MariuszZ Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Hej, Było? Recka na YT Oglądałem na AVS, rozmawiałem z przedstawicielem firmy na stoisku, słuchałem. Naprawdę porządny sprzęt. Trochę drogawy, ale gdybym miał na zbyciu równowartość i szukał wzmaka to byłby jednym z faworytów. Pozdrawiam. M 5 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 19 minut temu, Aranda napisał: A to np dla kogo? https://www.youtube.com/watch?v=l0TLgCZAwns Mnie stać na własną pralkę, czyli nie dla mnie. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 18 minut temu, MariuszZ napisał: Oglądałem na AVS, rozmawiałem z przedstawicielem firmy na stoisku, słuchałem. No i to jest właściwa podstawa , żeby móc powiedzieć nowej Unitrze tak lub nie. Póki co ,mamy jeden głos sceptyczny @elektron6 i jeden na tak @MariuszZ 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, majkel74 napisał: W 2024 roku Unitra miała 9,8 mln straty przy przychodach 2,8 mln. Strata rośnie rok do roku. 2025 pewnie będzie kluczowy dla być albo nie być dla firmy, pytanie jak długo właściciel jest gotowy do pokrywania tak wysokich strat. Podejrzewam, że tu jest dłuższy czas przewidziany na zwroty z inwestycji. To nie jest producent, który sobie audio wymyślił jako dodatek do innej działalności (Fezz), albo po prostu dorzucił sobie linię produktów pod własną marką obok produkowanych OEM dla innych producentów (Diora). Nie zrobili też tego na zasadzie, ze kupują produkt OEM z Chin czy innego zakątka świata, tylko zdecydowali się na własne R&D praktycznie od zera mając jakąś sentymentalną wizję wskrzeszenia starej marki. R&D zaczęli właściwie od najbardziej topowych swoich produktów. Ludzie oczywiście woleliby tańsze produkty najpierw, żeby próg wejścia był niższy. Jednak w czasie R&D dla bardziej zaawansowanego sprzętu można niejako przy okazji dojść do elementów, które będą przy niewielkim nakładzie na ewentualne zmiany, możliwe do użycia w tańszym sprzęcie. Gdyby się skupili na niższym produkcie mogliby wpaść na ścianę powyżej której nie dałoby się przeskoczyć i R&D lepszego sprzętu musiałby się zaczynać od poziomu zero. Dla mnie obrana droga do lepszego sprzętu jest lepsza. Tu oczywiście producent nie oczekuje szybkich zysków, bo R&D to proces kosztowny i długotrwały. Nie wiem w którym momencie Diora zaczęła mieć problemy. Czy to jeszcze przed uruchomieniem swoich linii produktów, czy może w wyniku ich wprowadzenia odeszli klienci na sprzęt OEM. Tu zdaje się, że chyba Unitra chce przejąć i uratować ten biznes, a na to firma mająca problemy pewnie by się nie porywała, chyba że widzi w tym szansę na przyspieszenie zwrotu z inwestycji w stosunku do pierwotnie zakładanego bez takiej niespodziewanej możliwości. Nie patrzmy też, że taki Arcam czy Audiolab coś częściej wypuszczają niż Unitra. Oni mają działający biznes, który się napędza i wiele rzeczy, które w tej chwili pojawiają się w nowym sprzęcie pewnie była testowana i gotowa by móc ich użyć jeszcze w tych starszych. Tam R&D działa, ale wcześniejsze rozwiązania już się zwracają. Unitra musi na ten czas jeszcze poczekać. OK, a teraz przejdźmy do tych "największych" forów dotyczących audio w Polsce. Czy ktoś na którymś spróbował czy miał okazję ten sprzęt rzetelnie przetestować i się tym podzielić? Nie wiem, ale zaskakuje mnie ilość użytkowników, którzy mają tak dużo do powiedzenia w kwestii ile ten sprzęt powinien kosztować, który sprzęt jest w danej cenie lepszy. Nie słuchali, ale doskonale wiedzą. Są też tacy, którzy mają doskonałą wiedzę o tym jaki tu jest przekręt grany... ale żaden z nich do prokuratury nie pójdzie tylko ograniczy się do działania na forach. A dlaczego na tych forach nie można trafić nikogo kto ma taki sprzęt? Ja gdy składałem swój zestaw w kwietniu 2023 nie miałem szans się zapoznać z tym produktem, bo jeszcze go nie było na rynku. Ile to? Niecałe dwa lata wzmacniacz jest w ofercie? Większość z nas ma swoje klocki i pewnie nie ma tych tysięcy PLN, żeby sprzęt pożyczyć do domu i go konkretnie posłuchać. a potem to zrelacjonować na forum. Jedyny użytkownik nowej Unitry jakiego kojarzę to @S!N!, który używał ich kolumn podstawkowych. Ja im życzę dobrze i cieszę się, że nie poszli w kierunku brandowania chińskiego OEM logo Unitry, tylko faktycznie coś tu robią. Może, po nowym roku spróbuję wypożyczyć ten wzmacniacz by przetestować i opisać w swoim wątku. Na razie od półtora miesiąca nie znalazłem czasu by podłączyć IsoTek v5 Aquariusa u siebie. Ja uważam, że ten sposób wskrzeszenia nazwy/marki jaki obrała Unitra jest najlepszym jaki można było zaproponować. Mogli zrobić sobie znaczek na OEM, ale nie. Oni zdecydowali się na własne (i kosztowne) R&D z szacunkiem do wzornictwa stosowanego dawniej w nowoczesnym ujęciu. OK, wykorzystują to marketingowo, ale grzechem marketingowym byłoby tego w tej chwili nie wykorzystać. Gdyby zdecydowali się na ten chiński OEM to grzechem byłoby takie działanie marketingowe, ale to nie jest ten przypadek. Szkoda, że jest tylu ludzi w tym naszym polskim piekiełku, którzy starają się jak mogą im zaszkodzić raczej bardzo nierzetelnymi wpisami. Wątek na drugim forum to doskonale pokazywał. Tu widzę, że ten zaczyna mieć ciągoty w tym samym kierunku. Jaki jest cel tego "gnojenia"? Ja Unitrze bardzo kibicuję. Raczej nie będę ich klientem, bo swój sprzęt mam już poskładany chyba docelowo, ale nie będę zniechęcał innych do tego by sprawdzili samodzielnie czy to nie będzie dla nich strzał w dychę. Odsłuchałem trochę z tych podobno świetnych i bardzo markowych wzmacniaczy u siebie w domu i w porównaniu do Quadrala Aurum wypadły blado. Jakbym o ten wzmacniacz zapytał na forum przed odsłuchem, to pewnie dostałbym propozycje forumowych pewniaków, a Qudral pewnie dostałby takie same recenzje jak WSH 805 od ludzi, którzy go w życiu nie słyszeli ani nie widzieli. Edytowano 6 godzin temu przez Chmarski 6 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Aranda napisał: Ty naprawdę myślisz że każdy kto słucha muzyki i kupuje sprzęt audio to siedzi na forach? Na szybko policzyłem i znam sześć osób, które mają zestawy stereo, a nie siedzą na żadnych forach. Tylko jedna z nich zmienia regularnie system, pozostałe słuchają muzyki 😀 2 1 Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Osobiscie? nie słuchałem, chociaż Pan Arek z PremiumSound wypowiada się pozytywnie a jakby nie było troche się na tym zna. Mnie brakuje tej ziarnistości w potencjometrach które pamiętam po moim V600 czyli mechaniczny pomocnik z tyłu potencjometra dający poczucie skali, jeden "ząbek" na potencjometrze Balansu, 11 na Basie i Sopranach oraz 41 na Sile głosu. Ale młodsze pokolenie pewnie tego nie pamięta i będzie to bez znaczenia. Jak tylko PremiumSound otworzy drzwi dla klientów w nowej lokalizacji nie omieszkam odwiedzić i posłuchać polskiej myśli technicznej. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 36 minut temu, Chmarski napisał: Nie wiem, ale zaskakuje mnie ilość użytkowników, którzy mają tak dużo do powiedzenia w kwestii ile ten sprzęt powinien kosztować, który sprzęt jest w danej cenie lepszy. Nie słuchali, ale doskonale wiedzą. A dlaczego na tych forach nie można trafić nikogo kto ma taki sprzęt? Zapomniałeś o podstawowej rzeczy. Jak chcesz coś sprzedać, to musisz znaleźć kupca. 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 5 minut temu, pairtick napisał: Zapomniałeś o podstawowej rzeczy. Jak chcesz coś sprzedać, to musisz znaleźć kupca. Kiedy planujesz kupić wzmacniacz za 15-20k PLN? Jak kupujesz wzmacniacz to czy jego walory dźwiękowe są w stanie przesłonić większą trudność z odsprzedaniem (niech będzie, że zdecydowanie dużą trudność), czy jednak decydujesz się na ten, który słabiej zagra, ale łatwiej się go w razie czego pozbędziesz? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Chmarski napisał: Ja Unitrze bardzo kibicuję. Raczej nie będę ich klientem, bo swój sprzęt mam już poskładany chyba docelowo I to może być problemem dla Unitry. Oni sobie założyli, że z pokolenia, które ma do nich sentyment znajdzie się sporo osób, które dziś na to stać. OK. Ale kto jest gotów wydać tyle na audio? Audiofil. A kto to jest audiofil? Ktoś kto słucha, porównuje (z wyrównaniem głośności lub bez) i stara się wybrać najlepszy produkt pod swoim kątem. I w tym momencie sentyment jest na ogół odkładany na bok. Gdyby Unitra zaczęła od niższej półki finansowej, to mogłaby na tych pokoleniowych wspominkach więcej ugrać. A tak - musi konkurować na rynku z takimi Quadralami i nie tylko. Stryjecki napisał, że WSH 805 gra spokojnie na poziomie podstawowych modeli Luxmana czy Accu. Załóżmy, że to prawda. 9 osób na 10 i tak wybierze renomowanego "japończyka", który będzie lepiej trzymał wartość na rynku wtórnym. Mało tego, sporo ludzi od razu spojrzy na używki, a wtedy okaże się, że (pozostając przy wyżej wymienionych markach) w cenie Unitry mamy kilkuletni model z serii 3xx czy 507 (zamiast 2xx i 505). Edytowano 5 godzin temu przez Rafał S 3 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, Rafał S napisał: Gdyby Unitra zaczęła od niższej półki finansowej, to mogłaby na tych pokoleniowych wspominkach więcej ugrać. Nie jestem do końca przekonany. Coś czuję, że wtedy na forach leciały by zachęty do kupna "pewniaka" jakiejś znanej marki. O Unitrze pewnie by pisano, że na nic więcej ich nie stać, w środku na 100% jakiś dziwny twór chiński siedzi, a sama marka się zaraz zawinie i że jest to jest ogólnie przewał na kasę. Za to taki Atoll czy MF mają wysokie modele, które świadczą o ich klasie. Nie kijem go to pałką. Takie mam wrażenie w tej chwili jeśli chodzi o "przyjazność" dla Unitry na forach. 13 minut temu, Rafał S napisał: A tak - musi konkurować na rynku z takimi Quadralami i nie tylko. Z Quadralem nie konkuruje. Inny poziom cenowy (nie wiem jak dźwiękowo). Quadral cenowo walczy z M5SI czy Atoll In100... ale według mnie tylko cenowo. 2 Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 31 minut temu, Rafał S napisał: Oni sobie założyli, że z pokolenia, które ma do nich sentyment znajdzie się sporo osób, które dziś na to stać No niestety, ja nie mam najlepszych wspomnień. Wieże ze to zupełnie nowy/współczesny sprzęt w starej skorupie, ale pamięć o marnej kontroli basu nadal jest w mojej głowie. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Aby zaaplikować takie ceny, to wchodząc na rynek, a tym bardziej zagraniczny, trzeba mieć wyrobioną markę. Nie dziwią mnie straty. Co wolelibyście kupić - Gryphona, McIntosha czy Unitrę? Nigdzie nie napisałem, że to zły sprzęt, ALE aby mieć klienta, to najpierw należy wprowadzić tańsze produkty o wysokiej jakości, wyższej niż u konkurencji i w ten sposób budować sobie opinię. Na sentymentach do nazwy wiele się nie ugra. 2 Odpisz, cytując
Jacch Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 38 minut temu, Rega napisał: ALE aby mieć klienta, to najpierw należy wprowadzić tańsze produkty o wysokiej jakości, wyższej niż u konkurencji i w ten sposób budować sobie opinię. Na sentymentach do nazwy wiele się nie ugra. Tak jak to robiła choćby Cambridge Audio 2 Odpisz, cytując
sharan Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Bogusław 66 napisał: Osobiscie? nie słuchałem, chociaż Pan Arek z PremiumSound wypowiada się pozytywnie a jakby nie było troche się na tym zna. Mnie brakuje tej ziarnistości w potencjometrach które pamiętam po moim V600 czyli mechaniczny pomocnik z tyłu potencjometra dający poczucie skali, jeden "ząbek" na potencjometrze Balansu, 11 na Basie i Sopranach oraz 41 na Sile głosu. Ale młodsze pokolenie pewnie tego nie pamięta i będzie to bez znaczenia. Jak tylko PremiumSound otworzy drzwi dla klientów w nowej lokalizacji nie omieszkam odwiedzić i posłuchać polskiej myśli technicznej. Gdzie PremiumSound się przenosi ? Odpisz, cytując
Jacch Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Oni sobie założyli, że z pokolenia, które ma do nich sentyment znajdzie się sporo osób, które dziś na to stać. OK. No nie wiem, przy tych cenach to nawet sentyment bogatszych od nas Niemców by nie wytrzymał próby. Edytowano 3 godziny temu przez Jacch Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 13 minut temu, Jacch napisał: Tak jak to robiła choćby Cambridge Audio Tylko kiedy to było i jaka wtedy była sytuacja na rynku? Dzisiaj tańszych wzmacniaczy jest od groma, zarówno od tych historycznych brandów jak i tanich produktów z Chin. Unitra poza Polską to jednak byłby raczej "no-name". Musiałaby się w tym momencie mierzyć z tanimi produktami chińskimi. Utrzymując R&D w Polsce i większą część produkcji nie byłaby w stosunku do nich konkurencyjna. Według mnie wybrali jedyną realną do zrealizowania drogę, by marka miała szanse utrzymać się na rynku i myśleć o realnej przyszłości. To dłuższa droga (może nawet bardzo długa), ale pozwalająca na to by nie iść na skróty w postaci OEMowania jakiegoś chińskiego produktu, który wcale nie gwarantowałby szansy na wskoczenie na wyższy poziom. Odpisz, cytując
Himling Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Dnia 4.10.2025 o 23:29, il Dottore napisał: A co można mieć TANIEJ? Proszę: za nieco ponad 2800€ Audio-gd oferuje DAC, koło którego ta Unitra nawet nie stała. Model R-8 wersja z lepszym zasilaniem, jakby się ktoś pytał. Budowa wewnętrzna przetwornika D/A Unitry wieje biedą w porównaniu. Tak zapytam ...czy uwazasz ze to urzadzenie C.E.C DA5 jest slabej jakosci ze slabym dzwiekiem i mozliwosciami bo wyglada jakby wialo bieda w srodku ? Ta biede mozna kupic nowa za ok 4000 € Edytowano 3 godziny temu przez Himling Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Rega napisał: Na sentymentach do nazwy wiele się nie ugra. To trochę jak z sentymentem do Poloneza… gdyby reaktywowano jego produkcję raczej nikt by nie chciał płacić za niego tyle co za Audi A4. Albo za Wigry 3 tyle co za fajnego Treka. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ceny są tak wysokie, bo jest zbyt dużo firm audio. W telewizorach jest pięć na krzyż i dzięki temu te są tanie jak barszcz. Skala produkcji. PS to swoją drogą pokazuje, jaka branża audio jest mało skomplikowana. Wzmacniacz potrafi zrobić dosłownie każdy. TV poza paroma specjalistami nikt. Edytowano 2 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 27 minut temu, Himling napisał: Ta biede mozna kupic nowa za ok 4000 € 4500€ z tego, co widzę. Na oko to zagra jak współczesny Chińczyk delta-sigma za ok 1000€. Żeby była jasność: nigdy nie testowałem CEC, ale spójrzmy: konstrukcja ma ok. 10 lat, zasilanie dość skromne, chipy "ESS ES9018K2M compatible with 32-bit 384kHz PCM and 11.2 MHz DSD 256", więc czego się spodziewać? Faktycznie - ilość audiofilskiego powietrza jest imponująca! CEC cieszy się dobrą opinią, jeśli idzie o transporty i przetworniki, ale czego można oczekiwać od leciwych już kości ESS, jeśli zintegrowane w chińskich streamerach przetworniki grają dzisiaj na poziomie high-endu sprzed 10 lat? Aby już pozostać przy deta-sigma: spróbuj porównać swój DAC z SMSL VMV D2R na kościach ROHM MU-SIC (to te same, co w najnowszym DAC-u Luxmana) - możesz go wyjąć za ok. 800€. Rozpuść wici - może ktoś w Twojej okolicy ma ten DAC. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Chmarski napisał: Kiedy planujesz kupić wzmacniacz za 15-20k PLN? Jak kupujesz wzmacniacz to czy jego walory dźwiękowe są w stanie przesłonić większą trudność z odsprzedaniem (niech będzie, że zdecydowanie dużą trudność), czy jednak decydujesz się na ten, który słabiej zagra, ale łatwiej się go w razie czego pozbędziesz? Mogę kupić i za 50k PLN, tylko po co - ja mam pełny zestaw, nie muszę się drapać tam gdzie mnie nie swędzi. A co do odsprzedaży, to nie praktykuję kupowania w ciemno. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Chmarski napisał: Według mnie wybrali jedyną realną do zrealizowania drogę, by marka miała szanse utrzymać się na rynku Znasz kogoś kto ma Unitrę? Bo ja nawet nie znam nikogo, kto ma znajomego który kupił ma Unitrę... Rynek/markę zdobywa się krok po kroczku. Gdyby mieli tańsze produkty, to prędzej znalazłby się nabywca, a potem drugi i trzeci i dobra opinia wraz ze wzrostem popularności pozwala wypuszczać nowe modele v.2 Za większa kasę. Ja swoją Yamahę 1000 (wzm. +CD)kupiłem dwa lata po premierze za niecałe 5 000zł, a sprzedałem po 3-4 latach za... 7000zł, bo tak Yamaha podrożała, a to marka znana na całym świecie, tyle ze miała przerwę w produkcji Hi-Fi i ceny na początku miała asekuracyjnie, niskie. Edytowano 2 godziny temu przez Jacch Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Jacch napisał: Znasz kogoś kto ma Unitrę? Bo ja nawet nie znam nikogo, kto ma znajomego który kupił ma Unitrę... Bo ci co mają to się nie chwalą, wiedzą jaki by się na nich wylewał hejt. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, Aranda napisał: Chciałem wejść zobaczyć czy ktos cos ma konkretnie do powiedzenia w temacie w/w elektroniki No to się dowiedziałeś! Ja szukałem szerzej, niż tylko na forach i nie znalazłem zachwytów. Także nie wiem, czy nie tracisz czasu. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: Bo ci co mają to się nie chwalą, wiedzą jaki by się na nich wylewał hejt. Szczerze wątpię. Wiele osób przyznaje się że ma Fosi za parę złociszy i nikt po nich nie jeździ. Odpisz, cytując
Recommended Posts