Dedal Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2 godziny temu, AudioTube napisał: Podpowiem bez cienia uśmiechu. Lampizator. Tego już koledzy nie wytrzymają. Trzymam ciśnienie i mocz 🤭 więc , do boju 😉 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia Dnia 13.04.2024 o 17:47, Dedal napisał: Trzymam ciśnienie i mocz 🤭 więc , do boju 😉 Ja też, bo AudioTube ma dziwne wyobrażenie o piszących tutaj i zdaje mu się, że wszyscy tu zazdrościmy Adiemu. A chodzi li tylko o korelację głośników z akustyką pokoju w którym staną, nic ponad to. 🤦🏻 Dnia 13.04.2024 o 14:24, Adi777 napisał: Hmm, mogę zaprosić kogoś, dlaczego nie, natomiast weryfikacja dźwięku? Przyjdzie ktoś, kto lubi całkiem inny dźwięk niż ja, i co? Napisze później, że było słabo czy że się nie podobało? Jedno i drugie to co innego. Co Ci da taka opinia? Nic. To możesz napisać każdemu z forumowych „testerów” kolumn i wzmacniaczyków, pretendujących do miana recenzentów i speców od składania audiosystemów tzw. „Pewniaków”, a nie do mnie. A jakby iść dalej, to skąd pewność, że konstruktor tych kolumn trafił w twój gust, na odległość i na podstawie e-maili? Nie o to mi chodziło, a jeśli ktoś ma chociaż średnie wyobrażenie jak co powinno brzmieć bez problemu sobie poradzi z oceną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia Nie wiem jak co powinno brzmieć , ale jeśli bym odsluchiwał ten system i nie zagrał by według mojego wyobrażenia , bez krępacji bym pocisnął.- że nie moje granie .A nie pisał jak to super było , a w kuluarach jaka lipa 😉 Ale za daleko więc bez obaw Adi 😂 A poważnie gratulacje i mam nadzieję że się wszystko ułoży jak trzeba 👍 choć jakoś ciężko mi sobie wyobrazić jak to zagra . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 31 minut temu, DiBatonio napisał: A jakby iść dalej, to skąd pewność, że konstruktor tych kolumn trafił w twój gust, na odległość i na podstawie e-maili? Mój gust jest nieskomplikowany. Nie jestem audiofilem. Ważnych było dla mnie kilka czynników nie mających wspólnego z kwiecistymi opisami przez niektórych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 7 minut temu, Dedal napisał: choć jakoś ciężko mi sobie wyobrazić jak to zagra . Wszystkie bardzo dobre kolumny powinny grać... tak samo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2 minuty temu, Kraft napisał: Wszystkie bardzo dobre kolumny powinny grać... tak samo. Czyli bardzo dobrze 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 26 minut temu, Kraft napisał: Wszystkie bardzo dobre kolumny powinny grać... tak samo. Czyli jak ? W sumie śmieszne stwierdzenie a w Twoich ustach tym bardziej . Więcej niż jedną parę masz pewnie dla kolorytu i żeby pokazywać odwiedzającym jakie są złe i uczulać by błędów nie powielali . 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia (edytowany) 15 minut temu, Dedal napisał: W sumie śmieszne stwierdzenie a w Twoich ustach tym bardziej . Idealna kolumna powinna grać wiernie. Kolumny przybliżając się do tego ideału upodabniają się do siebie. Hi-Fi! Edytowano 13 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia (edytowany) Dnia 12.04.2024 o 17:31, Adi777 napisał: Akurat przy tych kolumnach akustyka ma mniejszy wpływ Hmm, ciekawa teoria 🤔 23 godziny temu, DiBatonio napisał: Wiele razy było o tym, kolumny mogą być "liniowe", ale zapominamy często, że kolumny korelują bardzo mocno z pomieszczeniem i to od tego pomieszczenia będzie zależeć, jak nam zagrają I dlatego najlepiej gdy kolumny sa liniowe, zmniejsza to problemy zwiazane z pomieszczeniem, a kazde pomieszczenie genereuje problemy. Oboje przerobilismy ten temat 😉 23 godziny temu, DiBatonio napisał: Akustyka panie-AKUSTYKA! 60-70% sukcesu 👍 1 godzinę temu, Kraft napisał: Wszystkie bardzo dobre kolumny powinny grać... tak samo Kolejna ciekawa teoria, majac na uwadze ze nic we wszechswiecie nie jest takie same, a juz szczegolnie rozne konstrukcje, na czesto skrajnie odmiennych komponentach. Edytowano 13 kwietnia przez Mikelas76 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia W sumie nie potrzebnie wdaje się z Tobą w dyskusję 🤷🏿♂️ Z tą wiernością to różnie bywa, nie tylko jeśli chodzi o kolumny . O postrzeganiu nie wspomnę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 5 godzin temu, AudioTube napisał: A ja poproszę, byś ogarnął jakoś wygłuszenie pokoju Szukam firmy, która by się tym zajęła. Może kojarzysz jakieś tu, w NL? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia (edytowany) 10 minut temu, Adi777 napisał: Szukam firmy, która by się tym zajęła. Może kojarzysz jakieś tu, w NL? Najpierw zacznij nimi grać i ustaw optymalnie, później możesz szukać ustrojstw, które będzie wymagać akustyka Twojego pokoju. Edytowano 13 kwietnia przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2 godziny temu, DiBatonio napisał: zdaje mu się, że wszyscy tu zazdrościmy Adiemu. Uogólniasz. Życzę Adiemu jak najlepszego grania i ..... wcale Mu nie zazdroszcze bo On jest dopiero na początku drogi. Kolumny zmieni jeszcze wiele razy. Pogadamy za 40 , o przepraszam już nie ze mną, lat😒. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 1 godzinę temu, Kraft napisał: Wszystkie bardzo dobre kolumny powinny grać... tak samo. No jasne, to tak jak wszystkie dobre, poprawnie skonstruowane wzmacniacze. 😉 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 4 lata temu szukałem. Polska w audio/akustyka to inna wyższa liga w porównaniu do Nl. Uciekam od ocen, wolę obserwację i z nich/moich wynika, że bialoczerwoni stoją o wiele, wiele dalej w tej tematyce. Świadomość, wiedza i umiejętności. Skorzystałem zatem z pomocy Polaków. Z pogłosem @Adi777 dasz sobie radę sam. Skoro ja dałem to Ty tymbardziej. A jak czytam o planach dsp, to i w tych niskich rejestrach także sobie poradzisz. Jesteś młody, trenujesz🤸♂️😃, lubisz muzykę/brzmienie, to sobie poradzisz. I satysfakcja będzie i 💪. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia 3 minuty temu, Rega napisał: Uogólniasz. Życzę Adiemu jak najlepszego grania i .... Myślę, że to nie ja uogólniam…😉 Tak jak pisałem wcześniej wierzę w te kolumny i myślę, że Adi będzie zadowolony, czego mu zresztą życzę. Jednak jakiś wysiłek trzeba będzie podjąć, by naprawdę było dobrze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia Ja też trzymam kciuki. Paczki już są. Teraz powoli przyjdzie kolej na resztę 👌 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia (edytowany) Nie ma tak dobrze , że od razu wszystko będzie pasowało. Czasem trzeba trochę się pomęczyć. Adi zaczął z górnej półki, a więc jeszcze wiele wydatków na audio przed Nim. W czasie prac wykończeniowych w nowobudowanym domu, to niewskazane. Wiem coś na ten temat.😉 Edytowano 13 kwietnia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia Fajnie to Roman ująłeś. A ja spekuluję, że w stosunku do tych edifierów, czy jak im tam, to przeskok będzie gigantyczny. I niech świadomość tej różnicy na długo pozostanie. Adi, na żadne ałdioszoły czy prezentacje nie chodź. Czekam w zakładce Czego słuchasz i ogólnie Muzyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 14 kwietnia Udostępnij Napisano 14 kwietnia 21 godzin temu, misiekx napisał: No jasne, to tak jak wszystkie dobre, poprawnie skonstruowane wzmacniacze 😁😁😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 kwietnia Udostępnij Napisano 14 kwietnia Dnia 13.04.2024 o 14:53, Adi777 napisał: Zamówiłem MiniDSP SHD. Dlaczego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia (edytowany) Dnia 13.04.2024 o 04:49, audiowit napisał: W jakich jednostkach mierzymy " moc nagłosnienia danego pomieszczenia" ? W dB, dżulach? 🤣 Dnia 13.04.2024 o 04:49, audiowit napisał: Modów raczej nie trzeba szukać, bo wiadomo, ze są. musisz odróżnić mody od tła akustycznego i pierwszego odbicia dźwięku (echo ), czasu i czy energia odbita dochodzi do punktu w postaci dźwięku rozproszonego, czy też fala dźwiękowa posiada określony kierunek. Pozdr. P.S. Przyjęta wartość dla pomiarów 1W / 1m2, przy większych obiektach pomiar wykonuje się na 1m3. Drugi ważny aspekt skuteczności nagłośnienia jest SPL. Edytowano 15 kwietnia przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia (edytowany) 12 godzin temu, tomek4446 napisał: Dlaczego ? Ma korekcję, może się przydać. Poza tym, wygląda przyzwoicie. Może mógłbym też zastąpić nim laptopa do Roona, ogólnie do streamingu, ale nie wiem, nie znam się. Na razie lapek będzie do tego służył. Edytowano 15 kwietnia przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Ma korekcję, może się przydać. Ciekaw jestem Twojej opinii po odpaleniu DL. Ja do dzisiaj mam mieszane odczucia. Ostatnie trzy tygodnie walczyłem z fazowością kolumn , pozycjonowaniem , kablami , dołączaniem i pomijaniem różnych ustrojstw i .... słuchałem z wyłączonym MiniDSP 22 /. Powiem tak , nie było źle Wczoraj zrobiłem pomiary , włączyłem w tor MiniDSP i .... też nie jest źle Ale do brzegu , jak odpalisz to urządzenie, to napisz czy bardziej Ci pasuje dźwięk z korekcją DL czy bez. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia (edytowany) 12 minut temu, tomek4446 napisał: Ja do dzisiaj mam mieszane odczucia. Tylko Twoje kolumny mają łagodny dół pasma, więc nawet bez korekcji sprawiają mniej problemów z dudnieniem. Takimi z mocniejszym dołem DSP pomoga bardziej. Edytowano 15 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts