Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@tomek4446 a co to za pierdziawy 😆😆😆 na stare lata nam się zmian zachciało jeszcze zaplaczemy za pralkami. Moje AMT schowane, ale kupiec się szykuje.... Stolik pierwsza klasa kurczaki, super.  A gdzie ukryłeś DSP?

Ps napaluj coś na te ścianę bo bez pralek pusto jakoś :). 

Napisano
15 minut temu, Rega napisał:

@tomek4446 Wszystko ładnie, pięknie , tylko całość psują Ci te paskudne podstawki po kable. Wyrzuć to badziewie. 

A właśnie przydała by się taka jedna bo teraz dwa kable mi Roman wiszą 😆

Te kolumny mają niestety jedna duża wadę... Trzeba kupić dwa nowe kable zasilające 3.5 m najlepiej jak patrzę na ceny kabli audio nowych to wyjdzie chyba drożej niż kolumny 😆😆😆😆😆😆 

Napisano
9 minut temu, Dedal napisał:

Taniej będzie zrobić punkty elektryczne zaraz za nimi 😂 chyba że w ścianie masz też przewód za tłuste dyszki😋

Miedź jest ;)

Zrobię gniazdka centralnie na wysokości i druty na stałe dam odrazu ustabilizują kolumny nie będą drgały 😆

Napisano
2 godziny temu, Wing0 napisał:

A gdzie ukryłeś DSP?

Ps napaluj coś na te ścianę bo bez pralek pusto jakoś :). 

DSP jest w głównej szafeczce, nawet po pomalowaniu diod nadal daje po oczach , a ja nie za bardzo kocham światełka.

Na ściany dam .... " coś " , co to mi pokażą pomiary. Mam dobry kontakt z kupcem Alteców i codziennie słyszę jak wspaniale grają. Nie , powiem zaczynają mi się rodzić wątpliwości ..... :) 

2 godziny temu, AudioTube napisał:

a nie korciło, by tylko do testu ustawić kolumny na krótkiej? Chodzi mi o rezonanse i ich jakiś tam wpływ na Twój odbiór brzmienia.

Z trzech powodów ,nie. Pierwszy jest taki , ze miałem już system na krótkiej i dudniło jak cholera. Dwa to fakt , że producent QLN-ów zaleca rozstaw  3-5 m. , a ja się słucham mądrzejszych. Trzy to jak bym tak postawił , to musiałbym odwrócić kanapę , a wiesz Adam. Człek ma już swoje lata i codzienne przechodzenie przez kanapę , by wyjść na balkon mogłoby mnie nieco męczyć :) 

2 godziny temu, Rega napisał:

Wszystko ładnie, pięknie , tylko całość psują Ci te paskudne podstawki po kable. Wyrzuć to badziewie. 

Roman , te podstawki to opoka , fundament referencyjnego brzmienia. Bez nich " nie gra" i mam na to kwity :) 

Jak je dzisiaj montowałem to jeszcze raz się dokładnie przyjrzałem Twojemu dziełu. kurna , precyzja wykonania i estetyka na najwyższym poziomie.

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Zrobię gniazdka centralnie na wysokości i druty na stałe dam

Podłącz bezpośrednio ze ściany . Po co Ci gniazdka ? Wiesz ile kosztuje audiofilskie gniazdko ? A , zapomniałbym , tylko jak tak zrobisz to radzę obsługiwać kolumny na wszelki wypadek w kaloszach :) 

Napisano
3 godziny temu, Wing0 napisał:

Stolik pierwsza klasa kurczaki, super. 

Parę słów o stoliku. Od razu powiem , że składa się go samemu od podstaw. Ja jestem techniczny , a i tak zajęło mi to ok. 1,5 godz. Przyda się wkrętarka , wyobraźnia przestrzenna i .... cierpliwość :) 

Instrukcja jest mało czytelna i niezbędna będzie intuicja.

Ilość wkrętów , jest imponująca. Sama konstrukcja jest oparta na prawach fizyki , blaszki które wydają się na pierwszy rzut oka cienkie złożone w całość tworzą stabilną konstrukcję , nie do ruszenia. Można się przyczepić do trwałości malowania proszkowego elementów stalowych ale ... wówczas wystarczy sobie przypomnieć , że Rogoz kosztuje 4 tys. i już człowiek się przestaje czepiać :) 

Ogólna ocena na duży plus. A, w końcowym etapie wbija się w nóżki elementy z gwintem / chyba 6 mm / , więc można dokręcić kolce i już mamy " audio" pełną gębą :) 

https://www.vidaxl.pl/e/vidaxl-stolik-boczny-czarny-40x42x50-cm/8720845718022.html

Napisano
5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Ja już po przemeblowaniu. Od 6-tej walczę. Poodpinałem wszystkie kabelki 56 sztuczek , powycierałem kurze przy okazji , dostosowałem długości kabelków do nowego układu i już prawie słucham. Prawie , bo na razie pomykam z kolumnami po pokoju. Pomiary Dirac Live jeszcze przede mną , a i REW-em przegwizdam. Na razie najbardziej optymalnie jest przy rozstawie 3,2 m i odległości 85 cm od tylnej ściany ale jeszcze poeksperymentuje. W związku ze sprzedażą Alteców które świetnie robiły za stoliki pod monobloki musiałem nabyć stoliczek. Miałem do wyboru albo kolejnego Rogoza , albo ..... o idealnych wymiarach taki bez dopisku w nazwie " Audio ". Wybrałem opcję numer dwa i jest nieźle, Luxmany wlazły bez problemu a brak tyłu i bocznych ścianek zapewnia cyrkulację powietrza. Cena też zacna , bo 140 złociszy , a Rogoz 4 tysie. Doszedłem do wniosku , że jeden w rodzinie wystarczy :) 

O dźwięku postaram się napisać po dłuższym odsłuchu. Pierwsze co zauważyłem to to , że przy utworach z podkreślonym basem , mam wzbudzenie niskich czego nie było przy Altecach.

A oto nowa aranżacja :

IMG_3097.JPG

IMG_3112.JPG

IMG_3110.JPG

IMG_3109.JPG

IMG_3100.JPG

IMG_3102.JPG

IMG_3104.JPG

Rozumiem, ze wzbudza Ci się bez dsp?

Napisano
5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Ja już po przemeblowaniu. Od 6-tej walczę. Poodpinałem wszystkie kabelki 56 sztuczek , powycierałem kurze przy okazji , dostosowałem długości kabelków do nowego układu i już prawie słucham. Prawie , bo na razie pomykam z kolumnami po pokoju. Pomiary Dirac Live jeszcze przede mną , a i REW-em przegwizdam. Na razie najbardziej optymalnie jest przy rozstawie 3,2 m i odległości 85 cm od tylnej ściany ale jeszcze poeksperymentuje. W związku ze sprzedażą Alteców które świetnie robiły za stoliki pod monobloki musiałem nabyć stoliczek. Miałem do wyboru albo kolejnego Rogoza , albo ..... o idealnych wymiarach taki bez dopisku w nazwie " Audio ". Wybrałem opcję numer dwa i jest nieźle, Luxmany wlazły bez problemu a brak tyłu i bocznych ścianek zapewnia cyrkulację powietrza. Cena też zacna , bo 140 złociszy , a Rogoz 4 tysie. Doszedłem do wniosku , że jeden w rodzinie wystarczy :) 

O dźwięku postaram się napisać po dłuższym odsłuchu. Pierwsze co zauważyłem to to , że przy utworach z podkreślonym basem , mam wzbudzenie niskich czego nie było przy Altecach.

A oto nowa aranżacja :

IMG_3097.JPG

IMG_3112.JPG

IMG_3110.JPG

IMG_3109.JPG

IMG_3100.JPG

IMG_3102.JPG

IMG_3104.JPG

To nie jest pokój audiofila, tylko świątynia dobrego dźwięku. 

Na co popatrzeć, też jest.

Gratuluję i zazdroszcze trochę, choć nie jestem pewny czego - pomieszczenia czy sprzetu. Chyba jednak pomieszczenia.

Napisano (edytowany)
12 minut temu, Rega napisał:

Zapomniałeś o Burhardtach u Wing0.

No tak. To chyba też szczyt oferty u tego producenta.

Sprawdziłem i faktycznie nic wyżej nie ma. A tu przepiękne wykończenie.

big_Anniversary-10-buchardt-zz-06.webp

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
23 minuty temu, kaczadupa napisał:

Tak obserwuję jak Koledzy z forum poszli mocno do przodu z głośnikami. @MMarek flagowy Bowers, @tomek4446 genialne QLN, @Rafał S flagowce Dynaudio, @Kraft nerwowo zerka to na świnkę skarbonkę to na monitory Unitry (ciekawe co wygra), @MariuszZ kultowe już Klipsch Heresy.

Pięknie. 

Trzeba przyznać, że sama znakomita arystokracja forumowa, no może oprócz tego boomera od Bowersów 😀

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Rega napisał:

Widziałem, ze na oryginalnych standach stoją odwrotnie, czyli wysokotonowcem w dół. 

https://www.dba.dk/hoejttaler-andet-maerke-soeges/id-1115483014/

Ciekawe jak jest prawidłowo.

Myslę, ze trzeba sprawdzić w jedna i druga stronę. Przemierzyc, skalibrować i wybrać.

To akurat 400 na dba ale z 10 jest podobnie.

Edytowano przez audiowit
Napisano (edytowany)

Miałem kiedyś Chario, które właśnie tak się stawiało, a wylot tunelu BR miały do dołu i w związku z tym wymagały dedykowanych standów.

20210518_203415.jpg

20210518_203439.jpg

20210607_152421.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

To ja do niedawna standardowo stawialem kolumny ( nuda ). A teraz moge przewracać jak chcę i nawet przetworniki przekrecać. Tez bez sensu, za duzo opcji :)

Masz jeszcze Romek te Chario?

Co znaczy miałem?

Edytowano przez audiowit
Napisano
24 minuty temu, MMarek napisał:

no może oprócz tego boomera od Bowersów 😀

Nie zgadzam się na boomera ani że Bowersy to coś o czym nie warto wspominać. 

Do wiadomości Kolegów.

Byłem u Marka wczoraj niejako przy okazji i na spokojnie, bez pośpiechu i zachcianek osób towarzyszących co do repertuaru posłuchałem systemu Marka raz jeszcze. 

Jestem pod ogromnym wrażeniem jak super to gra w dzień. Wieczorem musi być jeszcze lepiej więc szczerze zazdroszczę. 

Jednym z moich kryteriów oceny jakości są wybrzmienia i fakturowanie "talerzy". Bowersy zjadają na śniadanie w tej materii moje Heresy.

Detal i precyzja to kolejne walory tego systemu. 

Trochę wcześniej narzekałem na bas bo akustyka pomieszczenia jest nieubłagana i o tym jeszcze wspomnę w temacie o akustyce jak znajdę chwilę ale krótko odniosę się do tego co słyszałem. 

Te ubytki w okolicach 50Hz nie są tak bardzo dokuczliwe w kontekście SQ. Basik z tych kolumn nie ma problemów by odzywać się w okolicach 30-40Hz u Marka i to bez żadnej krępacji. Jest go objętościowo mniej ale schodzi pieruńsko nisko i jest bardzo precyzyjny porównując do Heresy co bardzo mi się podoba.

Marku dziękuję za gościnę raz jeszcze 😁