Wing0 Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia @tomek4446 a co to za pierdziawy 😆😆😆 na stare lata nam się zmian zachciało jeszcze zaplaczemy za pralkami. Moje AMT schowane, ale kupiec się szykuje.... Stolik pierwsza klasa kurczaki, super. A gdzie ukryłeś DSP? Ps napaluj coś na te ścianę bo bez pralek pusto jakoś :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia @tomek4446 a nie korciło, by tylko do testu ustawić kolumny na krótkiej? Chodzi mi o rezonanse i ich jakiś tam wpływ na Twój odbiór brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia @tomek4446 Wszystko ładnie, pięknie , tylko całość psują Ci te paskudne podstawki po kable. Wyrzuć to badziewie. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 15 minut temu, Rega napisał: @tomek4446 Wszystko ładnie, pięknie , tylko całość psują Ci te paskudne podstawki po kable. Wyrzuć to badziewie. A właśnie przydała by się taka jedna bo teraz dwa kable mi Roman wiszą 😆. Te kolumny mają niestety jedna duża wadę... Trzeba kupić dwa nowe kable zasilające 3.5 m najlepiej jak patrzę na ceny kabli audio nowych to wyjdzie chyba drożej niż kolumny 😆😆😆😆😆😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Taniej będzie zrobić punkty elektryczne zaraz za nimi 😂 chyba że w ścianie masz też przewód za tłuste dyszki😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 9 minut temu, Dedal napisał: Taniej będzie zrobić punkty elektryczne zaraz za nimi 😂 chyba że w ścianie masz też przewód za tłuste dyszki😋 Miedź jest Zrobię gniazdka centralnie na wysokości i druty na stałe dam odrazu ustabilizują kolumny nie będą drgały 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Ty "mieć" 😆 Czy polska miedź? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2 godziny temu, Wing0 napisał: A gdzie ukryłeś DSP? Ps napaluj coś na te ścianę bo bez pralek pusto jakoś :). DSP jest w głównej szafeczce, nawet po pomalowaniu diod nadal daje po oczach , a ja nie za bardzo kocham światełka. Na ściany dam .... " coś " , co to mi pokażą pomiary. Mam dobry kontakt z kupcem Alteców i codziennie słyszę jak wspaniale grają. Nie , powiem zaczynają mi się rodzić wątpliwości ..... 2 godziny temu, AudioTube napisał: a nie korciło, by tylko do testu ustawić kolumny na krótkiej? Chodzi mi o rezonanse i ich jakiś tam wpływ na Twój odbiór brzmienia. Z trzech powodów ,nie. Pierwszy jest taki , ze miałem już system na krótkiej i dudniło jak cholera. Dwa to fakt , że producent QLN-ów zaleca rozstaw 3-5 m. , a ja się słucham mądrzejszych. Trzy to jak bym tak postawił , to musiałbym odwrócić kanapę , a wiesz Adam. Człek ma już swoje lata i codzienne przechodzenie przez kanapę , by wyjść na balkon mogłoby mnie nieco męczyć 2 godziny temu, Rega napisał: Wszystko ładnie, pięknie , tylko całość psują Ci te paskudne podstawki po kable. Wyrzuć to badziewie. Roman , te podstawki to opoka , fundament referencyjnego brzmienia. Bez nich " nie gra" i mam na to kwity Jak je dzisiaj montowałem to jeszcze raz się dokładnie przyjrzałem Twojemu dziełu. kurna , precyzja wykonania i estetyka na najwyższym poziomie. 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Zrobię gniazdka centralnie na wysokości i druty na stałe dam Podłącz bezpośrednio ze ściany . Po co Ci gniazdka ? Wiesz ile kosztuje audiofilskie gniazdko ? A , zapomniałbym , tylko jak tak zrobisz to radzę obsługiwać kolumny na wszelki wypadek w kaloszach 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 3 godziny temu, Wing0 napisał: Stolik pierwsza klasa kurczaki, super. Parę słów o stoliku. Od razu powiem , że składa się go samemu od podstaw. Ja jestem techniczny , a i tak zajęło mi to ok. 1,5 godz. Przyda się wkrętarka , wyobraźnia przestrzenna i .... cierpliwość Instrukcja jest mało czytelna i niezbędna będzie intuicja. Ilość wkrętów , jest imponująca. Sama konstrukcja jest oparta na prawach fizyki , blaszki które wydają się na pierwszy rzut oka cienkie złożone w całość tworzą stabilną konstrukcję , nie do ruszenia. Można się przyczepić do trwałości malowania proszkowego elementów stalowych ale ... wówczas wystarczy sobie przypomnieć , że Rogoz kosztuje 4 tys. i już człowiek się przestaje czepiać Ogólna ocena na duży plus. A, w końcowym etapie wbija się w nóżki elementy z gwintem / chyba 6 mm / , więc można dokręcić kolce i już mamy " audio" pełną gębą https://www.vidaxl.pl/e/vidaxl-stolik-boczny-czarny-40x42x50-cm/8720845718022.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Ja już po przemeblowaniu. Od 6-tej walczę. Poodpinałem wszystkie kabelki 56 sztuczek , powycierałem kurze przy okazji , dostosowałem długości kabelków do nowego układu i już prawie słucham. Prawie , bo na razie pomykam z kolumnami po pokoju. Pomiary Dirac Live jeszcze przede mną , a i REW-em przegwizdam. Na razie najbardziej optymalnie jest przy rozstawie 3,2 m i odległości 85 cm od tylnej ściany ale jeszcze poeksperymentuje. W związku ze sprzedażą Alteców które świetnie robiły za stoliki pod monobloki musiałem nabyć stoliczek. Miałem do wyboru albo kolejnego Rogoza , albo ..... o idealnych wymiarach taki bez dopisku w nazwie " Audio ". Wybrałem opcję numer dwa i jest nieźle, Luxmany wlazły bez problemu a brak tyłu i bocznych ścianek zapewnia cyrkulację powietrza. Cena też zacna , bo 140 złociszy , a Rogoz 4 tysie. Doszedłem do wniosku , że jeden w rodzinie wystarczy O dźwięku postaram się napisać po dłuższym odsłuchu. Pierwsze co zauważyłem to to , że przy utworach z podkreślonym basem , mam wzbudzenie niskich czego nie było przy Altecach. A oto nowa aranżacja : Rozumiem, ze wzbudza Ci się bez dsp? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 5 godzin temu, tomek4446 napisał: po przemeblowaniu Tak obserwuję jak Koledzy z forum poszli mocno do przodu z głośnikami. @MMarek flagowy Bowers, @tomek4446 genialne QLN, @Rafał S flagowce Dynaudio, @Kraft nerwowo zerka to na świnkę skarbonkę to na monitory Unitry (ciekawe co wygra), @MariuszZ kultowe już Klipsch Heresy. Pięknie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Zapomniałeś o Burhardtach u Wing0. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Ja już po przemeblowaniu. Od 6-tej walczę. Poodpinałem wszystkie kabelki 56 sztuczek , powycierałem kurze przy okazji , dostosowałem długości kabelków do nowego układu i już prawie słucham. Prawie , bo na razie pomykam z kolumnami po pokoju. Pomiary Dirac Live jeszcze przede mną , a i REW-em przegwizdam. Na razie najbardziej optymalnie jest przy rozstawie 3,2 m i odległości 85 cm od tylnej ściany ale jeszcze poeksperymentuje. W związku ze sprzedażą Alteców które świetnie robiły za stoliki pod monobloki musiałem nabyć stoliczek. Miałem do wyboru albo kolejnego Rogoza , albo ..... o idealnych wymiarach taki bez dopisku w nazwie " Audio ". Wybrałem opcję numer dwa i jest nieźle, Luxmany wlazły bez problemu a brak tyłu i bocznych ścianek zapewnia cyrkulację powietrza. Cena też zacna , bo 140 złociszy , a Rogoz 4 tysie. Doszedłem do wniosku , że jeden w rodzinie wystarczy O dźwięku postaram się napisać po dłuższym odsłuchu. Pierwsze co zauważyłem to to , że przy utworach z podkreślonym basem , mam wzbudzenie niskich czego nie było przy Altecach. A oto nowa aranżacja : To nie jest pokój audiofila, tylko świątynia dobrego dźwięku. Na co popatrzeć, też jest. Gratuluję i zazdroszcze trochę, choć nie jestem pewny czego - pomieszczenia czy sprzetu. Chyba jednak pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia (edytowany) 12 minut temu, Rega napisał: Zapomniałeś o Burhardtach u Wing0. No tak. To chyba też szczyt oferty u tego producenta. Sprawdziłem i faktycznie nic wyżej nie ma. A tu przepiękne wykończenie. Edytowano 31 sierpnia przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Widziałem, ze na oryginalnych standach stoją odwrotnie, czyli wysokotonowcem w dół. https://www.dba.dk/hoejttaler-andet-maerke-soeges/id-1115483014/ Ciekawe jak jest prawidłowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 23 minuty temu, kaczadupa napisał: Tak obserwuję jak Koledzy z forum poszli mocno do przodu z głośnikami. @MMarek flagowy Bowers, @tomek4446 genialne QLN, @Rafał S flagowce Dynaudio, @Kraft nerwowo zerka to na świnkę skarbonkę to na monitory Unitry (ciekawe co wygra), @MariuszZ kultowe już Klipsch Heresy. Pięknie. Trzeba przyznać, że sama znakomita arystokracja forumowa, no może oprócz tego boomera od Bowersów 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia (edytowany) 21 minut temu, Rega napisał: Widziałem, ze na oryginalnych standach stoją odwrotnie, czyli wysokotonowcem w dół. https://www.dba.dk/hoejttaler-andet-maerke-soeges/id-1115483014/ Ciekawe jak jest prawidłowo. Myslę, ze trzeba sprawdzić w jedna i druga stronę. Przemierzyc, skalibrować i wybrać. To akurat 400 na dba ale z 10 jest podobnie. Edytowano 31 sierpnia przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia (edytowany) Miałem kiedyś Chario, które właśnie tak się stawiało, a wylot tunelu BR miały do dołu i w związku z tym wymagały dedykowanych standów. Edytowano 31 sierpnia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia (edytowany) To ja do niedawna standardowo stawialem kolumny ( nuda ). A teraz moge przewracać jak chcę i nawet przetworniki przekrecać. Tez bez sensu, za duzo opcji Masz jeszcze Romek te Chario? Co znaczy miałem? Edytowano 31 sierpnia przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia (edytowany) Miałem kiedyś też kolumny studyjne , które można było stawiać zarówno pionowo, jak i poziomo Edytowano 31 sierpnia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia (edytowany) Skoro u kolegi @Wing0 napisy nie są do góry nogami, to znaczy, że kolumny stoją prawidłowo. Edytowano 31 sierpnia przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Aktywne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia 24 minuty temu, MMarek napisał: no może oprócz tego boomera od Bowersów 😀 Nie zgadzam się na boomera ani że Bowersy to coś o czym nie warto wspominać. Do wiadomości Kolegów. Byłem u Marka wczoraj niejako przy okazji i na spokojnie, bez pośpiechu i zachcianek osób towarzyszących co do repertuaru posłuchałem systemu Marka raz jeszcze. Jestem pod ogromnym wrażeniem jak super to gra w dzień. Wieczorem musi być jeszcze lepiej więc szczerze zazdroszczę. Jednym z moich kryteriów oceny jakości są wybrzmienia i fakturowanie "talerzy". Bowersy zjadają na śniadanie w tej materii moje Heresy. Detal i precyzja to kolejne walory tego systemu. Trochę wcześniej narzekałem na bas bo akustyka pomieszczenia jest nieubłagana i o tym jeszcze wspomnę w temacie o akustyce jak znajdę chwilę ale krótko odniosę się do tego co słyszałem. Te ubytki w okolicach 50Hz nie są tak bardzo dokuczliwe w kontekście SQ. Basik z tych kolumn nie ma problemów by odzywać się w okolicach 30-40Hz u Marka i to bez żadnej krępacji. Jest go objętościowo mniej ale schodzi pieruńsko nisko i jest bardzo precyzyjny porównując do Heresy co bardzo mi się podoba. Marku dziękuję za gościnę raz jeszcze 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Ale to jak, tweeter na dole? NIe jest to tak we tweeter powinien byc na wysokosci naszej glowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts