Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
26 minut temu, Wing0 napisał:

Tu sie jeszcze Witek zastanawiam czy w ogóle mozna podpiac suba tych firm np do ART czy innych kolum. @S!N! system kalibracji Neumanna pozwala na zszycie dowolnych kolumn pasywnych z Subem w ich programie? Czy wyłącznie kolumny z ich systemem dsp muszą być? 

Z tego co wiem to tylko z Neumann ale niech Sin sie wypowie.

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

co jest ponizej 40hz, bo są chociazby harmoniczne

Harmoniczne, to chyba jednak powyżej częstotliwości podstawowej.

55 minut temu, kaczadupa napisał:

Dziwne andrzejki w tym roku ;) 

Czy ja wiem, właśnie szynkę na Święta zamówiłem 😋 

Napisano

Tak a propos brzmienia roznych subow. 

Wpis kolegi z innego forum. Porownywal rel carbon special do rel s812 ktory gral kilka tygodni. Wpis dokonany w pierwszy dzien po wpieciu carbonow:

"Na niektorych nagraniach jestem bardzo zadwolony , na innych mniej. To jest jak pisalem to poczatek drgi , ale wyraznie slychac, ze kontrola i artykulacja basu sa w Carbon Special wyraznie lepsze od s/812.
Kupilem juz zatem te Carbon Special na wlasnosc i teraz bede sie staral osiagnac jak najlepsza integracje"

Carbony zostaly. Byly dwa, sa dzis cztery.

Napisano (edytowany)

Dążę do tego, ze mozna sobie narobić naprawde duzo szkody subwooferem. Sam sie zastanawiam czy warto. 2x750 to 12kzł do tego jeszcze odpowiednie akcesoria do polaczenia z kolumnami... robi się drogo. Polecasz svs 1000pro?

Oczywiście, że można narobić sobie szkody bez poprawnej konfiguracji, osobiście nie porwałbym się na ręczne dostrajanie. W razie W Suba zawsze możesz pominąć przyciskiem i kolumny grają swoim pasmem. Do czego chciałbyś podpiąć 2x750 bo może lepsza okazałaby się jednostka Kh805 II? 750 jest bardziej przeznaczona dla kh80 / kh120 II. Niestety nie słyszałem svsa, ale raczej nie szedłbym w takie produkty jeśli oczekujesz naturalności i przede wszystkim brzmienia takie jakie zażyczył sobie producent. Poniżej dwa kh310 z 2x 750 

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Może i ja jestem w błędzie ale obawiam sie ze wpiecie suba pod wyjscie głośnikowe i pokręcenie gałką to nie wszystko. :)

Nie jesteś w błędzie.

1 godzinę temu, michaudio napisał:

Jesteś kolejnym użytkownikiem forum, któremu wydaje się że to co wybrałeś dla siebie, uszczęśliwi wszystkich innych.

Rzecz w tym, że nikogo nie namawiam do takich produktów, niby gdzie w tym temacie napisałem, aby ktoś sobie kupił sprzęt, który posiadam?  Macie jakąś dziwną tendencję do wymyślania bzdetów. To, że stwierdzam fakt, iż przykładowo seria S od Rela przebija serię T nie oznacza, iż ktoś ma od razu biec po to do sklepu.

1 godzinę temu, misiekx napisał:

nie każdego stać a nawet jak stać to nie wyda takiej kasy, 90% ludzi na tym forum nie ma całych systemów w tej kasie.

Dlatego są tańsze jednostki w postaci kolumn i suba, które się ze sobą w miarę zgrają. 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Pomijając to " tak ciężko to pojąć " przyjmuje przeprosiny

Kocham muzykę w różnorodnej postaci, praktycznie każdy gatunek, ale różnice w strukturze basu między większością są jednak dość istotne. 

Co jeszcze mogę zrobić zeby poprawić brzmienie?

Przede wszystkim adaptacja, ale pewnie masz zrobioną. Bez wiedzy i umiejętności to nie ma szans, żeby to dobrze grało, albo zostaje gotowiec albo ogarnąć kogoś kto rzeczywiście zjadł na tym zęby. Rzeczywiście w studio nie ma się do czego doczepić gra tam perfekcyjnie. Dla mnie jak i zarówno dla Ciebie liczą się te same priorytety w muzyce.

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Czy wyłącznie kolumny z ich systemem dsp muszą być? 

Nie wiem czy wykryje, ale niby można tylko, że to nie zadziała tak jak z ich produktami, nie zrobi poprawnej konfiguracji.

31 minut temu, Mikelas76 napisał:

Na niektorych nagraniach jestem bardzo zadwolony , na innych mniej.

Też trzeba brać pod uwagę, fakt iż producent przegiął z basem lub pożałował i żaden system tego nie uratuje.

Edytowano przez S!N!
Napisano

@michaudioPo pierwsze nie Neumanny tylko sprzęt studyjny tutaj rzeczywiście cena idzie w parze z jakością. To jest moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać. 

@audiowit Mam fajny kontakt z jednym producentem i on przykładowo pracuje oraz słucha w domu na  Eve audio z subem i do korekcji używa Sonarworks.

1 minutę temu, lpomis napisał:

i jeszcze Pylon Jasper z tego co pamiętam.

No, no nie zapominajmy, iż sub służy do łatania dziur xD