Skocz do zawartości

Uderzenie pioruna a ochrona sprzetu.

Recommended Posts

W moim np. przypadku nie chodzi o to, że „piorun” uderza koło domu. 
Chodzi o to, że dom jednorodzinny w którym mieszkam, zasilany jest z lini napowietrznej niskiego napięcia  oddalonej od domu o ok.50 m. I jeśli w linie trafi wyładowanie (może to być daleko ode mnie) to narobić może zniszczeń, co unaoczniło się z 2 lata temu, gdy nie wypiąłem w czasie burzy wzmacniacza antenowego. Przepalił się. Gdy jestem w domu zawsze wyłączam sprzed na czas burzy.

A odgromowki nie mam w ogóle. Miast niej mam liczne wysokie 🌳 🌲 

Dnia 13.04.2025 o 20:56, audiowit napisał:

Dlatego też pisałem że kazde uządzenie elektryczne ma warunki pracy w tym rowniez listwa gigawatt. A uslyszalem o dziurach w dachu. Nie ma sensu 

@RoRo)  @RoRo @MariuszZ @Redakcja AUDIO 

Pewnie macie dostęp do tego co napisałem i co edytowałem. Zastanówcie się proszę nad tym jak ma wyglądać to forum. 

Edytowano przez Chyba Miro 84

A uslyszalem o dziurach w dachu. Nie ma sensu taka dyskusja.

Jesli ktoś nie ma instalacji odgromowej, to już jego sprawa. Napewno gwarancja nie obejmuje uderzenia pioruna w budynek.

Szkoda że @lpomis "wyciągnął" tamten cytat. To sprawiło że 90% wpisów zostało usunięte w tym te gdzie pisałeś że: "listwa chroni sprzęt przed piorunami". 

Teraz po usunięciu, prowadzona jest inna narracja. Heh...

Nie ma sensu dyskusja z tobą, bo dziury w dachu miały pokazać "siłę pioruna" no ale teraz po wyczyszczeniu tematu to sobie możemy pisać... 🤣🤣🤣

Ps: nie wracaj juz lepiej @audiowit do tematu dziur w dachu ok!

17 godzin temu, terracan1929 napisał:

A odgromowki nie mam w ogóle. Miast niej mam liczne wysokie

To chociaz zainwestuj w ogranicznik przepiec. Nie twierdze ze to 100% ochrony przed piorunem, ale w wielu przypadkach uratowalo majatek. Audiofilskie listwy w instalacji mialy by chronic? Ehe :D

OGRANICZNIK-OCHRONNIK-PRZEPIEC-3-FAZ-B-C

Edytowano przez Butler

Oczywiscie, ze pisałem, ze nie wyciagam wtyczek na czas burzy. A nie reagowalem na Twoje krzyki, bo nie bedę z Toba dyskutował. Jesteś najwiekszym krzykaczem na forum i mowiłem, ze się wycofuje z dyskusji.

Na Twoje zaczepki czyli dziury w dachu pisalem 2 krotnie, żeby sprawdzic warunki producenta listwy. Poźniej juz były tylko Twoje krzyki, bo uznałes, ze zlapales mnie na błędzie. Otoz nie. Po prostu nie mialem ochoty na przepychanki z Tobą.

Wyreczyl mnie Wojtek, bo zacytował producenta Gigawatta.

Nie wylączam sprzętu ( moze kilka razy odkad mieszkam w domu, a telewizora czy lodowki czy sterownikow to juz wogole) bo:

-Mam nową instalację elektryczną, ktorej jestem pewien. Robiona przez dobrych elektryków.

-co 5 lat mam ją sprawdzaną ( warunki ubezpieczenia). Przechodzi przeglad spiewajaco. Jestem tego wszystkiego pewien z racji wykonywanego zawodu.

-Wiem gdzie są ograniczniki przepięć. --Budynki wokół mają instalacje odgromowe.

-mam dobrze ubezpieczony dom i sprzet

Oczywiscie nikogo nie namawiam na bierność w trakcie burzy. 

Prosilem o usuniecie moich wpisow bo naprawdę, z kimstam mogę sie pospierać, pokłucić ale z Tobą, nie mam ochoty. Szukasz dymu, to Twój prawdziwy cel.

6 godzin temu, Butler napisał:

To chociaz zainwestuj w ogranicznik przepiec. Nie twierdze ze to 100% ochrony przed piorunem, ale w wielu przypadkach uratowalo majatek. Audiofilskie listwy w instalacji mialy by chronic? Ehe :D

OGRANICZNIK-OCHRONNIK-PRZEPIEC-3-FAZ-B-C

Żadna gwarancja przed piorunem.

Tak, listwy czy kondycjonery przystosowane do  chronią przed udarem. Ta konkretna pf2 evo plus przed 13000A. Inne przed innymi nateżeniami.

17 minut temu, audiowit napisał:

Na Twoje zaczepki czyli dziury w dachu pisalem 2 krotnie, żeby sprawdzic warunki producenta listwy.

To po co napisałeś po raz trzeci o dziurach, wywołując mnie tym samym do wpisu (dwie porzednie akcje zostały dwukrotnie usuniete przez moderację)? 

Dlatego też pisałem że kazde uządzenie elektryczne ma warunki pracy w tym rowniez listwa gigawatt. A uslyszalem o dziurach w dachu. Nie ma sensu taka dyskusja.

Tutaj dowód, że znów zachaczyłeś o ten temat dziur! 

Jesteś najwiekszym krzykaczem na forum

Czasem jak nie dociera to trzeba krzyknąć ;)

Ps: 

Oczywiscie, ze pisałem, ze nie wyciagam wtyczek na czas burzy.

Napisałeś dokładnie tak jak zacytowałem nieco wyżej :)

Czyli : "listwa chroni sprzęt przed piorunami" 

I o to "poszła" cała dyskusja, którą moderacja musiała dwukrotnie wycinać by nie urazić twojego wizerunku.

Ps: ide o zakład że to też zaraz zostanie "wycięte" 🤭

Edytowano przez Chyba Miro 84

Bo Twoje dziury w dachu miały sie tak jak:

Ja: kupiłem sobie kajak będę sobie plywal po oceanie

Ty: nie da się pływac po oceanie kajakiem, zatopi Cie sztorm, piraci, wieloryby. Zeżre Cie rekin, porwą Cię emigranci i lesbijki, trafi Cię bomba atomowa i spadajace odłamki rakiety Muska.

Ja: w instrukcji obslugi kajaka jest napisane, ze mogę plywać po oceanie jesli nie ma sztormu i mam plywac w kapoku

Ty: Nie da się, bo ocean jest wielki i niebezpieczny, syreny, pancerniki,potwory morskie, wiry, rafy koralowe, okrety podwodne, i seria zdjęć piratów, wirów i fragment "Szczeki"

Może zrobiłem błąd, że nie odwołałem tego i nie napisalem drukowanymi literami, że listwa nie chroni przed uderzeniem pioruna ale wierz mi, ręce mi opadły jak zobaczylem Twoje wpisy i zdjęcia. 

Mirek, naprawdę, dyskusje z Tobą nie należą do moich przyjemnosci.

35 minut temu, audiowit napisał:

Żadna gwarancja przed piorunem.

Chyba to oczywiste ze nie mowimy o bezposrednim uderzeniu, to ekstremalna sytuacja. Ale jesli uderzenie nastapilo w bliskiej okolicy to ogranicznik jest chyba najbardziej skutecznym akcesorium w instalacji ktore moze zapobiec uszkodzeniu sprzetu. Gwarancji nikt nie da na ochrone przed bezposrednim piorunem, nonsens. GW pf2 evo plus za 6000zl chroni 13kA. Ograniczniki warystorowe za ~200zl chronia 30-40kA, i ocala nie tylko Twoje ukochane audio a takze pralke, lodowke, piekarnik i wszystko inne co masz w gniazdkach. 

Edytowano przez Butler

34 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

I o to "poszła" cała dyskusja, którą moderacja musiała dwukrotnie wycinać by nie urazić twojego wizerunku.

Ps: ide o zakład że to też zaraz zostanie "wycięte" 🤭

Moderacja usunela moje wpisy na moją prośbę. Bo dyskusja dażyla do dymu. A ja go nie chciałem.

Napisalem w pv sprostowanie do Mariusza na temat listwy. I po prostu wylogowałem sie z forum, bo czułeś krew i slepo dażyłeś do konfrontacji. A ja nie chciałem sobie psuc nastroju. To cała tajemnica. Zadowolony?

8 minut temu, Butler napisał:

Chyba to oczywiste ze nie mowimy o bezposrednim uderzeniu, to ekstremalna sytuacja. Ale jesli uderzenie nastapilo w bliskiej okolicy to ogranicznik jest chyba najbardziej skutecznym akcesorium w instalacji ktore moze zapobiec uszkodzeniu sprzetu. Gwarancji nikt nie da na ochrone przed bezposrednim piorunem, nonsens. GW pf2 evo plus za 6000zl chroni 13kA. Ograniczniki warystorowe za ~200zl chronia 30-40kA, i ochronia nie tylko Twoje ukochane audio a takze pralke, lodowke, piekarnik i wszystko inne co masz w gniazdkach. 

Tak, jest. Jako dodatkowa ochrona. Główną ochroną są ograniczniki w sieci energetycznej. Zarowno przed bezposrednim uderzeniem, jak i wyindukowanym przez LEMP.

Edytowano przez audiowit

47 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Napisałeś dokładnie tak jak zacytowałem nieco wyżej :)

Czyli : "listwa chroni sprzęt przed piorunami" 

I o to "poszła" cała dyskusja,

A ja się głupi dziwię , że media skupiają się na tym , co , kiedy kto powiedział i wałkują to przez tydzień :) 

Błagam , nie idźmy tą drogą.

Bo to jedna z tanszych listw nie wplywająca negatywnie na dźwięk.

Masz rację, moze powinienem zainwestować wiecej. Ale myslalem, glupi, ze ta wystarczy ;)

Ale slyszałem ostatnio dobrą wersje kondycjonera Giga. Myslisz, że bedzie lepszy? Zabezpieczenie ma wieksze ;)

Ten dokladnie

https://www.gigawatt.pl/produkt/kategoria-1-produkt-3/

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A ja się głupi dziwię , że media skupiają się na tym , co , kiedy kto powiedział i wałkują to przez tydzień :) 

Błagam , nie idźmy tą drogą.

Ja również "błagam" ale naliczyłem co najmniej 3 razy powrót do tematu "dziury". 

Ps: żeby tylko tydzień haha @audiowit powraca do tematu z początku kwietnia👍

Więc jemu to pisz. A sorry Wy to kumple, więc wiadomka ze piszesz mi.

Pozdrawiam 

Oficjalnie kończę ta przepychankę i proszę dajcie sobie spokój i nie wywołujcie mnie już do tego tematu. Spadam stąd.