Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, Rega napisał:

A ja myśle, że dźwiękowiec w studio, przynajmniej ostatnio,  to myśli nie o tym aby dźwięk był zbliżony do oryginału, ale o tym aby był jak najbardziej przyjemny dla ucha i aby jak najlepiej się sprzedał. Bo w końcu od tego zależy stan jego konta i to czy wakacje spędzi w domku letniskowym kolegi czy też na pokładzie luksusowego wycieczkowca.

Dźwiękowiec robi to, co mu kazano. To artysta i/albo studio narzucają warunki.

Napisano

A ja będąc u kilku osób (każda mówiła o naturalnym dźwięku ;) ) wolę zostać przy swoim...

Ma MNIE się podobać i nic innym do tego.

Słuchałem systemów gdzie każdy niuans złej realizacji był widoczny jak na dłoni. I po cholerę mi taki system? Żebym cierpiał słuchając płyt które lubię ? Ja lubię lubić płyty, nawet te gorzej zrealizowane. Nie widze powodu abym miał się męczyć. Mój system (choć może powinienem napisać SET - tak bardziej "ałdiofilsko" ;)) gorsze realizacje pokazuje w sposób jeszcze dla mnie strawny i to wystarczy.

21 minut temu, Rega napisał:

W tym czasie miałem ,,na stanie,, ok 12 kompletów kolumn. I np wyliczenia Krafta że przetestował w ciagu jakiegoś czasu np 15 czy 20 kompletów kolumn nie robi na mnie żadnego wrażenia - ja tyle miewałem jednorazowo.

zazdroszczę, szczególnie tych mniej znanych   

Napisano
21 minut temu, Rega napisał:

Ogólnie zagrały dość dobrze. Tzn dzźwięk generowany przez nie był bardzo przyjemny w odbiorze. szczególnie wyeksponowana była środkowa część pasma. Niskie niezbyt natarczywe , ale też nie można powiedzieć aby było ich za mało. Góra , jak dla mnie, trochę za słaba. No ale to może celowo ze wzgledu na ich zastosowanie - cały dzień słuchać mocnych wysokich to byłoby męczące.

O i to mnie najbardziej interesuje. Jako osoba osłuchana bo za taka moge Cie chyba postrzegać skoro miałeś doczynienia z taka iloscia sprzętów, podkreśliłeś właśnie ze monitory studyjne nadają sie do odtwarzania w home-hifi! O to mi chodziło bo krążą opowiesci ze tylko do monitoringu w studio studyjne paczki. Wiadomo ze nie wszystkie sie nadaja. Ja wciaz poluje na takie ktore moga z powodzeniem pracowac w obu środowiskach i sa chwalone tu i tu! Pozdr.

Napisano
5 minut temu, tomek4446 napisał:

Każdy odsłuch zewnętrzny powoduje , że coś bym dodał do bazy którą już mam.  

Audio nerwica to coś, co chyba każdego fana dobrego dźwięku dopada w mniejszym lub większym stopniu. IMO trzeba wiedzieć, kiedy tracimy balans i zaczynamy więcej myśleć o sprzędzie niż o samej muzyce. Słyszałem kilka historii o ludziach, którzy w końcu mieli dosyć, sprzedali swój drogi sprzęt i kupili sobie zwykły, skromny zestaw.

Napisano

@Fafniak i co się okazuje? Że czasem właśnie te mało znane i przez nikogo nie słuchane brzmią właśnie bardzo dobrze. Miałem okazję wielokrotnie tego doświadczyć. Przykładem mogą być choćby te WHT. Myśle, że grają na poziomie niejednych marketowych kolumienek za 1000-1800 zł. No, ale ..... . Nie będę więcej nic pisał bo nie chcę narazić się branży, która z wiadomych wzgledów nigdy się ze mną nie zgodzi.

Napisano
6 minut temu, Fafniak napisał:

Słuchałem systemów gdzie każdy niuans złej realizacji był widoczny jak na dłoni. I po cholerę mi taki system? Żebym cierpiał słuchając płyt które lubię ? Ja lubię lubić płyty, nawet te gorzej zrealizowane. Nie widze powodu abym miał się męczyć. Mój system (choć może powinienem napisać SET - tak bardziej "ałdiofilsko" ;)) gorsze realizacje pokazuje w sposób jeszcze dla mnie strawny i to wystarczy.

Nie ma to jak wyrzucić 3/4 zbiorów bo sie kupiło nowe kolumny i w imie audiofilizmu katowac sie tylko samplami badz kilkoma wydaniami lepiej zrealizowanymi. Ja do tej pory lubie zapodac Prodigy lub Rammstein-a na system i miec fun z tego :D

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

Że czasem właśnie te mało znane i przez nikogo nie słuchane brzmią właśnie bardzo dobrze.

Jakbym miał miejsce to natychmiast kupiłbym takie kolumny gdzie na wysokotonowcach były jakies takie metalowe rozpraszacze :) 

No ale nie ma szans - nei mam gdzie tego trzymać.

TSM 200 jeszcze sie zmieściły, mam jeszcze jedną wymówkę że młodemu kupić lepsze😎, coś dziwnego ciekawego... (taki mam chytry plan ;) )

I na tych TSMach polski rock stary brzmi fajniej niz na moich "dużych" kolumnach

Napisano (edytowany)

@Chyba Miro 84 - w żadnym wypadku nie bierz za pewnik tego co napisałem o tych kolumnach. miałem okazję słuchać jedynie tych studyjnych oraz jeszcze wcześniej monitorów bliskiego pola, aktywnych Genelec (nie pamiętam symbolu, ale na początku była 6) I to wszystko. tak więc to duuuuużo za mało abym mógł coś powiedzieć o kolumnach używanych w studio. Opisuję jedynie MOJE wrażenia. Te WHT sam wymontowywałem w pomieszczeniu dawnego studio i stad wiem że były używane jako studyjne.

@Fafniak - takie? Oddałem za darmo. Fakt - wymagały renowacji skrzynek, ale technicznie były sprawne w 100% 

20200415_114558.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
9 minut temu, Dzik napisał:

Audio nerwica to coś, co chyba każdego fana dobrego dźwięku dopada w mniejszym lub większym stopniu.

To już nie tak , owszem przed zakupem nowego sprzętu towarzyszą mi mocne emocje , ale sam dźwięk to już na chłodno. Staram się wyłapać drobiazgi , jak choćby lokalizacja dźwięków / wizyta u kolegi Piotra/, a to np. można załatwić już bez nakładów, pozycjonowaniem kolumn. Trzeba tylko znaleźć odpowiednie ustawienie.

Napisano (edytowany)

W życiu bym nie dał 580 zł. 

Te blachy na wysokotonowcach służą do rozpraszanie i ukierunkowania w dół wysokich tonów wtedy kiedy kolumny stoją na wyższych standach. Gdzieś jeszcze w garażu mam chyba dodatkowe te rozpraszacze. Powiem Ci ze to bardziej efekt wizualny niż faktycznie coś co poprawia dźwi

Edytowano przez Rega
Napisano

Harnas w celu porownania gabarytów. Dobre👍😎

39 minut temu, Rega napisał:

w żadnym wypadku nie bierz za pewnik tego co napisałem o tych kolumnach. miałem okazję słuchać jedynie tych studyjnych oraz jeszcze wcześniej monitorów bliskiego pola, aktywnych Genelec (nie pamiętam symbolu, ale na początku była 6) I to wszystko. tak więc to duuuuużo za mało abym mógł coś powiedzieć o kolumnach używanych w studio. Opisuję jedynie MOJE wrażenia.

O i jeszcze genelec! No to teraz to juz wogóle super. Nie ważne ile przesłuchałeś studyjnych. Wazne ze dużo home-hifi i wowczas np. Te dwie pary opisujesz wzgledem hi-fi-home bo przeciez tam rowniez moga grać. I jest to moim zdaniem pełnoprawne rzetelne porownanie .

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

nie nabijaj się! Co można powiedzieć słuchajac zaledwie dwóch przedstawicieli????

Nie nabijam sie, Wręcz przeciwnie. Ja nie slyszalem żadnych jeszcze więc...

1 minutę temu, Fafniak napisał:

Coral mi sie dobrze kojarzy jakos

Mnie też.... takie lody kiedyś były,... smaczne nawet :P żartuje

Napisano
2 godziny temu, Dzik napisał:

Zależy jakich audiofili, bo ostatnio ten termin pojawia się głównie w pejoratywnym ujęciu, a nie w odniesieniu do miłośnika dobrego brzmienia. Ci źli audiofile dążą po prostu do subiektywnie najlepszej jakości dźwięku i nic innego ich nie interesuje.

1 godzinę temu, Dzik napisał:

Zawsze powtarzam, że niech każdy słucha czego chce i na co go stać.

Fajne rzeczy Wam tu wyszły z tego gadania :). Zaglądam tu na forum i widzę jak to się ludziska często spierają i dyskutują "na noże". Przypuszczam, że przyczyną jest powyższe, bo jeden szuka tego, drugi tamtego. Jeden patrzy z perspektywy człowieka związanego z dźwiękiem zawodowo, w jakikolwiek sposób, drugi z perspektywy zwykłego kolesia z ulicy, co lubi sobie posłuchać... Dziedzina pojemna z zasady, to i każdy znajdzie coś dla siebie. Elektronik z elektrykiem się załapie, informatyk bo 0 i 1 weszły i sieć cała, ci z metalurgii wszelakiej, bo kable muszą być, no i stolarz, bo to przecież z czego kolumny robią? Pominąłem pewnie kilka jeszcze dziedzin! Wszystko same "inżyniery" co swoją rację mają. Każdy z nas przecież jest kimś tam z zawodu - i jak patrzymy na laików? Każdy wie 😉.

Z wielu perspektyw temat jest rozpatrywany i dyskusje zażarte wychodzą:

2466116b18ba07cc6e8b3f32893a6b57.jpg.5438a24a38cd245c7ce257a1a2a7a68b.jpg

Malarstwo - większości dzieł oglądamy reprodukcje i jakoś nam starcza. Ilu ma oryginał Mona Lisy - pięciu, sześciu na świecie? Literatura, poezja - pamiętacie interpretację wiersza na lekcjach polskiego? Zawsze mnie irytowała pewność z jaką przedstawiano myśli, powody i intencje autora. Muzyka to też sztuka. Norm (iso) żadnych nie ma! Stałych punktów odniesienia raczej brak! Każdy "jest dobrze" w muzyce i graniu po swojemu interpretuje... i co? Chyba tak ma być...      

1 godzinę temu, Stolarz napisał:

I to jest bardzo dobre pytanie. Do jakiego brzmienia dążycie na swoich systemach i jak staracie się to brzmienie uzyskać?

No więc ja próbuję złożyć to wszystko tak, żeby MI się podobało. Rozumiem przez to: dało się słuchać ponad godzinę może i więcej, sprawiało przyjemność, czasami zaskakiwało, kiedy trzeba relaksowało.

Starałem się tak:

Kupiłem:

IMG_20181117_223736.png.47bd477daf1df7b063ce65ef5ef5bdc1.png

Zdjęcie obcięte, bo nie zawsze sprzęt był głównym elementem kadru - tak to później się dzieje.

Później się rozglądałem:

IMG_20191110_133738.png.f448e29c4dcba4fcd2c9c57402ffad77.png

(na zdjęciu chodzi o imprezę, nie o czas)

Się rozejrzałem to sprzedałem:

IMG_20190303_145631.png.635e166dea9c46f31509f7fc1ec6b7a3.png

i kupiłem:

IMG_20200619_194033.png.dcfe7d650f7dbe7aaf696f727432cc48.png

I znowu się rozglądałem, bo kolumn do tego nie miałem:

IMG_20190817_120820.png.c053eaf80cb1c2f3658fa5f20311c650.png

no i kupiłem:

nieee.... no za dużo by tego było. Powtarzałem co wyżej + zapisałem się na forum + doszły inne wariacje:

Clipboard.thumb.png.f401335cc6c6a75941157a45b6827b38.png

Oczywiście dokumentacja nie jest pełna. Tu dochodzimy, gdzie jestem teraz (żeby OT nie było):

IMG_20210124_114418.png.69fd2c2ef23340222370efa7c8b04131.png

Mój system 2021 😊

Napisano
4 minuty temu, Fafniak napisał:

Coral mi sie dobrze kojarzy jakos, ale nie jestem w stanie cokolwiek więcej pwoiedzieć...

A chcesz sie pozbyć ?

Tak są u mnie zbędne i ich nie używam. A może wolałbyś te?

20190816_162150 (1).jpg

Napisano

Cholera! Nieaktualne zdjęcie wrzuciłem, bo tych złotych krążków pod kolumnami nie ma 😡Możecie sobie wyobrazić jak to z nimi wygląda..., a jak gra...😜

Napisano (edytowany)
34 minuty temu, J W napisał:

Tu dochodzimy, gdzie jestem teraz (żeby OT nie było):

IMG_20210124_114418.png.69fd2c2ef23340222370efa7c8b04131.png

Dlaczego tak mało tego zostało? No i gdzie są kable? Nie widać kabli! 🤣

A poważniej, duży plusik za zdrowe podejście do tematu👍

Edytowano przez nowy78