Rafał S Napisano wczoraj o 06:42 Napisano wczoraj o 06:42 (edytowany) 7 godzin temu, lpomis napisał: Dlaczego często słyszymy to, czego nie są w stanie zarejestrować żadne pomiary? I w drugą stronę, dlaczego nie słyszymy tego, co pomiary ewidentnie pokazują? W skrócie: nasza percepcja bywa (każdy człowiek jest inny) świetna w pewnych aspektach i słaba w innych. Kable (przynajmniej interkonekty) prawie na pewno nie wpływają na charakterystykę SPL i prawdopodobnie (nie ma na razie przesłanek) nie wpływają też na zniekształcenia harmoniczne. Zależą od nich natomiast zniekształcenia w dziedzinie czasu tzn. taki "ogonek" / wybranych częstotliwości, który nasze ucho interpretuje jako "ocieplenie" tego fragmentu pasma i - pośrednio - jako jego podbicie na tle częstotliwości, gdzie to zjawisko nie występuje, bądź występuje w mniejszym stopniu. Okazuje się, że jesteśmy (przynajmniej niektórzy) bardzo wyczuleni na to, być może bardziej niż na znacznie większe zmiany SPL. Milind N. Kunchur, The human auditory system and audio, Applied Acoustics, Volume 211, 2023, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003682X23003055 Edytowano wczoraj o 06:44 przez Rafał S 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 07:49 Napisano wczoraj o 07:49 (edytowany) Teraz już się nie dziwię czemu audiofilskie kable tyle kosztują. A nawet uważam, że powinny być jeszcze droższe. Ile tam trzeba włożyć pracy, zaawansowanych technologii, jakiego parku maszynowego potrzeba, wybitnych naukowców z różnych dziedzin nauki, żeby na końcu zaoferować kabelek z tak precyzyjnym opisem cech brzmienia jakie wnosi do systemu (a przecież najpierw jest planowanie jakie cechy brzmienia wniesie dany model kabla). Szacun dla producentów kabli. Edytowano wczoraj o 07:55 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 08:35 Napisano wczoraj o 08:35 40 minut temu, kaczadupa napisał: Szacun dla producentów kabli. I po co ta zgryźliwość? Jest przecież oczywiste, że trzeba oddzielić zjawiska fizyczne od kompetencji konkretnych konstruktorów. Co lepsze modele kolumn B&W i BMN też będą się różniły zaawansowaniem całej konstrukcji, nawet jeśli tu i tu siedzą podobnej klasy przetworniki. Akurat w branży kablowej jest pewnie najwięcej szarlatanerii - jak wszędzie, gdzie łatwiej o klienta z portfelem, niż o weryfikację. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 08:39 Napisano wczoraj o 08:39 3 minuty temu, Rafał S napisał: Akurat w branży kablowej jest pewnie najwięcej szarlatanerii - jak wszędzie, gdzie łatwiej o klienta z portfelem, niż o weryfikację. Zgadzamy się w sprawie kabli, szok. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano wczoraj o 12:15 Napisano wczoraj o 12:15 13 godzin temu, lpomis napisał: Bez napinki. Z mojej strony czysta ciekawość, dociekliwość i chęć zrozumienia tematu Dlaczego często słyszymy to, czego nie są w stanie zarejestrować żadne pomiary? I w drugą stronę, dlaczego nie słyszymy tego, co pomiary ewidentnie pokazują? Wydaje mi się że nasze słyszenie jest zbyt skomplikowane na kilka/naście kryterów pomiarowych. Dodatkowo te uznane za ważne czy wręcz najważniejsze (zakłocenia, SPL) muszą być tragicznie złe żebyśmy odbierali granie jako złe... ja np. nienawidzę zaokrąglenia dźwięków, braków detali i wybrzmień - przeszkadza mi to znacznie bardziej niż spore nawet zmiany w charakterze systemu typu jasne/ciemne granie... 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 3 godziny temu, Rafał S napisał: Akurat w branży kablowej jest pewnie najwięcej szarlatanerii - jak wszędzie, gdzie łatwiej o klienta z portfelem, niż o weryfikację. Dokładnie. Ostatnio zajrzałem na stronę sklepu , który operuje tu u nas na forum w okno pt. kable zasilające, najtańsza oferta była za ponad 700 PLN, najdroższa za ponad 90 tysięcy. Najwięcej ofert to przedział 3-5 tysięcy. I teraz,skoro takie są ceny to znaczy,że taki właśnie towar się sprzedaje. Każdy do swoich gratów ma dołączony zasilający , jeśli mu "gra",to zostaje,jeśli nie , to zapraszamy do sklepu😁. Nie ma przymusu,więc kolega @kaczadupa nie ma o co wojować 😁 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 18 godzin temu, Kraft napisał: Ja też robiłem. I też się różniły. Tak jak różnią się dwa pomiary tej samej konfiguracji. U mnie mikrofon oczywiscie nieruszany i ustroje nieruszane. Pomiarow byli kilka. Dwa trzy razy na tym samym kablu, potem na drugim. Roznica pomiedzy kilkoma pomiarami jednego kabla prawie nie istotna. Pomiedzy dwoma kablami ciut wieksza, jak pisalem widoczna gdzies powyzej 10000hz. Powtorze, ze roznica slyszalna. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 10 godzin temu, michaudio napisał: Nasz mózg wprowadza nie do końca uświadomione korekty, i szybko przyjmuje nowy dźwięk jako "swój" Dlatego uszy + mózg nie są miarodajne. Bo czasem mózg sam sobie koryguje to i owo. Od dawna powtarzam, że mamy indywidualne DSP pomiędzy uszami. Z tym, że moim zdaniem, miarodajne są - dla danego słuchacza, który przez lata ma swoje brzmienie. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 18 godzin temu, Nowy75 napisał: Najwięcej ofert to przedział 3-5 tysięcy. I teraz,skoro takie są ceny to znaczy,że taki właśnie towar się sprzedaje. Oj , była kiedyś wojna na Forum , zresztą przy moim skromnym udziale. Co niektórzy pamiętają Chodziło o https://www.verictum.pl/ no cóż , wówczas byłem jeszcze na etapie wojującego mesjasza. Teraz mi przeszło 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 28 minut temu, tomek4446 napisał: Teraz mi przeszło No nie mów, że nie odróżniasz wpływu rodzaju lakieru na brzmienie listwy sieciowej 😁 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @tomek4446 i pewnie żyje Ci się spokojniej bez nawracania😁. To oczywiste, że jakość kabelków i wtyków ma wpływ na efektywność połączenia,ale jak wielki to już inna sprawa. Czytałem wywiad z polskim producentem okablowania i listew zasilających. Opowiadając o nowym modelu listwy, między wierszami powiedział, że powodem opracowania wersji premium/ kilkukrotnie droższej/ nie była niewystarczająca jakość pierwszej,tylko jej zbyt niska cena, która odwodziła wielu klientów od zakupu ,bo było zbyt tanio do ich systemu!😁. Są tacy, którzy niestrudzenie badają i eksperymentują dla lepszego dźwięku ,innym wystarczy zdjąć z konta,żeby grało lepiej 😁 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu (edytowany) 3 godziny temu, Nowy75 napisał: Czytałem wywiad z polskim producentem okablowania i listew zasilających. Opowiadając o nowym modelu listwy, między wierszami powiedział, że powodem opracowania wersji premium/ kilkukrotnie droższej/ nie była niewystarczająca jakość pierwszej,tylko jej zbyt niska cena, która odwodziła wielu klientów od zakupu ,bo było zbyt tanio do ich systemu!. Jeśli masz na myśli Enerra, to sprawa była trochę bardziej skomplikowana. A ogólnie - wiele zależy od poziomu zakłóceń, jaki mamy w sieci. U mnie to jest koszmar, co skłoniło mnie do testowania dość drogich kondycjonerów. Są duże różnice, szczególnie pomiędzy modelami pasywnymi i tymi z trafem separującym. Edytowano 23 minuty temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 15 minut temu Napisano 15 minut temu @Rafał S absolutnie nie neguję działania różnych sprzętów. Patrząc na cenniki niektórych zastanawiam się tylko nad tym, gdzie kończy się jakość a zaczyna voodoo 😁. Co do producenta, żadna tajemnica,firma Solid Core Audio 😁. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 minutę temu Napisano 1 minutę temu 7 minut temu, Nowy75 napisał: Patrząc na cenniki niektórych zastanawiam się tylko nad tym, gdzie kończy się jakość a zaczyna voodoo Myślę, że dla każdego producenta ta granica może leżeć gdzie indziej. Np. Shunyata będzie biła się o ułamki promila jakości prądu w swoich topowych modelach (osobna kwestia, czy to się przełoży na lepszy dźwięk), a ktoś inny może ściemniać od samego początku. Odpisz, cytując
Recommended Posts