Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 27.03.2023 o 12:26, Butler napisał:

Zestaw startowy? Zdjęcia zapożyczone z neta, ale gdzieś tam w kartonie wszystko jeszcze mam - sprawne :D

Unitra Diora Amator 2

a74e2d0149f5b976f996f4bc2949

Magnetofon kasetowy UNITRA M 531 S

c2f24fc37320144a32de3d4572e2281c01d44a7a

Kolumny Unitra Tonsil ZG10

a0cf2c5540c69cf8489de6e90bfd

też miałem Amatora Stereo (specjalnie antenę zrobiłem i wyrzuciłem za okno) ale później podłączyłem do niego o ile pamiętam ZG-60 takie większe kolumny i byłem szczęśliwy jak to grało do dziś pamiętam a to było chyba ponad 40 lat temu. Piękne wspomnienia....

Napisano

Wprawdzie nie mój osobisty ale szwagra, który mieszkał podówczas z nami, DIORA SSL - 502, nie pamiętam z jakimi kolumnami to grało ale kawał skrzynek to było.
Jak na pełnej odpalałem Jam z płyty Dangerous MJ-a to jakby ta piłka faktycznie zbijała szybę w naszym mieszkanku :P
Po przesiadce z Kasprzaka RM 121 to był hajend najwyższych lotów ;)

DIORA SSL-502.jpg

Napisano

Jeśli chodzi o pierwsze wspomnienia, to jako ok. czterolatek pamiętam nagrywanie Abby grającej w Studio 2 na zk 140 mono. Wiele razy tego później słuchaliśmy. Jako 15 - latek miałem już swój radiomagnetofon Hania, a rok później zamieniłem swojego rometa - kadeta, na amatora 2 i 15 watowe tonsile, i tak dalej do dziś. 

Napisano

To byly czasy, czekanie na audycje I nagrywanie. Kasety z Niemiec przez dziadka przywiezione, które były - jeśli dobrze pamiętam - do nagrania kilku godzin, czyli więcej niż normalne. Sprzęt miał problem z uciagnieciem.

Nie zamienilbym tego na nic w swiecie.

Chetnie jeszcze raz przeżył. 

Napisano

Ja miałem max 90-tki. 
Najlepsze były TDK SA-X, chromowe :)

Na taką to tylko z płyty cd coś nagrywałem, np. w Digitalu w Warszawie (ktoś pamięta? Dziesiątki „stanowisk” odtwarzacz cd plus deck Technicsa, brało się płytę na godzinę i się przegrywało na kasetę).

Co do sprzętu to miałem większość Tonsili, które się w tym temacie już pojawiły, ekstremum to były te poprzedniki Altusow 140-ek plus dwa monofoniczne wzmacniacze „Forte” chyba po 200W w pokoju 10m2 na 7 pietrze w bloku z wielkiej płyty. Niezaadaptowanym akustycznie ;)

Co ciekawe sąsiedzi jacyś wyrozumiali byli kiedyś, teraz trochę głośniej człowiek posłucha i zaraz marudzenie.

Napisano
43 minuty temu, majkel74 napisał:

Co ciekawe sąsiedzi jacyś wyrozumiali byli kiedyś, teraz trochę głośniej człowiek posłucha i zaraz marudzenie.

Kiedyś to nawet można było usłyszeć głośniki wstawione w oknach 🤦‍♂️

Obecnie (na szczęście) ten typ "szpanu" przeszedł do car-audio ;)

Napisano (edytowany)

Pierwszy szpulowy i lampowy Tonette, którego uzywałem na początku lat 70 ub stulecia. I pierwszy (kaseciak) który był już moją własnością w 1975. O Kasprzakach jeszcze wtedy nikomu się nie śniło. A potem to już poleciało - Finezja1, Amator 2B stereo, Tonsile, Kleopatra, itd, itd, itd. 

image.png.72c336b2358c64ba6a547449ac597f24.pngimage.png.9493d5260ed4e1649ad928470e023e64.png

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Wiem, że nie kwalifikuje się to jako "system", ale zacząłem (bodaj w 1986 lub 1987 r.) od radiomagnetofonu Unitra Emilia RM 407. Zdjęcie z sieci (o ile pamiętam, mój wyglądał identycznie):

UNITRA-EMILIA-RM-407.webp.2a80e9d66bc0bfda4d7eedce2132831e.webp

Następnie była miniwieża stereo z możliwością rozsunięcia kolumienek, a potem zestaw Denona, który służył mi przez 25 lat.

Edytowano przez Rafał S
Napisano

Wykopałem fotkę z 1 systemu który uważam za pełnoprawny (zestawu z Altusami 70 i technicsem nie uznaję do bo ojca klocki których słuchałem)

Bardzo budźetowe Dali 104 i Sony F570ES, grało bo grało ale bez rewelacji, chociaż o wiele lepiej niż zestaw Edifiera z subem.

to czasy pamiętanej mega suszy i upałów w 2015 roku20150927_173340.jpg.c110b4059339d7f62ecf671c8fc18725.jpg

Napisano (edytowany)

@Rafał S, @Wing0 i @Arko55 to Wy byliście ,,goście,,. @ProjectPi wie o czym mówię , kiedy ( początek i połowa lat 70) najpierw nie było radia z UKF, a potem trzeba było specjalny kabel żeby coś można było nagrać z radia (tyle ze stare radio nie miało wyjścia), oczywiście jeśli się coś trafiło. A trafiało się najczęściej w Radio Luxemburg, tyle , ze jakość nie pozwalała na nagrywanie. Takie były wtedy dylematy. Potem  było już trochę lepiej, pomimo, ze trójka , gdzie można było posłuchać dobrej muzyki, nadal była w mono. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Jak ja miałem 12 lat to w radiu można było usłyszeć orkiestrę pod dyrekcją Stefana Rachonia, zespół Mazowsze lub Tamare Miensarową w piosence ,,Pust wsiegda budiet sonce,, a w najlepszym wypadku grupę skiflową NO TO CO w utworze Te opolskie dziouchy lub Pożar w Kwaśniewicach.

Edytowano przez Rega
Napisano
9 godzin temu, Rega napisał:

@Rafał S, @Wing0 i @Arko55 to Wy byliście ,,goście,,. @ProjectPi wie o czym mówię , kiedy ( początek i połowa lat 70) najpierw nie było radia z UKF, a potem trzeba było specjalny kabel żeby coś można było nagrać z radia (tyle ze stare radio nie miało wyjścia), oczywiście jeśli się coś trafiło. A trafiało się najczęściej w Radio Luxemburg, tyle , ze jakość nie pozwalała na nagrywanie. Takie były wtedy dylematy. Potem  było już trochę lepiej, pomimo, ze trójka , gdzie można było posłuchać dobrej muzyki, nadal była w mono. 

Roman w latach 70 to moi rodzice się jeszcze nie znali ;). Ja pamiętam jak przez mgle że pierwsze dźwięki to się słyszało z harmonii a nie radia ;). A były na wsi u Babci takie po ten radia co szeleściły jak liście w lesie. Jamnik, potem wieża na komunię u siostry, jakieś walkmany pamiętam to jak dziś jak mi babcia kupiła na komunię i pierwszą piosenkę z nich hehe Belinda, potem już weszły klimaty Link Park, Offspring itp.

A pierwszy system taki poważny na kolumnach Elac i wzmacniacz Marantza to 2014-2015 jak Aro

Napisano

Z pierwszych w domu, które pamiętam to ZK-147 i Diora (chyba Jubilat). Potem był Amator 2B.

Później to już poleciało. Pojawiły się kolumny DYI dedykowane do salonu. Do tego wzmacniacz lampowy i gramofon. Oczywiście też DYI.

W związku z tym, że nasz przyjaciel budujący te sprzętu miał swój bardzo mały pokoik to mając gotowe u nas dedykowane do pomieszczenia kolumny, podrzucał różne tworzone przez siebie sprzęty na testy do nas.

Przewinęło się wiele wzmacniaczy (praktycznie same lampowe, ale trafił się kiedyś preamp i końcówka mocy tranzystorowa zbudowane w oparciu o jakiś zestaw Thresholda) i gramofonów.

Jeśli chodzi o moje pierwsze, tylko takie do mojego użytku stojące u mnie w pokoju, i nie licząc kolejnych walkmanów, to był Sharp:

Napisano

A tak wyglądał mój pierwszy wzmacniacz. Oczywiście po odłączeniu projektora. Zasilany był specjalnym trafem, które później usunąłem i zastąpiłem mniejszym transformatorem z 220 na 110 V. image.png.bdddb87be372a11f779e2a9e949f797d.png

image.png.9f1ef081441ca554154053bdb8ccb7f3.pngimage.png.bdddb87be372a11f779e2a9e949f797d.png

• 6 months later...
Napisano

Pierwszym "zestawem stereo" który posiadałem była wieża Sharp CMS-N45 oraz kolumny Tonsil ZG15c. Mając niespełna 14 lat byłem niesamowicie zadowolony, ponieważ do tamtej pory miałem jedynie tanie głośniki komputerowe - zaś wieżę i kolumny otrzymałem za darmo - od rodziny. Jedyny koszt stanowiła wymiana zawieszeń w głośnikach niskotonowych.

Sam zestaw służył mi jakieś dwa lata, po czym rozpoczął się okres częstej wymiany "urządzeń odsłuchowych", mimo że był to sprzęt raczej z tej niższej półki i nie każda wymianę uznaję za trafną, to starałem się żeby za każdym razem było chociaż trochę lepiej.

7831270700_1336290428.jpg

9aa94805476d8790694abe787414.jpg