Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 709 tematów w tym forum

1. Odtwarzacz CD do 500zł

• 2 odpowiedzi
    • 969 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  2. Co wybrać 1 2

• 28 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
  3. Nie drogi kabel zasilający?

• 6 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  4. NAD C368 i słuchawki bluetooth

• 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
  5. Kolumny aktywne za 1500/2000zl

• 1 odpowiedź
    • 2,5k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  6. Stereo do "jaskini"

• 19 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 64 odpowiedzi
    • 12,6k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 625 wyświetleń
    • 53 odpowiedzi
    • 39,8k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 954 wyświetleń
  7. Mini system stereo ?

• 4 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
  8. Rotel 980bx z Focal chora 826

• 9 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  9. CD Marantz

• 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 62 odpowiedzi
    • 11,5k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Ja mogę kręcić głową jak papuga, a scena jak wmurowana. Z tym, że ja mam Dual Concentric - czyli zupełnie nie sieje po bokach od 1100 Hz.
    • 5.1 jest super. Ale szczerze mówiąc większość ampow ma co najmniej 7 kanałów i w sumie aż żal nie zrobić 5.1.2, choćby dla zabawy, z dwóch małych satelitek jako .2.  W Twoim systemie - chyba potrzebowałbyś amplituner z Pre-Out, który może wykorzystać Twój wzmacniacz stereo jako końcówkę mocy dla lewego i prawego kanału. Ale tu koledzy wiedza lepiej. 
    • 8% to stanowczo za dużo. Maksymalnie powinno być 2%.  Ale zaraz w Polsce te 8% to ma być od czego? Od zarobku brutto, netto czy od płaconego podatku? W Niemczech jest tak: Jaką wysokość ma podatek kościelny? To, ile wynosi podatek kościelny, zależy od danego landu, w którym mieszkasz oraz od wysokości twojego zobowiązania z tytułu podatku dochodowego. Zazwyczaj podstawę ustalania stawki bierze się z wysokości płaconego podatku dochodowego. Obecnie, w większości landów, stawka ta wynosi 9% od podatku dochodowego, natomiast w Bawarii i Badenii-Wirtembergii jest to 8%. To się mniej więcej zbliża do 2% od wypłaty netto. Średnio miesięcznie w Niemczech taka zwyka osoba o dochodach netto 1800-2000 euro płaci tego podatku kościelnego 30-40 euro miesięcznie.
    • Wymiarowo sytuację mam dość podobną do @MariuszZ tzn. więcej niż potrzeba miejsca po bokach monitorów,wystarczająco z tyłu,natomiast rozstaw większy ,bo jakieś 2, 30 między osiami przetworników. Odsłuch w średnim polu tj. ok 170 cm do czaszki od monitorów. Za plecami jeszcze ponad metr do ściany.  Nawet niewielkie przesunięcie głowy od osi bazy skutkuje przesunięciem sceny, najbardziej słychać to w wokalu,tak jakby wokalistka/ta stanęli nieco z boku . Ostatnio zrobiłem doświadczenie z rozstawem w trójkącie równobocznym, poskutkowało to znacznym zmniejszeniem rozmiarów sceny zarówno na szerokość jak i wysokość. Gdy uwalę się na kanapie pod samą ścianą basy są aktywniejsze,a reakcja na zmianę w osi taka sama jak przy odsłuchu z fotela To zależy od pokoju,o tym też piszą koledzy.  Kiedyś zrobiłem doświadczenie z przecięciem  za głową: dużo powietrza, przestrzeni i tyle detali ,że prawie rozbolała mnie głowa . Dodatkowo niektóre oczywiste w normalnym ustawieniu dźwięki zmieniły się w jakieś szelesty,szumy i tym podobne. Kolumny,akustyka pokoju i ustawienie i dzieją się różne cuda
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...