Kraft Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu I to nasza, polska myśl techniczna! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Za to +. Natomiast nie poradzili sobie z lewitacją bez prowadnic. Sprawdzilbym jeszcze czy linie pola magnetycznego są zamkniete i nie oddzialują poza platformą. Romek, rzuć szpilkę w okolicach magnesow i zobacz czy nie jest przyciagana. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Dnia 14.01.2025 o 12:35, Marcin W napisał: Cześć! Podsyłam swój system, tym razem w materiale video: https://youtu.be/228siW4Xrsk Jak dla mnie to najlepsze kolumny jakie mogły mi się trafić w tym budżecie i do tego metrażu pomieszczenia. Cześć, Fajnie, że zechciałeś podzielić się "swoim szczęściem". Gratuluję aranżacji pomieszczenia, sprzętu i efektu końcowego w postaci dobrej jakości muzyki Słuchając w słuchawkach czuć jakość muzyczną, a wyobraźnia słuchowa dopowiada resztę. Eksperymentalnie nagrałem dwa filmiki tego utworu (końcowe 1,5 minuty) u mnie w pokoju dziennym bez adaptacji akustycznej poza kilkoma lamelami na ścianie za plecami i w pokoiku gdzie absorbowałem ściany kilkoma metrami kwadratowymi pianki i wełny z efektem ograniczenia pogłosu jak na screenie przedstawiającym T30 w tychże. Czy w słuchawkach jest aż taka przepaść jakościowa audio w nagranych telefonem filmikach? Czy jest sens publikowania takich materiałów? Z ciekawości pytam. U mnie w living roomie grają kolumny DIY Bifrost, wzmacniacz DIY PP EL84 (12W) i Wiim Ultra. W mniejszym SET SinusAudio (3,5W). Heresy III, Eversolo A6. Livingroom Pokoik Jeżeli uważacie, że jest sens "dzielenia" się swoimi systemami w takiej formie to zachęcam do publikowania. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 16 minut temu, MariuszZ napisał: tego utworu A co to jest? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin W Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, MariuszZ napisał: (...)Czy jest sens publikowania takich materiałów? Z ciekawości pytam. IMHO - jako ciekawostka tak:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Tu trochę informacji dla dociekliwych https://stx.pl/magnetyczna-platforma-antywibracyjna-400x550x90.html Moje testy najprawdopodobniej w czasie weekendu. Edytowano 3 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 25 minut temu, Rega napisał: Moje testy najprawdopodobniej w czasie weekendu. Hej, Eliminacja drgań to bardzo ważny element "audio higieny" systemu audio. Na wszystkich płaszczyznach oczywiście trzeba działać. Robiłem eksperymenty z kolumnami. Jak się dobierze dobrze częstotliwość rezonansową układu może przynieść taki zabieg korzyści. To słychać. Czekam na wnioski z Twoich eksperymentów, z niecierpliwością Kolumny na sprężynach Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 6 godzin temu, audiowit napisał: Sprawdzilbym jeszcze czy linie pola magnetycznego są zamkniete i nie oddzialują poza platformą. Też mi się to nie podoba szczerze mówiąc... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Marcin, moze są zamkniete. Dlatego prosilem Romka o test. Mnie sie to nie udalo, wiec zarzucilem projekt na magnesach neodymowych. Ale textolit i teflon mi zostaly wiec wczesniej czy poźniej coś popelnię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 18 minut temu, MariuszZ napisał: Kolumny na sprężynach Tylko czy nie wpadają w autowibracje, jak dyski zawieszane na gumkach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu No przecież Mariusz wyraźnie pisal o czestotliwosciach rezonansowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Tylko jak ją dobrać, praktycznie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 46 minut temu, pairtick napisał: Tylko jak ją dobrać, praktycznie? Na oko 🤣 Kolumna może drgać z częstotliwościami odtwarzanej nuty, załóżmy od 20 Hz w górę. Taki antywibracyjny ustrój zatem powinien mieć częstotliwość rezonansową poniżej tej wartości by dobrze tłumić drgania generowane przez przetworniki. Myślę, że częstotliwość rezonansowa układu ok. 10Hz czyli tłumienie od tejże czestotliwiści tj. na prawo od częstotliwości przejścia byłoby OK. Jak się wzbudzi taki układ to na oko widać jak drga i jaka szacunkowo jest czestotliwosc takiego układu. Jak to policzyć to chyba tylko @Rafał S może pomóc 😀 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Jako ciekawostkę. Twarde platformy "strojone" są tak zeby ich czestotliwosci rezonansowe tlumiły 50-60hz. Czyli czestotliwości prądu, a w zasadzie zasilaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu @MariuszZ nie znam lepszego speca od sprężyn jak Piotrek / @nowy78 /. Kolumny na sprężynach to pikuś, Piotr zbudował wzmacniacz wg. projektu Passa i prawie wszystkie elementy wewnątrz były zawieszone na sprężynach. Wyglądał rewelacyjnie. A to wątek gdzie Piotr wyjaśnia parę aspektów związanych z drganiami 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 minut temu Udostępnij Napisano 29 minut temu (edytowany) … i zawiesił na sprężynach zwrotnice w swoich Usherach. Edytowano 29 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 25 minut temu Udostępnij Napisano 25 minut temu Jak ktoś nie wierzy w lewitujące platformy może zastosować takiego fejka… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts