Kraft Napisano wczoraj o 12:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:49 44 minuty temu, soberowy napisał: A wiesz może od czego to zależy? Może to jeszcze spuścizna po płytach LP, gdzie trzeba ostrożniej gospodarować pasmem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano wczoraj o 12:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:51 28 minut temu, KrólKiczu napisał: Czyli ostatecznie zostawiłeś suba? Tak, ale włączam tylko gdy wysuwam Heresy do słuchania, do przodu, co robię by poprawić obrazowanie przestrzenne. Czasami słucham "wyczynowo" analizując muzyczne smaczki i w takiej konfiguracji. W takiej konfiguracji niestety ubywa basu z Heresy, którego i tak nie mają w nadmiarze. Wtedy nadrabia sub, który jest bliżej ściany i uzupełnia bas zabrany przez SBIR. 3 godziny temu, Kraft napisał: No ważny ten sufit i już. Dziękuję za uwagę. Nie zmienia to faktu, że nie widzieliśmy spinoramy Kudosów. Żeby pobudzić wyobraźnię jak kierunkowość pozioma od pionowej odbiega rzuć okiem na te spinoramki i co się w pionie dzieje dla jakiegoś Magnata. Zielony kolor (ok. -20dB) pojawia się dla okolic podziału zwrotki od 15 stopni. Nie ma tego zjawiska w płaszczyźnie poziomej. Dlatego będę się upierał, że nie ma co uogólniać u Witka. Pokaż spinoramę i wtedy poopowiadaj co będzie 😉 Źródło 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 13:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:29 To zdaje się spinorama głośnika centralnego, który ma 42 cm szerokości (a i tak zakłócenia są dość wąskopasmowe). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano wczoraj o 14:45 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:45 1 godzinę temu, Kraft napisał: zakłócenia są dość wąskopasmowe To nie są zakłócenia tylko "ubytki" dBSPL. Nie będę już zarzucał innymi kolumnami. Ten przykład jest dość typowy, ale są gorsze. Wąskopasmowe? Horyzontalnie idąc za Twoją analizą mamy dla 40-45 stopni dla zakresu od 800Hz do 1,5kHz minus kilka dB. Wertykalnie dla tego zakresu minus kilkanaście do -20dB. Napisałeś 0,5 do 1dB. Różnica w postrzeganiu zjawiska jest spora. Może warto przeanalizować konkretny przypadek. U Ciebie? Podaj kąty i model kolumn, może będzie spinorama dostępna i zobaczymy co masz na ścianie, a co na suficie dla pierwszych odbić 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 14:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:57 Jarek, nie masz już kart, nie masz kart. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 15:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:06 Myślę, że poszerzyliśmy swoją wiedzę o zjawisku. Owocna dyskusja. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) Chyba przyłącze sie do Regi I przychodzi poźniej taki do lekarza i mowi, ze ma raka, bo go paznokieć boli. Przeczytał w zakladce zdrowie w Onecie o obiawach i widzial zdjęcie paznokcia. Po czym ze szwagrem obejzeli ten paznokieć i zadzwonili do tesciowej. Ta postawila diagnozę. Gdybym byl lekarzem to odradzilbym jako najlepsze lekarstwo na raka unikanie kontaktu z telefonami lub komputerami. Edytowano 19 godzin temu przez audiowit 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 5 godzin temu, MariuszZ napisał: Różnica w postrzeganiu zjawiska jest spora. A co powiesz Mariusz na kąt dogięcia kolumn? U mnie to jakieś 30 stopni. I z kąta promieniowania w ścianę, np. 40 stopni robi się już 70 stopni. Zmniejsza to znaczenie odbić od ściany na rzecz sufitu? * nie dotyczy Dali;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Jeszcze jedna refleksja. Gdyby były niedostępne wszelkiego rodzaju systemy pomiarowe dla amatorów, myslę, ze byloby wiecej dobrze grajacych systemów. Kolejna, jestem za wprowadzeniem wysokich kar finansowych dla szarlatanow leczacych metodami niekonwencjonalnymi. Kolejna juz chyba bedzie wprowadzenie cenzury do internetu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 27 minut temu, Kraft napisał: z kąta promieniowania w ścianę, np. 40 stopni robi się już 70 stopni To pomaga. Glośniki tubowe m.in. Heresy są bardzo kierunkowe co znaczy, że przy takim samym dogięciu jak u Ciebie mniej energii poleci na ściany, więcej do ucha. Znaczy to, że mniej mogę przywiązywać wagi niż Ty do troski o ściany boczne uogólniając. Podobnie jest z sufitem. U jednego gra mniej, u innego więcej. Trzeba kombinować, ale warto analizować żeby nie było zaskoczenia jak u autora wątku. Te spinoramy dużo pomagają przy teoretycznych analizach, ale o niczym nie przesądzają. Warto doginać, suwać, przemieszczać i słuchać. Nic tego nie zastąpi. 56 minut temu, audiowit napisał: myslę, ze byloby wiecej dobrze grajacych systemów Jest tyle w tym prawdy ile w określeniu "dobrze grających" co prawdę pisząc nic nie znaczy. Dla jednego dobrze będzie głośno, dla innego krystalicznie czysto, dla kogoś z szybkim basem lub barwną średnicą. Im dalej w las tym więcej drzew. Może pora przestać je liczyć, a zacząć zbierać grzyby 😉 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Napisałem dlugi post i go skasowałem, bo w sumie zapowiada się fajny weekend i nie ma co go psuć. W skrucie, ze na naszym amatorskim poziomie okreslenie "dobry dźwiek" jest bardziej precyzyjne niz obliczenie co do 0.5dB strat w odbiciach w moim pokoju. Też jestem zdania, ze lepiej zbierać grzyby bo od liczenia drzew są dendrometrzy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, audiowit napisał: Napisałem dlugi post i go skasowałem, bo w sumie zapowiada się fajny weekend i nie ma co go psuć. Czyli innymi słowy - pocisnąłem wszystkim, którzy myślą inaczej niż ja 😉. 9 godzin temu, MariuszZ napisał: "dobrze grających" ... Dla jednego dobrze będzie głośno, dla innego krystalicznie czysto, dla kogoś z szybkim basem lub barwną średnicą. 😉 Ja natomiast mam wrażenie, że jest jakieś audiofilskie sprzysiężenie, które określa, który system gra a który nie gra. I nie jest ważnym co się komu podoba. Jeśli tylko to bractwo, bądź jego członek, powie, że coś jest liche, to nawet jeśli nam się podoba, niestety znaczy to tylko tyle, że się nie znamy i nie mamy bladego pojęcia o dobrym audio. Swego czasu bardzo podobało mi się zdanie wypowiadane przez niektórych kolegów odnośnie sprzętów, które im nie podeszły a grały u innych forumowiczów. Brzmiało ono mniej więcej tak: "jeśli tobie się podoba to nie patrz na zdanie innych a ciesz się muzyką". Zdanie to było oczywiście podszyte ironią i butą ale z perspektywy czasu uważam, że jeżeli zerwiemy z niego niepotrzebny podtekst, to będzie bardzo prawdziwe. Pozdrawiam 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu A mi się często nie podoba, i mówię o tym otwarcie . A najbardziej mi się nie podoba mój system😉🤷♀️ 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 17 godzin temu, MariuszZ napisał: Podaj kąty i model kolumn, może będzie spinorama dostępna i zobaczymy co masz na ścianie, a co na suficie dla pierwszych odbić Ja w pionie i w poziomie mam to samo https://www.spinorama.org/speakers/KEF LS50 Meta/ASR/index_asr.html https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/kef-ls50-meta-review-speaker.25574/ Twoje Mariusz też są. https://www.spinorama.org/speakers/Klipsch Heresy IV/ErinsAudioCorner/index_eac-v2-20210926.html Edytowano 7 godzin temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) @Dedalmoże za szybko nudzisz się nim 😉, a to już jest dobry powód do kolejnej zmiany. 😉 Edytowano 7 godzin temu przez Amarok 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu A mi się nie podoba, że akustyka tak mocno zmienia to co słyszymy i gdy już myślimy, że na 1000% znamy nasze zabawki, znamy na wylot możliwości systemu, znamy na wylot nasze ulubione płyty, nagle kilka drobnych zmian w pokoju powoduje ogromne trzęsienie ziemi. To okrutne i fascynujące zarazem 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 50 minut temu, Kraft napisał: Ja w pionie i w poziomie mam to samo To zaleta głośników współosiowych. Tu zyskujesz, ale może gdzie indziej tracisz 😉 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Ja natomiast mam wrażenie, że jest jakieś audiofilskie sprzysiężenie, które określa, który system gra a który nie gra Teorie spiskowe jakieś tworzysz? Można się nie zgadzać z opiniami innych i warto polemizować w granicach kreślonych regulaminem. Zachęcam. Oczywiście są na forum osoby opiniotwórcze bo sporo sprzetu przewalili, sporo słyszeli u innych i fajnie, że się swoimi spostrzeżeniami dzielą. Nie zmienia to faktu, że to ich spostrzeżenia i odczucia, subiektywne. Nie ma co się zbytnio przejmować. Każdy ma własny słuch i on powinien wyznaczać granice, gdzie muzyka brzmi satysfakcjonująco lub słabo. 50 minut temu, Kraft napisał: Twoje Mariusz też są. Czwórki są z BRem, trochę inne niż trójki, ale trend kierunkowości podobny na średnicy i wysokich. Wstydu nie ma 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Opiniotwórczy to z zasady każdy tu jest , a to że wieloma fajnymi autami jeździłem nie znaczy że jestem dobrym kierowcą..... 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Niektorzy nawet nie maja prawa jazdy i są na forum rajdowcami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Tak w "skrócie " ? 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Tak w skrócie, to na forum mozna wszystko. Dopiero jazda z takim rajdowcem w realu jego bryką daje ogląd sytuacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Rozumiem ze Ty jesteś takim rajdowcem opiniotworczym? Następnym razem nie zapomnij się przedstawić.😉 W.realu 🤦 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Gdzieżby, słuchalem wiele systemow lepszych pod kazdym wzgledem od mojego i znam wiele osob, ktorzy znaja sie na akustyce. Stad wiem, ze jednak taki ze mnie chlopek z kjs. A kto u Was dowodzi grupą zebym wiedział komu się pierwszemu przedstawić jesli ktos mi Was wskaże? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 36 minut temu, audiowit napisał: Gdzieżby, słuchalem wiele systemow lepszych pod kazdym wzgledem od mojego i znam wiele osob, ktorzy znaja sie na akustyce. Stad wiem, ze jednak taki ze mnie chlopek z kjs. A kto u Was dowodzi grupą zebym wiedział komu się pierwszemu przedstawić jesli ktos mi Was wskaże? Oczywiście ja 🤪 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Dnia 21.04.2025 o 14:32, lpomis napisał: A co nie zagrało? Jakie to były pianki? Jeśli chodzi o pianki to klasyczny problem - zjadały więcej góry niż reszty. Wiedziałem o tym jak je zamawiałem (są wykresy na stronie MA) i dlatego planowałem je jako uzupełnienie innych ustrojów, które na papierze mają odmienny charakter. Jednak w tym konkretnym położeniu na ścianie wpływ pianek na soprany był zwyczajnie zbyt duży, większy niż się spodziewałem. Były to 2 sztuki PM-8KL 60X60. Zresztą bardzo ładnie wykonane, aż przyjemnie dotknąć i popatrzeć. @lpomis, @Mikelas76, @DiBatonio: odpowiadając na wcześniejsze pytania - niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat skuteczności Myronów E na moim suficie. Przykleiłem je w okresie, gdy miałem b. silne zakłócenia z sieci elektrycznej po zainstalowaniu fotowoltaiki w bloku. Wszystko brzmiało wtedy beznadziejnie i Myrony tego nie zmieniły. (Ale to osobny temat, jak już mówiłem Jackowi i Mariuszowi: pomógł na to z grubsza dopiero kondycjoner z trafem separującym.) Ogólnie mój pokój i problemy z dźwiękiem to tak specyficzna sprawa, że nie można na tej podstawie wyciągać żadnych konkretnych wniosków. Jeszcze dodam, że ostatnie eksperymenty z akustyką bardzo dały mi w kość (demontaż szafek, żeby zrobić miejsce na panele), a nic sensownego z tego nie wyszło. Jest jeszcze kilka ustrojów i kombinacji ich rozmieszczania, które planuję sprawdzić, ale robię to z gasnącym przekonaniem w skuteczność tego typu działań w moim pomieszczeniu. Edytowano 3 godziny temu przez Rafał S 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts