Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, Mprezi napisał:

a szukam dogiecia tak aby wokal był pośrodku sceny a nie jak obecnie wprost z głośników 

A sprawdź może jeszcze fazę, czy na pewno wszystko dobrze podłączone - wokal z kolumn to właśnie efekt przeciwfazy...

Napisano
23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A sprawdź może jeszcze fazę, czy na pewno wszystko dobrze podłączone - wokal z kolumn to właśnie efekt przeciwfazy...

Tutaj nie ma pomyłki ponieważ mam konfekcje chorda z kapitalnym oznaczeniem koloru kabla Vs wejście w terminalu.. Może Diana Krall lubi śpiewać w obu głośnikach:-)

Napisano (edytowany)

Spróbuj więc zamienić na chwilę w jednej z kolumn (w niektórych dacach można odwracać fazę w obu kolumnach, a niektóre mogą nawet w 1 odwrócić ;) ) jak zrobi się dziwnie to wiesz że na pewno nie to...

Oczywiście przy wyłączonym wzmacniaczu ;) 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano

Mała uwaga...

Nie trzeba wyłączać przy wzmacniaczach tranzystorowych i hybrydach.

Wzmacniacze lampowe trzeba wyłączyć, bo ich praca bez obciążenia impedancją głośników może się skończyć grubą i kosztowną awarią.

Napisano

@Rafał S normalnie mam skręcone tak ,że przecięcie jest tam , gdzie moja głowa. Kiedyś jak jeszcze słuchałem z kanapy /czyli dalej od kolumn niż teraz/ próbowałem metody na Ishiwatę czyli przecięcie przed słuchającym,nie pamiętam dokładnie co,ale też mi coś tam nie leżało wyraźnie. Obecne ustawienie jest wynikiem odsłuchów,a nie teorii . Oczywiście z teorią się zapoznawałem na Forum i poza ,a potem sprawdzałem w warunkach salonowych , które mam. Pewnie można by jeszcze coś tam wymyślić,ale to przy absurdalnym ustawieniu mebli. Moja pani i tak się śmieje z fruwającego fotela i marudzi na wystawiane do odsłuchu monitory😁

Aha,eksperyment na Dali,czyli na ścianę też był,klapa.  Zapamiętałem najbardziej ten z przecięciem za głową,bo odsłuch trwał dość długo na paru płytach,na Ishiwatę i Dali, było krótko,bo nie,że jakoś inaczej tylko ewidentnie źle grało 

Napisano
3 godziny temu, michaudio napisał:

Nie trzeba wyłączać przy wzmacniaczach tranzystorowych i hybrydach.

Przy A klasie też nie wolno. Pamiętam też ze któryś z dobrych serwisów na fb wspominał o ilosci urządzeń spalonych przy tej okazji.

7 godzin temu, DiBatonio napisał:

Nie, nie trzeba niczego wyłączać, tak jak przy zmianie kabelkow RCA.

Zazwyczaj nic sie nie dzieje... ale nie zawsze

Napisano

Bylem dzisiaj z kolega odebrać zakupione na eBay-u Celestion 7000,  do jego nowego domu. Na miejscu okazało się ze sprzedawca ma więcej skarbów na sprzedaż i pomimo ze tego nie planowałem, podkusiło mnie żeby się delikatnie rozejrzeć. No i stało się... powróciłem do domu z parą podstawek. Właśnie odsłuchuję. Jutro przy lepszym świetle zrobię kilka fotek. 

Napisano
31 minut temu, RoRo napisał:

Nie zmuszaj nas do czekania na zdjęcia 😥 i napisz przynajmniej co to za pudełka...

Pozdrawiam 

A jasne, to nie tajemnica: Acoustic Research AR48S