rajdek Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 3 minuty temu, KrólKiczu napisał: Po powieszeniu na ścianie dwóch dużych obrazów z pianką wreszcie moje PMC przestały mnie męczyć górą pasma. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zrobilem pomiary z i bez obrazów gdzie większy wpływ na wynik pomiaru miało umiejscowienie mikrofonu niż to czy obrazy są czy też ich nie ma. Co chcesz przez to powiedzieć? Że straciłeś wiarę w to co słyszysz jak pomiary z mikrofonu z badziewną kopułką pomiarową (zapewne umik-1) tego nie potwierdziły. I dasz sobie rękę uciąć że robisz profesjonalnie pomiary. Nie liczy się dla Ciebie efekt w postaci brzmienia dla ucha? Brzmienie ma być dla cyferek pomiarowych? 6 minut temu, KrólKiczu napisał: Sorry, ale znając przygody ludzi, którzy w swoich pokojach walczyli z modami na basie, ciężko mi uwierzyć, że niezbyt gruby i niezbyt duży kawałek drewna zrobił to czego nie potrafiły zrobić sporej wielkości pułapki basowe. Nie masz za co przepraszać i to nie kwestia wiary. Tylko nie próbuj mi wmawiać że wcześniej bas nie dudnił u mnie. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 23 minuty temu, rajdek napisał: Co chcesz przez to powiedzieć? Że straciłeś wiarę w to co słyszysz jak pomiary z mikrofonu z badziewną kopułką pomiarową (zapewne umik-1) tego nie potwierdziły. I dasz sobie rękę uciąć że robisz profesjonalnie pomiary. Nie liczy się dla Ciebie efekt w postaci brzmienia dla ucha? Brzmienie ma być dla cyferek pomiarowych? Nie masz za co przepraszać i to nie kwestia wiary. Tylko nie próbuj mi wmawiać że wcześniej bas nie dudnił u mnie. Ok. Poproszę o kilka suchych faktów. 1) Na jakich utworach był testowany ów bas? 2) Czy po zawieszeniu ustroju, zdejmowałeś go, sprawdzając czy bez niego bas się wzbudza? 4) Czy po jego zawieszeniu ustroju zmieniło się położenie miejsca odsłuchowego? 3) I najważniejsze. Skoro nie wierzysz w skuteczność pomiarów, to skąd u licha wiesz jakiego masz moda w pokoju? Określiłeś to na ucho? Edytowano 6 godzin temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: najważniejsze. Skoro nie wierzysz w skuteczność pomiarów Tego nigdy nie napisałem 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: skąd u licha wiesz jakiego masz moda w pokoju? https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/?v=288404204e3d 4 minuty temu, KrólKiczu napisał: Poproszę o kilka suchych faktów. Nie potrafisz ocenić ilości niskich tonów na ucho Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Możesz dać linka jak wyglądają? I jaki kolor wybrałeś , dzięki. https://www.mega-acoustic.pl/sklep/dyfuzor-fraktalny/?v=288404204e3d Kolor "naturalny", wersja bez ramki. Na żywo prezentują się lepiej niż na zdjęciu. Niestety nawet po rabacie wychodzą dość drogo. Ale według producenta działają też na trochę wyższe częstotliwości niż typowe "studzienki", a na tym mi szczególnie zależało. Czy to słyszę? Na pewno nie na miarę ich ceny. Ale przecież w audio prawie nic nie jest na miarę ceny. W każdym razie, w porównaniu z gołą ścianą za głową - wrażenie odrobinę większego porządku i "napowietrzenia" dźwięku. A w porównaniu z absorberami z wełną mineralną - mniej uporządkowania, ale za to już wyraźnie więcej "powietrza". Gdybym miał się kierować wyłącznie dźwiękiem, to poprzestałbym na 4 dyfuzorach. Natomiast na tyle lubię je jako element wystroju wnętrza, że szarpnę się na jeszcze trochę tego luksusu - choćby po to, żeby czasem z satysfakcją pomiziać ich chropawą powierzchnię. Jeszcze jedno zauważyłem. Znajomi (niekoniecznie audiofile) uważają, że teraz muzyka brzmi u mnie klarowniej. Moim zdaniem dają się nabrać. Tzn. troszkę lepiej oczywiście jest, jednak nie na tyle, żeby mogła to usłyszeć osoba odwiedzająca mnie raz na kilka m-cy. Ale wygląd ustrojów robi swoje. Coś takiego na ścianach przecież musi działać, prawda? Podsumowując: polecam. Subtelna poprawa komfortu odsłuchu, znacząco lepsze samopoczucie i dodatkowe punkty reputacji na mieście. 2 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Rafał S u mnie osoby odwiedzające zauważyły że "dźwięku jest więcej i wyraźniejszy" Miałem u siebie pułapkę cbt w kolorze tik, wyglądała fantastycznie jakość wykonania znakomita. Zdaje się że to sklejka brzozowa nie jest to jakieś super lekkie, front tych fraktali wygląda jakby był lity? Jak oceniasz wagę jednego, mój jeden (32x32cm) tak z 2-2,5kg. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 21 godzin temu, Rafał S napisał: Oczywiście sklejka to nie to samo, co czyste drewno u kolegi,... Gramaturowo może być to samo (albo i lepiej). Tylko, czy te Twoje fraktale faktycznie są ze sklejki. Rama tak, ale co jest w środku? Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Sorry, ale znając przygody ludzi, którzy w swoich pokojach walczyli z modami na basie, ciężko mi uwierzyć, że niezbyt gruby i niezbyt duży kawałek drewna zrobił to czego nie potrafiły zrobić sporej wielkości pułapki basowe. Jeśli chodzi o Twoje pułapki, bo piszesz "spore" - to są spore przez powierzchnię czy grubość? Tutaj akurat to naprawdę jest możliwe bo ten kawałek drewna będzie miał dużo większą masę niż "obraz" , a jeżeli używałeś jakieś pianki lub wełny i nie miała 40 cm grubości i więcej to raczej spodziewane ze u Ciebie basu nie ruszyło 2 minuty temu, Kraft napisał: Gramaturowo może być to samo (albo i lepiej). Tylko, czy te Twoje fraktale faktycznie są ze sklejki. Rama tak, ale co jest w środku? Ułatwię Wam zgadywanie. Te fraktale są ze sklejki, tylko pod nakładkami są małe obszary puste bo przecież nie będą tego wypełniać w całości. Waży jakieś 10 kg 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: Te fraktale są ze sklejki, W opisie czytamy: "nakładki górne wykonane z litego drewna" Błędnie przeklejony tekst od innego ustroju? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 11 minut temu, Kraft napisał: Tylko, czy te Twoje fraktale faktycznie są ze sklejki. Z boku bardzo wyraźnie widać, że to sklejka. Taki "wafelek kakaowy bez polewy". 25 minut temu, rajdek napisał: Jak oceniasz wagę jednego, mój jeden (32x32cm) tak z 2-2,5kg. Tak, jak napisał Bartek - 60 na 60 cm waży ok. 10 kg. Czyli podobnie. U Ciebie: 2-2.4 grama na cm2. U mnie: ok. 2.7 grama na cm2. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 17 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: Jeśli chodzi o Twoje pułapki, bo piszesz "spore" - to są spore przez powierzchnię czy grubość? Tutaj akurat to naprawdę jest możliwe bo ten kawałek drewna będzie miał dużo większą masę niż "obraz" , a jeżeli używałeś jakieś pianki lub wełny i nie miała 40 cm grubości i więcej to raczej spodziewane ze u Ciebie basu nie ruszyło Nie mówię o sobie. Swój mod zaakceptowałem i nie jest on ani jakiś straszny ani przeszkadzający w słuchaniu muzyki. Mówię o kolegach stosujących w narożnikach dość spore pułapki z grubej pianki albo walców (takich jak sprzedaje między innymi mega acoustic) i znaczących zmian nie było. Nie wiem. Być może jak mówisz - ich grubość i masa była za mała. Ale z drugiej strony - w tym przypadku tez nie mówimy o jakiejś gigantycznej powierzchni, bo z tego co zrozumiałem mowa o 15 ustrojach 32x32 o wadze 2,5 kg każdy. Czyli niecałe 40 kg i około 2 metry kwadratowe. Czy to aż tak dużo? A może coś źle liczę 😁. Edytowano 5 godzin temu przez KrólKiczu Odpisz, cytując
rajdek Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 20 minut temu, Rafał S napisał: Tak, jak napisał Bartek - 60 na 60 cm waży ok. 10 kg To ciekawe czy u Ciebie coś zadziała na niskie Hz, 8 sztuk to będzie potężna masa. Będą 2 pasy po 4, w różnych kierunkach, jest jakich plan artystyczny? Wrzucisz foto? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 14 minut temu, rajdek napisał: Będą 2 pasy po 4, w różnych kierunkach Tak, w tej chwili mam kwadrat 2 na 2, a zrobi się z tego prostokąt poziomy 2 na 4. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 5 minut temu, Rafał S napisał: prostokąt poziomy 2 na 4 Jaki masz rozstaw kolumn? U mnie 155cm, założyłem sobie żeby dyfuzor nie miał mniej, wyszło 160 Obstawiam że będzie u Ciebie spora zmiana po dołożeniu. Edytowano 4 godziny temu przez rajdek Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 15 minut temu, rajdek napisał: Wrzucisz foto? Wybacz, ale nie. Kilkakrotnie obserwowałem na forum jak nieopatrznie wrzucone fotki czy próbki dźwięku z pomieszczenia prowokowały różne uwagi. Raz zakończyło się to nawet odejściem forumowicza, który nieostrożnie coś udostępnił i spotkał się z krytyką brzmienia swojego systemu. Postanowiłem sobie wtedy, że sam nigdy nie podejmę takiego ryzyka, tym bardziej, że moje ustawienie sprzętu i umiejscowienie ustrojów jest jakimś kompromisem na rzecz funkcjonalności. Wiem, że kierując się wyłącznie względami akustyki należałoby to zrobić zupełnie inaczej i nie potrzeba mi komentarzy na ten temat ze strony osób, które nie muszą w tym pokoju mieszkać. Ale oczywiście z przyjemnością oglądam zdjęcia Waszych wnętrz. 6 minut temu, rajdek napisał: Jaki masz rozstaw kolumn? U mnie 155cm, założyłem sobie żeby dyfuzor nie miał mniej, wyszło 160 Około 2.5m licząc odległość między tweeterami, czyli odpowiednio mniej (niecałe 2.3m) pomiędzy ściankami monitorów. A dyfuzory będą się rozciągać na 2.4m. Ale Dynaudio to nie Dali i można je skręcać. U mnie są skrócone dość mocno, tak, żeby tory krzyżowały się tuż za głową. Co jakiś czas zmieniam lekko ten kąt dogięcia i sprawdzam "usznie", co mi bardziej odpowiada. W każdym razie, ustawienie równoległe (jak rekomenduje Dali) czy bliskie równoległości (ProAc) nie podobało mi się. 2 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Rafał S napisał: ... Czy to słyszę? Na pewno nie na miarę ich ceny. Ale przecież w audio prawie nic nie jest na miarę ceny. (...) Ale wygląd ustrojów robi swoje. Coś takiego na ścianach przecież musi działać, prawda? Podsumowując: polecam. Subtelna poprawa komfortu odsłuchu, znacząco lepsze samopoczucie i dodatkowe punkty reputacji na mieście. To są walory często niedoceniane. Nie wszystko da się zmierzyć "linijką", a nawet jak sie da, to co niby ma z tego wynikać...? Albo coś brzmi dobrze albo nie i po prostu to słyszymy, a pomiary mogą pomóc w diagnozie. Ale mogą też doprowadzić do obłędu. Wpływ psychologii na wrażenia sluchowe i w ogóle estetyczne jest często decydujący. Miłego słuchania. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts