Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

Akurat te "dzisiejsze" ustroje na pierwsze odbicia - boki. Kuźwa, nawet te zaledwie 6 kostek w klitce wnosi poprawę. Oczywiście w tej chwili mam dużo więcej innych "kostek" ale na ucho te ostatnie są the best!

Staram się nie podniecać ale trzeba, no TRZEBA zbierać na kolejne. Tylko cena...

Do tego kupno docelowych standów, żebym mógł ostatecznie określić wysokość zawieszenia ustrojów. Obecne standy są tak szpetne, nie mogę na nie patrzeć. 

I chyba zabiorę od syna tv 48 cali a dam mu moje 55 cali, ten "jebitny" OLED jak zajefajny jako tv, zwłaszcza przydatny późnym wieczorem ;) tak kaszani brzmienie na tle mojego starego mniejszego tv ewidentnie. Nie dość, że większy to jeszcze przez jego stopkę musi stać bliżej głośników... Najbardziej na dzisiaj "boli" mnie duży tv. Jak zjeść ciastko i mieć ciastko. Za "młody" jeszcze jestem, żeby zrezygnować z tv w sypialni.

Edytowano przez kaczadupa

2 minuty temu, audiowit napisał:

No ale widzisz, wiele osob tak ma i nie przegadasz. Jest super i koniec.

Co innego gdy mogą a nie chcą, a co innego gdy chcą ale nie mogą (żony).

Ja akurat pomiędzy kolumnami mam duży komin-ek. Przy nim moje kolumny wyglądają jak zabawki.

To też nie potrzebuje tam nic i jest dźwiękowo ok.

Czyt. Super i koniec. :)

No chyba wiedzą lepiej, to w końcu o ich pomieszczenia chodzi. 

Nie sądzę by ktoś upierał się że jest zajeb... , dla samego upierania się.

Taki ktoś,  płacąc kasę za sprzęt, pewnie by poprosił o poradę, gdyby coś mu nie odpowiadało. 

Klutnie są tylko dlatego że niektórzy chcą na siłę coś komuś wcisnąć, bo jakimś cudem stwierdzają że taki ktoś, na niczym się nie zna, gluchy jest i nie potrafi słuchać,  i to na podstawie zdjęcia. 😁

Nie było by tego całego... gdyby nie zrobiono z tego religii. 

1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Nie było by tego całego... gdyby nie zrobiono z tego religii. 

Artur, nie zawsze tak jest, to niesłyszący raczej wymyślili go typu twierdzenia, że to jakaś religia.

2 minuty temu, Artur Brol napisał:

Gdzi Ty tutaj wyrokowanie widzisz Jacek?

Artur, to niech wypowiedzą się Ci, którzy tak twierdzą, bo na razie to Ty się za nich wypowiadasz. O to mi chodzi.

Dlatego mówię, że ferujesz wyrokami w czyimś imieniu.

Nikt nie wymyslil. To tak porpostu wyglada. Cos tak przjemnego i prostego jak sluchanie muzyki zmieniono w cos, do czego niedlugo trzeba bedzie miec dyplom.😏

Tak to widze. Az przykro patrzec. 

Slyszacy czy nie slyszacy, kazdy powinien robic to co lubi. Sluchac na tym, na czym lubi i tego co lubi sluchac.

Nawet jak sie nie zgadzaja, rozmowa powinna przebiegac w sposob kulturalny. Ja nie slysze , Ty slyszysz.

Ja uwazam ze wydajesz kase na nie potrzebne rzeczy a Ty uwazasz ze nie wyciagam calego potencjalu ze swojego systemu.

I co ? I nic. Dalej oddychamy, ruszamy sie, rozmawiamy itp. Nic nam sie nie dzieje, tylko dlatego ze ktos sie z nami nie zgadza.

Nie moze poprostu byc spokojnie i kulturalnie?

2 godziny temu, audiowit napisał:

Mój kolega zrobił taką konstrukcję, że podczas odsluchow tafla telewizora jest zaslaniana przez dyfuzory jeżdżące na szynach.

A płaska, duża powierzchnia jest naprawde niewskazana pomiedzy kolumnami.

Witol z tym telewizorem to jest tak, że zależy czy on jest na linii miedzy kolumnami znaczy ich frontów, czy jest głębiej za linią kolumn.

Bartek Chojnacki też kiedyś wspominał, że z tym TV to nie ma co się przejmować.

A z kolei mój kolega kiedyś dr, teraz już profesor fizyki, który pracuje przy Katedrze Akustyki UAM, kiedy był i widział moje rozwiązanie mówił, że lepiej abym ściągał TV. Bądź tu mądry.

Ja ściągam kiedy chce tak naprawdę sobie zrobić orgietkę ze smaczkami, bo za TV stoi mi dyfuzor 1D i wtedy go odsłaniam.

Ale kiedy mi się nie chce i siadam tak od niechcenia to TV nie ściągam i też da się słuchać, nie wiem może dlatego, że u mnie każda powierzchnia jest zaadoptowana akustycznie łącznie z sufitem.

14 minut temu, Artur Brol napisał:

Nikt nie wymyslil. To tak porpostu wyglada.

W oczach tych, którzy audio traktują na tyle swobodnie, że im to Tito.

Jak ktoś traktuje poważniej swoje audio, to wtedy z boku może to tak wyglądać i wtedy nazywacie to religią. Akurat jeśli nawet, to ta religia nie jest aż tak szkodliwa dla innych, jak ta jedynie słuszna wyznająca różne bożki i inne gusła.

Ta zagląda ludziom pod kołdrę, a dzieciom każe się spowiadać staremu facetowi w budce z największych tajemnic, czy o zgrozo z czynności intymnych dorastającego dzieciaka, które są normalną rzeczą w zdrowym rozwoju każdego młodzieńca, czy młodej dziewczyny.

Ta religia jest chora, a udiofilizm nie jest szkodliwy dla innych.

14 minut temu, Artur Brol napisał:

Ja uwazam ze wydajesz kase na nie potrzebne rzeczy a Ty uwazasz ze nie wyciagam calego potencjalu ze swojego systemu.

I co ? I nic. Dalej oddychamy, ruszamy sie, rozmawiamy itp. Nic nam sie nie dzieje, tylko dlatego ze ktos sie z nami nie zgadza.

A ja myślę, że w Twojej ocenie są to niepotrzebne rzeczy, a w mojej jednak tak. Wielu z nich przecież nawet nie sprawdzałeś u siebie, a jednak negujesz.

Artur, tylko czasem nie zauważasz jednej rzeczy, ja jakoś nachalnie nikomu nie narzucam, żeby kupował kable głośnikowe, czy interkonekty Albedo Monolith, bo ja je mam. 
Wiesz co chcę przez to powiedzieć ?

Ale poniekąd zgadzam się z tym co napisałeś. 😉

Edytowano przez DiBatonio

Tutaj sie musze z tobą zgodzić, audiofilizm nie jest szkodliwy, tak jak niektóre religie.

Neguje tylko to co sprawdzałem.

Co do np. akustyki mówiłem wyraźnie że nie jestem przeciw ustrojom tylko przeciw kupowaniu takowych przed "posłuchaniem " pokoju.

Nawet mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że jeśli takowe będą mi potrzebne, to je sobie sprawie.

Edytowano przez Artur Brol

2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Akurat te "dzisiejsze" ustroje na pierwsze odbicia - boki. Kuźwa, nawet te zaledwie 6 kostek w klitce wnosi poprawę. Oczywiście w tej chwili mam dużo więcej innych "kostek" ale na ucho te ostatnie są the best!

Pozwolę sobie napisać tak: wreszcie Adam, wreszcie…👍

Nie zakładaj z góry, że one się sprawdzą najlepiej na bokach, na bokach też świetnie sprawdzają się dyfuzory 2D lub takie sky line jakie ma Michał (mikelas76) lub ostatnio Jarek na suficie.

Jakby nie patrzeć to te panele są bardziej pochłaniające jak rozpraszające, a dyfuzory 2D jednak bardziej rozpraszają, a tego nigdy za mało.

Dobra, powiedziałem co chciałem, więcej się nie wcinam, bo wiadomo jak jest. 🤭

@DiBatonio - niedawno , przy okazji pisania o magnetofonach szpulowych, wymieniłeś Revoxa. Popatrz w jakiej cenie są dostępne w Danii. Jest ich od cholery w podobnych cenach. Po serwisach,. Jak również innych, dobrych firm. Podobnie z taśmami na szpulach. Widziałęm nawet 16 śladowego Studera studyjnego za równowartość ok 7 tys zł. Dla porównania 1dkk=0,57 zł. 

Przykłady pierwsze z brzegu

https://www.dba.dk/804552

https://www.dba.dk/6338717

https://www.dba.dk/6689361

Edytowano przez Rega