audiowit Napisano 26 lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 lutego 2023 W moim odczuciu w porównaniu z Ess , no i u Ciebie oczywiście to te AP były... nienajlepsze Żeby nie było, te Yb w rocku czują się jak ryba w wodzie. I nie brak im surowości kiedy trzeba. Mam już je wiele lat. Zastapily je w sypialni Jbl L100 ale napewno nie ze wzgledu na to, ze lepiej grają ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 lutego 2023 8 godzin temu, marcinmarcin napisał: Zgadza się - jeden z naszych kolegów z AS zrobił na słuch pomieszczenie z bardzo wyrównanym pasmem 👍 Ale to był jeden przypadek i to osoby która znakomicie słyszy każdą różnice... No widzisz ? Zupełnie jak ja 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 lutego 2023 Mam i ja A czy dobrze wyszło mogą się wypowiedzieć, którzy u mnie byli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 27 lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 lutego 2023 23 godziny temu, DiBatonio napisał: Zupełnie jak ja Szczerze to tak, udało się Batonowi ustawić sprzęt i zastosować odpowiednie ustroje bez pomiarów. Z malutka pomocą czy może raczej sugestią znajomych wyszło swietnie. Ale to był wyjątkowy przypadek. Nie za duży pokój i mniej możliwych ustawień spowodowało że w końcu się trafiło. W pokoju 30-to metrowym byłoby już bardzo ciężko zrobić to na ucho bez umika. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) 15 godzin temu, J4Z napisał: Odświeżyłem pokoik i dodałem parę gadżetów Bardzo fajnie. Jestem na 100% pewien że gra to swietnie w porownaniu do wersji "na golasa". To. właśnie jest taka podstawowa adaptacja, która daje już naprawdę dobre efekty. Mam b. podobnie i wiem jak to "słychać" . Przykład godny naśladowania. Do tego nie trzeba żadnego akustyka, 5000zł w kieszeni. 👍 Edytowano 1 marca 2023 przez Mikelas76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Ile głowa cm do tylej ściany @J4Z ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 1 godzinę temu, J4Z napisał: Nie wiem czy kojarzysz moją sytuację pokojową sprzed odświeżenia Nie pamiętam. Patrze na to globalnie, na zasadzie goły pokoj vs. zrobiony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 1 godzinę temu, J4Z napisał: prawdopodobne ze te styrodury na tyle mi psuły Ja o mało co kupilem te styrodurowe dyfuzory na boczne odbicia, ale się powstrzymałem. Z tylu mam duży dyfuzor drewniany i powiem szczerze ze pożyczone dyfuzory ze sklejki totalnie nie sprawdziły się na boczne odbicia. Lepiej było gdy tam miałem panele z wełny. Generalnie akustyka jest troche poje...a 😆, dlatego ja testuje wszystko co wpadnie w łapy na sluch i na umika 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 2 minuty temu, J4Z napisał: Akustyka to suka, u mnie wełna na bocznych nie sprawdzała się. Co zrobisz jak nic nie zrobisz. 🤣🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 1 godzinę temu, J4Z napisał: Akustyka to suka, u mnie wełna na bocznych nie sprawdzała się. Co zrobisz jak nic nie zrobisz. U mnie wełna na bocznych wypadła beznadziejnie. Najlepszy efekt jest z dyfuzorami Bartka, ale wiadomo że budżet trochę inny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 32 minuty temu, muzofan napisał: Najlepszy efekt jest z dyfuzorami Bartka, ale wiadomo że budżet trochę inny. Bardzo mnie ciekawi jak bardzo te dyfuzory różnią się od takich "normalnych" 2d które ja mam z tylu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Bartek już kiedyś tłumaczył Ci na AS, w klubie ATC, czym one się różnią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Styrodur mam tylko na 70% sufitu. To taki kompromis. Montaż drewnianych dyfuzorów wymagałby specjalnej konstrukcji. Z racji masy, struktury nie wiadomo czy to dyfuzor czy absorber. Nie wspomnę o skuteczności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Jak miałem umika u siebie bawiłem sie z ustawieniami tych stryrodurów ale w żadnej pozycji nie wniosły rewolucji w barwie, zazwyczaj nieco lepiej sprawdzały się po bokach kolumn niż z tyłu, delikatnie równiejszy zakres w okolicy 300-400hz Jak ich nie sprzedam to może polecą któreś na sufit w tym roku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 A jak się mają sytrodury w porównaniu z otwartoporową pianką akustyczną? Porównywał ktoś? U mnie właśnie taka jest na suficie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 1 godzinę temu, muzofan napisał: Bartek już kiedyś tłumaczył Ci na AS, w klubie ATC, czym one się różnią. Tyle wytłumaczył że były specjalnie liczone itp. Ja chciałbym je sobie sam obejrzeć, tj. jego know how jeśli to dziala lepiej niz standardowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) A co w takich dyfuzorach może być "specjalnie" liczone? Dyfuzory QRD 2D są robione z 7+N, 11+N, czy więcej, później są 1D i podobnie jak z 2D z Neutralna studzienką, później mamy fraktalne, skyline i to wszystko. Kalkulatory do nich są chyba na podobnym algorytmie, tu nie ma kosmicznej technologii. W jednym z wątków Bartek dyfuzory 1D 7+N zalecał za linią kolumn, tak jak jest umnie, a jak u J4Z z tyłu na tle klocuszków na tylnej ścianie. Edytowano 1 marca 2023 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 27 minut temu, Arko55 napisał: Jak miałem umika u siebie bawiłem sie z ustawieniami tych stryrodurów ale w żadnej pozycji nie wniosły rewolucji w barwie, zazwyczaj nieco lepiej sprawdzały się po bokach kolumn niż z tyłu, delikatnie równiejszy zakres w okolicy 300-400hz Jak ich nie sprzedam to może polecą któreś na sufit w tym roku Jak już takie masz, to pomaluj je farbą, co wzmocni ich skuteczność i daj na sufit. Zawsze lepsze takie coś niż nic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) 7 minut temu, audiowit napisał: Jak już takie masz, to pomaluj je farbą, co wzmocni ich skuteczność i daj na sufit. Zawsze lepsze takie coś niż nic. Tak. Pusty sufit to złłłloooooo! Często zaniedbywany "akustycznie". Edytowano 1 marca 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) Dobra to dam je na sufit bo jest pusty, pogłos bardzo niski, od 200hz po samą górę w okolicy 200ms, może z czasem wywalę niektóre rzeczy żeby ciut zwiększyć echo Jedne panele z styroduru bym pochwalił za ich gęstość, są zaskakująco twarde i sztywne, zaś inne lekko ruszę i już są wgniecenia Te z tych bardziej solidnych idzie polecić od biedy Edytowano 1 marca 2023 przez Arko55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: A co w takich dyfuzorach może być "specjalnie" liczone? Nie wiem, ale są ponoc optymalizowane na boczne odbicia i nie są to standardowe 2d, choc tak wydają się wygladac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 40 minut temu, J4Z napisał: Nastepny krok - dyfuzory na sufit. Dam chyba 1d, takie jak mam za plecami. 1D na sufit to chyba nienajlepszy pomysł, fraktale, czy skyline już prędzej. Bywają realizacje akustyczne z panelami PT80 na suficie, wynika to pewno ze specyfiki takiego pomieszczenia i rozkładu modów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: A co w takich dyfuzorach może być "specjalnie" liczone? Tu mosz i czytej https://www.audiostereo.pl/topic/74887-klub-posiadaczy-zacnych-głośników-atc/?do=findComment&comment=5615487 a tak to wygląda jak nie pamietasz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) Wygląda jak skyline, który masz na tylnej ścianie. Pewno różnica w sekwencji słupków, a reszta to wiadomo, musi być jedyny na rynku i jedyny w swoim rodzaju, takie "know-how" MegaAcoustic. 😁 Edytowano 1 marca 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) 11 minut temu, DiBatonio napisał: Wygląda jak skyline, który masz na tylnej ścianie. No właśnie. Skoro są na to kalkulatory na te normalne, to co ma ten optymalizowany? Jak liczony? Czy tylko ma marketing? Gdyby muzofan mieszkał niedaleko to chętnie bym podjechał pomierzyć głębokości studni i sprawdzić jak bardzo rozni się od mojego. Edytowano 1 marca 2023 przez Mikelas76 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts