Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Postaram się znaleźć na forum Naima i wkleić. Chociaż nie wiem czy mi się to teraz uda. Pamiętam, jak podawałem ten parametr jakieś dwa miesiące temu Wojtkowi, bo robił spore wrażenie. Prawie trzykrotność VA z mojego SN3.

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Panie Naim to Naim więc otrzymujemy kapitalne niskie tony, które mają kontrolę w całym zakresie, które są czytelne i które mają świetny atak.  Atom ma potężny zasilacz...

... 400 VA.

No to tak dla porównania, mój Marantz ma 625 VA:)

Nie żebym uważał, że to ma kolosalne znaczenie. Nait5 ma 125 VA i też pewnie gra pięknie. Chodzi mi tylko o zwrócenie uwagi na forumową zabawę słowami. 400VA szanowanego na forum Naima to "potężny" zasilacz. Ale już 625VA wyśmiewanego Marantza "nie powala wielkością."*, "jest dość skromny" choć "tragedii nie ma"**

* cytat z Witolda

** cytaty z Wojtka

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

... 400 VA.

I żeby nie było. Ten toroid 400 VA Atoma to faktycznie bardzo solidny zasilacz. Dla porównania: Roksan Caspian M2 ma 350 VA, Atoll IN80 Signature - 340 VA,  Audiolab 8300A - 300 VA, Hegel Rost - 258 VA a Audiolab A6000A i Dayans Menuetto po 200 VA. 

Napisano

bo jest pewna nieścisłość i zauważyłem to już jak kupowałem Atoma.
Czasem w niektórych artykułach jest 400 a jak już fizycznie ktoś testuje - łatwo znaleźć na YT albo gdzieś po forach że jest 130.

Byłem w salonach audio, miałem też swojego i nigdy nie uświadczyłem napisu 400VA

naim-uniti-atom-audio-system-rear-inputs

A3.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

I żeby nie było. Ten toroid 400 VA Atoma to faktycznie bardzo solidny zasilacz. Dla porównania: Roksan Caspian M2 ma 350 VA, Atoll IN80 Signature - 340 VA,  Audiolab 8300A - 300 VA, Hegel Rost - 258 VA a Audiolab A6000A i Dayans Menuetto po 200 VA. 

Woooow, a takie pierwsze z brzegu Primare A32 sprzed prawie 10 lat ma 2000 VA😁.

Napisano

tak, kiedyś to były czasy.........dziś nie ma czasów  😉

Atoma testowałem na poważnie głośnych wartościach na basowej piosence żeby zobaczyć ile z gniazdka rwie i było na moim watomierzu pod 120W wiec nie wiem jakby inaczej to sprawdzić ile może sprzęt pobierać.
Jak ktoś z Was ma watomierz to dla ciekawosci może podłączyć swój sprzęt i sprawdzić - jestem bardzo ciekawy ile jakiś większy wzmak pobiera i czy to się pokrywa jakoś z tymi parametrami na "tabliczce"

Napisano
37 minut temu, maskun napisał:

bo jest pewna nieścisłość i zauważyłem to już jak kupowałem Atoma.
Czasem w niektórych artykułach jest 400 a jak już fizycznie ktoś testuje - łatwo znaleźć na YT albo gdzieś po forach że jest 130.
Byłem w salonach audio, miałem też swojego i nigdy nie uświadczyłem napisu 400VA

Obstawiam, że na początku wstawiali 400VA, ale brumiło, więc zmienili toroidy na słabsze i cichsze. Dalej brumiło, ale przynajmniej mieli czyste sumienie, że zrobili, ile się dało, żeby temu zapobiec, a i księgowy się ucieszył. :)

Napisano
1 minutę temu, kiki2010 napisał:

A teraz jest zachwycanie się nie powiem już nawet czym. 

I w czym problem ? Wiadomo, że taki  Szymonfaber nie zachwyci się tym czym ja, Ty czy Kraft.

Jak nie ma 2 x 100kg i ceny powyżej 300kzł to czym tu się kuna zachwycać?

Nie każdy ma czas na kiepskie hi fi. :)

Napisano
8 godzin temu, kiki2010 napisał:

A teraz jest zachwycanie się nie powiem już nawet czym. 

Teraz to już sobie chyba żartujesz. Dla wielu osób Twój system może być tani, słaby i nie warty uwagi. Czy to oznacza, że masz się nim nie zachwycać, cieszyć się z jego posiadania ? 

Rozumiem, że tu na forum Twój system stereo może być jednym z droższych, ale wcale to nie oznacza, że dźwiękowo spodoba się większej ilości osób. 

Napisano
18 godzin temu, Kraft napisał:

Ten toroid 400 VA Atoma to faktycznie bardzo solidny zasilacz.

16 godzin temu, maskun napisał:

Jak ktoś z Was ma watomierz to dla ciekawosci może podłączyć swój sprzęt i sprawdzić - jestem bardzo ciekawy ile jakiś większy wzmak pobiera i czy to się pokrywa jakoś z tymi parametrami na "tabliczce"

Nie wiem na czym słuchacie , ale może warto wyłączyć ten tryb " ECO " , to będzie lepiej :) 

20230503_074455.jpg