Skocz do zawartości

Pylon Audio Zirkon 20 | Pierwsze odsłuchy w Q21!

Recommended Posts

36 minut temu, DiBatonio napisał:

ciekawa ta Twoja teza, że "brytyjskie" brzmienie cokolwiek to znaczy jest mało muzykalne. 😉

Uśmiechnąłem czytając to. Np. Dania kojarzy mi się z Dynaudio z jednej strony, Audiovectorem z przeciwnej i Dali gdzieś pomiędzy nimi. I mimo, że to tylko 3 marki, to ni diabła nie potrafiłbym powiedzieć, co to jest duńskie brzmienie. A Brytyjczycy mają tych firm bez liku i naprawdę ogromną rozpiętość dźwięku. Nawet w ramach paczek z rodowodem BBC doszukamy się sporej różnorodności. :)

Edytowano przez Rafał S

4 minuty temu, Rafał S napisał:

Uśmiechnąłem czytając to. Np. Dania kojarzy mi się z Dynaudio z jednej strony, Audiovectorem z przeciwnej i Dali gdzieś pomiędzy nimi. I mimo, że to tylko 3 marki, to ni diabła nie potrafiłbym powiedzieć, co to jest duńskie brzmienie. A Brytyjczycy mają tych firm bez liku i naprawdę ogromną rozpiętość dźwięku. Nawet w ramach paczek z rodowodem BBC doszukamy się sporej różnorodności. :)

To brytyjskie brzmienie to wydumka recenzentów. 

Aczkolwiek trudno się nie zgodzić,  że jednak dużo manufaktur Brytyjskich jak Naim, czy wspomniane ProAci, czy jakaś inna Rega są kojarzone z "muzykalnym" wciągającym brzmieniem, oczywiście bywają wyjątki, ale jednak.

😉

42 minuty temu, Rafał S napisał:

Bo zdaje się, że pojęcie "duńskie brzmienie" w języku audiofila nie istnieje. Natomiast z tego co mi wiadomo "brytyjskie brzmienie" to takie, które kładzie nacisk głównie na średnicę. Są jednak, tak jak zauważył kolega @Wito76 wyjątki jak monitor audio, czy wśród wzmacniaczy, cambridge. Zresztą PMC (przynajmniej te mi znane) też raczej stawiają nacisk na co innego niż eksponowana średnica. 

Edytowano przez KrólKiczu

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Dania kojarzy mi się z Dynaudio z jednej strony, Audiovectorem z przeciwnej i Dali gdzieś pomiędzy nimi.

Jest wiele innych produktów duńskich, jak choćby hiend w postaci Boerresen czy Gryphon czy też bużetowy Dantax, średni Jamo oraz niedoceniony (moim zdaniem), dizajnerski Bang& Olufsen. To tylko kilka, a jest tego o wiele więcej niż w naszym , pięknym kraju😉

Edytowano przez Rega

Jest jeszcze pojęcie "niemieckiego brzmienia" też blisko Danii 😆

Dotyczy ono brzmienia surowego, neutralnego, zazwyczaj pojęcie używane również przez recenzentów sprzed lat, często wymieniane przy takiej marce jak "Audio Physic".

"Duńskie brzmienie" jest tyle samo warte, co "brytyjskie", czy "niemieckie" brzmienie, ale pojęcie również używane, może nie przez audiofilów.

To są naleciałości po recenzjach sprzed lat z czasów, gdy jeszcze nie było internetów,  a o audio można było tylko poczytać w czasopismach takich jak "Hifi i Muzyka", "Audio Video", czy np. "Audio", kto prenumerował ten wie. 😉

Był jeszcze Radioelektronik, raczej dla pasjonatów elektroników DIYowców, niewielu kojarzy poza kilkoma osobami z tego forum.

13 minut temu, Rega napisał:

Jest wiele innych produktów duńskich, jak choćby hiend w postaci Boerresen czy Gryphon czy też bużetowy Dantax, średni Jamo oraz niedoceniony (moim zdaniem), dizajnerski Bang& Olufsen. To tylko kilka, a jest tego o wiele więcej niż w naszym , pięknym kraju😉

Jest jeszcze znana marka Densen, kiedyś krążyłem wokół wzmacniaczyka Denesen Beat nie pamiętam modelu, bo to było bardzo dawno temu, ale finalnie nie kupiłem 😉

Edytowano przez DiBatonio

Może być i brzmienie cygańskie. Ważne że Zirkony powinny być inaczej wycenione i atakować zupełnie inną półkę cenową, bo w tej moim skromnym zdaniem mają zbyt dużo ciekawiej grającej, ciekawiej wyglądającej konkurencji. Fajnie, że mamy polskie kolumny (markę), które nieźle radzą sobie na rynku nie tylko krajowym i może niezbyt to fajne, by hejtować polski produkt, ale w tym przypadku jednak trochę przegięcie. Może trochę kogoś poniosła fantazja, może ktoś uznał, że Pylon to już uznany znaczek i za znane już na rynku logo klient sporo zapłaci.

Mnie takie hasła, jak to na stronie robią zawsze dzień w przypadku tej firmy.

😁😁😁

Screenshot_20250106_190318_Opera.jpg

Byla dyskusja na forum obok i niestety, kolejny raz muszę powtórzyć, nachalna polityka marketingowa, często wspierana i powielana przez salony audio, zrobiły marce dobrze.

Ale niestety, wielu użytkowników zweryfikowało ten twór i tak jak napisałeś, na tle konkurencji zwłaszcza w kontekście ceny nie jest już tak kolorowo.

Cena. Cena to zawsze jest problem. Bo albo mamy coś co wg. nas kosztuje za dużo , albo pojawia się produkt z absurdalnie niską ceną i budzi podejrzenia. Co do tej wysokiej, to tak naprawdę, aby to stwierdzić musielibyśmy sami wykonać identyczny produkt i podliczyć ile nas to kosztowało , biorąc pod uwagę , że wliczamy wszystkie koszty funkcjonującej firmy. 

Z tego co czytam , to jesteśmy za tym , by pracownicy Firmy Pylon zarabiali najniższą krajową , wykonywali kolumny przy pomocy dłuta , lub maszynowo , ale maszyny przytargali z domu i napędzali je dynamem. W sumie mamy ciepłą zimę i ogrzewania na halach też nie ma co włączać. Fornir można przyprasować żelazkiem , a CNC pominąć robiąc szablony na kalce kreślarskiej. Forsę na rozwój firmy też nie ma co odkładać , bo na rynku jest wszystko i po co się starać. Ponoć zasiłki mają pójść w górę.

Napisze do Pylona , może mają wolny etat szefa produkcji. Obiecuje Panowie , że jak mnie zatrudnią to po wdrożeniu w/w udoskonaleń cena kolumn będzie klasować się między Temu , a Aliexpress.

40 minut temu, DiBatonio napisał:

nachalna polityka marketingowa, często wspierana i powielana przez salony audio, zrobiły marce dobrze.

I tak i nie. Ta nachalność i powielane w każdej recenzji że "grają jakby były dwa - trzy razy droższe" zweryfikowane z rzeczywistością sprawiły, że wiele osób zraziło się i taka polityka obrzydziła markę zamiast zachęcić. Wiele osób zaczęło z dużym dystansem podchodzić do ich recenzji jak i produktów. Jestem np na grupie Pylona na FB i tam jest dosłownie jak za komuny. Posiadacze żyją sobie w tej marketingowej bańce samozachwytu i samozajebistości i mam wrażenie że rzeczywiście uważają, że nic lepszego od Pylona nie ma. No chyba że wydasz 2-3 razy tyle, bo tak ich skutecznie upojono propagandą. 

7 minut temu, Wito76 napisał:

I tak i nie. Ta nachalność i powielane w każdej recenzji że "grają jakby były dwa - trzy razy droższe" zweryfikowane z rzeczywistością sprawiły, że wiele osób zraziło się i taka polityka obrzydziła markę zamiast zachęcić. Wiele osób zaczęło z dużym dystansem podchodzić do ich recenzji jak i produktów. Jestem np na grupie Pylona na FB i tam jest dosłownie jak za komuny. Posiadacze żyją sobie w tej marketingowej bańce samozachwytu i samozajebistości i mam wrażenie że rzeczywiście uważają, że nic lepszego od Pylona nie ma. No chyba że wydasz 2-3 razy tyle, bo tak ich skutecznie upojono propagandą. 

Hmmm. Ale to chyba normalne. Mnie też nikt nie przekona, że można kupić coś lepszego od ATC SCM7 w ich cenie 😉.

Ja bym może na to nie zwrócił uwagi, ale w poprzedniej pracy miałem dwóch posiadaczy kolumn Pylon. I na przestrzeni roku obydwaj przy okazji pogawędek o audio rzucili ten sam tekst, że musieliby wydać 2-3 razy tyle, na lepiej grające kolumny. Skąd to wzięli? 

A co do ewentualnego braku ogrzewania w hali Pylona, to jakby nie bardzo widzę powód, by patriotycznie przepłacić umowne 5k za Zirkony, bo to są 3 tony ekogroszku do ogrzania mnie, żony i dzieciaków w tą zimę. 

Edytowano przez Wito76

23 minuty temu, Wito76 napisał:

Ta nachalność i powielane w każdej recenzji że "grają jakby były dwa - trzy razy droższe"

Widocznie działa :) Spójrz na idiotyczne tytuły ogłoszeń na OLX , czy Allegro. Społeczeństwo , jak nam już polityka udowodniła jest baaardzo różne intelektualnie.

Ale mam też dobrą i złą wiadomość. 

Dobra jest taka , że w związku z kryzysem związanym z mieszkaniówką i nie tylko , producenci zaczęli pomijać dealerów. Fabryki , które dotychczas zajmowały się produkcją na bazie zamówień od dealerów rozpoczęły sprzedaż bezpośrednią. Skutkuje to tym , że cena obniża się od 20 do 30 %. A więc kolumienki mogą być tańsze , bo rozumiem , że obecna cena jest ceną Salonu. Kiedyś chyba Gato zrobiło już taki numer.

A teraz zła. Zła jest taka , że w związku z takim obrotem sprawy , sporo osób wyląduje na bruku i jak mamy pecha i załapiemy się w tej grupie to tych kolumn i tak nie kupimy. 

Byłem przed świętami u księgowego. Kolejne firmy się zamknęły. Główny powód to ceny energii i płace. I teraz , zamykające się firmy, to mniej kasy do budżetu. A jak powszechnie wiadomo rząd nie ma swoich pieniędzy i weźmie je od nas. Ekonomia nie lubi próżni , trzeba będzie bardziej złupić tych co jeszcze coś robią. Więc jak Pylon i dystrybutor podniesie ceny to proszę się nie dziwić.

17 minut temu, Wito76 napisał:

to jakby nie bardzo widzę powód, by patriotycznie przepłacić umowne 5k za Zirkony, bo to są 3 tony ekogroszku do ogrzania mnie, żony i dzieciaków w tą zimę. 

Aby mówić o przepłacaniu lub nie , musielibyśmy znać koszty produkcji , marżę producenta i marżę dystrybutora. Inaczej to tylko dywagacje. Witek , kwestie dźwiękowe są za bardzo subiektywne , by móc powiązać je z ceną. :) 

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

I tak i nie. Ta nachalność i powielane w każdej recenzji że "grają jakby były dwa - trzy razy droższe"

Jako były posiadacz Pylonów napiszę coś innego. Są wykonane jakby były dwa razy droższe (patrz piękny fornir w Pylonach i skandalicznie kiepska okleina foliowa w zbliżonych cenowo Dali). A granie porównywalne (osobiście wybrałem brzmienie Pylonów). 

Edytowano przez Kraft

21 minut temu, tomek4446 napisał:

Spójrz na idiotyczne tytuły ogłoszeń na OLX , czy Allegro

21 minut temu, tomek4446 napisał:

Aby mówić o przepłacaniu lub nie , musielibyśmy znać koszty produkcji , marżę producenta i marżę dystrybutora. Inaczej to tylko dywagacje.

No właśnie tu jest pewne takie kuriozum. Pierwszy cytat to idiotyczne ogłoszenia na Olx. Rozmawiamy oczywiście o Pylonie. Brałem swego czasu na poważnie zakup Diamondów. Wspomniane kuriozum polega na tym, że ogłoszenia używanych kolumn na olx czy grupie FB fanów Pylona są wyższe niż sztuki nówki w salonie. Niczym zakup samochodu za głębokiej komuny. Z czego to wynika ? Dochodzimy do drugiego cytatu - z marży producenta i dystrybutora. Przykładowo kolumny cennikowo to 7k, łeb w łeb w każdy salonie w Polsce, a ktoś chce sprzedać używki za 6k. Widocznie kupił klikając "dodaj do koszyka" za 7k i ze stratą próbuje je sprzedać. Dwukrotnie prawie kupiłem Diamondy i w salonie po cmokaniu dostałem 27-30% rabatu czyli powiedzmy z 7k wszedłem okolice 5k. Domyślamy się, że te 5k to nie jest sprzedaż na 1 oczku marży tylko salon też ma swoją dolę (jak i producent). Oczywiście w pierwszym podejściu sprzedawca chce być fajny i "dam panu rabat... no powiedzmy 6,5k zrobimy". Po chwili rozmowy i uświadomieniu, że mam kontroferty od konkurencji pan bierze do ręki ponownie kalkulator i wychodzi co wychodzi. Ewentualnie ten sprzedawca z Olx to wcale nie frajer, tylko szuka frajera - kupił za 5k i niczym Niemiec co "płakał jak sprzedawał" pozbywa się z bólem serca i "stratą" za 6k.

52 minuty temu, Wito76 napisał:

na przestrzeni roku obydwaj przy okazji pogawędek o audio rzucili ten sam tekst, że musieliby wydać 2-3 razy tyle, na lepiej grające kolumny. Skąd to wzięli? 

Hahahaha.

Pierwsza z brzegu polska manufaktura, całkiem zacna, ale niedoceniana w tej cenie co te Zircony wystruga takie kolumienki, na dobrej zwrotnicy i przetwornikach, że hej.

O stolarce nie wspomnę, słyszałem kilka ich konstrukcji małych, dużych, 3 way, 2 way i 2,5 way i zawsze robiły robotę do tego stopnia, że przez chwilę mógłbym się przestawić z moich  na ich konstrukcje.

3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Pierwsza z brzegu polska manufaktura, całkiem zacna, ale niedoceniana w tej cenie co te Zircony wystruga takie kolumienki, na dobrej zwrotnicy i przetwornikach, że hej.

Rok temu jak wchodziły Diamondy MK2 czytałem jedną z ich pierwszych recenzji. No i żeby wymądrzyć się recenzent napisał, że wewnątrz mamy porządną zwrotnicę opartą nie na byle czym a na kondensatorach Jantzen Cross Cap. Robi wrażenie? Na laiku być może, ale ja uśmiałem się z politowaniem. Trochę bawię sie DIY, przerobiłem trochę kondensatorów w torze audio i akurat Cross Cap to taka najniższa półka, taniocha powszechnie omijana przez szanującego się audiofila. To najniższa, najtańsza seria ze stajni Jantzen i recenzent chyba nieświadomie to napisał przy okazji strzelając w kolano. Miało wyjść prestiżowo a wyszło trochę żenująco. Żeby była jasność, konkurencja wcale nie jest lepsza, na forach DIY sporo takich kwiatków można znaleźć.

Sorry, to że rząd nie ma swoich pieniędzy... to wiadomo niektórym od czasu rządów Margaret Thatcher (GB) z początku lat 80-tych. 

Ta wiedza jest równie niewygodna dla rządzących, jak podstawowa edukacja seksualna dla duchowieństwa... 

A co do kolumn.... Naiwni marketingożercy łykną je w ciemno, kumaci wybiorą po ewentualnych testach w domu.

23 minuty temu, Wito76 napisał:

To najniższa, najtańsza seria ze stajni Jantzen i recenzent chyba nieświadomie to napisał przy okazji strzelając w kolano.

A ja myślę, że napisał świadomie, tylko nie ma pojęcia o kondensatorach i zwrotnicach i ich elementach.

Tu na forum też masz takich znawców przecież 😉

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Mnie takie hasła, jak to na stronie robią zawsze dzień w przypadku tej firmy.

😁😁😁

Screenshot_20250106_190318_Opera.jpg

Byla dyskusja na forum obok 

Odpowiedni klej został wybrany wspólnie z wiodącą firmą z branży, która posiada bogate doświadczenie nabyte przez kilkadziesiąt lat działalności w dziedzinie mocowań klejowych.

😁

tapatalk_1449867990833.jpeg

8 godzin temu, DiBatonio napisał:

Nie Ty jeden masz taką opinię o tych 7kach 🤭, jeśli grają lepiej od 11tek, które słyszałem  to O.K.

A jeśli jednak nie, to ...

To się ciesz muzyką 🤭

W sumie chyba lepiej mieć tanie ATC i cieszyć się z nich muzyką niż kupować drogiego moona i udowadniać całemu światu, że akurat w tym modelu producent nie wpakował bebechów z 10 razy tańszego Denona 🫢

16 minut temu, KrólKiczu napisał:

W sumie chyba lepiej mieć tanie ATC i cieszyć się z nich muzyką niż kupować drogiego moona i udowadniać całemu światu, że akurat w tym modelu producent nie wpakował bebechów z 10 razy tańszego Denona 🫢

A wpakował? 

Jak znajdziesz Denona w z identyczną elektroniką i topologią jak w Moon 250i, to chętnie zobaczę. 

Póki co wróć na grupkę, uzgodnij z kolegami amatorami audio jakąś sensowną zaczepkę, bo ta jest miałka. 

Oj Sebuś Sebuś coś dzwoni, ale co i gdzie to ni chu chu.

To był amplituner KD wiele lat temu, a takich walków dopuściło się więcej znanych marek, możesz nie wiedzieć, bo skąd.