terracan1929 Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Nie poszedłeś w sztampę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Dziękuje. Bardzo jestem zadowolony z brzmienia obu. I lubię gdy na AS słyszę, ze może być dużo lepiej, choć oczywiście cieszę się z tego co mam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Powinno być tak że jest ustalony utwór/utwory przez wszystkich. Wtedy by było łatwiej ocenić sprzęt. A tak jak większość słyszała jakieś dziwne kawałki i to po raz pierwszy w życiu, to trudno wyrobić jakąkolwiek opinię o danym sprzęcie. A nikt nie będzie siedział w danym pokoju po 1h aby ocenić sprzęt. Bo jest tego dużo... A tak jakby coś wpadło w ucho to łatwiej by było porównać jedno z drugim. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 14 minut temu, majkel74 napisał: No i nie trzeba czekać 5 min aż coś się zacznie dziać, co w warunkach wystawowych jest bezcenne. Żebyście nie myśleli, że się czepiam, to na mnie ten utwór robił piorunujące wrażenie gdy byłem małolatem i słuchałem go na walkmanie czy u kumpli na kasetowych Kasprzakach będących kopiami jakiegoś Grundiga. Jednak w 1986 roku moja mama przytargała z Czechosłowacji winyl i puściliśmy to właściwym sprzęcie. Wtedy się trochę rozczarowałem. Remaster z 1996 trochę poprawia sytuację, ale nadal mam niedosyt. Dla mnie ten utwór jest momentami nierówny. Są momenty gdy bas wydaje mi się płytki, gdy w innych momentach potrafi zdecydowanie lepiej dopełnić dźwięk. Płytę kocham, ale szczerze mówiąc najczęściej pomijam 3 pierwsze utwory. So Far Away i Walk of Life najmniej lubię, a Money for Nothing jest akurat pomiędzy. Za to resztę płyty od Your Latest Trick kocham miłością dozgonną. W każdym razie to nie jest mój utwór testowy. W ciągu niemal 40 lat od wydania tej płyty pojawiło się wiele ciekawych propozycji pozwalających mi na to by lepiej się zapoznać z możliwościami sprzętu. Rozumiem jednak argumentację, że każdy ten utwór dobrze zna. Tylko się zastanawiam czy ja z moimi o nim przemyśleniami jestem odosobniony. 6 minut temu, Carmion napisał: Powinno być tak że jest ustalony utwór/utwory przez wszystkich. Wtedy by było łatwiej ocenić sprzęt. A tak jak większość słyszała jakieś dziwne kawałki i to po raz pierwszy w życiu, to trudno wyrobić jakąkolwiek opinię o danym sprzęcie. A nikt nie będzie siedział w danym pokoju po 1h aby ocenić sprzęt. Bo jest tego dużo... A tak jakby coś wpadło w ucho to łatwiej by było porównać jedno z drugim. No nie. Tu w końcu są różne sprzęty, projektowane z innymi założeniami brzmieniowymi. Coś, co się na jednym zestawie sprawdzi inny zestaw może dobić. Wystawca prezentuje to co chciałby najbardziej pokazać. Szkoda, że czasami muzyka, którą puszcza trafia do niewielkiej ilości słuchaczy. Dlatego rozumiem Dianę Krall, Pink Floyd czy nawet Dire Straits (ale niekoniecznie Money for Nothing). Money for Nothing w salonie audio to chyba tak samo jak Stairway to Heaven w sklepie gitarowym Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Też mam ogromny sentyment do płyty, w szczególności do utworu tytułowego, który w 1985 roku tygodniami zajmował 1 miejsce listy przebojów Trójki. Zdecydowanie polecam wydanie tej płyty na SACD, tu jest wg mnie najlepszy remaster, nawet z warstwy CD jest super. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A... Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 W Sobieskim z racji małych pokojów odsłuchowych większe kolumny nie przypadły mi do gustu. Inaczej było z monitorami, te potrafiły zagrać bardzo dobrze i tu przysiadłem najdłużej. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Wspomniany Gryphon z Wilsonami 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 (edytowany) Wczoraj w ramach prezentacji płyty spadł standup po lewej. Widzę, że teraz brakuje również drugiego po prawej. Jest power! Edytowano 28 października 2023 przez Chmarski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 A tu ołtarzyk z Maków 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A... Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 10 minut temu, Chmarski napisał: Wczoraj w ramach prezentacji płyty spadł standup po lewej. Widzę, że teraz brakuje również drugiego po prawej. Jest power! Może jutro nie będzie żadnego 🤣 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 października 2023 Udostępnij Napisano 28 października 2023 Pakują się powoli 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 13 godzin temu, RoRo napisał: ładne i skuteczne panele z krakowskiej firmy, choć cena zwala z nóg) A jakiej? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 12 godzin temu, majkel74 napisał: Tutaj iście koncertowa dynamika. Co to za kolumny? Kojarzę je, ale nie pamiętam nazwy. Te dwa urządzenia po lewej. Matko i córko, ale brzydale. Jedno z nich to na pewno DAC. Jeden z najdroższych na świecie. A fuj!!! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 października 2023 45 minut temu, Adi777 napisał: A jakiej? Adaptacje akustyczne w pokoju 616 Nautilus (hotel Sobieski) wykonała i ustawiła krakowska firma PROTONE, Alwernia, ul. Kasztanowa 20a. Działa na rynku od 13 lat, rozmawiałem z jej założycielem-to Pan Robert Kramarz. Pozdrawiam 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 11 godzin temu, majkel74 napisał: Niestety mam niedosyt „poznawczy” gdyż muzyka puszczana w 3/4 pokojów to było coś dziwnego… Zastanawiam się czy naprawdę ludzie słuchają tego w domach? Przez 5 min nic się nie dzieje, potem jakieś dziwne dźwięki… jak przy czymś takim można sobie wyrobić opinię o jakimś sprzęcie? Albo jakiś mjuzik relaksacyjny jak w windzie lub w poczekalni u dentysty. Jak w końcu usłyszałem Money for nothing w pokoju z Dali, odetchnąłem z ulga. Właśnie miałem się Was pytać o muzykę. Czy wpadło coś w ucho, jakieś nowe i ciekawe brzmienia. PS Dire Straits to raczej stały bywalec takich imprez? W szczególności chyba "You and Your Friend". 24 minuty temu, RoRo napisał: Adaptacje akustyczne w pokoju 616 Nautilus (hotel Sobieski) wykonała i ustawiła krakowska firma PROTONE, Alwernia, ul. Kasztanowa 20a. Działa na rynku od 13 lat, rozmawiałem z jej założycielem-to Pan Robert Kramarz. Pozdrawiam Dzięki. Pozdrawiam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 58 minut temu, Adi777 napisał: Co to za kolumny? Kojarzę je, ale nie pamiętam nazwy. Te dwa urządzenia po lewej. Matko i córko, ale brzydale. Jedno z nich to na pewno DAC. Jeden z najdroższych na świecie. A fuj!!! Na zdjęciu na bocznej ściance kolumny widać nazwę firmy, choć to logo da się pewnie przeczytać na kilka sposobów 😉 Co do muzyki to dla mnie ciekawym odkryciem jest ta pozycja: 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 10 godzin temu, A... napisał: Inaczej było z monitorami, te potrafiły zagrać bardzo dobrze i tu przysiadłem najdłużej. Pamiętasz nazwę tych z drugiego zdjęcia? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 Ostatni utwór The coal train nie dość ze ciekawy to nagrany z ogromna rozpiętością dynamiczną. Cała płyta ciekawa i świetnie nagrana. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 W pokoju 202 – Kasoto / TR Audio ? Mieli bardzo ciekawą plytotekę. Zgadzam się, że w 30 m pokojach hotelowych lepiej grały monitory, w większości przypadków. Moją uwagę przyciągnęły także monitorki Aretai. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 12 minut temu, Asia napisał: Zgadzam się, że w 30 m pokojach hotelowych lepiej grały monitory, w większości przypadków. Moment. To monitory w moich 25 m2 nie są błędem? Już nie wiem, jak czytać to forum. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 A z podłogowych Phonia: Przed chwilą, Kraft napisał: Moment. To monitory w moich 25 m2 nie są błędem? Już nie wiem, jak czytać to forum. Jarku, przestań się czepiać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elberoth Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 Grzegorz Rulka nagrał 3 godzinny reportaż ze zwiedzania Show przy pomocy highendowych mikrofonów Shopes i 32 Bitowego rejestratora, jakość jest świetna i mośe ktoś kto nie był na AVS 2023 może skorzystać 🙂 9 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A... Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 46 minut temu, Adi777 napisał: Pamiętasz nazwę tych z drugiego zdjęcia? Wyszedłem i nawet nie sprawdziłem nazwy, a szkoda bo chyba z monitorów najbardziej mi się podobały. Być może nawet pokój był dla nich za mały, bo potrafiły zagrać dość mocnym basem. Ale może tomek4446 będzie wiedział, bo widziałem że też go zatrzymały na dłuższą chwilę. 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Ostatni utwór The coal train nie dość ze ciekawy to nagrany z ogromna rozpiętością dynamiczną. Cała płyta ciekawa i świetnie nagrana. Sprawdziłem dzisiaj swojego Shazzama z wystawy i też mam ten utwór. Widać nie tylko mi wpadł w ucho. Znalazłem ten album na Apple Music, będzie słuchane. 👍🏼 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 30 minut temu, A... napisał: Sprawdziłem dzisiaj swojego Shazzama z wystawy i też mam ten utwór. Widać nie tylko mi wpadł w ucho. Znalazłem ten album na Apple Music, będzie słuchane. 👍🏼 U mnie ten sam schemat i również Apple Music - jakość b. dobra Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 29 października 2023 Udostępnij Napisano 29 października 2023 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Pamiętasz nazwę tych z drugiego zdjęcia? Diapason 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts