolby Vision, Poniżej coś o tym temacie: https://lacomparacion.com/pl/dolby-vision-en-televisores-samsung-por-que-no-es-compatible/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 (edytowany) 14 minut temu, vesper napisał: na wystawie sklepu robi to wrażenie, ale do oglądania w domu się nie nadaje. Samsung ma specjalny tryb "sklepowy" który zmieniasz w domu na "home", a modele QN wręcz są uznawana za najlepiej skalibrowane zaraz po wyjęciu z pudełka. Oczywiście dodatkowa kalibracja nie zaszkodzi. Także taka opinia jest kompletnie chybiona, choć wcześniej sam ja propagowałem 🤪 14 minut temu, vesper napisał: Ważna rzecz, o której chyba nikt nie napisał - telewizory Samsunga z bliżej nieznanych mi powodów nie obsługują Dolby Vision, Nie chcą płacić opłat licencyjnych i dlatego wspierają własny standard HDR+, który faktycznie jest uznawany jednak za gorszy od DV. Edytowano 6 czerwca 2022 przez slaw0001 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vesper Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 5 minut temu, Amarok napisał: Poniżej coś o tym temacie: https://lacomparacion.com/pl/dolby-vision-en-televisores-samsung-por-que-no-es-compatible/ Samsung się wypiął na DV i twierdzi, że wystarczy mu HDR10+, co dla mnie jest niezrozumiałe na tle konkurencji i rynku - przykładowo Netflix bazuje na DV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 A ja mam już trzeci TV Samsunga i pewnie kupię i kolejny. Nie wszystko mi się w nich podoba, ale przy oglądaniu filmów oferują najbardziej "filmowy" obraz. Moim zdaniem cena do jakości obrazu jest w modelach ze średniej półki tego producenta najlepsza na rynku. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vesper Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 6 minut temu, slaw0001 napisał: Samsung ma specjalny tryb "sklepowy" do domu "domowy", a modele QN są uznawana za najlepiej skalibrowane po wyjęciu z pudełka. Oczywiście dodatkowa kalibracja nie zaszkodzi. Także taka opinia jest kompletnie chybiona, choć wcześniej sam ja propagowałem 🙄 W porządku, możliwe, że tkwię w realiach sprzed 2-3 lat i wcześniej. QN to chyba nowa seria, z bieżącego lub najdalej z ubiegłego roku? Przyjmuję, że poszli po rozum do głowy i zmienili podejście pod tym kątem. Tak czy owak zamiast Samsunga zdecydowanie bardziej wolałbym Sony lub Panasonic. Brak obsługi DV jest po prostu bardzo słaby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 9 minut temu, vesper napisał: wolałbym Sony lub Panasonic Też bym wolał, ale niestety w nie OLEDach są dużo słabsi i DV tu nie pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vesper Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 1 minutę temu, slaw0001 napisał: Też bym wolał, ale niestety w nie OLEDach są dużo słabsi i DV tu nie pomoże. Chyba nie do końca - topowe OLEDy Panasonica zbierały nie tak dawno najwyższe noty w testach/recenzjach i uchodziły za wzorcowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 To co czytam to Panasonic jest uznawany za wzór do naśladowania pod wsgledem wierności obrazu. Tak mi się teraz jakoś skojarzyło ekrany samsunga w telefonach. ?...Amolet. ... piękne i nasycone kolory. Gdyby tak tegoroczny Panasonic 1500 pokazał cenę, to rozważyć bym ten model bo chwalą się o podniesieniu o 30% jasności OLEDa. Jeszcze zostaje mocno refleksyjne ekran, inni już sobie z tym poradzili. Nie skreśla Samsung, zostawiłem go sobie na koniec ze względu na bogatą ofertę sprzętowa. Będzie co czytać i rozważać. A co z Sony? Piszą że właśnie korzystają z paneli OLED od LD i QLED od samsung, kto ma Soniacza.? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Mialem Sony w oled - piękne odwzorowanie kolorów, czerń/biel była ok, ale jeden mankament dla mnie ważny - w tv Sony nie działał moduł CAM od C+ -> Tv z tunerem sat w dobie cyfrowgo kodowania nie działa z dekoderem CAM = porażka. Niemniej obraz żyleta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vesper Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 26 minut temu, slaw0001 napisał: Też bym wolał, ale niestety w nie OLEDach są dużo słabsi i DV tu nie pomoże. Nie doczytałem tego co napisałeś i z opóźnieniem zauważyłem, że miałeś na myśli "nie OLEDy" Czy w takim układzie Samsung jest dużo lepszy od Sony/Panasonic mocno wątpię, ale chyba najlepiej byłoby w takim razie określić budżet i w jego ramach rozmawiać o tym co i dlaczego jest lepsze/gorsze. Przykładowo seria XH(J)5 od Sony jest chyba bezpośrednią konkurencją dla powyższej Samsunga i przez wielu uznawana za lepszą. Więc na pewno nie jest to takie jednoznaczne jak przedstawiasz. A DV pomaga i dodaje sporo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts