AudioTube Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia 2 godziny temu, michaudio napisał: U mnie to samo, każdy z trzech pieców gra inaczej Podpisuję się pod tym cytatem. Inność grania jest niewielka. 2A3 słychać pudło i więcej pogłosu. Jakby „krawędzie” drgały, lekkie trzęsienie ziemi. 211 także to samo słychać, ale już minimalnie upraszczają, upłynniają. Bez gorzały barwa ta sama. Inność poświaty lamp znaczna. 2 waty kontra 20. W ciągu dnia można zatem przy jednej poszaleć. Trzeci, d klasowy. Estradowy. Jak frytki bez soli. Czasem jestem głodny. Zjem i podziękuję. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia Jak ktos ma chęci zapraszam też obecnie jeszcze trzy na stanie mam każdy inna bajka i to dość mocno się różnią. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia 8 minut temu, Wing0 napisał: zapraszam Ale do kupna czy odwiedzin 🤪? Odpisz, cytując
Rega Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia (edytowany) 22 minuty temu, AudioTube napisał: 2 waty kontra 20. U mnie lampy 9W (SE) przeciw 28 W (PP) w lampach i 55W przeciw 90W przeciw 120W w tranzystorach. Różnice brzmienia znaczące , nawet dla niedosłyszących. Musze porozsyłać noty protestacyjne do Włoch, Japonii, USA i Norwegii. No, jak oni mogą tak źle konstruować te wzmacniacze! Będzie dym ogólnoświatowy. A z Grześkiem ( @Audio Autonomy),projektantem i wykonawcą mojego SE, to już porozmawiam sobie osobiście. Niech tylko zjawi się w mojej piwnicy to ..... sprawdzimy barek:) Może wtedy jednak zagrają jednakowo:) @Kraft - Jarek - dołączysz? Drogę znasz, a trochę się ostatnio zmieniło. Edytowano 6 grudnia przez Rega 5 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia 28 minut temu, KrólKiczu napisał: Ale do kupna czy odwiedzin 🤪? A dowolnie. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia Przed chwilą, Wing0 napisał: A dowolnie. Nie omieszkam wpaść z Areczkiem i z flaszką domowej nalewki 😉. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia 38 minut temu, KrólKiczu napisał: Nie omieszkam wpaść z Areczkiem i z flaszką domowej nalewki 😉. Zgarnij go kiedy, bo się wybiera jak sójka za morze blondynka jeszcze byś wziął:). Bigosu nastawię gar zeby Wam sie w miłej atmosferze wracało 3 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 6 grudnia Napisano 6 grudnia 12 godzin temu, KrólKiczu napisał: Nie omieszkam wpaść z Areczkiem i z flaszką domowej nalewki 😉. Żart Tak beze mnie 😁,... żart. Niestety nie ta część Polski. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 12:43 Napisano Niedziela o 12:43 13 godzin temu, Amarok napisał: Tak beze mnie 😁,... żart. Niestety nie ta część Polski. Od Lublina rzut beretem. A przecież chyba tutaj bywasz 😁. Odpisz, cytując
Amarok Napisano Niedziela o 13:13 Napisano Niedziela o 13:13 7 godzin temu, KrólKiczu napisał: Od Lublina rzut beretem. A przecież chyba tutaj bywasz 😁. Ze dwa...może trzy lata nie byłem. Po nowym roku jest taki plan. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Czwartek o 11:45 Napisano Czwartek o 11:45 System idący na przekór obecnym trendom, czyli bez suba i adaptacji. 13 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Czwartek o 12:17 Napisano Czwartek o 12:17 I jeszcze ostatnie słuchawki bez kabla- zgroza😁 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Czwartek o 12:20 Napisano Czwartek o 12:20 3 minuty temu, Nowy75 napisał: I jeszcze ostatnie słuchawki bez kabla Ale za to kolor ekologiczny. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Czwartek o 14:15 Napisano Czwartek o 14:15 2 godziny temu, Kraft napisał: System idący na przekór obecnym trendom, czyli bez suba i adaptacji. Nie wiem czy to ważne , ale coś srebrnego Ci się do słuchawek przyczepiło Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Czwartek o 14:35 Napisano Czwartek o 14:35 A ja do słuchawek mam takie coś. Od forumowego kolegi 🙂. Którego gorąco pozdrawiam. 11 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Czwartek o 15:38 Napisano Czwartek o 15:38 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: A ja do słuchawek mam takie coś. Piękna rzecz. Do idei słuchawek nigdy się nie przekonałem... ale dla tej zabawki mógłbym się przemóc i założyć grające nauszniki. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Czwartek o 15:54 Napisano Czwartek o 15:54 (edytowany) Do tego gra tak samo ciepło jak wygląda. Też nie jestem jakimś wielkim fanem słuchawek, ale to ciepło lampy jest fajną odskocznią od precyzyjnych PMC. A skoro to dział o naszych systemach, to może w końcu pochwalisz się Rafale, jaki to nowy wzmacniacz u Ciebie zagościł 🙂? Edytowano Czwartek o 15:54 przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano Czwartek o 16:01 Napisano Czwartek o 16:01 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: A ja do słuchawek mam takie coś. Od forumowego kolegi 🙂. Którego gorąco pozdrawiam. Opisz jak wrażenia 😉 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Czwartek o 18:39 Napisano Czwartek o 18:39 2 godziny temu, Rafał S napisał: Do idei słuchawek nigdy się nie przekonałem... Sd-501 to były moje ostatnie, nie do słuchania, tylko do pomocy przy nagrywaniu z radia i płyt. https://unitraklub.pl/opis/2277 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano Czwartek o 18:53 Napisano Czwartek o 18:53 Ach te Pryma... czemu one za małe na moje uszy Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 00:04 Napisano wczoraj o 00:04 (edytowany) 8 godzin temu, KrólKiczu napisał: A skoro to dział o naszych systemach, to może w końcu pochwalisz się Rafale, jaki to nowy wzmacniacz u Ciebie zagościł 🙂? Accuphase e-650. Przy okazji po raz kolejny ciepłe podziękowanie dla wrocławskiego salonu "Strefa Dźwięku" i jego kierownika - p. Łukasza Mieszały. Sam wzmacniacz został fachowo opisany w Audio. https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2923-accuphase-e-650 Bardzo nastawiałem się na to, że zostanie u mnie na dobre i odesłałem go z dużym żalem. Wspaniały design i wykonanie, a z zalet brzmieniowych dla mnie kluczowy był imponujący odstęp od szumu - to naprawdę słychać. Poza tym, duże wrażenie robiła kontrola (współczynnik tłumienia powyżej 400 dla 4 omów i bodaj ok. 1000 dla 8 omów). Przekładało się to między innymi na żelazne trzymanie dołu pasma. Niestety ten obiektywny atut u mnie nie do końca się sprawdził - e-650 wyciskał z kolumn niski bas, który potrafił pobudzić mod pomieszczenia. Poza tym zdążyłem już polubić bardziej miękką sprężystość Kratosa i nie byłem w stanie przyzwyczaić się do lepszej technicznie ale subiektywnie mniej dla mnie przyjemnej (znacznie twardszej) prezentacji dołu z Accuphase'a. Do tego mój tor z e-650 zagrał dość jasno (dobitne średnie i niższe soprany oraz górna średnica), co mnie zresztą zaskoczyło, bo spodziewałem się raczej podobnych proporcji tonalnych co z Kratosem. Ogółem więc: dźwięk czystszy, bardziej precyzyjny i szybszy, ale też jaśniejszy, twardszy i "mniejszy" (węższa scena, skromniejsze źródła pozorne, wszystko rysowane cieńszą, wyrazistszą kreską). Zaznaczam, że mówię tylko o swoim torze i kierunku porównań - w skali bezwzględnej, jak na tranzystor, e-650 nie gra absolutnie chudo, a tym bardziej sucho, czy szorstko. Z dobrymi nagraniami może wręcz zachwycić soczystością. Słychać jednak, że jest to piec z globalną pętlą SZ, którego priorytetem jest redukcja szumu i zniekształceń harmonicznych. Dynamika? Jeśli rozumieć ją formalnie (różnicowanie głośności), to według pomiarów Audio - bardzo dobra. Jednak w połączeniu z mniejszą masą dźwięku nie zwracała na siebie uwagi. Moim zdaniem nie jest to piec, który wyczaruje nadzwyczajne uderzenie na płytach rockowych o niskim DR. Zamiast tego bardzo dobrze pokaże to, co zapisano na nośniku. Czyli skupi się na tym, na czym powinien, a nie na tym, czego ja bym chciał. Edytowano wczoraj o 00:05 przez Rafał S 9 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 00:28 Napisano wczoraj o 00:28 21 minut temu, Rafał S napisał: Sam wzmacniacz został fachowo opisany w Audio. "E-650 nie myli się też we wskazaniach samej regulacji wzmocnienia, która również, już na wyświetlaczu numerycznym, podaje wartości z dokładnością do 0,1 dB" Wow! idealny wzmacniacz do przeprowadzania ślepych testów z wyrównaniem głośności. Serio. Jakby co, to wiadomo do kogo uderzać. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 07:49 Napisano wczoraj o 07:49 12 godzin temu, Chmarski napisał: Ach te Pryma... czemu one za małe na moje uszy @Chmarski to Ty chyba gabarytny chłop jesteś 😁. Nadgarstek,na którym mieszczą się spore koperty,z tego co pamiętam. Chyba, że akurat uszy masz audiofilskie 😁 i taka zbieżność. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 08:05 Napisano wczoraj o 08:05 7 godzin temu, Kraft napisał: Jakby co, to wiadomo do kogo uderzać. Sieć sprzedaży Accuphase'a w Polsce nigdy nie była utajniona. W samej tylko okolicy Trójmiasta znam 3 takie punkty: Nautilus (Wejherowo), Audioneo (Rotmanka) i Antrax (Gdańsk). Na forum pewnie też znajdzie się kilku właścicieli wzmacniaczy tej marki, ale ja akurat do nich nie należę. 7 godzin temu, Kraft napisał: idealny wzmacniacz do przeprowadzania ślepych testów z wyrównaniem głośności Nie wiem czy, ani jak można na podstawie wzmocnienia w dB wyznaczyć precyzyjnie poziom natężenia dźwięku w pomieszczeniu. Tutaj bardziej przydałaby się znajomość oddawanej mocy, która niestety jest podawana tylko za pomocą diod. W praktyce musielibyśmy więc i tak mierzyć głośność aplikacją. Cyfrowy wyświetlacz ułatwi sprawę o tyle, że po wcześniejszym zmapowaniu wzmocnienia na głośność (zapisaniu szeregu kombinacji) nie trzeba byłoby korzystać z samej aplikacji podczas odsłuchu. Tego typu wyświetlacze wzmocnienia stosują różni producenci - np. Gato i Pathos. Odpisz, cytując
Recommended Posts