AudioTube Napisano Sobota o 17:30 Napisano Sobota o 17:30 2 godziny temu, michaudio napisał: U mnie to samo, każdy z trzech pieców gra inaczej Podpisuję się pod tym cytatem. Inność grania jest niewielka. 2A3 słychać pudło i więcej pogłosu. Jakby „krawędzie” drgały, lekkie trzęsienie ziemi. 211 także to samo słychać, ale już minimalnie upraszczają, upłynniają. Bez gorzały barwa ta sama. Inność poświaty lamp znaczna. 2 waty kontra 20. W ciągu dnia można zatem przy jednej poszaleć. Trzeci, d klasowy. Estradowy. Jak frytki bez soli. Czasem jestem głodny. Zjem i podziękuję. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Sobota o 17:33 Napisano Sobota o 17:33 Jak ktos ma chęci zapraszam też obecnie jeszcze trzy na stanie mam każdy inna bajka i to dość mocno się różnią. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Sobota o 17:42 Napisano Sobota o 17:42 8 minut temu, Wing0 napisał: zapraszam Ale do kupna czy odwiedzin 🤪? Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 17:48 Napisano Sobota o 17:48 (edytowany) 22 minuty temu, AudioTube napisał: 2 waty kontra 20. U mnie lampy 9W (SE) przeciw 28 W (PP) w lampach i 55W przeciw 90W przeciw 120W w tranzystorach. Różnice brzmienia znaczące , nawet dla niedosłyszących. Musze porozsyłać noty protestacyjne do Włoch, Japonii, USA i Norwegii. No, jak oni mogą tak źle konstruować te wzmacniacze! Będzie dym ogólnoświatowy. A z Grześkiem ( @Audio Autonomy),projektantem i wykonawcą mojego SE, to już porozmawiam sobie osobiście. Niech tylko zjawi się w mojej piwnicy to ..... sprawdzimy barek:) Może wtedy jednak zagrają jednakowo:) @Kraft - Jarek - dołączysz? Drogę znasz, a trochę się ostatnio zmieniło. Edytowano Sobota o 17:54 przez Rega 4 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Sobota o 18:10 Napisano Sobota o 18:10 28 minut temu, KrólKiczu napisał: Ale do kupna czy odwiedzin 🤪? A dowolnie. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Sobota o 18:11 Napisano Sobota o 18:11 Przed chwilą, Wing0 napisał: A dowolnie. Nie omieszkam wpaść z Areczkiem i z flaszką domowej nalewki 😉. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Sobota o 18:51 Napisano Sobota o 18:51 38 minut temu, KrólKiczu napisał: Nie omieszkam wpaść z Areczkiem i z flaszką domowej nalewki 😉. Zgarnij go kiedy, bo się wybiera jak sójka za morze blondynka jeszcze byś wziął:). Bigosu nastawię gar zeby Wam sie w miłej atmosferze wracało 3 Odpisz, cytując
Amarok Napisano Sobota o 23:17 Napisano Sobota o 23:17 12 godzin temu, KrólKiczu napisał: Nie omieszkam wpaść z Areczkiem i z flaszką domowej nalewki 😉. Żart Tak beze mnie 😁,... żart. Niestety nie ta część Polski. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 12:43 Napisano Niedziela o 12:43 13 godzin temu, Amarok napisał: Tak beze mnie 😁,... żart. Niestety nie ta część Polski. Od Lublina rzut beretem. A przecież chyba tutaj bywasz 😁. Odpisz, cytując
Amarok Napisano Niedziela o 13:13 Napisano Niedziela o 13:13 7 godzin temu, KrólKiczu napisał: Od Lublina rzut beretem. A przecież chyba tutaj bywasz 😁. Ze dwa...może trzy lata nie byłem. Po nowym roku jest taki plan. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu System idący na przekór obecnym trendom, czyli bez suba i adaptacji. 12 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu I jeszcze ostatnie słuchawki bez kabla- zgroza😁 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 3 minuty temu, Nowy75 napisał: I jeszcze ostatnie słuchawki bez kabla Ale za to kolor ekologiczny. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 2 godziny temu, Kraft napisał: System idący na przekór obecnym trendom, czyli bez suba i adaptacji. Nie wiem czy to ważne , ale coś srebrnego Ci się do słuchawek przyczepiło Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu A ja do słuchawek mam takie coś. Od forumowego kolegi 🙂. Którego gorąco pozdrawiam. 11 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: A ja do słuchawek mam takie coś. Piękna rzecz. Do idei słuchawek nigdy się nie przekonałem... ale dla tej zabawki mógłbym się przemóc i założyć grające nauszniki. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) Do tego gra tak samo ciepło jak wygląda. Też nie jestem jakimś wielkim fanem słuchawek, ale to ciepło lampy jest fajną odskocznią od precyzyjnych PMC. A skoro to dział o naszych systemach, to może w końcu pochwalisz się Rafale, jaki to nowy wzmacniacz u Ciebie zagościł 🙂? Edytowano 17 godzin temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: A ja do słuchawek mam takie coś. Od forumowego kolegi 🙂. Którego gorąco pozdrawiam. Opisz jak wrażenia 😉 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: Do idei słuchawek nigdy się nie przekonałem... Sd-501 to były moje ostatnie, nie do słuchania, tylko do pomocy przy nagrywaniu z radia i płyt. https://unitraklub.pl/opis/2277 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Ach te Pryma... czemu one za małe na moje uszy Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, KrólKiczu napisał: A skoro to dział o naszych systemach, to może w końcu pochwalisz się Rafale, jaki to nowy wzmacniacz u Ciebie zagościł 🙂? Accuphase e-650. Przy okazji po raz kolejny ciepłe podziękowanie dla wrocławskiego salonu "Strefa Dźwięku" i jego kierownika - p. Łukasza Mieszały. Sam wzmacniacz został fachowo opisany w Audio. https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2923-accuphase-e-650 Bardzo nastawiałem się na to, że zostanie u mnie na dobre i odesłałem go z dużym żalem. Wspaniały design i wykonanie, a z zalet brzmieniowych dla mnie kluczowy był imponujący odstęp od szumu - to naprawdę słychać. Poza tym, duże wrażenie robiła kontrola (współczynnik tłumienia powyżej 400 dla 4 omów i bodaj ok. 1000 dla 8 omów). Przekładało się to między innymi na żelazne trzymanie dołu pasma. Niestety ten obiektywny atut u mnie nie do końca się sprawdził - e-650 wyciskał z kolumn niski bas, który potrafił pobudzić mod pomieszczenia. Poza tym zdążyłem już polubić bardziej miękką sprężystość Kratosa i nie byłem w stanie przyzwyczaić się do lepszej technicznie ale subiektywnie mniej dla mnie przyjemnej (znacznie twardszej) prezentacji dołu z Accuphase'a. Do tego mój tor z e-650 zagrał dość jasno (dobitne średnie i niższe soprany oraz górna średnica), co mnie zresztą zaskoczyło, bo spodziewałem się raczej podobnych proporcji tonalnych co z Kratosem. Ogółem więc: dźwięk czystszy, bardziej precyzyjny i szybszy, ale też jaśniejszy, twardszy i "mniejszy" (węższa scena, skromniejsze źródła pozorne, wszystko rysowane cieńszą, wyrazistszą kreską). Zaznaczam, że mówię tylko o swoim torze i kierunku porównań - w skali bezwzględnej, jak na tranzystor, e-650 nie gra absolutnie chudo, a tym bardziej sucho, czy szorstko. Z dobrymi nagraniami może wręcz zachwycić soczystością. Słychać jednak, że jest to piec z globalną pętlą SZ, którego priorytetem jest redukcja szumu i zniekształceń harmonicznych. Dynamika? Jeśli rozumieć ją formalnie (różnicowanie głośności), to według pomiarów Audio - bardzo dobra. Jednak w połączeniu z mniejszą masą dźwięku nie zwracała na siebie uwagi. Moim zdaniem nie jest to piec, który wyczaruje nadzwyczajne uderzenie na płytach rockowych o niskim DR. Zamiast tego bardzo dobrze pokaże to, co zapisano na nośniku. Czyli skupi się na tym, na czym powinien, a nie na tym, czego ja bym chciał. Edytowano 9 godzin temu przez Rafał S 7 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 21 minut temu, Rafał S napisał: Sam wzmacniacz został fachowo opisany w Audio. "E-650 nie myli się też we wskazaniach samej regulacji wzmocnienia, która również, już na wyświetlaczu numerycznym, podaje wartości z dokładnością do 0,1 dB" Wow! idealny wzmacniacz do przeprowadzania ślepych testów z wyrównaniem głośności. Serio. Jakby co, to wiadomo do kogo uderzać. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 godzin temu, Chmarski napisał: Ach te Pryma... czemu one za małe na moje uszy @Chmarski to Ty chyba gabarytny chłop jesteś 😁. Nadgarstek,na którym mieszczą się spore koperty,z tego co pamiętam. Chyba, że akurat uszy masz audiofilskie 😁 i taka zbieżność. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 godzin temu, Kraft napisał: Jakby co, to wiadomo do kogo uderzać. Sieć sprzedaży Accuphase'a w Polsce nigdy nie była utajniona. W samej tylko okolicy Trójmiasta znam 3 takie punkty: Nautilus (Wejherowo), Audioneo (Rotmanka) i Antrax (Gdańsk). Na forum pewnie też znajdzie się kilku właścicieli wzmacniaczy tej marki, ale ja akurat do nich nie należę. 7 godzin temu, Kraft napisał: idealny wzmacniacz do przeprowadzania ślepych testów z wyrównaniem głośności Nie wiem czy, ani jak można na podstawie wzmocnienia w dB wyznaczyć precyzyjnie poziom natężenia dźwięku w pomieszczeniu. Tutaj bardziej przydałaby się znajomość oddawanej mocy, która niestety jest podawana tylko za pomocą diod. W praktyce musielibyśmy więc i tak mierzyć głośność aplikacją. Cyfrowy wyświetlacz ułatwi sprawę o tyle, że po wcześniejszym zmapowaniu wzmocnienia na głośność (zapisaniu szeregu kombinacji) nie trzeba byłoby korzystać z samej aplikacji podczas odsłuchu. Tego typu wyświetlacze wzmocnienia stosują różni producenci - np. Gato i Pathos. Odpisz, cytując
Recommended Posts