Skocz do zawartości

Moja przygoda z budową i  akustyką Sali odsłuchowej, kinowej – wełna akustyczna, pianka HDS, projekt akustyczny, Subwoofery

regorx xroger

Recommended Posts

5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Albo odwrotnie 😂

Jak ktoś nie ma ogarniętej akustyki, to może i odwrotnie,  nie wiem.

Napisalem to na przykladzie, który sprawdzaliśmy w dobrze zrobionym akustycznie salonie, zresztą to nie był jedyny przyklad, bo u  kogoś innego rownież wyszlo jak wyszło, czyli podobnie.

Piszę jak było, bo byłem przy tym, Ty Tomek z tym "odwrotnie" tylko zgadujesz, a jak nie zgadujesz, to patrz pierwsze zdanie. 😉

Dnia 26.04.2025 o 14:21, audiowit napisał:

Rafał, wyslij mi rzut z gory z wymiarami pomieszczenia i moze kilka zdjeć z rozstawieniem sprzetu.

Witold, mam jeszcze dwa rozwiązania do sprawdzenia. Jeśli żadne z nich nie przyniesie poprawy, to może rzeczywiście poproszę wybranych forumowiczów o radę. Ogólnie problem polega na tym, że pokój jest dość zagracony, co z jednej strony ogranicza powierzchnię na ustroje akustyczne, a z drugiej - te "normalne" elementy wnętrza działają już częściowo jako absorbery, niestety - wąskopasmowe i trochę nieprzewidywalne. Ciężko pogodzić nowe ustroje, z tym, co już jest w pokoju. Próbuję zredukować pogłos jednocześnie unikając przegłuszenia (szczególnie na wyższych sopranach). Ciężko to idzie, bo odpowiedź pomieszczenia na moje próby regularnie mnie zaskakuje. Ale wydaje mi się, że pomału zaczynam już "czuć" swój pokój, przynajmniej jeśli chodzi o absorpcję.

Pozostaje kwestia rozpraszania. @DiBatonio Jacek - doradzałeś ostrożność z dyfuzorami fraktalnymi. Mogą sprawić jakiś problem? Bartek Chojnacki jednoznacznie mi je polecał z oferty MA. Kusi mnie w nich to, że działają również na wyższe częstotliwości, czyli powinienem odczuć ich skutek nawet jeśli nie zawsze będę siedział w odpowiedniej odległości...

10 godzin temu, Rafał S napisał:

Pozostaje kwestia rozpraszania. @DiBatonio Jacek - doradzałeś ostrożność z dyfuzorami fraktalnymi. Mogą sprawić jakiś problem? Bartek Chojnacki jednoznacznie mi je polecał z oferty MA. Kusi mnie w nich to, że działają również na wyższe częstotliwości, czyli powinienem odczuć ich skutek nawet jeśli nie zawsze będę siedział w odpowiedniej odległości...

Nie.

Ja miałem na myśli całokształt, a nie li tylko fractale. Przecież będziesz wstawiać to do umeblowanego pokoju, a nie takiego, gdzie masz tylko ustroje akustyczne na ścianach, sufitach itp.

Chodziło mi o to, że trzeba uwzględniać też wpływ mebli, kanapy, foteli i co tam jeszcze kto ma.