Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 190 tematów w tym forum

• 9 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
  1. Taga inMove 8

• 1 odpowiedź
    • 1,5k wyświetleń
  2. Marantz SR 3001 PILNE

• 2 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,5k wyświetleń
  3. KD do salonu ok 16m2

• 12 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 68 odpowiedzi
    • 14,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 8,5k wyświetleń
  4. SONY STR-D565

• 9 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  5. Marantz sr5013 + Chorus 716

• 14 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  6. Subwofery do 1700zł

• 2 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 9,6k wyświetleń
  7. Wybór odtwarzacza BD

• 9 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  8. Kino domowe

• 18 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 6,7k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Cześć. Posiadam cyfrowe pianino Yamaha CLP-845 i natknąłem się na irytujący problem z wyjściem liniowym. Podłączyłem do wyjścia AUX OUT wzmacniacz iFi Zen Can Signature kablami 2x 6.3mm do RCA. Do wzmacniacza z kolei słuchawki Beyerdynamic DT880. Jest słyszalna poprawa w jakości dźwięku, jednak są również pewne problemy. W pianinie nie ma opcji dźwięku „fixed”, więc działa jego suwak głośności. Jeśli głośność w pianinie jest ustawiona na ponad 50-60 procent, podczas grania forte słychać okazjonalne trzaski, szczególnie podczas grania pierwszych nut, lub silnych akordów. Po kilku uderzeniach trzask zwykle zanika,  aby pojawić się losowo na innych nutach lub akordach. Z kolei jeśli głośność w pianinie jest poniżej 50 procent, a gain we wzmacniaczu jest mocniej dokręcony, wówczas trzaski się nie pojawiają, jednak wzmacniacz generuje szumy własne. Wyjście słuchawkowe i jego wzmacnianie działa bez zarzutu, jednak dźwięk z niego jest ogólnie gorszej jakości. Nie mam możliwości nagrania line-out w tej chwili (brak interfejsu). Kable były wymieniane i nie rozwiązały problemu. Nie ma żadnego problemu oprócz tych chwilowych trzasków. Żadnych świstów, brumu ani typowego clippingu. Podejrzewam (ale się nie znam), że winny może być zbyt gorący sygnał z wyjścia line-out pianina w stosunku do wejścia wzmacniacza. Chociaż wzmacniacz wydaje się, że powinien to ogarnąć. Albo to wina samego wyjścia i komponentów po stronie Yamahy.   Czy ktoś z Was miał podobne problemy z wyjściem liniowym w pianinie? Czy tłumik/di-box mogą załatwić problem?
    • No, właśnie. Wydaje mi się, że dla wyznawców Cejrowskiego taki Rymanowski to już lewactwo i niePolak (rozmawia z Zandbergiem i pracuje dla niepolskich mediów). Ale do rzeczy: https://allegro.pl/oferta/kabel-antenowy-koncentryczny-czarny-zel-cu-przewod-zewnetrzny-ziemny-4k-30m-9316713491 Czy ten przewód nada się do anteny FM? Cena wyjątkowo niska.
    • @PTMC_Drone a możesz jakieś konkrety?  Z tego co napisałeś nic nie wynika. Już wcześniej ktoś zadał Ci konkretne pytanie i chyba nie doczekaliśmy się odpowiedzi.  Dostałeś pytanie odnośnie tej wypowiedzi i cisza…
    • Ale o co chodzi? Szczerze pytam...   Dziękuję za podesłanie książek, ale... ja jednak wolałbym podejście do tematu praktyczne. Wierzę, że bez doktoratu z akustyki i studiów uda mi się trochę zwiększyć zakres wiedzy i praktycznych umiejętności... na własne potrzeby.  Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to uderzyć do właścicieli dużych salonów audio, czy nie poświęciliby np. dnia albo dwóch na podzielenie się wiedzą... Dwóch z nich widziałem, że często pojawiają się tutaj na forum. Sprzęt mają. Choć nawet nie wiem ile taka usługa musiałaby kosztować...
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...