pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Skonczmy temat jajec moze. Juz lepiej jakies brzoskwinki co... 😉 2 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 26 minut temu, Wing0 napisał: Tu sie jeszcze Witek zastanawiam czy w ogóle mozna podpiac suba tych firm np do ART czy innych kolum. @S!N! system kalibracji Neumanna pozwala na zszycie dowolnych kolumn pasywnych z Subem w ich programie? Czy wyłącznie kolumny z ich systemem dsp muszą być? Z tego co wiem to tylko z Neumann ale niech Sin sie wypowie. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, audiowit napisał: co jest ponizej 40hz, bo są chociazby harmoniczne Harmoniczne, to chyba jednak powyżej częstotliwości podstawowej. 55 minut temu, kaczadupa napisał: Dziwne andrzejki w tym roku Czy ja wiem, właśnie szynkę na Święta zamówiłem 😋 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tak a propos brzmienia roznych subow. Wpis kolegi z innego forum. Porownywal rel carbon special do rel s812 ktory gral kilka tygodni. Wpis dokonany w pierwszy dzien po wpieciu carbonow: "Na niektorych nagraniach jestem bardzo zadwolony , na innych mniej. To jest jak pisalem to poczatek drgi , ale wyraznie slychac, ze kontrola i artykulacja basu sa w Carbon Special wyraznie lepsze od s/812. Kupilem juz zatem te Carbon Special na wlasnosc i teraz bede sie staral osiagnac jak najlepsza integracje" Carbony zostaly. Byly dwa, sa dzis cztery. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 28 minut temu, tomek4446 napisał: Dźwięk robi się mniej " żywy" , po prostu przestaje grać pokój. Można sobie krzywą wygiąć, żeby różnica nie rzucała się tak w ucho. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: Dążę do tego, ze mozna sobie narobić naprawde duzo szkody subwooferem. Sam sie zastanawiam czy warto. 2x750 to 12kzł do tego jeszcze odpowiednie akcesoria do polaczenia z kolumnami... robi się drogo. Polecasz svs 1000pro? Oczywiście, że można narobić sobie szkody bez poprawnej konfiguracji, osobiście nie porwałbym się na ręczne dostrajanie. W razie W Suba zawsze możesz pominąć przyciskiem i kolumny grają swoim pasmem. Do czego chciałbyś podpiąć 2x750 bo może lepsza okazałaby się jednostka Kh805 II? 750 jest bardziej przeznaczona dla kh80 / kh120 II. Niestety nie słyszałem svsa, ale raczej nie szedłbym w takie produkty jeśli oczekujesz naturalności i przede wszystkim brzmienia takie jakie zażyczył sobie producent. Poniżej dwa kh310 z 2x 750 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Może i ja jestem w błędzie ale obawiam sie ze wpiecie suba pod wyjscie głośnikowe i pokręcenie gałką to nie wszystko. Nie jesteś w błędzie. 1 godzinę temu, michaudio napisał: Jesteś kolejnym użytkownikiem forum, któremu wydaje się że to co wybrałeś dla siebie, uszczęśliwi wszystkich innych. Rzecz w tym, że nikogo nie namawiam do takich produktów, niby gdzie w tym temacie napisałem, aby ktoś sobie kupił sprzęt, który posiadam? Macie jakąś dziwną tendencję do wymyślania bzdetów. To, że stwierdzam fakt, iż przykładowo seria S od Rela przebija serię T nie oznacza, iż ktoś ma od razu biec po to do sklepu. 1 godzinę temu, misiekx napisał: nie każdego stać a nawet jak stać to nie wyda takiej kasy, 90% ludzi na tym forum nie ma całych systemów w tej kasie. Dlatego są tańsze jednostki w postaci kolumn i suba, które się ze sobą w miarę zgrają. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Pomijając to " tak ciężko to pojąć " przyjmuje przeprosiny Kocham muzykę w różnorodnej postaci, praktycznie każdy gatunek, ale różnice w strukturze basu między większością są jednak dość istotne. 1 godzinę temu, audiowit napisał: Co jeszcze mogę zrobić zeby poprawić brzmienie? Przede wszystkim adaptacja, ale pewnie masz zrobioną. Bez wiedzy i umiejętności to nie ma szans, żeby to dobrze grało, albo zostaje gotowiec albo ogarnąć kogoś kto rzeczywiście zjadł na tym zęby. Rzeczywiście w studio nie ma się do czego doczepić gra tam perfekcyjnie. Dla mnie jak i zarówno dla Ciebie liczą się te same priorytety w muzyce. 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Czy wyłącznie kolumny z ich systemem dsp muszą być? Nie wiem czy wykryje, ale niby można tylko, że to nie zadziała tak jak z ich produktami, nie zrobi poprawnej konfiguracji. 31 minut temu, Mikelas76 napisał: Na niektorych nagraniach jestem bardzo zadwolony , na innych mniej. Też trzeba brać pod uwagę, fakt iż producent przegiął z basem lub pożałował i żaden system tego nie uratuje. Edytowano 1 godzinę temu przez S!N! Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, Kraft napisał: Można sobie krzywą wygiąć, Właśnie żem to uczynił A tak przy okazji jest kolejna aktualizacja DL. Jutro zrobię pomiary REW ponownie , bez podbicia. 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @S!N! Czyli sugestie że całe hi-fi to syf, i tylko Neumann się do czegoś nadaje, to neutralny przekaz? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, michaudio napisał: Czyli sugestie że całe hi-fi to syf, i tylko Neumann się do czegoś nadaje, to neutralny przekaz? " A mógł zabić ? " 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, michaudio napisał: syf i gów*o. Nie zapominajmy o nim. 3 minuty temu, michaudio napisał: tylko Neumann i jeszcze Pylon Jasper z tego co pamiętam. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Dnia 28.11.2025 o 20:56, MariuszZ napisał: Może to "trudne wzmacniacze wymagają odpowiednich kolumn". Czy miałeś na myśli "lampowe"? Edytowano 1 godzinę temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu @michaudioPo pierwsze nie Neumanny tylko sprzęt studyjny tutaj rzeczywiście cena idzie w parze z jakością. To jest moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać. @audiowit Mam fajny kontakt z jednym producentem i on przykładowo pracuje oraz słucha w domu na Eve audio z subem i do korekcji używa Sonarworks. 1 minutę temu, lpomis napisał: i jeszcze Pylon Jasper z tego co pamiętam. No, no nie zapominajmy, iż sub służy do łatania dziur 1 godzinę temu, audiowit napisał: Z tego co wiem to tylko z Neumann ale niech Sin sie wypowie. Tak jak pisałem wyżej pewnie przy Ma1 byłby problem, ale w studio spotkałem Neumanna złączonego z ATC SCM25A Pro MK2, więc konfiguracja przebiegła inaczej, następnym razem podpytam jak zgrali. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu 10 minut temu, S!N! napisał: No, no nie zapominajmy, iż sub służy do łatania dziur Gdyby to było jakieś nadużycie w użyciu suba to nie byłoby korekcji PEQ DSP w sterowaniu subem. Obśmiewanie takiej oczywistości jest przejawem ignorancji. Z całym szacunkiem, ale przesadzasz z tym komentarzem 😎 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
S!N! Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu @MariuszZ To nie jest jego podstawowa rola. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu A jaka jest ? Mniemam, wydobycie z nagrania tego wszystkiego co było w studio . Czyli wiekszość,może ponad 90 % procent ludzi słuchających muzyki nawet nie wie ,że nie słyszy wszystkiego ? A z tych 10 % którzy posiadają suby ,99% albo nie ma pro ,albo ma to żle pozszywane. I to nachwile obecną , bo lat np. 40-50 temu, kiedy ja zaczynałem słuchac muzyki, nikt suba w domu nie posiadał -czyli nikt nie wiedział co tam w studio nagrali. 8 minut temu, S!N! napisał: To nie jest jego podstawowa rola. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu @S!N!Nie jest. Tylko, że role rozpisuje geometria pomieszczenia i jego kubatura. Wojtek wyciągnął ze swojego suba maxa i żaden inny solo za krocie jakie oferujesz nie poprawi SQ w zakresie o jakim rozmawiacie. Ja oceniam na odległość tylko po pomiarach. Wojtka widzę, ale chętnie zobaczę Twoje, takie "the Best of the best". Wrzuć do wglądu to pogratuluje i dopytam jak dojść do takiego stanu. Nawet będę reklamował rozwiązania 😉 Szkoda, że musimy posiłkować się tylko tym co mamy czyli słowami i ewentualnymi pomiarami. Chętnie bym dołączył sluchanie, ale wiadomo ... życie to nie forum 😎 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu @S!N! można by ewentualnie kupic sub genelec lub neumann bez wbudowanej korekcji i zrobić ja z minidsp. To sądzę ze miało by tez sens. Mając juz kolumny chcąc uzupełnić o suba sądzę że to rozwiązanie nie jest złe, kwestia tylko I wyłącznie podpięcia suba nie do gniazda głośnikowego tylko najlepiej do... no właśnie:)? Tu by trzeba pomyśleć. Sygnał ze źródła idzie do minidsp potem na dac i potem wzmacniacz. DAC nie daje sygnału na dwa wyjscia, pytanie czy minidsp jest w stanie puścić już skorygowany sygnał np z i2s na DAC i potem na kolumny i jednocześnie z coaxiala czy innego wyjscia cyfrowego lub analogowego na sub? To jest pytanie :). Witek chce to zrobić zwrotnica ja bym np wolał dsp, ale wyjscia sygnałów wcześniej niż za wzmacniaczem. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 7 minut temu Napisano 7 minut temu 5 minut temu, misiekx napisał: to nachwile obecną , bo lat np. 40-50 temu, kiedy ja zaczynałem słuchac muzyki, nikt suba w domu nie posiadał A jakie kiedyś były bity (to nie ma w ogóle porównania)... Obecnie są bardzo rozbudowane na całej strukturze. 6 minut temu, misiekx napisał: A jaka jest ? Strona 26, mój wpis. 6 minut temu, Wing0 napisał: genelec lub neumann bez wbudowanej korekcji Nie da się wpiąć kolumn pasywnych to w ogóle nie ma racji bytu, te suby są same w sobie jednostką referencyjną dsp - do nich wpinasz monitory i interfejs ( nie tak jak bez suba, który idzie do monitorów) muszą być studyjne, aktywne , nie ma innej opcji połączenia. Neumann nie ma w ofercie takiego suba, były bez korekcji czyli prosty crossover oraz filtr niskich częstotliwości, nie wiem jak ma teraz genelec, musiałbym sprawdzić , ale z możliwością korekcji czy bez zasada połączenia jest taka sama. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu 1 minutę temu, S!N! napisał: A jakie kiedyś były bity (to nie ma w ogóle porównania)... Obecnie są bardzo rozbudowane na całej strukturze. Ok.Czyli w moim przypadku sub zbędny. Słucham w zdecydowanej większości staroci (starych wydań, nagrań itp) . Odpisz, cytując
Recommended Posts