DiBatonio Napisano Poniedziałek o 13:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:46 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Albo odwrotnie 😂 Jak ktoś nie ma ogarniętej akustyki, to może i odwrotnie, nie wiem. Napisalem to na przykladzie, który sprawdzaliśmy w dobrze zrobionym akustycznie salonie, zresztą to nie był jedyny przyklad, bo u kogoś innego rownież wyszlo jak wyszło, czyli podobnie. Piszę jak było, bo byłem przy tym, Ty Tomek z tym "odwrotnie" tylko zgadujesz, a jak nie zgadujesz, to patrz pierwsze zdanie. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 17:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:35 @DiBatonio Tak w skrócie. Chodziło mi o to , że jak na pomiarach wyskakują Ci jakieś górki , to w realu może to nie być słyszalne . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 19:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:18 (edytowany) @tomek4446 zgadza się, ale ja miałem co innego na myśli. O.K. Pzdr. Edytowano Poniedziałek o 19:19 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Dnia 26.04.2025 o 14:21, audiowit napisał: Rafał, wyslij mi rzut z gory z wymiarami pomieszczenia i moze kilka zdjeć z rozstawieniem sprzetu. Witold, mam jeszcze dwa rozwiązania do sprawdzenia. Jeśli żadne z nich nie przyniesie poprawy, to może rzeczywiście poproszę wybranych forumowiczów o radę. Ogólnie problem polega na tym, że pokój jest dość zagracony, co z jednej strony ogranicza powierzchnię na ustroje akustyczne, a z drugiej - te "normalne" elementy wnętrza działają już częściowo jako absorbery, niestety - wąskopasmowe i trochę nieprzewidywalne. Ciężko pogodzić nowe ustroje, z tym, co już jest w pokoju. Próbuję zredukować pogłos jednocześnie unikając przegłuszenia (szczególnie na wyższych sopranach). Ciężko to idzie, bo odpowiedź pomieszczenia na moje próby regularnie mnie zaskakuje. Ale wydaje mi się, że pomału zaczynam już "czuć" swój pokój, przynajmniej jeśli chodzi o absorpcję. Pozostaje kwestia rozpraszania. @DiBatonio Jacek - doradzałeś ostrożność z dyfuzorami fraktalnymi. Mogą sprawić jakiś problem? Bartek Chojnacki jednoznacznie mi je polecał z oferty MA. Kusi mnie w nich to, że działają również na wyższe częstotliwości, czyli powinienem odczuć ich skutek nawet jeśli nie zawsze będę siedział w odpowiedniej odległości... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 10 godzin temu, Rafał S napisał: Pozostaje kwestia rozpraszania. @DiBatonio Jacek - doradzałeś ostrożność z dyfuzorami fraktalnymi. Mogą sprawić jakiś problem? Bartek Chojnacki jednoznacznie mi je polecał z oferty MA. Kusi mnie w nich to, że działają również na wyższe częstotliwości, czyli powinienem odczuć ich skutek nawet jeśli nie zawsze będę siedział w odpowiedniej odległości... Nie. Ja miałem na myśli całokształt, a nie li tylko fractale. Przecież będziesz wstawiać to do umeblowanego pokoju, a nie takiego, gdzie masz tylko ustroje akustyczne na ścianach, sufitach itp. Chodziło mi o to, że trzeba uwzględniać też wpływ mebli, kanapy, foteli i co tam jeszcze kto ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts