KrólKiczu Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Piękne 🙂. Widzę, że jest tu spore grono miłośników vintage 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 JBL-e wyglądają kameralnie , obojętne jak grają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 @Kubakk - gwarantuję Ci jednak, że potrafią nagłośnic pomieszczenie troszkę wieksze niż kameralne. Kto słuchał, ten był trochę zdziwiony ich mocą oraz basem.😋 Przeznaczone są do odbioru mocy do 200W. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 19 godzin temu, JohnDoe napisał: Tutaj przeważnie tak jest, że ludzie widzą to co nie trzeba i nie jest tematem 😂 JohnDoe , a czego się spodziewałeś ! Sprzętu to my mamy dosyć na co dzień ! A'propos , gdzie kupiłeś dywanik ? No , dobra , John , jesteś koronnym przykładem , że można zbudować oryginalny system , taki tylko Twój. B&W prezentują się świetnie , jest nietuzinkowy design , stary żółte przetworniki / kurde zawsze wolałem ten przygaszony żółty keflaru w starych konstrukcjach Bawersów , niż ten obecny jaskrawy/, drewno , konstrukcja zamknięta , po prostu coś innego niż wszechobecna sieczka. Accuphase dodaje elegancji , i świetnie się komponuje z B&W . Bardzo , bardzo fajny system , gratuluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Dzięki Tomek. Accu mnie tak nie rajcuje jak te paczki dziwne 40 letnie. Ale razem tworzą fajny duet. Dziś dałem wosk specjalny do forniru i odzyskały blask i barwę drewna. Super wyglądają 🙂👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 gdzie ty je dorwałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Zaraziłem się od Was 😁 Tyle, że Wy szukacie/liście vintage do lampy a ja szukałem do tranzystora. No i się trafiły na eBay UK 😉 Ale kurde nic o nich nie wiem..... 😞 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Przed chwilą, JohnDoe napisał: Ale kurde nic o nich nie wiem..... Za to wiesz coś czego nie wie 100% z nas czyli jak grają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 23 godziny temu, JohnDoe napisał: A w ogóle to sam chciałem poczytać coś więcej o DM16 ale prawie nic nie ma w internetach. znalazłem ulotkę... DM16 InfoSheet (1).pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Dziękuję ale mam to. I jeszcze starą instrukcję obsługi. Nic więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) 7 godzin temu, seba3002 napisał: Piękne 🙂. Widzę, że jest tu spore grono miłośników vintage 🙂. Czy ja wiem czy vintage? 😊 Kolumny Regi może i tak, kolumny Roro to początek lat 2000 - co najważniejsze - i tak nie są moje..... a moje graty to już lata współczesne ponieważ właśnie z vintage się wyleczyłem rok temu. Może niefart, może zwykły pech - zwał jak zwał ale straty, a raczej wkład po zakupie sprzętu vintage "puścił mnie z torbami" bo nawet monosy Sphinx z okolic 1999r oddałem za 1/2 ceny z powodu braku możliwości naprawy (niedostępne tranzystory). Naprawa szpulowca Teac A 3340 S + naprawa Telefunkena TRX 2000 + przegląd Sansui AU 777 (ten akurat był OK) i wspomniana sprzedaż za pół ceny monobloków.... jakieś 6 tys zł w plecy więc ja za vintage już podziękuje. Aby się nie rozpisywać mocno uogólnię : Nie ma opcji, aby sprzęt 40-50 letni był w pełni sprawny, bez wyschnietych elektrolitów , bez nie równo grających kanałów itd itd itd...... Może trafimy sprzęt "sprawny" ale jak na tamte czasy z wyższej półki tzn Sansui, Accu...... z nastawieniem na "może". Nawet sprzęty sprzedawane " full serwis" to jedna wielka rzeźba, czyli mnóstwo elementów z innej parafii + puszka kontaktu w sprayu na 1cm2 😂 Edytowano 17 października 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Z kolumnami vintage jest chyba mniejsze ryzyko wtopienia dużej gotówki niż z resztą klocków. Chociaż, sam mam teraz do naprawy jeden z głośników. Jednak to nie powinno być zbyt drogie. Czasem to wszystko kosztuje niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) Jeśli wiesz, co kupujesz, troszkę się znasz i masz jakiegoś sprawdzonego serwisanta to ryzyko jest mniejsze. I nie wolno się napalać. Wszystko z rozsądkiem. W audio okazje roku zdażają się codziennie Edytowano 17 października 2020 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 (edytowany) Skoro dyskusja po zamknięciu podobnego tematu przeniosła się tutaj, to wrzucam ponownie swoje zabawki. Trochę poprzednie wpisy nadały tu klimatu vintage, a u mnie chociaż gramofon nieco się w ten właśnie klimat wpisuje Pewnie zagadek wielkich tu nie ma, ale dla porządku: - Marantz PM6006 (lada chwila do wymiany na coś wyższej klasy, ale jeszcze bez decyzji - chętnie posłucham rad co tu można wpasować ) - Triangle Comete EZ Piano Black - gramofon Universum F2095 + AT95e - MiBox 4k jako Chromecast audio + DAC Audiotrak Prodigy Cube z opampem Burson V5i (chyba następny w kolejce do wymiany ) Edytowano 19 października 2020 przez Piotrek Pszczoła 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Zuk Napisano 19 października 2020 Udostępnij Napisano 19 października 2020 To i ja dorzucę swoje😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 (edytowany) Cyruski 🤗. @Piotrek Pszczoła, załóż temat w dziale stereo jeśli szukasz pomysłów na wymianę tego marantza. Myślę, że branża na pewno coś podpowie 🙂. Edytowano 20 października 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 @seba3002 - tak, były już ze 2 tematy dość niedawno o polecenie do tych kolumn, więc już nie będę dostawiał kolejnego Kilka propozycji tam było, no ale dość standardowych. Postaram się jeszcze tamtych propozycji posłuchać, no ale pytam tu przy okazji - może ktoś miał i podrzuci jakiś nieoczywisty wybór Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 Jest tu chyba dział "lampowy". Może w tym kierunku powinieneś pójść 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 Myślałem o tym, bo ten kierunek jest często polecany. Zestaw jednak służy też do oglądania filmów, więc nie wiem czy wtedy nie szkoda takich lamp zużywać to takich zastosowań Przemyślę jeszcze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 No właśnie, był tu kiedyś temat, w którym kolega chciał zastosować wzmacniacz lampowy jako, między innymi końcówkę mocy, w kinie domowym. I też zostało mu to odradzane ze względu na żywotność lampy. Ja sam kiedyś byłem zainteresowany wzmacniaczem lampowym fezz luna. Może zadzwoń do nich i zapytaj czy takie urządzenie sprawdzi się też przy oglądaniu Tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 Fajnie słucha się dialogów na lampie ,ale nie jest to opłacalne + lampy mocno dogrzewają w lecie (bez klimy jest kiepsko) - ew. warto pomyśleć o hybrydowym wzmacniaczu , wtedy są lampy sterujące + końcówki tranzystorowe. Te lampy żyją średnio 5-10x dłużej niż lampy mocy , mniej grzeją , nadal ich wymianą można zmieniać brzmienie i jest ogólnie przyjemniej. Sinusaudio ma nową hybrydę w okolicach 5000-6000zł jeśli dobrze pamiętam , miałem testować , chociaż wolę nie sprawdzać bo jak mi się brzmienie spodoba to wpadnę w pułapkę "a co by było gdyby" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 20 minut temu, Kubakk napisał: lampy mocno dogrzewają w lecie (bez klimy jest kiepsko) Serio aż tak? Czytałem oczywiście, że lampy nieco grzeją, ale byłem przekonany, że tak raczej tylko trochę a nie aż tak, że mocno dogrzewają pomieszczenie - w sumie w zimie to nawet spoko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 (edytowany) Bez przesady z tym dogrzewaniem😊. Chyba , że pomieszczenie ma 10-12 m2 i wzmak jest właczony pół dnia. Edytowano 20 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 14 minut temu, Piotrek Pszczoła napisał: Czytałem oczywiście, że lampy nieco grzeją, ale byłem przekonany, że tak raczej tylko trochę a nie aż tak, że mocno dogrzewają pomieszczenie - w sumie w zimie to nawet spoko W lecie spokojnie w pokoju ~18m^2 podbijają 26 na 27 st C i wyżej w ~2h, ogólnie to już sauna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 października 2020 Udostępnij Napisano 20 października 2020 @Kubakk - nie strasz potencjalego nabywcy!.😊. U mnie w pomieszczeniu 17,5 m, temperatura latem nie przekracza 21-22 stopni po kilku godzinach grania. Bez klimy. Poza tym napisałeś, że podnosi temperaturę z 26 na 27. To tylko 1 stopień. Tyle to i tranzystor Ci podniesie , a nawet wiecej. Nawiasem mówiąc, w 26-27 stopniach nie słuchałbym muzyki - nie lubię się gotować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts