Rafał S Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września (edytowany) 49 minut temu, kaczadupa napisał: Są wzmacniacze neutralne (wierne idei Hi Fi - trochę tego na rynku jeszcze jest - to te, których unikasz jak ognia) i fałszujące (czy może jak to nazywa Kraft - niepoprawnie skonstruowane a doświadczeni audiofile i salony audio nazywają wyrafinowanymi - to te, które lubisz i jak najbardziej to rozumiem i popieram wybór pod własny gust). Nie, Kraft tak nie pisał. To ideologia, którą Ty dorabiasz, żeby nadać jego wpisom więcej sensu. Kraft pisał, że zdecydowana większość rynkowych wzmacniaczy jest poprawnie skonstruowana i tym samym nie powinna wpływać na dźwięk. Ostatnio już tego nie powtarza, bo przez te kilka lat dotarło do niego, że istnieje coś takiego, jak zniekształcenia harmoniczne. Jest postęp! Nie, nie unikam jak ognia wiernych wzmacniaczy i nie wiem skąd ten pomysł. Półtora roku temu kupiłem nawet wzmacniacz należący właśnie do tych wiernych i jeszcze tego lata z przyjemnością słuchałem na nim muzyki. Czy brzmi on identycznie jak Twój Hegel? Tego nie wiem, bo porównywałem go tylko z innym modelem Hegla (i słyszałem różnice). Twój podział binarny na wierne i "niewierne" to duże uproszczenie. Nawet w ramach tych wiernych (przez co rozumiesz chyba niskie THD) będziesz miał jeszcze różnice w dynamice czy współczynnikach tłumienia. Osobna kwestia to wielkość źródeł pozornych - uważasz, że wszystkie neutralne wzmacniacze grają pod tym względem tak samo? Z opisów Twoich wrażeń wyciągnąłbym inne wnioski - bliższe moim własnym spostrzeżeniom. Adam, przejedź się kiedyś do Topa i poproś o porównawczy odsłuch swojego Hegla i Luxmana 509z. Wyrównaj poziomy głośności i sprawdź, czy oba zagrają tak samo. Edytowano 18 września przez Rafał S 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września (edytowany) 53 minuty temu, Rafał S napisał: Adam, przejedź się kiedyś do Topa i poproś o porównawczy odsłuch swojego Hegla i Luxmana 509z. Wyrównaj poziomy głośności i sprawdź, czy oba zagrają tak samo. To super pomysł tylko dla większej ilości osób z forum. Zbiorowo, żeby więcej osób mogło się wykazać na wzmacniaczach, kablach, przetwornikach, transportach. Mają tam Hegla, Rotela, Luxa. Załatwić urządzenie pomiarowe i dobre monitorujące paczki i do dzieła. Ale to marzenia... Edytowano 18 września przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 16 minut temu, kaczadupa napisał: Ale to marzenia... W pełnej wersji - owszem. Ale cóż stoi na przeszkodzie, żebyś sam dokonał niezobowiązującego porównania, zanim zapędzisz całe forum na ślepe testy? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 3 minuty temu, Rafał S napisał: zapędzisz Prosiłem... Z mojej strony koniec. W ten sposób nie chcę z Tobą rozmawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 3 minuty temu, kaczadupa napisał: W ten sposób nie chcę z Tobą rozmawiać. Czepiasz się słów, pomijając mój komunikat: chcesz testu - przeprowadź go najpierw na sobie. Podjedz do salonu, wyrównaj poziomy, posłuchaj i podziel się wrażeniami, jeśli będziesz chciał. Bo na razie piszesz po raz któryś, że się nie da z winy branży. A branża jest całkiem przyjazna. Mnie włączyli tego Luxmana, jak poprosiłem. I to na dwu parach kolumn. Tobie też nie odmówią. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września Nie, czepiam się manipulowania. Skończyłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września Widać ile ludzi na forum a ile jeździło na zloty. Napewno tabuny by się pojawiły żeby zobavzyc jak się poziom głośności wyrównuje. 🤔 o tak . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 26 minut temu, kaczadupa napisał: Nie, czepiam się manipulowania. Ciekawe, ze moimi slowami o Ultrze juz nie przeszkadzalo ci manipulowac. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września (edytowany) 7 minut temu, ProjectPi napisał: Ciekawe, ze moimi slowami o Ultrze juz nie przeszkadzalo ci manipulowac. Nudzisz się? Nie jesteś w temacie, tyle Ci powiem i tyle powinno Ci wystarczyć. 8 minut temu, Dedal napisał: Widać ile ludzi na forum a ile jeździło na zloty. Napewno tabuny by się pojawiły żeby zobavzyc jak się poziom głośności wyrównuje. 🤔 o tak . To może zachęcimy ich dobrym trunkiem już po wszystkim? Edytowano 18 września przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września W jakims tam zapewne nie, a i nie interesuje mnie to nic a nic, tu zas trafiony zatopiony widze. Nie nudze sie, pa zatem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września @kaczadupa i @ProjectPi: chwiałbym uprzejmie przypomnieć, że należycie do jednego klubu: audio sceptyków. Nie jesteście w nim przecież po to, żeby spierać się miedzy sobą, tylko żeby zwalczać nas - słyszących. Proszę więc o większą dyscyplinę partyjną - w przeciwnym razie potrzebna będzie interwencja Prezesa Jarka. 😎 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września Wyszło nawet zabawnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Żadnego z tych warunków nie miałem spełnionego więc już na starcie moje wrażenia są XXX warte. Nie da się usłyszeć różnic. Trudno uwierzyć w Twoje nagle nawrócenie i zmianę poglądów o 180 stopni. Musiałbyś mieć niezwykłą wyobraźnię, żeby wymyśleć te wszystkie różnice, których nie było. Tym bardziej, że inni tez często słyszeli podobnie, czyżby jakieś zbiorowe „przesłyszenie”? Odnoszę wrażenie, że wyłącznie dla celów forumowej przepychanki jesteś w stanie zanegować całą swoją dotychczasową działalność - dziwne to… ps. żeby nie było: lubiłem i ceniłem Twoje relacje z testów 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września Widzisz, a wystarczy odrobinę logicznego myślenia i audio voodoo niczym się nie broni. Warto chociaż spróbować, tak dla siebie. Czego Ci serdecznie życzę. Też Cię lubię, chociaż ostatnio baaaardzo się różnimy w podejściu do audio. Ale pieprzyć audio, to tylko martwe przedmioty. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września Widzę że żarty się skończyły. Mam więc pytanie do jakiegoś specjalisty. Np. Mariusz @ProjectPi da się to jakoś pomierzyć? https://www.audiosystem.com.pl/produkty/the-extender/ 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 4 minuty temu, Palmos napisał: da się to jakoś pomierzyć? Tak. Trzeba wykonać tomografię mózgu. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 1 godzinę temu, Palmos napisał: da się to jakoś pomierzyć? https://www.audiosystem.com.pl/produkty/the-extender/ To prosta pułapka na naiwnych. Możliwe, że poprawia brzmienie, a wytłumaczenie ma podstawy w nauce. Jeżeli w tym drewnianym opakowaniu jest coś ciężkiego to dociążając kolumnę zmniejszymy jej podatność na rezonanse. To da się pomierzyć ale oczywiście im kolumna cięższa i lepiej skonstruowana tym mniejszy będzie wpływ. Producent w przypadku spraw wytaczanych przez rozczarowanych hobbystów w łatwy sposób się wybroni. Ja za linię obrony przyjąłbym właśnie poprawę rezonansów kolumny plus opis, w którym jest też kilka pułapek, "na wprost", "na szczycie", "kąt 90 st" itd. Później można tłumaczyć, że za wysoko, za daleko, nie ten kąt. O dociążeniu kolumn wątek już kiedyś kolega @Kraft zainicjował. Wg mnie to "tani" ale kosztowny gadżet dla naiwnych. Nic nie zwalnia nas od myślenia i przyswajania wiedzy chociażby w minimalnym zakresie, żeby nie dać się wkręcić Jeszcze prekursor w formie myszy źródło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 2 godziny temu, kaczadupa napisał: To może zachęcimy ich dobrym trunkiem już po wszystkim? Mozemy 😄 Tylko Ty o tym pojęcia nie masz to raz, a dwa kto Cię przywiezie i ewentualnie wynajmie lokum bo sam sobie nie poradzisz. Taka jest prawda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Widzisz, a wystarczy odrobinę logicznego myślenia i audio voodoo niczym się nie broni. Wzmacniacze to audio-voodoo? No grube stwierdzenie. I logiki tu akurat nie widzę. Zastanawiam się, czy do tak radykalnych wniosków nie doszedłeś z powodu monitorów, które do nich podłączasz. To bardzo fajne głośniki, ale mają swoje ograniczenia. Z drugiej strony miałem małe Harbethy P3ESR XD i one bardzo wyraźnie pokazywały różnice między różnymi moimi wzmacniaczami, oddając sprawiedliwość tym droższym / mocniejszym. Z trzeciej strony przecież słyszysz wyraźne różnice pomiędzy Regą i Heglem na nich. I słyszałeś wcześniej pomiędzy innymi wzmacniaczami. Ale może jednak już czas żeby zmienić głośniki na coś lepszego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 6 minut temu, Dedal napisał: Mozemy 😄 O widzisz, na samą myśl w główce się zakręciło i niechcący zrobiłeś pod siebie kupę. 5 minut temu, majkel74 napisał: Ale może jednak już czas żeby zmienić głośniki na coś lepszego? Mam Dynaudio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Mam Dynaudio Jakie, bo nie pamiętam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września X14 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września (edytowany) 3 minuty temu, kaczadupa napisał: O widzisz, na samą myśl w główce się zakręciło i niechcący zrobiłeś pod siebie kupę. Mam Dynaudio Niesamowite 🙂 Edytowano 18 września przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września 4 minuty temu, kaczadupa napisał: X14 Muszę kiedyś spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 września Udostępnij Napisano 18 września Proponowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts