Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

mojego Diraca

Mamy na forum takiego speca, że się w pale nie mieści. Warto wykorzystać jego wiedzę. Nasz @MariuszZ właśnie daje szkołę dla największego speca na forum AS. :) Mariusz, jesteś wielki. No dobra, jeszcze ten user miksti…  on musi być  zatrudniony w NASA, normalny człowiek takiego łba nie ma. :) 

Napisano
Dnia 11.10.2025 o 10:49, Kraft napisał:

Właśnie słuchając na 706 mam wrażenie, że słyszę dokładnie to, co zostało zaszyte w nagraniu. Odbieram ich granie jako realistyczne, wierne. A to jest wartość.

Ciekawe jak wyglądają u Ciebie ich pomiary.

Dnia 11.10.2025 o 17:47, kaczadupa napisał:

Nasz @MariuszZ właśnie daje szkołę dla największego speca na forum AS.

Jak dla mnie to użytkownik miksti nim jest. Jak napisałeś, kosmiczna wiedza, ale też w iluś tam procentach audiofil.

Napisano (edytowany)
13 minut temu, Adi777 napisał:

Jak dla mnie to użytkownik miksti nim jest. Jak napisałeś, kosmiczna wiedza, ale też w iluś tam procentach audiofil.

Nie wiem tylko czy ta wiedza ostatecznie pomaga czy jednak przeszkadza - ciągle chce się coś zmienić bo w głowie setka pomysłów co można zrobić inaczej. :) Plus jest taki, że żaden recenzent / bloger czy sprzedawca audio nie wciśnie nam marketingowego kitu. Siadamy, słuchamy i „widzimy” każdą „drgającą” cząstkę powietrza w naszym pokoju, wiemy skąd się bierze i dokąd zmierza . ;) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

@kaczadupa Miałeś na myśli użytkownika xajasa pisząc o największym specu na AS? 

4 minuty temu, kaczadupa napisał:

Plus jest taki, że żaden recenzent / bloger czy sprzedawca audio nie wciśnie nam marketingowego kitu. 

Tak, to na pewno 🙂

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Ciekawe jak wyglądają u Ciebie ich pomiary.

Jak u mnie, to nie wiem, ale pomierzyli je w magazynie Stereo. I to razem z 705. Wykresy trochę się różnią. 705 mają bardziej wyrównane pasmo (choć i tak z podbitą górą). 706 grają bardziej V-ką.
705vs706.png.9d6019273d67d0ea9d40ec027bb772c3.png

Edytowano przez Kraft
Napisano
4 godziny temu, Adi777 napisał:

Jak dla mnie to użytkownik miksti nim jest

Też tak uważam. Jego wiedzę porównałbym do jakiegoś encyklopedycznego zbioru. Czasami mam wrażenie, że to jakiś algorytm AI. Przesłanka taka, że odpowiada na wszystkie pytania bez żadnych emocji. Nic nie jest w stanie go wyprowadzić z równowagi. 

Merytoryczny do bólu. Zrównoważony do przesady. Interlokutor idealny 😀

3 godziny temu, Kraft napisał:

706 grają bardziej V-ką.

Ciekawe jak osiągnęli efekt siodła. Komplikując sieć zwrotnicy czy odwracając polaryzacje jednego z przetworników? Raczej to pierwsze, ale efekt calkiem ciekawy. Kolumna i efekt "kontur" w pakiecie.

Screenshot_20251014_123323_Chrome.jpg

Napisano
17 minut temu, MariuszZ napisał:

Ciekawe jak osiągnęli efekt siodła. Komplikując sieć zwrotnicy czy odwracając polaryzacje jednego z przetworników? 

Może zadecydowała inna odległość między centrami przetworników (na oko jest trochę inna).

Zrzutekranu2025-10-14124505.png.2fc1ff529f5e2143f7738ba1ad5252e5.png

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Może zadecydowała inna odległość między centrami przetworników (na oko jest trochę inna).

Na pewno. Tylko, że tą odległość kompensuje się głównie zwrotnicą. W sumie to jej jedna z głównych ról. Zgrać w czasie czyli wyrównać odległość centr przetworników od ucha słuchacza.

Dobry myk z tą kapsułką tweetera. Można regulować położenie bliżej dalej na etapie projektu bez ingerencji w skrzynkę. Nie trzeba kombinować z pochylaniem czy doklejaniem jak w projektach na przykład Cabasse, które kiedyś obserwowałem na aukcjach 😉

Screenshot_20230504_203254.jpg