KrólKiczu Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 (edytowany) Forum upada, świat się kończy, lodowce topnieją, wszechświat pędzi w nieznane. A Witold jak miał problemy z językiem ojczystym, tak dalej ma. I nawet znajomość z najwybitniejszymi audiofilami tego świata czy też posiadanie najfikuśniejszego sprzętu, nie zmieni faktu, że jest analfabetą i ignorantem. Żegnam forum. I na koniec powiem jak swego czasu jeden sympatyczny kolega: @audiowit, .... .. ........, ....... ... 🫠 Edytowano 1 lipca 2023 przez KrólKiczu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 26 minut temu, KrólKiczu napisał: Żegnam forum. Taa, weź wyluzuj 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Żegnam forum. I na koniec powiem jak swego czasu jeden sympatyczny kolega: Kiedyś opuściłem forum właśnie przez audiowita. Nie było warto. Tu są jeszcze fajni ludzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 4 minuty temu, Bebop napisał: Kiedyś opuściłem forum właśnie przez audiowita. O kolego zaraz zacznie się dochodzenie pod jakim (nickiem) kiedyś tutaj byłeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 Bardzo możliwe. Może nawet dostanę bana. Są jednak tutaj ludzie którzy mnie rozpoznali bez przedstawiania się. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 Jeszcze chwilę I tu jakiś specjalista od relacji między ludzkich zawita by się dokształcić. Od chyba 2007 to forum działa - oczywiście całego nie przeczytałem 300 stron - ale sporo ostatnich stron to przepychanki. Może by tak wrócić do tematu i znów pokazywać co się ma, co cieszy, w jakim pokoju itp. Panie i panowie ten świat już jest i tak niesamowicie uszkodzony by nie powiedzieć dosadniej więc odłóżcie na bok swoje racje i ego i zacznijmy się znowu rozkoszować tym co każdy z nas lubi. Sprzet audio ten z niższej i wyzsze pułki. I nie zapomnijcie wrzucić zdjęcia. Pozdrawiam 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 2 minuty temu, Artur Brol napisał: Może by tak wrócić do tematu i znów pokazywać co się ma, co cieszy, w jakim pokoju itp. Jestem za. Poprosiłem nawet audiowita żeby pokazał jak u niego brzmi nagrane na smartfonie. Nie doczekałem się. a to mogłaby być lekcja dobrej akustyki i brzmienia. 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 11 minut temu, Artur Brol napisał: Może by tak wrócić do tematu i znów pokazywać co się ma, co cieszy, w jakim pokoju itp. Oooo nie, ja nie pokażę 😝 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 lipca 2023 😭 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 2 lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 lipca 2023 Zestaw docelowy skompletowany F702 już są sterowane GM70 wykonanej wedle moich wytycznych przez Sonus Oliva. Na pokładzie mamy; - gniazda RCA i głośnikowe czysta miedź z złoceniem galwanicznym - attenatour Khozmo 48 krokowy 1% - stopień wejściowy połówka lampy 5963 (ecc82) Jan Philips Nos - driver 5963 jak wyżej na kanał - trafa głośnikowe Ogonowski wersja na rdzeniach amorficznych 4 i 8 ohm - podstawki teflonowe - 2x GM70 grafitowe - 3 wejścia liniowe - 1x wejście main in/ direct pod zewnętrzny preamp. Wejście omija attenatour Khozmo - 2 x trafa sieciowe toroid - kilka dobrej klasy dławików - kondy elektrolity Mundorf, JJ Electronics, Clarity Cap jako sprzęgające - okablowanie Ag/Cu w teflonie 1,13mm2 - chłodzenie wentylatorem 92x92x25 mm/12v od spodu - układ opóźniający załączanie napiecia anodowego - wymiar obudowy440x350 co było wyzwaniem w kontekście odprowadzenia ciepła ale udało się! - układ single ended , bez sprzężenie zwrotnego, konstrukcja dual mono, 30W, pasmo 20Hz - 30kHz (-3dB), pobór mocy 400W. U anodowe = 1000V Gra to tak ze nie ma co komentować, pierwsza liga, także na rok będzie radochy a potem to zobaczymy jakie się zrodzą pomysły. 9 9 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 2 lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 lipca 2023 47 minut temu, elektron6 napisał: Zestaw docelowy skompletowany F702 już są sterowane GM70 wykonanej wedle moich wytycznych przez Sonus Oliva. Na pokładzie mamy; - gniazda RCA i głośnikowe czysta miedź z złoceniem galwanicznym - attenatour Khozmo 48 krokowy 1% - stopień wejściowy połówka lampy 5963 (ecc82) Jan Philips Nos - driver 5963 jak wyżej na kanał - trafa głośnikowe Ogonowski wersja na rdzeniach amorficznych 4 i 8 ohm - podstawki teflonowe - 2x GM70 grafitowe - 3 wejścia liniowe - 1x wejście main in/ direct pod zewnętrzny preamp. Wejście omija attenatour Khozmo - 2 x trafa sieciowe toroid - kilka dobrej klasy dławików - kondy elektrolity Mundorf, JJ Electronics, Clarity Cap jako sprzęgające - okablowanie Ag/Cu w teflonie 1,13mm2 - chłodzenie wentylatorem 92x92x25 mm/12v od spodu - układ opóźniający załączanie napiecia anodowego - wymiar obudowy440x350 co było wyzwaniem w kontekście odprowadzenia ciepła ale udało się! - układ single ended , bez sprzężenie zwrotnego, konstrukcja dual mono, 30W, pasmo 20Hz - 30kHz (-3dB), pobór mocy 400W. U anodowe = 1000V Gra to tak ze nie ma co komentować, pierwsza liga, także na rok będzie radochy a potem to zobaczymy jakie się zrodzą pomysły. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 2 lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 lipca 2023 U mnie dziś tez dominuje lampowe brzmienie. Duzo skromniejsze, ale ..... zupełnie wystarczające na moją piwnicę. Dziś sterują Amperexy BB. 11 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 2 lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 lipca 2023 Pięknie to wygląda a i gra zapewne cudownie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 2 lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 lipca 2023 Przy silniejszym oświetleniu jednak duża częsć uroku lamp pryska. Dobrze,że brzmienie pozostaje bez zmian, choć wolę słuchać przy przyciemnionym oświetleniu. 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 (edytowany) 10 godzin temu, elektron6 napisał: Zestaw docelowy skompletowany F702 już są sterowane GM70 wykonanej wedle moich wytycznych przez Sonus Oliva. Na pokładzie mamy; - gniazda RCA i głośnikowe czysta miedź z złoceniem galwanicznym - attenatour Khozmo 48 krokowy 1% - stopień wejściowy połówka lampy 5963 (ecc82) Jan Philips Nos - driver 5963 jak wyżej na kanał - trafa głośnikowe Ogonowski wersja na rdzeniach amorficznych 4 i 8 ohm - podstawki teflonowe - 2x GM70 grafitowe - 3 wejścia liniowe - 1x wejście main in/ direct pod zewnętrzny preamp. Wejście omija attenatour Khozmo - 2 x trafa sieciowe toroid - kilka dobrej klasy dławików - kondy elektrolity Mundorf, JJ Electronics, Clarity Cap jako sprzęgające - okablowanie Ag/Cu w teflonie 1,13mm2 - chłodzenie wentylatorem 92x92x25 mm/12v od spodu - układ opóźniający załączanie napiecia anodowego - wymiar obudowy440x350 co było wyzwaniem w kontekście odprowadzenia ciepła ale udało się! - układ single ended , bez sprzężenie zwrotnego, konstrukcja dual mono, 30W, pasmo 20Hz - 30kHz (-3dB), pobór mocy 400W. U anodowe = 1000V Gra to tak ze nie ma co komentować, pierwsza liga, także na rok będzie radochy a potem to zobaczymy jakie się zrodzą pomysły. Nie jestem fanem Królowej lamp, nie miałem szczęścia uslyszeć brzmienia, które mi by się spodobało. Ale jest wielu, którzy daliby się za nie pokroić. Jeden fakt wart jest podkreślenia. W dobie ogólnej bylejakosci i masowości ktoś jeszcze ma bezkompromisowe podejście do audio. I to rozumiem! Elektron, a nie chciałeś gm70 miedzianych? I jeszcze jedno pytanie. Ani jednej kratki wentylacyjnej? Ciepły? Edytowano 3 lipca 2023 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 @elektron6, możesz mi powiedzieć, jak to się stało, że Ty, największy na forum miłośnik vintage, poszedłeś teraz w fabrycznie nowy sprzęt? Znudzenie? Ciekawość? Czy jeszcze coś innego? To intrygujące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 (edytowany) Łącząc odpowiedzi; chłodzenie, wentylacja jest od spodu poprzez wymuszony obieg powietrza -wentylator plus mamy otwory wentylacyjne od spodu. Dodatkowo z tyłu mamy radiator na którym umieszczono rezystory mocy o łącznej mocy strat 40W. Wzmacniacz osiąga max 50 stopni co przy konstrukcji dual mono jest wynikiem oczekiwanym. Vintage - nadal jest ze mną:) zestawów vintage ma kilka (kolumny) i kilkanaście różnych segmentów. Gram tak sobie na zmianę w zależności od potrzeb i nastroju. GM70 - z wyboru mamy konstrukcję "nową". W latach "vintage" ta lampa pracowała tylko w nadajnikach wojskowych, zatem nie znajdziemy wzmacniacza vintage na tej lampie. Kolumny F702? - ot przyszła taka chęć posiadania konstrukcji nowej. Zachcianek mam sporo:) także będzie się zapewne jeszcze sporo działo. Pozdrawiam Edytowano 3 lipca 2023 przez elektron6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 Tak ,,pacze i zazdraszczam,,. U mnie remont kolumn na razie stoi. Dopiero zaczynam urlop, więc moze cos się uda. Większośc potrzebnych rzeczy mam skompletowane, oprócz...... , no właśnie - jednej kolumny. Jedną oraz horny mam u siebie a druga jest zbyt duża na normalny samochód. i czeka w Danii u córki. Będę w sierpniu w Danii i może coś tam załatwie. Poza tym mam coraz większe obawy, że zrobiłem WIELKĄ GAFĘ porywając się na te kolumny. Właściwie to tylko odnowienie skrzyń, z czym sobie poradzę, TYLKO co z nimi później? Są tak duże, ze do ,,normalnego,, domu, czy pomieszczenia to trzeba zapomniec. A odnowić i sprzedać poniżej kosztów to też średnioopłacalne. Pocieszeniem (małym) może być to, ze ten model kolumn brał udział w nagłośnieniu Woodstock i sam fakt posiadania czegoś takiego może cieszyć. Zobaczymy jak zagrają po remoncie kolumny o efektywności 104 dB, a decyzja co z nim później, bedzie raczej do przewidzenia. U mnie brak miejsca i jesli będę wymieniał kolumny to raczej na KEF 203/2 reference lub któreś Spendory. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 8 minut temu, Rega napisał: Tak ,,pacze i zazdraszczam,,. U mnie remont kolumn na razie stoi. Dopiero zaczynam urlop, więc moze cos się uda. Większośc potrzebnych rzeczy mam skompletowane, oprócz...... , no właśnie - jednej kolumny. Jedną oraz horny mam u siebie a druga jest zbyt duża na normalny samochód. i czeka w Danii u córki. Będę w sierpniu w Danii i może coś tam załatwie. Poza tym mam coraz większe obawy, że zrobiłem WIELKĄ GAFĘ porywając się na te kolumny. Właściwie to tylko odnowienie skrzyń, z czym sobie poradzę, TYLKO co z nimi później? Są tak duże, ze do ,,normalnego,, domu, czy pomieszczenia to trzeba zapomniec. A odnowić i sprzedać poniżej kosztów to też średnioopłacalne. Pocieszeniem (małym) może być to, ze ten model kolumn brał udział w nagłośnieniu Woodstock i sam fakt posiadania czegoś takiego może cieszyć. Zobaczymy jak zagrają po remoncie kolumny o efektywności 104 dB, a decyzja co z nim później, bedzie raczej do przewidzenia. U mnie brak miejsca i jesli będę wymieniał kolumny to raczej na KEF 203/2 reference lub któreś Spendory. Fakt że projekt trzeba dokończyć:) natomiast gabaryty wiadomo są pewnym ograniczeniem. W razie "w" najlepszym rozwiązaniem jest wystawić na sprzedaż - koniecznie na zagranicznych portalach. W PL raczej nie znajdziemy zbyt wielu osób, którzy docenią ten projekt, poświęcony czas na odnowienie etc. W Niemczech, Holandii, mamy znacznie więcej osób chcących zapłacić naprawdę dobre pieniądze za ta piękne vintage. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 12 godzin temu, elektron6 napisał: Zestaw docelowy skompletowany F702 już są sterowane GM70 wykonanej wedle moich wytycznych przez Sonus Oliva. Na pokładzie mamy; - gniazda RCA i głośnikowe czysta miedź z złoceniem galwanicznym - attenatour Khozmo 48 krokowy 1% - stopień wejściowy połówka lampy 5963 (ecc82) Jan Philips Nos - driver 5963 jak wyżej na kanał - trafa głośnikowe Ogonowski wersja na rdzeniach amorficznych 4 i 8 ohm - podstawki teflonowe - 2x GM70 grafitowe - 3 wejścia liniowe - 1x wejście main in/ direct pod zewnętrzny preamp. Wejście omija attenatour Khozmo - 2 x trafa sieciowe toroid - kilka dobrej klasy dławików - kondy elektrolity Mundorf, JJ Electronics, Clarity Cap jako sprzęgające - okablowanie Ag/Cu w teflonie 1,13mm2 - chłodzenie wentylatorem 92x92x25 mm/12v od spodu - układ opóźniający załączanie napiecia anodowego - wymiar obudowy440x350 co było wyzwaniem w kontekście odprowadzenia ciepła ale udało się! - układ single ended , bez sprzężenie zwrotnego, konstrukcja dual mono, 30W, pasmo 20Hz - 30kHz (-3dB), pobór mocy 400W. U anodowe = 1000V Gra to tak ze nie ma co komentować, pierwsza liga, także na rok będzie radochy a potem to zobaczymy jakie się zrodzą pomysły. Tak zupełnie na boku - ten szpulowiec działa? Skąd nagrania? Dziś chyba taśmy nie do zdobycia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 Wszystko co używam ma stan techniczny dopięty na ostatni guzik:) Szpulowiec w 100% sprawny i włączany sporadycznie dla Klimatu. Taśmy są używane, nowe ale oczywiście bez nagrań zatem to od nas zależy z jakiego źródła sobie coś nagramy; tuner, gramofon, cd,... I to nie jest tak że na przykład nagranie z cd pozbawia całkowicie nagrania uroku taśmy - taśma sama w sobie powoduje w przegranym nagraniu pojawienie się charakterystycznej kompresji dynamiki co ma przełożenie na charakter brzmienia. Osobiście taki dźwięk lubię:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 (edytowany) 17 minut temu, elektron6 napisał: taśma sama w sobie powoduje w przegranym nagraniu pojawienie się charakterystycznej kompresji dynamiki co ma przełożenie na charakter brzmienia. Osobiście taki dźwięk lubię:) Całe audio. Kolega @Highlander_now na skompresowane nagrania właśnie psioczy. PS Ja sam nie przepadam za nagraniami z dużą dynamiką. Przy poziomie szumów jaki mam w mieszkaniu ich odsłuch jest stresujący - fragmentami albo za cicho, albo za głośno. Wolę te skompresowane. Edytowano 3 lipca 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 @elektron6 to bardzo rzadki widok szpulowca w zestawie audio. A odsłuch taśm ma się nijak do dzisiejszych streamów . Ten Akai ma co najmniej dwie prędkości taśmy i puszczając nagranie na wyższej prędkości dynamika i jakość nagrania zjada na śniadanie streamy i resztę... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 58 minut temu, gienas napisał: @elektron6 to bardzo rzadki widok szpulowca w zestawie audio. A odsłuch taśm ma się nijak do dzisiejszych streamów . Ten Akai ma co najmniej dwie prędkości taśmy i puszczając nagranie na wyższej prędkości dynamika i jakość nagrania zjada na śniadanie streamy i resztę... To prawda:) dobra taśma kalibrowana pod danego szpulowca ( u mnie najlepiej to wychodzi to z taśmami japońskimi np. Maxwell) + prędkość 19cm/s i mamy wszystko co trzeba - trudno odróżnić czy w danej chwili leci szpula czy cd. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 lipca 2023 Kostas Metaxas Ładne co nie? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts