Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 312 tematów w tym forum

• 10 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
    • 60 odpowiedzi
    • 13,7k wyświetleń
  1. DENON AVR-X250BT jakie głośniki

• 6 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  2. Philips LX710

• 2 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  3. Onkyo TX-RZ830 czy TX-RZ1100

• 2 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
  4. ONKYO 830 vs Marantz sr6013

• 11 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  5. odtwarzacz CD

• 2 odpowiedzi
    • 948 wyświetleń
  6. Pobranie kodu

• 3 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  7. Pomoc w doborze zestawu

• 11 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  8. Pomoc w doborze zestawu 5.1.2

• 9 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
  9. Pomoc w wyborze amplitunera

• 8 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
  10. POMOCY

• 10 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
  11. Laik co wybrać

• 6 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
  12. Problem z głośnikami 5.1

• 0 odpowiedzi
    • 989 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 787 wyświetleń
  13. Wymiana amplitunera

• 7 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 974 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Kiedyś szukając informacji o jakimś wzmacniaczu w sieci, natrafiłem na zagranicznym forum na ciekawy wpis (przynajmniej według mnie) od jakiegoś chyba dealera audio.  "Uważam, że ważne jest podkreślenie, że wydajność wzmacniacza w ogromnej mierze zależy od pomieszczenia, w którym się znajduje, głośników, którymi steruje i szczerze mówiąc, gustu słuchacza. Ten sam wzmacniacz, może brzmieć diametralnie inaczej w dwóch różnych warunkach odsłuchowych. Pomieszczenie jest często najbardziej niedocenianym elementem w całym łańcuchu. Kształtuje wszystko, od rozciągnięcia i wybrzmienia basu, przez obrazowanie, równowagę tonalną, po postrzeganą dynamikę. Słyszałem konfiguracje, w których ten sam wzmacniacz brzmiał syropowo i przesadnie w jednym pomieszczeniu, a następnie zadziwiająco otwarcie i szybko w innym, po zaledwie kilku zmianach w rozmieszczeniu głośników i adaptacji akustycznej. Oczywiście, dobór głośników to podstawa. Wzmacniacz taki jak CS600X, z jego niuansowanym wyjściem i stosunkowo niską mocą, będzie brzmiał zupełnie inaczej z kolumnami Harbeth czy DeVore, a inaczej z bardziej czułymi tubami lub głośnikami wolnostojącymi o dużym poborze prądu. To nie tylko synergia - to złożona, współzależna zależność między obciążeniem, zachowaniem impedancji i brzmieniem. Dlatego zawsze zachowuję ostrożność, gdy ktoś prosi o rekomendacje wzmacniaczy na podstawie recenzji w czasopismach lub szumu w internecie. Wszyscy znamy ten cykl - sprzęt zbiera entuzjastyczne recenzje, ludzie kupują go w ciemno, a miesiąc później go sprzedają, bo nie zrobił na nich wrażenia. Nie zrozumcie mnie źle, recenzje są przydatne do zawężenia pola poszukiwań - ale nigdy nie powinny zastąpić osobistego doświadczenia w pomieszczeniu. Dlatego moja rada jest zawsze taka sama: zanim wydasz poważną kasę, znajdź sposób na przetestowanie sprzętu we własnym systemie. Niezależnie od tego, czy zrobisz to za pośrednictwem dealera, w ramach programu odsłuchów domowych, czy nawet na rynku wtórnym (gdzie możesz odsprzedać sprzęt z minimalną stratą), nic nie zastąpi słuchania we własnym domu. Podsumowując: świetny sprzęt nie brzmi dobrze wszędzie - brzmi świetnie gdzieś, z odpowiednim doborem i w odpowiednim kontekście. Prawdziwa magia dzieje się, gdy wzmacniacz, głośniki, pomieszczenie i Twoje własne preferencje odsłuchowe zazębiają się."
    • @Rafał S pisałeś kiedyś przy innej okazji o kondycjonerze Kecesa, tak mi się kojarzy z tego co przeglądałem wpisy. Jeżeli miałeś/masz to czy możesz napisać parę zdań na temat kryteriów doboru takiego, a nie innego urządzenia.
    • Roon podrzucił mi w samochodzie taką nowość. Jeśli ktoś lubi trąbkę ale niezbyt ofensywną i bogate brzmienie perkusji to proszę bardzo. Można nawet się zastanawiać kto tu właściwie jest solistą .... Naprawdę Joey Baron na perkusji wyczynia tu cuda. Nie znam za bardzo wcześniejszych dokonań ani jego (słyszałem jedną płytę), ani lidera (zupełnie nic). Okładka sugeruje wg mnie jakieś radosne granie na poranek w korkach ale raczej idzie to w kierunku mocno awangardowego brzmienia, nastawionego na rozbudowane i energiczne partie solowe trąbki i perkusji. Mnie się podoba bardzo. 👍 zwracam uwagę na widoczny ogromniasty talerz! To zapewne ride 24 - calowy, oczywiście ręcznie klepany, o ile dobrze widzę to Zildijan K Light. Umiejętne uderzenie w takie monstrum wywołać może wybrzmienie trwające dziesiątki sekund!
    • https://stereonet.com/news/arcam-returns-to-loudspeakers-with-radia-series-range?fbclid=IwdGRjcAPv0kRjbGNrA-_SPmV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHvC5Je__aw6MK8eKE9zGfmHL37I   Nowe kolumny arcama , amplitunery kina tez pokazali na targach , widzialem gdzies jeszcze jakies info o pasywnym soundbarze od Lyngdorfa.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...