Skocz do zawartości

Okazje w audio - temat zbiorczy ( promocje / zniżki / kupony / błędy cenowe )

Tomasz S.

Recommended Posts

1 godzinę temu, Chmarski napisał:

I tak, i nie.

Wychodzę z założenia, że jak ktoś szuka takiego sprzętu to przejrzy zarówno AliExpress i Amazona. Nie będzie się ograniczał do Ceneo i polskich salonów. Tyle się spodziewam po użytkownikach tego forum. 

I tak i nie.

Zauważ,że te okazje często trwają jeden dzień. To ,że tutaj rabat jest naliczany od najniższej z 30 dni to nie znaczy,że taka cena jest dostępna przez całe 30 dni. Weźmy sobie taki miesiąc gdzie cena jest we fluktuacji. 1-5 dnia miesiąca coś kosztuje 1000 zł. 6 dnia miesiąca coś kosztuje 800 zł. 7-20 dnia miesiąca coś znowu kosztuje 1000 zł. 21 dnia miesiąca coś kosztuje 750 zł. Rabat jaki widzisz to "tylko" 50 zł , ale to rabat od centy, która była dostępna tylko w podczas jednego dnia tygodnie temu, podczas kiedy przez większość miesiąca produkt kosztuje 1000 zł. Możesz kupić ten produkt w najniższej cenie jeżeli codziennie śledzisz rynek, a nie każdy to robi i dla niego wrzucenie tutaj takiej okazji jest przydatne. Dlatego trafiają tutaj takie oferty.

Jeżeli wyjdziemy z założenia jak Twoje to w ogóle nie ma sensu wrzucać bo jak ktoś chce coś kupić to sobie znajdzie :)

W sumie może i masz rację i niepotrzebnie się dzielimy tutaj.

Inna sprawa, że od dłuszego czasu tak to działało. Temat cieszy się chyba niezłym powodzeniem, czasem trafiają się fajne oferty, kilka osób wrzuca tutaj swoje znajdy. Jednak dla kogoś kto zagląda tutaj w poszukiwaniu takich znajd znajdzie teraz kilka stron narzekania na świat.

Edytowano przez Tomasz S.

Tomku, tylu ruchów cenowych w ciągu miesiąca się raczej nie robi. Dla mnie to by od razu śmierdziało na odległość. Równie dobrze za tydzień może zjechać o kolejne 5%, a potem wrócić do góry. To ile to faktycznie jest warte i kiedy będzie faktycznie dobra cena?

Jednak mi chodzi o to , że szkoda by było by ten wątek się rozmył przez takie oferty z 5% upustu wartymi 30PLN. Jak go tak zaspamujemy, to pewnie trochę osób przestanie tu zaglądać.

Pokazujmy takie oferty, które się faktycznie wybijają ponad przeciętne/standardowe ruchy cenowe. 

14 minut temu, Chmarski napisał:

Pokazujmy takie oferty, które się faktycznie wybijają ponad przeciętne/standardowe ruchy cenowe. 

Zauważcie, że żeby uznać coś za okazję muszą być spełnione 2 warunki. Pierwszy z nich to ten wyżej zacytowany - czyli dana cena w stosunku do "zwykłej" ceny rozpatrywanego urządzenia. Drugi warunek to kwestia jakości tego sprzętu. I tu już nie chodzi tylko o to, o czym pisze @audiowit (choć w dużej mierze się z nim zgadzam) tylko o to, czy my ten produkt w ogóle znamy. Jeśli da się chwilowo kupić gdzieś dużo taniej np. popularny model Wiima, to ok - powiedzmy że jest to okazja. Ja bym tego nie nabył, ale umówmy się, że produkt funkcjonuje już trochę na rynku, został zweryfikowany i wiemy coś o jego relacji jakości do ceny (choć każdy będzie miał tu swoje zdanie). Natomiast absolutnie nie jest dla mnie okazją znacząca przecena zabawki (niekoniecznie chińskiej i niekoniecznie taniej), z którą nie mieliśmy do czynienia i która nie wypracowała sobie jeszcze w naszym światku audio żadnej reputacji. Bo w takim przypadku kupujemy wyłącznie samą cenę.

Edytowano przez Rafał S

Dla jednego to okazja, dla kogoś kogo to nie interesuje wystarczy pominąć. Z tego co pamiętam to nie było obowiązku ani zaglądania ani komentowania co ktoś czuje o każdej okazji. Ale wracając, wszystkich nie przegadam. Rozumiem, że okazja musi zadowolić wszystkich czytajacych. W takim razie ja okazji nie wrzucam. 

12 minut temu, Chmarski napisał:

@Tomasz S. już nie strzelaj fochem ;) 

Za późno ;)

Piszemy tu nawzajem dla siebie w ramach budowania społeczności, za darmo. Skoro to społeczności nie służy to ja na siłę marud nie będę uszczęśliwiał. Jeżeli ktoś dzięki temu tematowi parę zł zaoszczędził i sobie coś kupił to się cieszę, jeżeli ktoś kupił coś niepotrzebnego sugerując się wstawką to przykro mi bardzo. Do czasu było fajnie.

3 godziny temu, Chmarski napisał:

Mam szczerą nadzieję, że pierwotny cel tego wątku to było jednak podrzucanie "grubszych" okazji, niż takie upusty na tanim sprzęcie.

OK, rozumiem, że na 2 czteropaki można tu przyoszczędzić, ale takimi okazjami można ten wątek zaspamować bez sensu. 

Bardzo egoistycznie do tego podchodzisz. A ja bym oczekiwał że w tym wątku będą okazję na hiend warty setki tysięcy złotych nie jakieś zabawki za średnią krajową dla biedaków (sarkazm). Dla Ciebie może i oszczędności rzędu wartości czteropaka nie są warte uwagi. Ale to jest temat dla wszystkich, także dla pasjonatów muzyki którzy ledwo wiążą koniec z końcem i dla których każdy grosz jest ważny.

Mam wyłączne nadzieję że Ty i koledzy o podobnym poglądzie nie zawłaszczycie sobie prawa do decydowania co jest okazją a co nie.

Edytowano przez Butler

50 minut temu, Butler napisał:

Bardzo egoistycznie do tego podchodzisz. A ja bym oczekiwał że w tym wątku będą okazję na hiend warty setki tysięcy złotych nie jakieś zabawki za średnią krajową dla biedaków (sarkazm). Dla Ciebie może i oszczędności rzędu wartości czteropaka nie są warte uwagi. Ale to jest temat dla wszystkich, także dla pasjonatów muzyki którzy ledwo wiążą koniec z końcem i dla których każdy grosz jest ważny.

Rozumiem. W jakimś stopniu masz rację. Jednak sam jestem melomanem, który liczy kasę i szukam dla siebie najlepszych okazji. 

Gdybym dla siebie szukał takiego sprzętu to sam bym przeglądał Amazona w poszukiwaniu najlepszej ceny i zapewne bym na tą ofertę wpadł.

Jeśli ten "czteropak", 5% off czy 30PLN komuś robi tak dużą różnicę, to spodziewam się zdecydowanie większego zaangażowania z jego strony we własne poszukiwanie najlepszej oferty.

Jeśli jednak czujesz, że taką ofertę promocyjną koniecznie trzeba do tego wątku wrzucić, to ja już nie mam z tym problemu. Wytłumaczyłeś mi to dobitnie.

Mam nadzieję, że unikniemy tu wysypu super ofert na słuchawki przecenione z 50 na 35 PLN, ale jeśli ktoś będzie czuł taką potrzebę by się tym podzielić, niech wrzuca, Może ktoś skorzysta z 30% off i zostanie mu na 4-pak. 

Miałem nie pisać , ale jednak. fajnie jest wiedzieć jakie reguły panują w danym wątku. Tym bardziej , że oferty tutaj publikowane nie trwają wiecznie. Na decyzje dużo czasu nie mamy. 

Powiem czego mi brakuje. Komentarza. Gdy coś wrzucam na Forum , to obarczam to przynajmniej swoją opinią. Dlaczego ? Bo biorę za to odpowiedzialność. Rozumiem , że każdy z Panów ręczy za klocek , czy kolumny prezentowane w linkach do ofert promocyjnych ? Zna z autopsji te sprzęty.

Bo jak nie , to niestety jest to taki konkurs , kto znajdzie więcej promocji obojętnie czego. Fajnie by było poczytać , mam , miałem xxxxxxx gra/zagrał w systemie xxxxxxx , wady / zalety , tutaj znajdziecie w dobrej cenie i link.

9 godzin temu, RLC2 napisał:

wiem że będziesz bronił zdania że stare jest lepsze

Nie do końca i nie zawsze, mam obecnie nowoczesny system i wiesz że trochę nowoczesnych rozwiązań testowałem i o ile część rzeczy nowych jest oki o tyle okazjami są sprzęty używane z epoki najczęściej.