audiowit Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Żeby to byla jeszcze prawda, to bylaby to piekna histaria :). papier jest ceniony za brzmienie, bo rzeczywiscie brzmi naturalnie. Natomiast jest stosunkowo cieżki w porownaniu z np polipropylenem, ktory ma dodatkowo wiekszą sztywność. A byl stosowany dawniej z tego powodu, bo nie bylo nic innego. Później pojawil się polipropylen i alu. Ale z alu byl problem, bo częstotliwosci rezonansowe byly w zakresie slyszalnym. Dlugo nie mozna bylo sobie zvtym poradzić. Dlatego stereotyp metalicznego brzmienia. Później byla plecionka, wlokno weglowe, ceramika, a teraz grafen. I...... papier Odpisz, cytując
audiowit Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Zapomnialem jeszcze o breksenie. Czy jak to się pisze. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu W międzyczasie były impregnanty na papierze. Skąd oni wiedzieli, że jest cone break-up jak nie było laserów i Clipella do pomiarów? Słuchali i kombinowali. Jak większość z nas. Warto też o tym dyskutować jeżeli w jakimś małym stopniu można komuś pomoc podjąć decyzję 😉 Ja wybrałbym nie słuchając D2R. Taki kaprys 😂 Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ciekawy temat W którymś poscie pojawił się wątek Proac z Heglem. Ja miałem okazję słuchać takiego połączenia w salce Top HiFi. Przy dobrze zrealizowanych albumach brzmiało to zjawiskowo, przestrzenne I na prawdę angażująco. Przy słabych realizacjach ilosć brudów, szklisto piaszystej góry i suchości przyprawiła mnie o mdłości. Pierwszy raz doświadczyłem też takiego zjawiska, że mój umysł zaprotestował, a w uszach scena stereo aż zaczęła sie rozjeżdżać, takie to było nieprzyjemne (Megadeth - the conjuring). Ogólnie dźwięk odbierałem jako "wyżyłowany", wyrzeźbiony. Pewnie w połączeniu z jakimś ciepłym wzmacniaczem Proaci są fenomenalne. Dla mnie jednak znowu to było by rozkładanie muzyki na czynniki i zastanawianie się co tu gra, jak gra, jak powinno i pościg trwałby dalej (mam na myśli połączenie z Heglem). Co ciekawe w wątku pojawiła się również postać Pana Karla Finka. Tak się złożyło, że finalnie zdecydowałem się na jego projekt - Epos es14n. To jak angażująco, przestrzennie i przyjemnie grają te kolumny zadziwia mnie do dzisiaj. Bardzo chciałem trochę zdystansowany wokal. Nie lubię, gdy pcha mi się "na twarz", tutaj mam to + możliwość słuchania praktycznie każdego gatunku muzycznego z uśmiechem na twarzy 😄 Akustyka jeszcze kuleje bo sporo rzeczy muszę do salonu dokupić, chociażby porzadny dywan i zasłony, ale już teraz potrafię słuchać muzyki godzinami, bez oznak zmęczenia Pozdrawiam serdecznie! 20250514_183356.mp4 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @kaczadupa Adam, weź pod uwagę, że D2R gra u Ciebie "na cudzym boisku" - z samymi zabawkami, które kupiłeś pod kątem scm7. To są rozwojowe paczki, na dzień dobry masz gwarantowane dobre brzmienie z Regą, a w przyszłości możesz wycisnąć więcej z używanym SN3, czy co Ci tam przyjdzie do głowy. Tyle tego przerobiłeś, że będziesz wiedział do czego warto wrócić. I na koniec najlepsze - gdyby Cię na starsze lata wzięła ochota na lampkę, to z nią też zagrają - przy tej impedancji i skuteczności możesz się bawić do woli. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu SN3 nie mogę postawić wyżej jak Elex mk4 w moim prywatnym rankingu lubienia. Za każdym razem wybieram Elexa. Nie podjąłem jeszcze decyzji z D2R. I do końca przyszłego tygodnia nie podejmę. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: SN3 nie mogę postawić wyżej jak Elex mk4 w moim prywatnym rankingu lubienia. Z D2R ranking może już wyglądać inaczej. Ba, już teraz chyba tak jest, bo przecież z tymi paczkami Rega mocno zostawiła w tyle małego Naima i Hegla, a z ATC to były raczej równorzędne kombinacje, prawda? 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Nie podjąłem jeszcze decyzji z D2R. I do końca przyszłego tygodnia nie podejmę. Zawsze dobrze jest wykorzystać czas w pełni. Szczególnie, jeśli się coś odsyła i ma to być ostateczne pożegnanie. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Ciężkie to będzie pożegnanie bo nawet ocznie zaczęły mi się podobać. Nie że są piękne ale mają to coś. Szczególnie przy słabym świetle w nocy. Taka klasyka stereo. Ciekawe jak grają D2 na tle D2R? Ile urlopu dostał Jacek, ktoś wie? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: ktoś wie? Tak Odpisz, cytując
soberowy Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 7 minut temu, kaczadupa napisał: Ciężkie to będzie pożegnanie ATC są niezłe, a może nawet i fajne. Jednak przestrzeń, swoboda i wybrzmienia jak sam napisałeś są dla ProAc. Każdy kto słuchał ATC wie, że grają ciasno, z dźwiękiem 'przyklejonym' do obudowy. Wygląda na to, że ATC kolejny raz się obronią, tym razem wokalem 2 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Sam jestem ciekaw jak brzmią D2R z lampą lub hybrydą. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 34 minuty temu, kaczadupa napisał: Ciekawe jak grają D2 na tle D2R? Ile urlopu dostał Jacek, ktoś wie? Nie wiem, ale postaram się dać małą namiastkę, skoro tak tęsknisz (nie gniewaj się Jacek) Na tych twoich kabelkach z obi i takim pokoiku to możesz sobie słuchać. Sprowadzasz te kolumny do poziomu hifi przez małe "h". Ten twój wzmacniaczyk to przystaweczka co tym bardziej pokazuje marnotrawstwo takich kolumn. Słuchaj sobie dalej tych swoich pierdziawek aaaaaa teeeee ceeeeeee bo i tak nie dojrzałeś jeszcze do lepszego grania. ProAc docenia się po czasie, do tego trzeba osłuchania, a jak widać tego ci brakuje oooooooooj brakuje. Myślisz, że nakupowałeś panelków ze styrudorku i złapałeś pana bozię za nogi ? 🤭🤭🤭 Lubisz prowokować w bialych rękawiczkach, co Adam ? Edytowano 9 godzin temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
mariol Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Coś kolega nie na temat. Może zamiast obgadywać za plecami kolegę z forum powiesz coś w temacie proac? Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Ciężkie to będzie pożegnanie bo nawet ocznie zaczęły mi się podobać. Czyli decyzja już podjęta? Możesz wrzucić pożegnalne zdjęcie zatem (proaków)? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Jak cyknę coś ładnego to wrzucę. I jeszcze się z ProAc nie żegnam. 1 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Ciekawe. Mi też ich wygląd długo nie odpowiadał. Ale z biegiem czasu coraz bardziej mi się podobają. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu (edytowany) Twoje są śliczne (kolorek). Jeszcze naturalny dąb mnie zastanawia. Edytowano 8 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 10 minut temu, kaczadupa napisał: Jak cyknę coś ładnego to wrzucę. I jeszcze się z ProAc nie żegnam. Please, koniecznie! P.S. A nie mówiłem, że oddzielny wątek ładnie się rozwinie;) Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) Tak i pierwszy raz nie ma ostrej zadymy. Chociaż atmosfera jest napięta, w powietrzu wyczuwa się powrót Imperatora 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Ja wybrałbym nie słuchając D2R. Taki kaprys 😂 Bo Ty Mariuszu ATC nie lubisz!. Bo wszystko duuuuże musisz mieć hehehe Edytowano 7 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Cały czas nie mogę się przestawić/przekonać na oddalenie środka pasma w ProAc w stosunku do ATC. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Za często wracasz do Atc, pograj kilka dni bez przerwy na Proacach, to może się przyzwyczaisz. I przestanie Cię to tak uwierać. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Właśnie nie ruszam już nic, gram tylko z ProAc. Nawet Grycana waniliowego zajadam przy tym i nadal za mało bliskości środka i słodyczy 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts