Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ten Rel Ht 1205 to słyszałem w wielu miejscach. Teraz jestem już dalej i głębiej 😁 w temacie subwooferów więc ten model nie istnieje dla mnie. Ale.... Piętnastke Predatorka mógłbym przetestować. Tak z ciekawości. ☝️

Napisano
Przed chwilą, STELVIO napisał:

Ten Rel Ht 1205 to słyszałem w wielu miejscach. Teraz jestem już dalej i głębiej 😁 w temacie subwooferów więc ten model nie istnieje dla mnie. Ale.... Piętnastke Predatorka mógłbym przetestować. Tak z ciekawości. ☝️

Ja tez go mialem u siebie, ale szybko odpadl, razem z reszta z SVSami serii 1000 i SB2000 🙂 Dopiero otwarty PB2000PRO mozna powiedziec ze zagral 🙂 Gdybym musial miec jednego suba, to bez zastanowienia bym wzial PB4000 🙂

A wracajac do RELa, dalej bede brzmial jak zdarta plyta, ale ma za slabe zejscie 🙂 Gralem z miesiac na SB3000 ktore wedle producenta schodza do 18Hz a i tak wrocilem do otwartych PB2000PRO bo czuc bardziej te porty i nizsze zejscie 🙂 A Predator schodzi wedle producenta do 21Hz przy -6dB, czyli przy standardowych -3dB to bedzie pewnie ze 23-24Hz 🙂 Posluchac bym posluchal zeby wiedziec, ale podejrzewam ze SB3000 zagra lepiej od niego, ta sama moc, glosnik ciut mniejszy ale zejscie ma nizsze 🙂 ALE w kinie nadal bym wolal mysle otwartego PB2000PRO 🙂 Za duza krowa zeby tachac, plus jestem mega zadowolony z basu u mnie wiec nie szukam juz nic aby zmieniac, ale z ciekawosci bym porownal 🙂

Napisano
Dnia 20.01.2023 o 10:40, tomw napisał:

No widze wlasnie ze bronisz RELa 🙂 Mizerne zejscie ? Nie wazne. Srednie parametry ? Nie waznne. Brak mozliwosci ogarniecia problemow pomieszczenia ? Nie wazne. Wazne aby byl REL bo ja lubie 🙂 Ma sens 🙂

Po prsotu go miałem testowałem i nie rozumiem skąd mizerne zejscie, brak mozliwści ogarnięcia problemów pomieszczenia? Kopletnie nie rozumiem.

Dnia 20.01.2023 o 11:01, Adi777 napisał:

To chyba nie jest przypadek, że praktycznie nikt nie poleca RELi na zagranicznych forach. Uważane są wręcz za mocno przereklamowane.

W UK polecają akurat. Mówisz o rynku niemieckim?

Dnia 20.01.2023 o 23:24, tomw napisał:

tylko XYZ

Sa takie ale XTZ :)

Napisano

W USA jest trochę inaczej przez generalnie inną akustyką pomieszczeń. Wynika to po prostu z innej technologii budowy domów. U nas to w większości murowane budynki się stawia, u nich to raczej drewno króluje. No i ten dźwięk się różni. Bas z Rela nie schodzi zadowalająco nisko, a Klipsch nie kłuje po uszach.

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Po prsotu go miałem testowałem i nie rozumiem skąd mizerne zejscie, brak mozliwści ogarnięcia problemów pomieszczenia? Kopletnie nie rozumiem.

Czego nie rozumiesz ? RELe po prostu nie schodza nisko i tyle, a niskie zejscie w kinie jest bardzo wazne, dla tego tez RELe nie nadaja sie do kina 🙂 I nie tylko RELe, duza czesc zamknietych budzetowych subow nie schodzi nisko, to raczej SVS jest wyjatkiem na plus 🙂Jak bys porownal HT1205 z jakims nisko schodzacym subem, jak ja porownalem, to nie pytal bys nawet czemu sie nie nadaje 🙂

A brak mozliwosci ogarniecia problemow pomieszczenia ? Ogromna wiekszosc pomieszczen w ktorych ludzie maja kina jest nie za duza i co za tym idzie, maja problemy z modami wlasnymi pomieszczenia 🙂 Normalne suby maja pokretlo glosnosci, odciecia i fazy na subie i nie jestes w stanie nic z problemami z pomieszczeniem zrobic 🙂 W budzetowych subach to jest normalne, tylko SVS ma wbudowany DSP od najnizszych modeli ktory pozwoli w mniejszym lub wiekszym stopniu zaradzic tym problemom 🙂

Napisano
22 godziny temu, Adi777 napisał:

Głównie USA.

No to w USA też go lubią

19 godzin temu, tomw napisał:

Czego nie rozumiesz ? RELe po prostu nie schodza nisko i tyle, a niskie zejscie w kinie jest bardzo wazne, dla tego tez RELe nie nadaja sie do kina 🙂 I nie tylko RELe, duza czesc zamknietych budzetowych subow nie schodzi nisko, to raczej SVS jest wyjatkiem na plus 🙂Jak bys porownal HT1205 z jakims nisko schodzacym subem, jak ja porownalem, to nie pytal bys nawet czemu sie nie nadaje 🙂

A brak mozliwosci ogarniecia problemow pomieszczenia ? Ogromna wiekszosc pomieszczen w ktorych ludzie maja kina jest nie za duza i co za tym idzie, maja problemy z modami wlasnymi pomieszczenia 🙂 Normalne suby maja pokretlo glosnosci, odciecia i fazy na subie i nie jestes w stanie nic z problemami z pomieszczeniem zrobic 🙂 W budzetowych subach to jest normalne, tylko SVS ma wbudowany DSP od najnizszych modeli ktory pozwoli w mniejszym lub wiekszym stopniu zaradzic tym problemom 🙂

Ok w takim razie 2x PB2000 :)

Zamykamy temat :)