AudioTube Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 @Adi777 Te M2 są w pełni aktywne, czy tylko „dół”? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 24 minuty temu, Kraft napisał: Za mało? To jaką one mają skuteczność? 50 dB? Nie, skuteczność 92 dB, ale ludziska polecają do nich bardzo mocne wzmacniacze 🤷♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 No popatrz Adi. A jeszcze rano wydawałeś się takim sensownym gościem;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 @Adi777 Mam półaktywne ZG. U mnie Crown. 500W/4 800 zlociszy kosztował na Allegro. Widzę, że potrzebujesz dwóch. Crownów bardzo często można za „grosze” na Marktplaats znaleźć. Nawet te o symbolu 2000. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Przed chwilą, AudioTube napisał: Mam półaktywne ZG. U mnie Crown. 500W/4 800 zlociszy kosztował na Allegro. Widzę, że potrzebujesz dwóch. Crownów bardzo często można za „grosze” na Marktplaats znaleźć. Nawet te o symbolu 2000. M2 są pasywne. Przynajmniej z tego, co widzę 🙂 Tak, można je tanio znaleźć. Można też pójść po taniości, i kupić Behringery - tak sądzę. Można też kupić takie coś: https://bssaudio.com/en/products/blu-800 Wtedy podłączamy dowolny wzmacniacz do M2. Crowny podobno strasznie głośne, ale nie wiem, czy dotyczy to wszystkich modeli. 6 minut temu, Kraft napisał: No popatrz Adi. A jeszcze rano wydawałeś się takim sensownym gościem;) Pozory mylą 😜😜😜 Tutaj jest fajny system kinowy z M2: Coś takiego zamierzam zrobić u siebie 💪 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 8 minut temu, Adi777 napisał: M2 są pasywne. Przynajmniej z tego, co widzę 🙂 A skąd ten pomysł z crownem z linku, który wkleiłeś. A na „nieestradowym” klocku to nie zagra? Myślalem, że na „dół” potrzebujesz estradówkę z dsp, a na resztę skolko godno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Przed chwilą, AudioTube napisał: A skąd ten pomysł z crownem z linku, który wkleiłeś. Ponieważ to wzmacniacz z aktywną zwrotnicą, czyli 2 w 1. Na nieestradowym klocku zagra jak najbardziej, pod warunkiem zakupu na przykład wspomnianego BSS Audio, i tak pewnie zrobię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Crown jest super (sam mam XTI2000), ale raczej tylko do napędzania dołu. Na średnicę i górę, to już raczej bym coś bardziej koszernego wrzucił @AudioTube co dokładnie napedzasz Crownem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 24 minuty temu, Audio Autonomy napisał: Na średnicę i górę, to już raczej bym coś bardziej koszernego wrzucił Co na przykład? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 @Audio Autonomy Piotr Machnik/Audiosynergia wykonał dla mnie zestaw głośnikowy „strojony” pod wzmocnienie składające się z monobloków SE na triodach 211 z preampem na 2A3 i NOS TFunk. Od midbasu w górę. Crown/1000CDi jako „koń” do subbasu. Jakiś czas/miesiące temu pokazałeś zdjęcie na których OB zobaczyłem. 18” „dół” prawda? Mam za mały pokój, ale kto wie, może jeszcze kiedyś. 14 minut temu, AudioTube napisał: zestaw głośnikowy „strojony” pod wzmocnienie I salon ZG jest z możliwością regulacji Rezystory i kondensatory Zasięg regulacji około 5dB Najniższe oczywiście dsp Jestem ciekawy jak u Ciebie @Audio Autonomy brzmienie po zastosowaniu korekcji/dsp 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 @Adi777 to już zależy na co będziesz miał ochotę. Crown to taki wół roboczy, który świetnie sprawdza się do napędzania prądożernych głośników niskotonowych. Na resztę pasma już lepiej dać coś lepszego. Lampa, tranzystor? To już bez różnicy. Ważny żeby zagrało tak jak lubimy. @AudioTube faktycznie już wspominałeś o tych kolumnach. Wyleciało mi to z głowy U mnie jest 18" w odgrodzie, a wcale nie mam jakiegoś dużego pomieszczenia (jakieś 21m3). Jak będziesz kiedyś we Wrocławiu, to zapraszam do siebie. Będziesz mógł zobaczyć jak to gra. Jeszcze wszystko jest w trakcie dopracowywania, ale i teraz gra już nieźle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Lampa do salki kinowej i M2? Pewnie to przesada, ale JBL rekomenduje 1200 W na kanał. Pisałem z właścicielami tych kolumn, i polecają około 600 W jako rozsądne optimum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Wybacz, nie zwróciłem uwagi na to, że mowa o tych konkretnych JBLach. Tutaj faktycznie potrzebne są dwie dedykowane końcówki Crowna. Swoją drogą zalecany i-tech 5000hd wygląda dosyć ciekawie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 49 minut temu, Audio Autonomy napisał: Jak będziesz kiedyś we Wrocławiu, to zapraszam do siebie. Będziesz mógł zobaczyć jak to gra. Jeszcze wszystko jest w trakcie dopracowywania, ale i teraz gra już nieźle. Z serca dziękuję. Odwiedzę😊 Miałem raz przyjemność OB dotykać😃, przyłożyłem ucho. 80 mtr kw, po dwie 18” na stronę , nie pamiętam jakie drivery dalej. Tutti, organy, Czesław Niemen, Magda Umer jak żywi. Salon wypełniony dźwiękiem. Fajna inność. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Lampa do salki kinowej i M2? Jak myślisz czym były zasilane kina w latach 1930-1960 ? gdzieś kiedyś czytałem ,że nieduże sale na ~60 osób spokojnie obsługiwał wzmacniacz SET 300B czyli poniżej 10W na kanał , tylko zapewne spięty z odpowiednimi kolumnami ~100dB Edytowano 24 grudnia 2022 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Swoją drogą, to ciekawe czy ktoś próbował robić takie salki kinowe dzisiaj? Stare piece lampowe i kolumny z epoki złotej ery Hollywood Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: Swoją drogą, to ciekawe czy ktoś próbował robić takie salki kinowe dzisiaj? Stare piece lampowe i kolumny z epoki złotej ery Hollywood Nie widziałem jeszcze takiej salki. Wzmacniacze tranzystorowe w klasie A/AB też są zdecydowaną mniejszością. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Do niedawna jeszcze działy takie kina w mniejszych miejscowościach. Wielkie, zabudowane w ścianach naj częsciej jbl i niezadko wzmacniacze lampowe jako monoblok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 25 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 cedek wrócił z naprawy, to i święta mogą się odbyć… 8 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 Chciałem zaprezentować jak wygląda wnętrze 34 letniego pre Luxman C-12. od razu powiem , że nie rozkręciłem go , bo mi się nudzi , czy mam takie hobby. Słuchałem sobie po prostu muzyczki jak zaczęły się jakieś trzaski w kolumnach ,a następnie coś zaczęło śmierdzieć spalenizną. Zajrzałem do instrukcji obsługi i w związku z tym , że nie znalazłem informacji , że pre ma funkcję grilla zacząłem się martwić. Po rozebraniu C-12 , a w zasadzie zdjęcia płyty dolnej znalazłem przyczynę. Ktoś skręcając pre , przyciął kabel fazowy zasilania tak że zeszła izolacja i miedź stykała się z obudową / zdjęcie 3 /. Jak zdjąłem pokrywę górną to odkryłem jeszcze jedną usterkę. Pre ma wmontowane gniazdo Schuko , jeden z kabli / czarny/ nie był dokręcony do śrubki gniazda , dyndał sobie obok styku. Był pod napięciem. / zdjęcie 4/. Wlutowałem kabel zasilania na nowo , dokręciłem wszystko " po Bożemu " i działa. Wyjątkowo , żadna część mi nie została 😄 Voila' : 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Ktoś skręcając pre , przyciął kabel fazowy zasilania tak że zeszła izolacja i miedź stykała się z obudową / zdjęcie 3 /. Jak zdjąłem pokrywę górną to odkryłem jeszcze jedną usterkę. Pre ma wmontowane gniazdo Schuko , jeden z kabli / czarny/ nie był dokręcony do śrubki gniazda , dyndał sobie obok styku. Był pod napięciem. / zdjęcie 4/. Zacny serwis 🙄 po takiej druciarni dałbym go komuś dobremu do sprawdzenia, jak takie podstawy sp... lili.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 7 minut temu, marcinmarcin napisał: dałbym go komuś dobremu do sprawdzenia, jak takie podstawy sp... lili.... Zamierzam w przyszłości tak uczynić. Wiem nawet komu @elektron6 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 (edytowany) @tomek4446Jak bedziesz jechał do elektrona to wstąp do mnie - też mam coś do serwisu. Juz obgadane. Tylko mój samochód ostatnio przypomina ile ma lat🤔 Edytowano 27 grudnia 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 Hmm, to i ja może porozmawiam z @tomek4446 i @elektron6 to coś podrzucę do serwisu 🤔😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 @ChilliO serwisie mojego sprzetu rozmawiałem już we wrześniu. Niestety, najpierw covid, a później inne przeciwności pokrzyżowały moje plany wizyty u Tomka (elektrona) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts