Skocz do zawartości

WiiM Pro - a jak ten namiesza?

Recommended Posts

Napisano

Teraz jeszcze raz sprawdziłem i dalej max 48khz. Nie wiem. Pokombinuje jutro. Jak coś to dam znać. Dzięki za wskazówki 🙂

Już mam. Renderer only trzeba ustawić w opcjach mqa. Teraz pokazuje różne wartości jak 88 czy 96. Jeszcze raz dzięki i miłej nocki. 

Napisano
30 minut temu, Artur Charicki napisał:

Już mam. Renderer only trzeba ustawić w opcjach mqa. Teraz pokazuje różne wartości jak 88 czy 96. Jeszcze raz dzięki i miłej nocki. 

Dlatego wybor z tej listy eksperymentalnie, bo rozni uzytkownicy zglaszali rozne ustawienia prowadzace do sukcesu.

Napisano
Dnia 31.03.2023 o 15:40, rms.pl napisał:

Ładowarka jest w zestawie, kabel USB-A do USB-C, podstawowy kabel 2xRCA i optyczny, aby po wyjęciu z pudełka móc od razu podłączyć aby Wiim grał.

@rms.pl. Czy może się ktoś ze mną skontaktować w sprawie wypożyczenia Wiim Pro?

Napisano
18 godzin temu, Artur Charicki napisał:

zastanawiam się czy nie dołożyć i nie kupić pro. Wziąłbym go wtedy do głównego systemu i podłączył coaxialem do DACa zamiast optycznym. Ciekawe czy byłaby jakaś różnica? 

Różne DACi mogą mieć  w różnym stopniu udane implementacje optyk/coaxial. Myślę że może być lepiej ew. po prostu trochę inaczej po coaxial. U mnie gra po coaxial.

Generalnie używam Wiim Pro od kilku tygodni i pasuje mi. Wcześniej używałem Yamahy WXC-50 (też po coaxial) i zmianę odbieram na plus. Dźwięk jest trochę inny. Yamaha grała bardziej miękko z minimalnie większą głębią ale też bardziej 'spod kocyka'.

Na wiim słyszę bas lepszej jakości a gdzieś między basem a średnicą pojawiło się więcej informacji. No i oczywiście Tidal Connect na wiim wymiata  :)  No i gapless wreszcie jest :)

Napisano (edytowany)
19 godzin temu, Artur Charicki napisał:

Kurcze, pożyczyłem koledze mini z sypialnianego zestawu do testów i rozwalił mi wejscie optyczne.

Masz na myśli tę nieszczęsną klapkę/zaślepkę wejścia optycznego? Nie wiem czy pocieszy cię fakt, że też niedawno komuś dałem i wrócił bez klapki. Jak w "Sami swoi" - zamek w karabinie wylata - tak u mnie kabelek wypada. Myślałem nawet, by dać "kropelkę", ale jak polecą dwie to zapitolę to wejście na amen. Po prostu jest teraz  "patrz, nie dotykaj". 

Edytowano przez Wito76
Napisano
8 minut temu, Wito76 napisał:

Nie wiem czy pocieszy cię fakt, że też niedawno komuś dałem i wrócił bez klapki.

Witek , a nie przyszło Ci do głowy , że to po prostu tandeta. Przy tej cenie detalicznej , koszt wytworzenia tego cuda techniki to grosze. Masówka rządzi się swoimi prawami, tylko do niektórych to nie dociera i myślą , że za parę groszy złapali Boga za nogi :)

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

Masówka rządzi się swoimi prawami, tylko do niektórych to nie dociera i myślą , że za parę groszy złapali Boga za nogi :)

To mały plastikowy krążek. Ta klapka się wyłamuje.

Możesz przytoczyć, do kogo nie dociera i myśli,że  " złapał Boga za nogi"  ?

Napisano (edytowany)
11 minut temu, Tomasz S. napisał:

U mnie też klapka wyłamana. Jeden kabel siedzi ok, inny wypadał.

Nie wiem czy później to poprawili ( w Mini ) ale ten typ tak miał.

Zdania sa podzielone, jedni twierdza, ze pojawily sie inne i wytrzymalsze gniazda, inni ze nic sie tu w Mini nie zmienilo.

Jutro bede wiedzial, czy choc zewnetrznie jest jakas zmiana widoczna dla egzemplarzy, ktore dzielic moze blisko rok.

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano
2 minuty temu, Tomasz S. napisał:

Możesz przytoczyć, do kogo nie dociera i myśli,że  " złapał Boga za nogi"  ?

Czytam od początku ten wątek. opisy co działa , co nie działa. Co się tnie i kiedy przestaje. Jakie gniazdo jest ok. jakie nie. Do jakiego wyjścia podłączać po jakim jest słabo. Co poprawia kolejna aktualizacja , co nie. Co się wyłamuje , a co jest ok ,bo się trzyma. Z czym się łączy , a z czym jest problem. 

Zadam jedno proste pytanie. Rozumiem , że ten produkt nie jest rozdawany przy kasie w Biedronce. Zapłaciliście za niego swoimi ciężko zapracowanymi pieniędzmi. Reklamowaliście w punkcie sprzedaży te klapki i te wszystkie niedogodności ? Jak tak ,to ok. tak być powinno. A jak nie to sprawa jest prosta. Na to liczy masówka , niska cena i nikomu się nie chce walczyć , a zysk duży.

Napisano

@tomek4446 mogę mówić tylko za siebie bo nie znam sytuacji wszystkich. Kupiłem swoją sztukę z OLX za niecałe 200 zł.

Nie mam potwierdzenia kupna, więc też nie reklamowałem.

Ale wracając do tematu ( bo czytasz wątek od początku co działą a co nie ) to złapał ktoś tego Boga za nogi w kwesti wykonania czy tak sobie marudzisz bez celu ?

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

Czytam od początku ten wątek. opisy co działa , co nie działa. Co się tnie i kiedy przestaje. Jakie gniazdo jest ok. jakie nie. Do jakiego wyjścia podłączać po jakim jest słabo. Co poprawia kolejna aktualizacja , co nie. Co się wyłamuje , a co jest ok ,bo się trzyma. Z czym się łączy , a z czym jest problem. 

Zadam jedno proste pytanie. Rozumiem , że ten produkt nie jest rozdawany przy kasie w Biedronce. Zapłaciliście za niego swoimi ciężko zapracowanymi pieniędzmi. Reklamowaliście w punkcie sprzedaży te klapki i te wszystkie niedogodności ? Jak tak ,to ok. tak być powinno. A jak nie to sprawa jest prosta. Na to liczy masówka , niska cena i nikomu się nie chce walczyć , a zysk duży.

Powyzej ukryla sie gdzies odpowiedz na pytanie 'do kogo nie dociera i myśli, że  " złapał Boga za nogi" ' ?

Napisano
3 minuty temu, Tomasz S. napisał:

to złapał ktoś tego Boga za nogi w kwesti wykonania czy tak sobie marudzisz bez celu ?

Przepraszam za generalizowanie , sam tego nie znoszę. Może mam taki dzień , akurat dzisiaj skumulowała mi się ilość narzekających na różne sprawy od polityki ,po ekonomie i na moje pytanie co robisz , by to zmienić zapadała cisza. Tak , że przepraszam.

Co do klapki optyka. Gniazdo tego połączenia jest nieporozumieniem samym w sobie , a dodanie klapki to już kompletna porażka.

Ale ... są sprzęty gdzie mimo paru dziesięciu przepięć nic się nie urywa , więc można.

Napisano

@tomek4446 rozumiem, każdemu zdarza się gorszy dzień, ale poniedziałek mija to teraz już z górki :)

Jeżeli się da to powinni poprawić tą klapkę. W oprogramowaniu i aktualizacjach działąją bardzo prężnie, szkoda,żeby jakość samego wykonania i materiałów psuła dobre wrażenie.

Napisano
7 minut temu, Tomasz S. napisał:

Jeżeli się da to powinni poprawić tą klapkę.

Przypomniało mi się, że taka klapka mi wyleciała w Audiolabie 6000A. W instrukcji było gniazdo optyka odwrotnie niż w rzeczywistości. Nie zaglądając spróbowałem wcisnąć toslinka na czuja i strzeliła sprężynka. Te gniazda ogólnie są delikatne chyba w każdym sprzęcie. Trudno mówić o tandecie. 

Zaślepkę wkleiłem kropelką w pozycji "leżąc" by optyk nie "wylatał". Nawet klik był przy wtykaniu. 

To tak przy okazji klapek 😎

Napisano
9 minut temu, Mariusz Kopacki napisał:

Kiedys byly zatyczki i bylo dobrze. Tyle, ze sie nagminnie gubily...

Mam tak w kilku starych klockach. Korzyść z zatyczki jest taka , że nie wpakujesz jej do środka gniazda , jak to się zdarza z klapką :)

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Witek , a nie przyszło Ci do głowy , że to po prostu tandeta. Przy tej cenie detalicznej , koszt wytworzenia tego cuda techniki to grosze.

Jak większość wtedy w marcu rok temu kupiłem okazjonalnie od tzw Janusza z olx, który widząc błąd cenowy na Amazonie kupił kilkanaście sztuk za 99zł chyba i sprzedawał za 180. Kupiłem za wspomniane 180zł bez "paragonu" i na własne ryzyko. Ale rzeczywiście to gniazdo to tandeta, bo statystycznie bardzo często klapa się wyłamuje- tak przynajmniej wynika z opisów. Wkładałem/wyjmowałem kabel może raptem 7 razy i za siódmym razem pękła klapka i wpadła do środka. Dramat

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Witek , a nie przyszło Ci do głowy , że to po prostu tandeta. Przy tej cenie detalicznej , koszt wytworzenia tego cuda techniki to grosze. Masówka rządzi się swoimi prawami, tylko do niektórych to nie dociera i myślą , że za parę groszy złapali Boga za nogi :)

A może kabel był (nie wystarczająco) tandetny? Pamiętam, że ten z kompletu siedział jak zamurowany i wszystko działało. Z innymi bywało różnie, ale szczęśliwie klapka i gniazdo u mnie przeżyły (też był od Janusza) :)

Edytowano przez klimkr