Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
13 godzin temu, MariuszZ napisał:

Cieszy mnie, że są pasjonaci doświadczający muzycznych wrażeń nie idąc na skróty. Taki zestaw stereo z lampowym wzmacniaczem i wysokoefektywnymi kolumnami to moje klimaty. Ciekawe jakby wypadły te piękne "potworki" ze słabszą lampą tak jak mój SET trzywatowy na duotriodach 6C4C. Może kiedyś sprawdzimy? ;) 

Gratuluję doskonałej roboty 👍

Pozdrawiam. M

Mariusz powiem Ci że miałem do 2a3 3.5W wpięte kolumny 88 db i bez problemu wzmacniacz dawał radę. Nie zmienia to jednak faktu że lepiej gdy skuteczność jest większa. 

Napisano

U mnie "radzi" sobie ten wzmacniaczyk z kolumienkami o efektywności 84dB/1W/1m. O ile nie słucham koncertów to da się słuchać ;) Cały szkopuł w tym by mocy wzmacniacza lampowego używać jak najmniej bo wtedy pracuje on na odcinku charakterystyki przenoszenia gdzie zniekształcenia są "najkorzystniejsze" spoglądajac przez pryzmat brzmienia zestawu. Wysokoefektywne kolumny w tym pomagają.

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Marcysko napisał:

Potrafi także napisać „opinię” w jednym z klubów marek, nigdy nie słuchając wzmacniacza u siebie.

Ale "u siebie", czy "wogóle"? bo jesli tylko u siebie, to chyba trochę przesadna opinia na czyjiś temat.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

@Marcysko akuracik Kolegę Rege zna wieku ludzi z forum, jest chyba obecnie jednym z najstarszych (stażem) uczestnikiem tego forum. Sprzętu przesłuchał masę w tym nie jeden wzmacniacz Sansui (ja z resztą też i jakoś nie uważam tej marki za coś wybitnego), podobnie jak i Ayon(miałem, słuchałem w wielu miejscach ot chińczyk , ładnie zbudowany i poprawnie grający, bez opadu szczęki).

Rega jest mocno wyważony w swoich opiniach chyba że ktoś kozaczy to potrafi zareagować. 

A co do jego kolumn które złożył sory Panowie to że nie wiecie co to i macie skojarzenia Bóg wie z czym to świadczy tylko o waszej (nie)wiedzy w temacie audio. 

Napisano
26 minut temu, Marcysko napisał:

Przypominam, że ten Kolega skrytykował m.in. mój zestaw audio (o którym nigdy nic nie pisałem, a jest tylko widoczny jako sygnatura,

Tak? Ja sobie nie przypominam , bym skrytykował czyjkolwiek system.  Napisałem jedynie , że jednemu moze się podobać, a innemu nie. NIC, ani słowa krytyki Twojego systemu. Jesteś chyba mitomanem, że tak uważasz. 

Poza tym sygnatura NIC nie znaczy . Równie dobrze może być opisem marzeń.

30 minut temu, Marcysko napisał:

Potrafi także napisać „opinię” w jednym z klubów marek, nigdy nie słuchając wzmacniacza u siebie.

Oj , zdziwiłbyś się. Tu mamy nastepny dowód mitomanii. Coś sobie wymyśli i przyjmuje za pewnik.

Napisano
23 godziny temu, Rega napisał:

Szanowni Koledzy!

Kolumny graja pięknie z lampą ( do której były wyprodukowane) oraz równie pięknie i bardzo mocno (104 dB) z tranzystorem (który dopiero wchodził na szerszą skale, do produkcji sprzetu masowego, kiedy były wyprodukowane.) Nie umiem poetycko opisywac dżwięku i nie będę tego robił. Wolę ,,kleić skrzynki,, Chętnych do posłuchania zapraszam i ugoszcze w mojej piwnicy. Najchętniej w lipcu ,kiedy będę miał urlop, ale w większość weekendów też jestem do dyspozycji.  Pozdrawiam. 

IMG_20240302_184013.jpg

Fajnie masz urządzony muzyczny "kącik".👍 Widać prawdziwą pasję. Duży plus za niemanie telewizora. 😎 Pozdrawiam 

Napisano
1 minutę temu, Kubakk napisał:

Trochę takie przedszkolne te spory tutaj , obrażanie się o nic :D

No jak się klimatyzatora od kolumny nie odróżnia to trzeba jak do dzieci w przedszkolu ;)

Napisano (edytowany)

Szanowni Koledzy!

Zakończmy już tę do nieczego nie prowadzącą dyskusję.  Tytułem wyjaśnienia Kolego @Kubakk nie obrażam się o nic z tego o czym pisze Pan Marcysko. Nie lubię tylko jeśli ktoś, z kim nigdy nie rozmawiałem, w sposób chamski określa moją wypowiedź pisząc ,,..... Pierd.... ,, Mógł zwyczajnie napisać np jestem innego zdania lub zwyczajnie nie wiesz o czym piszesz. Wolał skorzystać z wulgaryzmu, na co jestem uczulony i uważam, że forum to nie podrzędna knajpa, gdzie takie wyrażenia uchodzą. Od kiedy zwróciłem na to uwagę, każdy mój wpis jest ,, komplementowany,, przez w/w Pana. To tyle. Mam nadzieję, że wyjaśni to sprawę raz na zawsze. i jeszcze raz proszę nie wracajmy już do tego bo naprawdę nie warto. 

PS Nooo, Panie Marcysko , gdzie jest ten cytat, w którym w/g Pana krytykuję Pański sprzęt, poza tym ze napisłąem że jednemu się podoba a innemu niekoniecznie??? Nawiasem mówiąc sam przed kilkunastoma miesiącamui byłem bliski kupna Ayon Crossfire. Niektórzy Koledzy o tym wiedzą.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
8 minut temu, gienas napisał:

mały między sześciokątnymi absorberami?

To jest system obserwacji bezpośredniej (części mojego podwórka, chodnika  oraz ulicy). W pokoju odsłuchowym mam jedynie stary projektor i ekran pod sufitem. Nawiasem mówiąc używany sporadycznie 3-4 razy w roku. 

IMG_20211105_155719.jpg

IMG_20211105_155113.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano

Dzisiaj pojedynek w kategorii ciężkiej:) monobloki na triodzie GM70. Zestaw srebrny zestaw sterowany z preampa aktywnego z driverem 300b taki full wypas dla gm70 v zestaw czarny sterowany z pasywki i z driverem w układzie równoległym srpp 5963. Co lepsze ? Szczerze nie wiem jakby remis z lekką może przewagą zestawu z 300b. Dźwięk naprawdę ciekawy, jest dobrze.

IMG_6561.jpeg

IMG_6560.jpeg

IMG_6559.jpeg

IMG_6558.jpeg

IMG_6549.jpeg

IMG_6503.jpeg

Napisano

Dobrze, że są na Świecie jeszcze tacy "wariaci" jak Elektron6.

Bravo. Baw się dobrze ! 

Ja co najwyżej pozamieniam kabelki (raz na dłuższy czas). Bo lampek wymieniać nie mogę......

Szczęśliwi są ci, którym do szczęścia nie potrzeba wiele (np. Ukrainy, albo stanowiska jakiegoś ministra).

Napisano

@terracan1929 dobrze, ze przynajmniej kabelki powymieniasz. Niektórzy twierdzą, że to nic nie daje , bo wszystkie brzmią jednakowo i wymiana jest bez sensu. No, ale skoro wymieniasz to widocznie widzisz potrzebę i tego się trzymaj.

14 minut temu, terracan1929 napisał:

Szczęśliwi są ci, którym do szczęścia nie potrzeba wiele (np. Ukrainy, albo stanowiska jakiegoś ministra).

👍

Napisano
Dnia 11.03.2024 o 19:44, elektron6 napisał:

Dzisiaj pojedynek w kategorii ciężkiej:) monobloki na triodzie GM70. Zestaw srebrny zestaw sterowany z preampa aktywnego z driverem 300b taki full wypas dla gm70 v zestaw czarny sterowany z pasywki i z driverem w układzie równoległym srpp 5963. Co lepsze ? Szczerze nie wiem jakby remis z lekką może przewagą zestawu z 300b. Dźwięk naprawdę ciekawy, jest dobrze.

IMG_6561.jpeg

IMG_6560.jpeg

IMG_6559.jpeg

IMG_6558.jpeg

IMG_6549.jpeg

IMG_6503.jpeg

Powiedz ze ty je sam skladales, te klocki to klekam i bije poklony, tak jak pewna grupa w Niemczech przed Brama Branderburska.

Zreszta, nawet jak nie to i tak bede sie klanial.

Napisano

Nasze forum jest obserwowane również za granicą😀. Dziś dostałem  całkiem przyzwoitą propozycję odkupienia Altec 816. Niestety, nie jestem w stanie zapewnić wysyłki i kolumny pozostaną na razie u mnie.