maxredaktor Napisano 18 września 2023 Udostępnij Napisano 18 września 2023 W Polsce dobre są pod tym względem Bieszczady i Suwalszczyzna. Mam dom na wsi pod Augustowem, i tam, jak zgasną latarnie około godziny 23, to się robi niemal idealnie ciemno. Widok nocnego nieba zapiera dech w piersi. A jeśli chodzi o książki o astronomii, to za śmieszne pieniądze są do kupienia w Dedalusie np. te autorstwa Przemysława Rudzia. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 Dnia 15.09.2023 o 12:45, Grzesiek202 napisał: Piszę bez ironii - ciekawe macie zainteresowania. To co powiesz o tym 😉: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 @Asia Bardzo podobała mi się "Walka kotów" E. Mendozy. Natomiast w cykl z fryzjerem jakoś się nie wciągnąłem. "Miasto cudów" miałem na niespisanej liście książek do przeczytania, ale zawsze było coś, co kusiło mnie bardziej. Polecasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 Z trójki: krzesła, lampy i "adidasy", jednak te ostatnie mnie najbardziej zaintrygowały 😁. W żadnym jednak wypadku nie są sadzę, aby do końca polegać na półkach z książkami jako wyznaczniku naszych głównych zainteresowań. Bo można dojść błędnych wniosków... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 Coś tam jednak te półki o nas mówią, także o skokach w bok 😉. "Miasto cudów " czeka w kolejce. Mnie akurat seria o fryzjerze damskim na początku podobała się szalenie, lubię absurdalne klimaty @Rafał S, ale przy trzeciej książce miałam przesyt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 tak nieco humorystycznie... 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 A na poważnie to znowu się przymierzam do książki wspominkowej o czasach, gdy byłem piękny i młody… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 Ja czytam taką opowiadającą o czasach, kiedy mnie jeszcze nie było na świecie (przynajmniej przez większość tych historii ) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 24 września 2023 Udostępnij Napisano 24 września 2023 Przed wakacjami przeczytałem reportaż "Nie zdążę" Olgi Gitkiewicz. Książka bardzo mocno mnie zdołowała. Nie chce mi się wierzyć, że w Polsce jest tak źle... https://dowody.com/ksiazka/nie-zdaze/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 25 września 2023 Udostępnij Napisano 25 września 2023 A mi to wykluczenie komunikacyjne wydaje się prawdopodobne, niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 września 2023 Udostępnij Napisano 25 września 2023 Niestety, tak to wygląda w niektórych regionach. Mam koleżankę w pracy która rodzinny dom ma w Kątach Rybackich (początek Mierzei Wiślanej). Dojazd do szkoły średniej bez koloryzowania faktów wygląda jak w tym artykule https://parenting.pl/wstaja-o-4-w-nocy-by-dojechac-do-szkoly-do-domu-wracaja-tylko-na-sen, i tak od lat to już wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 25 września 2023 Udostępnij Napisano 25 września 2023 10 minut temu, Butler napisał: Niestety, tak to wygląda w niektórych regionach. Wierzę, ale jednocześnie wątpię, że dotyka to aż 14 mln Polaków. No i nie można wszystkiego zrzucać na system komunikacji. Bywa, że ludzie świadomie osiedlają się za miastem, bo w cenie mieszkania mogą tam mieć spory dom. A potem nagle zdziwienie, że wszędzie daleko, że potrzebne 2 samochody, że dzieci mają problem z dojazdem do szkoły. Niestety, czasem jest tak, że widziały gały, co brały... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 31 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2023 Dnia 14.09.2023 o 21:14, Rafał S napisał: "Koniec Kalifornii" (2006 r.) Wbrew tytułowi rzecz dzieje się - jak zwykle u tego autora - w delcie Missisipi Kupiłem jakiś czas temu, teraz jest czas na przeczytanie. Cena, tak jak wspomniałeś, śmieszna 👍😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 31 października 2023 Udostępnij Napisano 31 października 2023 1 godzinę temu, misiekx napisał: Kupiłem jakiś czas temu, teraz jest czas na przeczytanie. Mam nadzieję, że Ci się spodoba i nie uznasz tego czasu za zmarnowany. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 5 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2023 Dnia 31.10.2023 o 11:07, Rafał S napisał: Mam nadzieję, że Ci się spodoba i nie uznasz tego czasu za zmarnowany. @Rafał Sksiążka przeczytana, czas miłe spędzony. Ja coś, to dawaj inne propozycje tego autora i nie tylko o Redneck,ach 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Tylko dla zainteresowanych tematem i zakręconych na tym punkcie jak ja. 😉😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 5 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2023 Dnia 22.11.2023 o 09:48, misiekx napisał: Super, jak skończysz podziel się wrażeniami w temacie - Książki czytane i polecane przez miłośników muzyki (co czytamy). I proszę o fotkę okładki 😉 Cytuję: George był jednym z najlepszych melodyków naszych czasów, dzieckiem wielu talentów i wielkiego wdzięku, za co uwielbiały go miliony ludzi. Wielka szkoda, że już go nie ma. Książkę czyta się doskonale. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 Coś tam będzie czytane… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 @At astronomia Zdjęcie z tegorocznych wakacji. Ustawiliśmy z sąsiadem teleskop który sobie poskładał. To jest akurat Jowisz z księżycami, niestety saturn z pierścieniami się nie utrwalił na zdjęciu, bo zwyczajnie nie było czasu. Była także Andromeda ale akurat była nad Wrocławiem, który świeci jak latarnia. Największą frajdę miały nasze córki, które oglądały sobie planety układu słonecznego z podwórka domu. Samo zdjęcie robione telefonem, przyłożonym do okularu. Projekt w trakcie tworzenia, może w 2024 zyska śledzenie + podpięcie do cyfry. Jest tylko jeden problem, cały sprzęt waży z 80 kilo i cięzko to przenosić. Ja aktualnie czytam Kwantechizm Andrzeja Dragana - warto, chociażby dlatego, że jest to człowiek, który może dostać nobla z fizyki. Polecam jego wykłady na yt, aczkolwiek te nowsze. Do tych starszych trzeba mieć sporo zaparcia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 Pana Dragana wykładów itp słucham od roku, niekiedy o 5 rano wstaję i przy śniadaniu przed pracą. Kwanty, czarna dziura itp są mi bliższe. No i jego „twórczość” na polu fotografii szczególnie trafia w mój gust. Dzięki za ten tytuł. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur100g Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 Ja mogę bardzo polecić pozycję p.t. "Księga Beastie Boys", historia pionierów nowojorskiej sceny hip-hop. Ciekawie napisana i fajne ilustracje. Mnie pochłonęła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 (edytowany) Ja takie coś powoli sobie dozuje. Tak w ogóle raczej za fikcja jestem. Choć kiedyś przeczytałem kilka książek Ericha Von Daniken. Bardzo ciekawe. Edytowano 23 grudnia 2023 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 @Artur Brol widzę kantyczke dla leibowitza, klasyk. Dzięki za przypomnienie nivena i świata pierścienia, czytałem to z 25 lat temu, trzeba będzie zakupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 👍 Myślałem o drugiej części Kantyczki ale podobno już nie tak dobra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 Mój ulubiony cykl. Oczywiście w biblioteczce takich cykli jest więcej, ale TEN wymiata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts